Σήμερα θα δούμε ένα θέμα που όλοι μας κατά καιρούς έχουμε αναρωτηθεί.  Το θέμα <<νύχια>> κι εδώ προκύπτουν οι εξής ερωτήσεις: Πρέπει να κόψω τα νύχια στο κουνέλι μου; Κάθε πότε πρέπει; Πώς να τα κόψω; Τι θα χρειαστώ; Οπότε ας αρχίσουμε να απαντάμε.

Το θέμα <<νύχια>> στα κουνέλια είναι ένα αρκετά λεπτό ζήτημα μιας και έχουμε ένα περίεργο πέλμα σε αντίθεση με άλλα κατοικίδια όπως ο σκύλος ή η γάτα. Οπότε θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Είναι σημαντικό να κόβουμε τακτικά τα νύχια του κουνελιού μας. Τα μακριά νύχια δημιουργούν πολλά θέματα στα πέλματα όπως ποδοδερματίτιδες, στην ανατομία και στην κίνηση του κουνελιού, ενώ το ίδιο μπορεί να τραυματιστεί. Μπορεί να κολλήσει κάπου το νύχι και να έχουμε μια μίνι αιμορραγία παραδείγματος χάρη. Οπότε χρειάζεται για να μην πούμε πως επιβάλλεται να κόβουμε τα νύχια του κουνελιού μας κάθε 1 με 2 μήνες, ανάλογα και με το ρυθμό ανάπτυξής τους.

Απαντήσαμε στα 2 ερωτήματα που αφορούν αν πρέπει να κόψουμε τα νύχια. Το θέμα που ενδιαφέρει όλους περισσότερο, κατά τη γνώμη μας, είναι το πώς θα κόψουμε τα νύχια. Πόσο μάλλον αν έχουμε ένα κουνελάκι που δεν κάθεται εύκολα σε αγκαλιές.

Πριν, όμως προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα θα τονίσουμε πώς αν δεν είμαστε σίγουροι και φοβόμαστε να κόψουμε τα νύχια, είναι προτιμώτερο να απευθυνθούμε σε κτηνίατρο ή σε κάποιο πετ σοπ. Συνήθως, δε χρεώνεται σαν υπηρεσία στους κτηνίατρους, στα πετ σοπ μπορεί να σας ζητήσουν κάποιο μικρό ποσό. Μπορείτε να ζητήσετε επίσης  από τον κτηνίατρό σας να σας δείξει πώς κόβουμε τα νύχια. Δεν είναι κάποια πυρηνική φυσική, απλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή μιας κι εκεί καταλήγουν αιμοφόρα αγγεία. Οπότε μπορεί να υπάρξει εύκολα κάποιος τραυματισμός.

Ωστόσο μην φοβάστε. Με μεγάλη προσοχή, τακτική και πρακτική θα γίνεται εύκολα ειδικοί.

Αυτά που θα χρειαστείτε για αρχή είναι:

  • Κοπτάκι νυχιών
  • Φακός και Καλός φωτισμός
  • Αιμοστατική/Στυπτική Σκόνη για νύχια, διαφορετικά αλεύρι ή νισεστέ/cornstarch
  • Αποστειρωμένη γάζα
  • Betadine
  • Πετσετούλα/Φλις Κουβερτούλα
  • Θάρρος, Υπομονή και Προσοχή
  • Λιχουδιές

Όσον αφορά το κοπτάκι νυχιών θέλουμε ειδικό για κατοικίδια, που έχει μια μικρή καμπύλη στην άκρη του για να μπει το νυχάκι. Τα κοπτάκια που προορίζονται για ανθρώπους και γενικά όποια κοπτάκια έχουν επίπεδες επιφάνειες  ή είναι ελαφριά καμπύλες επιφάνειες μπορούν να τραυματίσουν το νύχι του κουνελιού μας. Το φακό τον χρειαζόμαστε για να βλέπουμε καλά το νύχι, ακόμα κι αν είναι σκουρόχρωμα τα νύχια του κουνελιού μας. Την αιμοστατική σκόνη τη χρειαζόμαστε, ώστε αν συμβεί κάποιο ατύχημα να κλείσουμε γρήγορα την πληγή. Την ίδια δουλειά κάνουν το αλεύρι και ο νισεστές, οπότε και με εκείνα είμαστε καλυμμένοι. Απλά όταν σταματήσει η πληγή, θα ταμπονάρουμε ελαφρώς με μια αποστειρωμένη γάζα με νερωμένο betadine, για αντισηψία. Όσον αφορά την πετσετούλα ή την κουβερτούλα είναι για να κρατήσουμε το κουνελάκι μας ή για να το έχουμε σε μία επιφάνεια, όπως πχ στο τραπέζι ή στο γραφείο μας, ώστε να είναι σταθερό.

Τα κοπτάκια που εμείς προτιμούμε είναι τα ακόλουθα:

ΚΟΨΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ  ΚΟΨΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ

Ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία:

Αρχικά και για τις πρώτες φορές καλό θα ήταν να έχουμε και κάποιο άλλο άτομο ως βοηθό για να το κρατάει. Υπάρχουν 2 επιλογές, η μία είναι αγκαλιά και η άλλη σε κάποια επιφάνεια όπως το γραφείο. Ποτέ δε γυρνάμε το κουνελάκι ανάποδα, καθώς είναι μία στάση που τα στρεσάρει. Είναι η έσχατη λύση, αν δεν μπορούμε αλλιώς και δεν κάθεται. Αφού, λοιπόν, το κουνελάκι μας έκατσε πρέπει να κόψουμε τα νύχια.

ΚΟΨΙΜΟ ΝΥΧΙΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ

Το επόμενο βήμα είναι να πάμε κοντά σε καλό φωτισμό. Σε πιο σκούρα νύχια καλό είναι να έχουμε ένα μικρό φακό ή το φακό του κινητού μας γενικά. Το κομμάτι που δεν πρέπει να κόψουμε είναι εκείνο που είναι πιο σκούρο χρώμα. Στα κουνέλια με άσπρα νύχια είναι ροζ εντός του νυχιού. Οπότε κόβουμε μόνο το λευκό τμήμα. Σηκώνουμε τις τριχούλες για να μπορούμε να δούμε και δεν κόβουμε απευθείας. Πιέζουμε ελαφρά μία φορά, πιέζουμε ξανά μια 2η φορά και μετά κόβουμε. Αυτό το κάνουμε για να ελέγξουμε αν το σημείο που κόβουμε είναι το σωστό, αλλά και αν σε περίπτωση που το κουνελάκι μας τραβήξει απότομα το πατουσάκι του να έχουμε τον έλεγχο για να μην τραυματιστεί. Μόλις κόψουμε επιτυχώς ένα νύχι και ειδικά για τις πρώτες φορές δίνουμε ένα μικρό κομματάκι φρούτου (μέγεθος όσο με το νύχι από το μικρό μας δαχτυλάκι) και συνεχίζουμε με το επόμενο.

Διαφορετικά, αν έχουμε εξοικειωθεί δίνουμε μία φετούλα από φρούτο όταν κόψουμε όλα τα νυχάκια. Χρειάζεται μια επιβράβευση. Μπορούμε να δώσουμε αντί φρούτου, κουνελολιχουδιές. Έτσι, το κουνελάκι μας θα εξοικειωθεί με την όλη διαδικασία. Συνολικά έχουμε να κόψουμε 5 νύχια από το καθ΄’ενα από τα μπροστινά πατουσάκια και 4 από τα πίσω, δηλαδή 18 νύχια. Σε περίπτωση που αιματώσει έχουμε δίπλα μας όπως είπαμε και παραπάνω κάποια σκόνη από αυτές που αναφέραμε για να σταματήσει το αίμα και γάζα με νερωμένο betadine. Αν δούμε πώς τρέχει αρκετό αίμα και δε σταματάει, επικοινωνούμε με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο. Ωστόσο, αν έχετε καλό φωτισμό,κρατάτε καλά το κουνελάκι σας και οι κινήσεις σας είναι 2 προς 1 (2 πιέζουμε-1 κόβουμε), δύσκολα θα γίνει κάποιο ατύχημα.

Μπορείτε να δείτε και το παρακάτω βίντεο, για να κατανοήσετε πώς κόβουμε τα νύχια:

Μην ξεχνάτε χρειάζονται οι λιχουδιές και προσπαθήστε να αποφύγετε να γυρίσετε ανάποδα το κουνελάκι σας. Ή καλύτερα διαγράψτε αυτή τη στάση από το μυαλό σας και μπορείτε να την επαναφέρεται αν δεν γίνεται κάπως αλλιώς. Εμείς πιστεύουμε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε και χωρίς να το γυρίσετε ανάποδα. Απλά, όπως είπαμε θέλει προσπάθεια και υπομονή, αν έχουμε ένα κουνελάκι που φοβάται. Με τις λιχουδιές θα νιώσει αρκετά καλύτερα και με τον καιρό θα εξοικειωθεί, οπότε θα γίνει πιο εύκολα και πιο γρήγορα η όλη διαδικασία.

Για περισσότερα νέα και πληροφορίες βρείτε τη σελίδα μας ή μπείτε στην ομάδα μας στο facebook. Ραντεβού σε επόμενο άρθρο.