Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα αρκετά σημαντικό θέμα, για την αλλαγή της ξηράς τροφής στα κουνέλια. Πολλοί κάνουν το μέγα λάθος να αλλάζουν την τροφή άμεσα! Όπως λέμε συχνά τα κουνελάκια δεν είναι ζωάκια των απότομων αλλαγών. Ακόμα και αν δέχεται τη νέα ξηρά τροφή, αντί να κάνετε καλό όπως νομίζετε στην oυσία του κάνετε μεγάλο κακό.

Τα κoυνελάκια έχουν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα, αν όχι όλοι οι περισσότεροι από εμάς ήδη το γνωρίζουν αυτό. Τα κουνέλια ως χορτοφάγα ζωάκια έχουν ένα μεγάλο πληθυσμό μικροοργανισμών στο τυφλό τους έντερο. Το τυφλό έντερο είναι σαν ένα μικρό σακουλάκι πριν από το παχύ έντερο, που περιέχει βακτήρια και βοηθούν στην πέψη συστατικών υψηλών σε φυτικές ίνες όπως είναι το τίμοθι και το άλφα άλφα (σε νεότερες ηλικίες). Αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα μικροβίων πρέπει να «τροφοδοτείται» κατάλληλα για να διασφαλιστεί ένα υγιές έντερο. Η άμεση αλλαγή τροφής σε ένα κουνέλι ή η παροχή πάρα πολλών λιχουδιών ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή σε αυτό το οικοσύστημα και να οδηγήσει σε γαστρεντερική διαταραχή. Μια τέτοια γαστρεντερική διαταραχή περιλαμβάνει είτε διάρροια, είτε γαστρεντερική στάση συνήθως. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά και στο άρθρο μας που σχετίζεται με τα κόπρανα.

Ποιες είναι οι σωστές τροφές;

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα κουνέλια είναι χορτοφάγα. Οπότε οι σωστές τροφές πρέπει να περιλαμβάνουν χόρτα και χόρτο 24/7. Ανάλογα με την ηλικία δίνουμε την κατάλληλη ποικιλία. Αν έχουμε ένα κουνελάκι ως 6 μηνών θέλουμε ποικιλία άλφα άλφα και πιο αναλυτικά εδώ και αν έχουμε ένα ενήλικο κουνελάκι τότε θέλουμε ποικιλία τίμοθι και πιο αναλυτικά εδώ. Προφανώς για να πάμε από την τροφή που έτρωγε ως νεογνό σε ενήλικο θέλουμε μια διαδικασία αλλαγής που θα δούμε παρακάτω, όπως και για οποιαδήποτε αλλαγή πχ από μούσλι σε ξηρά μορφή τύπου πέλλετ, αλλαγή εταιρείας ακόμα και αν πρόκειται για ξηρά τροφή τύπου πέλλετ κλπ Αν έχουμε στο ίδιο σπίτι ένα ενήλικο και ένα νεογνό προφανώς τα χωρίζουμε γιατί τρώνε διαφορετικές τροοφές, οπότε στον ίδιο χώρο προφανώς το ένα θα τρώει τη τροφή του άλλου, αλλά και για θέματα που αφορούν συμπεριφορά και ορμόνες. Πρέπει να είναι και τα δυο ενήλικα και στειρωμένα στον ίδιο χώρο. Ακόμα και νεογνά να είναι και τα 2 ας μην ξεχνάμε πως λόγω ορμονών μπορεί το ένα να επιτεθεί στο άλλο ή να ζευγαρώσουν ακόμα και σε μικρή ηλικία. 

Γιατί όχι μούσλι και γενικά τροφές με σπόρια;

Το χουμε ξαναπεί αναλυτικά, αλλά θα το επαναλάβουμε και εδώ. Τα κουνέλια είναι χορτοφάγα, δεν είναι σποροφάγα όπως τα πτηνά. Τέτοιου είδους τροφές δημιουργούν πληθώρα  προβλημάτων σε κουνέλια και φυσικά τον θάνατο. Σαφώς υπάρχουν εξαιρέσεις κουνελιών που θα ζήσουν με τέτοιου είδους τροφές και 10 χρόνια, αλλά πρόκειται για εξαιρέσεις και δεν αποτελούν τον κανόνα. Σύμφωνα με έρευνες κουνέλια που τρώνε τέτοιου είδους τροφές ζουν μαξ 5 χρόνια, ενώ έχουν υπάρξει περιστατικά που πέθαναν ακαριαία τρώγοντας στικς με σπόρια. Και αυτά τα περιστατικά αποτελούν την πλειοψηφία, δυστυχώς. Για εκείνους που λένε, πως <<Το κουνέλι μου προτιμά την ανάμεικτη/μούσλι παρά την ξηρά>> έχουμε να πούμε το εξής. Τα κουνελάκια όπως και εμείς τρώμε τροφές που δεν είναι τόσο υγιεινές. Φανταστείτε ένα μωρό να του δίναμε συνέχεια junk food, πατατάκια κλπ δεν θα τρελαινόταν; Έτσι συμβαίνει και στα κουνελάκια, αν δίνουμε ακατάλληλες τροφές προφανώς θα προτιμήσουν εκείνες. Ωστόσο, τα κουνελάκια δεν έχουν την νοημοσύνη που έχουμε εμείς οι άνθρωποι που θα πούμε στοπ, εθίζoνται και εξαρτώνται εντελώς από εμάς στο τι θα τους δώσουμε να φάνε. Οπότε ο μόνος υπαίτιος που το κουνελάκι μας δεν τρώει σωστά, είμαστε εμείς και όχι εκείνο.

Ας δoύμε, λοιπόν, τι προβλήματα προκαλούν αυτές οι τροφές:

-παχυσαρκία και βουλιμία.

-οδοντικά προβλήματα, καθώς τα σπόρια δεν τροχίσουν τα δόντια παρά μόνο το χόρτο. Επιπλέον μπορούν να χαλάσουν δόντια εξαιτίας των συστατικών.

-γαστρεντερικά προβλήματα

Τα χρώματα που βλέπουμε στις τροφές αυτές δεν είναι λαχανικά όπως θέλουμε να πιστεύουμε, αλλά χρωστικές, μερικές εξ αυτών καρκινογόνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. (Προφανώς ο καρκίνος στα γεννητικά όργανα δεν δημιουργείται εξ αιτίας των χρωστικών, αφορά ορμόνες και γεννητικό σύστημα.)

Γιατί όχι ξηρά τροφή τύπου πέλλετ  (κουνελίνη) no brand ή ελληνικής παραγωγής;

Πολλές φορές έχουμε κατηγορηθεί πως προωθούμε συγκεκριμένες εταιρείες, γιατί πχ έχουμε οικονομικά οφέλη. Για τους καχύποπτους εκεί έξω, οι τροφές που συστήνουμε είναι τροφές που συστήνουν εξειδικευμένοι κτηνίατροι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και την Αμερική. Οι τροφές που υπάρχουν σε τσουβάλια στην Ελλάδα ή “με το κιλό”  είναι τροφές που παρασκευάζονται όπως στα παρακάτω βίντεο.

Στην πρώτη περίπτωση έβαλan σιτηρά αλεσμένα πιθανώς(!) και στη δεύτερη περίπτωση χόρτα, αλλά μπορείτε να γνωρίζετε τι χόρτα μπήκαν και αν κάποιο από αυτά είναι τοξικό για το κουνελάκι σας;

Στις γνωστές εταιρείες που προτείνουμε ( δείτε πιο αναλυτικά στη ΔΙΑΤΡΟΦΗ και παρακάτω) υπάρχουν πιστοποιητικά, συστατικά και αναλυτικά μάλιστα η σύσταση. Στα no brand πέλλετ δεν έχουμε κανένα, πιστοποιητικό, καμία σύσταση, καθόλου συστατικά πέρα από ίσως φτιάχνονται από άχυρο. Ναι άχυρο, αλλά ποιας ποικιλίας; Για αυτό βλέπουμε και τη διαφορά τιμής. Στην ουσία στα nobrand pellet είναι σαν να πάτε εν αγνοίας σας πάλι στην κατηγορία των μούσλι και ανάμεικτων τροφών, απλά η διαφορά τους είναι η μορφή. Θέλετε να κάνετε τόσο κακό στο κουνελάκι σας;

Ποια είναι η διαδικασία αλλαγής;

Γενικά κάθε αλλαγή, ακόμα και αν μιλάμε από μια ίδια εταιρεία είτε σε μια άλλη εταιρεία αποδεκτή για τις τροφές της, η αλλαγή πρέπει να παίρνει αρκετές μέρες. Ενδεικτικά:

1η εβδομάδα

3/4 ή 75% παλιάς τροφής και 1/4 ή 25% νέα τροφή

2η εβδομάδα

1/2 ή 50% παλιάς τροφής και 1/2 ή 50% νέας τροφής

3η εβδομάδα

1/4 ή 25% παλιάς τροφής και 3/4 ή 75% νέας τροφής

4η εβδομάδα

100% νέα τροφή

ΔΕΝ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΣΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΑΣ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΑΣΕΙ ΗΛΙΚΙΑΣ.

allagi min

Τι κάνω αν δεν του αρέσει η νέα τροφή ή ξεδιαλέγει την παλιά;

Είναι ένα πολυερωτημένο ζήτημα. Τα κουνελάκια γενικά ξεδιαλέγουν τις τροφές και γενικά όπως είπαμε και πριν δεν θα φάει άμεσα κάτι υγιεινό, αλλά το ανθυγιεινό. Οπότε απλά τηρούμε τη διαδικασία αλλαγής. Αντί να αλλάζουμε κάθε 7 μέρες μπορούμε να μεγαλώσουμε το διάστημα σε 10 πχ. μέρες. Ποτέ όμως μικρότερο διάστημα. Αν δούμε ακόμα και έτσι πως δεν επιλέγει τη νέα τροφή, τότε αλλάζουμε εταιρεία. Όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα κουνελάκια δεν έχουν όλα τις ίδιες προτιμήσεις. Εξάλλου υπάρχουν 6 ιδανικές τροφές στην Ελλάδα οπότε σίγουρα μια από αυτές θα του αρέσει. Για αρχή μπορείτε να πάρετε τις μικρότερες συσκευασίες. Επίσης δεν αλλάζουμε κάθε τρεις και λίγο εταιρεία αν δούμε πως δεν τρώει. Του δίνουμε πάντα χρόνο τουλάχιστον 1 εβδομάδας από την εβδομάδα που ξεκινήσαμε την αλλαγή τροφής. Όπως έχουμε ξαναπεί μπορεί οι 6 αυτές εταιρείες να είναι αποδεκτές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι εταιρείες έχουν την ίδια σύσταση. Ακόμα και στην ίδια εταιρεία συναντάμε διαφορές στη σύσταση μεταξύ τροφών. Οπότε γενικά δείξτε υπομονή και κατανόηση και προ πάντων επιμονή.

Τι κάνω αν του αρέσει περισσότερο η νέα τροφή;

Δεν ξεφεύγουμε από τη διαδικασία αλλαγής. Διαφορετικά το κουνελάκι μας θα ταλαιπωρηθεί αδίκως με γαστρεντερικά θέματα.

Κυκλοφορεί η τάδε τροφή είναι κατάλληλη;

Ακόμα και από την ίδια εταιρεία αν κυκλοφορήσει κάτι καινούργιο ή αλλάξει η σύσταση από μια παλαιότερα ακατάλληλη τροφή σε πλέον κατάλληλη, αν δεν υπάρχει στη λίστα μας ή δεν σας την προτείνει εξειδικευμένος κτηνίατρος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ. Πολλές φορές μας ρωτάτε για τη νέα σύνθεση της versele laga στην απλή cuni παραδείγματος χάριν.Ωστόσο, ενώ είναι κατάλληλη, επειδή τα κουνελάκια είναι επιλεκτικά δεν θα πάρουν όλες τις φυτικές ίνες και τις θρεπτικά συστατικά όπως πχ της ίδιας εταιρείας cuni complete που είναι σε μορφή πέλλετ ή άλλης εταιρείας κατάλληλης σε μορφή πέλλετ. Η τροφή αυτή ενδείκνυται μόνο για κουνελάκια που τρώνε όλη τη τροφή και μόνο αν σας το προτείνει ο εξειδικευμένος κτηνίατρος ύστερα από εξέτασή του. Επειδή το ακούσατε ή το διαβάσατε κάπου, δεν σημαίνει πως είναι για την περίπτωσή σας.

ΜΑ ΤΟ ΠΕΤ ΣΟΠ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΤΑΔΕ ΧΟΡΤΟ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ

Μην ξεχνάτε πως το πετ σοπ είναι μια επιχείρηση. Υπεύθυνος για διατροφή και υγεία είναι πάντα ο εξειδικευμένος κτηνίατρος. Τα πετ σοπ δεν έχουν γνώσεις επί του αντικειμένου και πολλά δυστυχώς δεν έχουν την ηθική. Υπάρχουν, βέβαια, λίγα πετ σοπ που έχουν τις γνώσεις και την ηθική να πουν ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι. Αλλά μην ξεχνάτε, πως υπεύθυνος και γνώστης είναι ο εξειδικευμένος κτηνίατρς. Εσείς για ένα θέμα υγείας σας θα εμπιστευόσασταν τον μανάβη, τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό για το θέμα σας πχ παθολόγος; Αν η απάντηση είναι ο μανάβης και ο φαρμακοποιός τότε θα πρέπει αν αλλάξετε τρόπο σκέψης. Ό,τι αφορά την υγεία μας και την υγεία του κατοικιδίου μας, ως αξιότιμο μέλος της οικογένειας μας, δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε ακόμα και το τελευταίο σεντ που δίνουμε.

Κατάλληλες τροφές στην Ελλάδα – Λίστα (Αλφαβητική Σειρά)

Ως 6 μηνών Ενήλικα
BEAPHAR NATURE BEAPHAR 2BNATURE 2BJUNIOR 2BRABBIT 600x800 1 e1599727059400 BEAPHAR NATURE RABBIT 600x800 1 scaled
BRIT Brit RABBIT JUNIOR Petshop4u 255698850 2 1 Brit RABBIT ADULT Petshop4u 260081697 scaled
BUNNY NATURE 136000328 1 136028140 800x800h scaled
OXBOW NEW Essentials Young Rabbit adultrabbit 480x520 scaled
SELECTIVE Selective RabbitJu 1 5kg Z1 Left Food 242x300 1 8495EF87 3E98 4E59 A34D BD9FF19036B3 300x300
VERSELE LAGA cuni junior 1 e1599727102135 5410340612507pack

Τι αλλαγές πρέπει να περιμένω;

  • Εάν το κουνελάκι σας έκανε δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πιθανότατα να έκανε μικρά κόπρανα, οπότε θα δείτε σταδιακά αύξηση του μεγέθους τους.
  • Εάν το κουνελάκι σας έκανε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, πιθανότατα να παράγουν περισσότερα μαλακά κόπρανα τυφλοτροφίας (δείτε στα κόπρανα την 3η περίπτωση) από αυτά που καταναλώνουν, οπότε θα δείτε σταδιακά να τα ελαττώνει ή και να μην τα βλέπετε καθόλου, καθώς θα τα τρώει άμεσα, ενώ θα αλλάζει το χρώμα των κοπράνων. Για κουνέλια που τρώνε άλφα άλφα είναι πιο σκουρόχρωμα καφέ, ενώ όσα τρώνε τίμοθι είναι πιο χρυσοκαφέ.
  • Εάν το κουνελάκι είναι καινούργιο μέλος της οικογένειας, είναι σημαντικό να περιμένετε μια εβδομάδα πριν ξεκινήσετε την αλλαγή, ώστε να εξοικειωθείτε με τις διατροφικές, την αποβολή και άλλες συνήθειες, ώστε να αναγνωρίσετε εάν υπάρχει αλλαγή. Ως θηράματα καλύπτουν φυσικά οποιαδήποτε σημάδια ασθένειας, συμπτώματα που είναι πιο εμφανή σε σκύλους, γάτες ή παιδιά ή πολύ πιο λεπτά σε ένα κουνέλι.

Πάντα πρώτα πηγαίνουμε σε έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο να το εξετάσει, ώστε να δούμε πως το κουνελάκι μας είναι υγιέστατο και έπειτα ξεκινάμε τη διαδικασία αλλαγής τροφής. 

ΧΟΡΤΟ

Όσον αφορά το χόρτο έχουμε αναλύσει τις ποικιλίες εδώ, περιληπτικά άλφα άλφα για νεογνά και τίμοθι για ενήλικα. Η αλλαγή από άλφα άλφα σε τίμοθι γίνεται σταδιακά όπως περίπου με την ξηρά τροφή. Από απλό σανό/άχυρο σε κάποια σωστή ποικιλία η αλλαγή γίνεται άμεσα, καθώς το κουνελάκι δεν καταναλώνει τα σημαντικά για εκείνο θρεπτικά συστατικά. Όσον αφορά τα λαχανικά, όπως είπαμε και στις αλλαγές πρώτα θα αλλάξουμε από τροφή και χόρτα από νεογνά σε ενήλικα και ύστερα θα τα φέρουμε σε επαφή με τα λαχανικά.

Το μότο μας, ΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΟΜΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ, θα πρέπει να μας συνοδεύει σε κάθε σκέψη και αν κάνουμε για εκείνα και θα πρέπει να είναι οδηγός μας. Κάθε αλλαγή θέλει υπομονή, χρόνο και επιμονή. Δείτε και το άρθρο μας για τις ακατάλληλες τροφές και τα λάθη που κάνουμε στα κουνελάκια μας. Μείνετε συντονισμένοι για νέα άρθρα.