Στις μέρες μας, βλέπουμε όλο και περισσότερο να ακούγεται ο εμβολιασμός σε οικόσιτα κουνέλια.

Εδώ, υπάρχει πάλι η κόντρα, με πολλούς να υποστηρίζουν πώς δεν χρειάζεται, ενώ άλλους να λένε πώς είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός. Τελικά τι πρέπει να κάνουμε ως ιδιοκτήτες;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Παλαιότερα, εμβολιασμός γινόταν ανά 6 μήνες, ένα εμβόλιο κατά της μυξωμάτωσης και ένα κατά της αιμορραγικής νόσου. Πλέον, υπάρχει ένα εμβόλιο που γίνεται ετησίως και καλύπτει και τις δύο ασθένειες. Πόσο σοβαρές είναι αυτές οι ασθένειες;

Μυξωμάτωση:

Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια που μεταδίδεται μέσω εντόμων που τρέφονται με αίμα και κυρίως των κουνουπιών και των ψύλλων. Δεν κοιτά φυλή, ούτε τρόπο ζωής. Εκδηλώνεται με πρήξιμο της περιοχής των οφθαλμών, με κλείσιμο της οφθαλμικής σχισμής, ενώ έχουν παρατηρηθεί πρηξίματα στο κεφάλι, στα αυτιά, στα χείλη, τον πρωκτό και τα γεννητικά όργανα. Τα συμπτώματα αυτά, εμφανίζονται εντός ολίγων ημερών από τη στιγμή που το κουνέλι θα προσβληθεί από τον ιό. Μπορεί να προκληθεί ακόμα και τύφλωση από το σοβαρό πρήξιμο στην περιοχή των οφθαλμών, ακόμα και μέσα σε μία μέρα, από τη στιγμή που το κουνέλι θα προσβληθεί από τον ιό της μυξωμάτωσης, καθιστώντας αδύνατη τη πρόσληψη τροφής και νερού. Επιπρόσθετα, η νόσος μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στο αναπνευστικό, που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και στο θάνατο. Παρόπο που, όπως είδαμε, η μυξωμάτωση είναι μια σοβαρή ασθένεια, μερικές φορές η θεραπεία του κουνελιού είναι δυνατή να γίνει έπειτα από εντατική παρακολούθηση.

Αιμορραγική νόσος:

Η ασθένεια αυτή προκαλείται από έναν ιό, με περίοδο επώασης 1-3 μέρες. Έχει ανθεκτικότητα στις περιβαλλοντικές συνθήκες και μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 100 μέρες. Τα συμπτώματα είναι σχεδόν απαρατήρητα, όταν, όμως κάνουν εμφάνιση τότε θα παρατηρήσουμε κατάπτωση, δύσπνοια, σπασμούς, υπερθερμία και ληθαργικότητα. Ο ιός μεταδίδεται άμεσα με επαφή με άλλα κουνέλια και έμμεσα μέσω ανθρώπων, μολυσμένα κλουβιά, ρούχα, αλλά και έντομα όπως οι ψύλλοι.
Προφανώς, αν το κουνελάκι σας φέρει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα δε σημαίνει πως υποφέρει από κάποια ασθένεια εκ των δύο που μελετήσαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο κτηνίατρό σας, που να είναι ειδικός στα κουνέλια, καθώς κάθε αλλαγή στη συμπεριφορά ή στη διατροφή, δεν είναι καλός οιωνός. Ωστόσο, είδαμε πως και οι δύο ασθένειες, μπορούν να μεταδωθούν μέσω εντόμων και κυρίως εκείνων που τρέφονται από το αίμα των θηλαστικών. Όλες σχεδόν οι περιοχές της Ελλάδας, υποφέρουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες από κουνούπια, οπότε αν βρίσκεστε σε κάποια περιοχή με κουνούπια, εμβολιάστε το κουνελάκι σας. Δυστυχώς, δεν αφορούν ασθένειες κουνελιών που ζουν σε κονικλοτροφεία και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε δεν είναι σε καμία περίπτωση καθαρό και παρθένο. Αν βέβαια, ζείτε σε κάποια περιοχή χωρίς κουνούπια και το κουνελάκι βρίσκετε εντός σπιτιού, μόνο του, χωρίς κάποιο άλλο ζωάκι, ενώ εσείς τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, τότε το εμβόλιο, δεν είναι τόσο αναγκαίο να γίνει.

Τι εμβόλιο να κάνω και πόσο κοστίζει;

Το εμβόλιο που εμείς κάνουμε στα κουνέλια μας και περιέχει στελέχη και των δύο ιών είναι το Nobivac Myxo-RHD και γίνεται ετησίως. Δε κάνουμε διαφήμιση στην εταιρεία απλά είναι η μόνη γνωστή προς εμάς, μπορεί να υπάρχει και άλλο εμβόλιο που να περιέχει στελέχη και των δύο ιών. Εκεί θα ακούσετε τον κτηνίατρό σας. Όσον αφορά τη συγκεκριμμένη εταιρεία ξέρουμε πως έχει βιβλιάριο, το οποίο σας δίνετε δωρεάν στον πρώτο σας εμβολιασμό. Η επίσκεψη για εμβολιασμό, περιλαμβάνει σε πολλούς γιατρούς και τη κλινική εξέταση. Οπότε με ένα σμπάρο- δύο τριγώνια. Η κλινική εξέταση, περιλαμβάνει έλεγχο θερμοκρασίας σώματος, οφθαλμών, αυτιών και δοντιών (όχι ακτινογραφίες ή αιματολογικές, αλλά ο γιατρός αν το κρίνει απαραίτητο μπορεί να μας παραπέμψει να κάνετε κάποια παραπάνω εξέταση). Η τιμή είναι στα 35 ευρώ (με διαφορά συν/πλην 5 ευρώ, ανάλογα το γιατρό) και μπορεί να γίνει, αφού το κουνελάκι απογαλακτιστεί. Εμείς, σας συμβουλεύουμε, μόλις πάρετε το κουνελάκι σας για πρώτη φορά στο σπίτι, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό κτηνίατρο για κλινική εξέταση και αν το κρίνει και ο γιατρός σας απαραίτητο να το εμβολιάσει. Πολλά κουνελάκια, δυστυχώς, δεν απογαλακτίζονται σωστά, με συνέπεια να εμφανίζουν ασθένειες. Αυτό δε σημαίνει πως αν το κουνελάκι μας νοσεί θα το εγκαταλείψουμε, απλά με την επίσκεψη στο γιατρό θα γνωρίζουμε ποια αγωγή να ακολουθήσουμε, ώστε να θεραπευτεί. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ζητήσετε βιβλιάριο, για να αναγράφονται οι εμβολιασμοί, ασθένειες και αν έχει γίνει στείρωση, ώστε να τα έχετε κάπου συγκεντρωμένα.

❗️ΝΕΟΣ ΙΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ❗️

Κλινική εξέταση

Ανεξάρτητα, από το αν θα κάνετε ή όχι εμβόλιο στο κουνελάκι σας, η κλινική εξέταση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Τα δοντάκια, μεγαλώνουν συνέχεια, οπότε θα πρέπει να τα επιβλέπει κάποιος γιατρός. Επιπλέον, αν δούμε κάποια αλλαγή στο κουνελάκι μας, ακόμα και αν μας φαίνεται μηδαμινή, απευθυνόμαστε άμεσα σε ειδικό κτηνίατρο και δε χρονοτριβούμε. Τα κουνελάκια, ξέρουν να κρύβουν καλά τις ασθένειες τους. Έτσι, είναι από τη φύση τους, καθώς ως θηράματα δε θέλουν να δείχνουν τις αδυναμίες τους. Τέλος, αν έχετε κάποιο άλλο ζωάκι, ή αν ζείτε σε περιοχή με αρκετό πράσινο, καλό θα ήταν να αποπαρασιτώνετε το κουνελάκι σας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Πάντα θα πρέπει να έχετε σαν οδηγό ένα γιατρό και να απευθύνεστε σε εκείνον κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα. Σημαντικό είναι, να έχετε έναν γιατρό, ώστε να ξέρει το ιστορικό του κουνελιού σας. Για ένα υγιές και χαρούμενο κουνελάκι είναι σημαντική η συνεργασία σας με τον υπεύθυνο γιατρό που έχετε επιλέξει. Μην ξεχνάτε, ένας καλός γιατρός για σκυλάκια ή γατάκια, δεν είναι πάντα καλός και για κουνελάκια. Για αυτό, η επιλογή σας να γίνεται πάντα με προσοχή!
Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέας μας ή στην ομάδα μας, στο  facebook.