Η διατροφή των νεαρών κουνελιών περνά από διάφορα στάδια, ώστε να προβούμε στην τελική τους διατροφή.

Αρχικά, ένα νεαρό κουνέλι θα πρέπει να απογαλακτίζεται στην ηλικία των 2 μηνών ή αλλιώς στις 8 εβδομάδες. Όταν, ένα κουνέλι απογαλακτιστεί πρόωρα, δημιουργούνται αρκετά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή, ακόμα και προβλήματα που αφορούν την βιωσιμότητά του. Συνήθεις περιπτώσεις συναντώνται σε κουνελάκια που προέρχονται από pet shop ή από ανίδεους εκτροφείς. Δυστυχώς, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί αν ένα κουνελάκι απογαλακτίστηκε σωστά, καθώς δεν υπάρχει έλεγχος.

 Ωστόσο, έχοντας σαν οδηγό τα ακόλουθα στάδια θα εξασφαλίσουμε την αρχική σωστή ανάπτυξη του κουνελιού μας, αν μπορούμε να έχουμε έλεγχο από τα πρώτα του στάδια. Έτσι, θα του δώσουμε γερές βάσεις για να λειτουργήσουν όλα φυσιολογικά στο μέλλον.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΝΕΟΓΝΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΣΕ ΣΤΑΔΙΑ

0-3 εβδομάδων

Μόνο μητρικό γάλα

3-4 εβδομάδων

Μητρικό γάλα

Γνωριμία με χόρτο τύπου άλφα άλφα και πέλλετ για νεαρά κουνέλια (μικρές ποσότητες)

4-8 εβδομάδων

Μητρικό γάλα
Αύξηση χόρτου και πέλλετ για νεαρά κουνέλια

8 εβδομάδων-6 μηνών

Άπειρο χόρτο άλφα άλφα και πέλλετ για νεαρά κουνέλια με βάση το σωματικό του βάρος.

ΧΟΡΤΑ

Όσον αφορά το χόρτο ποικιλίας alfa alfa, στην Ελλάδα το βρίσκουμε από την εταιρεία oxbow. Είναι από τις μόνες που εμπιστευόμαστε για το συγκεκριμμένο χόρτο πώς όντως είναι alfa alfa, μιας και αναγράφει πλήρως τα συστατικά της. Το χόρτο αποτελεί το πιο βασικό κομμάτι στην υγεία των κουνελιών μας και δεν πρέπει να μας φοβίζει αν τρώνε πολύ. Αυτό που πρέπει να μας φοβίζει είναι αν τρώνε λίγο, δηλαδή <1.5 kg/μήνα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΩΣ ΤΟΝ ΕΚΤΟ ΜΗΝΑ

Άλλη μια εταιρεία, που σχετικά πρόσφατα άρχισε να φέρνει στην Ελλάδα alfalfa hay είναι (ή αλλιώς μηδική) είναι η wellness hay.

s3

ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΤΥΠΟΥ ΠΕΛΛΕΤ

Βέβαια, αρκετοί μπερδεύουν το πέλλετ με το υπόστρωμα. Το πέλλετ σαν ορολογία αναφέρεται στην μορφή, δηλαδή κάποιο αντικείμενο είναι πολτοποιημένο και συμπιεσμένο σε μια μορφή. Έτσι, έχουμε το υπόστρωμα που είναι πέλλετ ξύλου, δηλαδή συμπιεσμένο ξύλο και το πέλλετ ως ξηρά τροφή, που αποτελείται από συμπιεσμένο χόρτο και άλλα συστατικά, ανάλογα και την κάθε εταιρεία.

ΠΡΟΣΟΧΗ, επειδή τα πέλλετ μοιάζουν με κουνελίνη μην αγοράζετε ΠΟΤΕ ανάμεικτα πέλλετ ή αγνώστου ταυτότητας, καθώς κανένας δεν σας εγγυάται πως όντως είναι πέλλετ. Η κουνελίνη είναι επικίνδυνη και χορηγείται σε κουνέλια εκτροφής που έχουν σαν στόχο την απόκτηση λίπους και όχι την υγεία του κουνελιού. Οι τροφές τύπου μούσλι, είναι επίσης επικίνδυνες, καθώς περιέχουν χρωστικές και κανένα θρεπτικό συστατικό, με συνέπεια πολλά προβλήματα στην υγεία του κουνελιού μας.

Οι παρακάτω εταιρείες είναι κατάλληλες με βάση όλους τους εξειδικευμένους κτηνίατρους. Ο κτηνίατρος μπορεί να μας πει πώς επειδή είναι νεογνό μπορούμε να δώσουμε όσο πέλλετ θέλει εκείνο. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από την ποσότητα των 3 κουταλιών της σούπας ημερησίως. Η ιδανική ποσότητα είναι 1 κουταλιά της σούπας την μέρα όσο είναι μωρό και κάτω από 1500 γραμμάρια.

Το πέλλετ θεωρείται συμπλήρωμα και ΠΑΝΤΑ πρέπει να του συμπεριφερόμαστε σαν συμπλήρωμα. Διαφορετικά, θα έχουμε πολλά θέματα στην υγεία του κουνελιού μας όπως γαστρεντερικά θέματα και ένα παχύσαρκο κουνέλι, ενώ θα συνηθίσει να τρώει πέλλετ και θα παρατήσει τα χόρτα, με συνέπεια να έχουμε θέματα με τα δοντάκια που δεν θα τροχίζονται. Μην ξεχνάμε πώς το χόρτο τροχίζει τα δόντια του κουνελιού μας και δε χρειάζεται κάποιο άλλο βοηθητικό μέσο π.χ πέτρα ασβεστίου.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 Bunny Rabbit Dream Junior

136000328 1


Oxbow Essentials Young Rabbit Food

NEW Essentials Young Rabbit

Brit Rabbit 
Junior

Brit RABBIT JUNIOR Petshop4u 255698850 2 1

 Beaphar Nature Junior

BEAPHAR 2BNATURE 2BJUNIOR 2BRABBIT 600x800 1

Selective Junior 

Selective RabbitJu 1 5kg Z1 Left Food 242x300 1

 Versele-Laga
 Complete 
Cuni Junior

cuni junior 1

Συνοψίζοντας, τα κουνέλια από 2 μηνών ως και περίπου 6 μπορούν να τρώνε άπειρο χόρτο ποικιλίας alfa alfa και 1 ως μαξ 3, αν είναι υπερβολικά πεινασμένο (εμείς προτείνουμε 1 κουταλιά σούπας και όσο το δυνατόν παραπάνω χόρτο). Δεν δίνουμε κάτι άλλο, όπως φρέσκα λαχανικά και φρούτα, καθώς το γαστρεντερικό του δεν είναι έτοιμο, οπότε θα του κάνουμε κακό. Όταν πάει 6 μηνών αλλάζουμε το χόρτο και το πέλλετ σταδιακά, όπως αναφέρεται στο άρθρο για τα ενήλικα κουνέλια.

Για περισσότερες πληροφορίες και νέα επισκεφτείτε τη σελίδα μας και την ομάδα μας στο facebook.