Αιώνιες απορίες κουνελογονέων: <<Να στειρώσω το κουνελάκι μου; Μήπως να το ζευγαρώσω μια φορά να φύγουν οι ορμές; Έλα μωρέ, χαζομάρες, σιγά μη το στειρώσω, είναι για να παίρνουν οι γιατροί περισσότερα χρήματα μια χαρά θα είναι κι έτσι.>>
Αν είστε σε μία από αυτές τις κατηγορίες συνεχίστε, να διαβάζετε.

Επειδή, όμως, έχουμε συναντήσει και πολλούς που δε σηκώνουν λέξη παραπάνω, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεχάστε όσα ξέρετε περί στειρώσεων.

Τα κουνελάκια είναι θηλαστικά και αναπαραγωγικά ζωάκια. Αυτό σημαίνει πως η φύση τα έχει προικίσει με τη δυνατότητα να γεννάνε, να θηλάζουν, να αναπαράγονται, δηλαδή να δημιουργούνται μεγάλοι πληθυσμοί κουνελιών, καθώς μια γέννα περιλαμβάνει 4-8 μωρά, ενώ μια κουνέλα γεννά 3-4 φορές το χρόνο, συνεπάγεται 12-32 κουνέλια κάθε χρόνο. Τώρα, ας γυρίσουμε στα οικόσιτα κουνέλια. Καταλαβαίνετε πως αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος. Ειδικά, για έναν μη εκτροφέα. Γιατί, που θα πάνε όλα αυτά τα κουνέλια; Ήδη, υπάρχουν τόσα κουνελάκια εκεί έξω που ζητάνε σπίτι, τα δικά σας θα αυξήσουν τον ήδη υπάρχοντα αριθμό, από αδέσποτα κουνελάκια. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες αρπακτικών κατοικιδίων όπως ιδιοκτήτες φιδιών που για αυτούς η δωρεά ενός κουνελιού, είναι θετική, μιας και δεν θα ξοδευτούν για τη διατροφή του αγαπημένου τους κατοικιδίου.

Αν, λοιπόν, θέλετε να ζευγαρώσετε το κουνελάκι σας, σκεφτείτε τις συνέπειες, δηλαδή:

  • δε θα βρείτε εύκολα άτομα,

για να δεκτούν τα μωρά-κουνέλια στην οικογένειά τους, υπάρχουν πόσα αδέσποτα κουνελάκια εκεί έξω. Εκτός, αυτού ένας μη σωστός απογαλακτισμός φέρει ποικίλα προβλήματα στην υγεία τους.

  • η πιο πιθανή και εύκολη υιοθεσία θα είναι σε ιδιοκτήτες αρπακτικών ή κυνηγούς,

οπότε το κουνελάκι θα γίνει γεύμα κατά 80%.

  • αγοραπωλησίες,

αν δεν έχετε πιστοποιητικό εκτροφέα, είναι απαγορευτικές και διώκονται από το νόμο, οπότε αν έχετε σκεφτεί να ζευγαρώνετε κουνέλια για το κέρδος, λυπάμαι, αλλά τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και ενδέχεται ακόμα και να πάτε στο κελί 33.

  • η κουνέλα μπορεί να πεθάνει από συνεχείς, χωρίς μέτρο γέννες.
  • αν ζευγαρώσετε μία φορά το κουνελάκι σας, θα αγριέψει, ενώ τα προβλήματα στο γεννητικό σύστημα, δε θα εξαλειφθούν από τη μία φορά.
Αυτές είναι μερικές από τις συνέπειες που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν ζευγαρώσετε το κουνελάκι σας.
Εμείς, σαν σελίδα, επειδή γίνονται πολλά λάθος βήματα στο θέμα του ζευγαρώματος και της γέννας, αν δεν είστε εκτροφέας, θα σας παρακαλούσαμε να μην τα ζευγαρώσετε καμία φορά. Είμαστε υπέρ της στείρωσης και θα σας εξηγήσουμε παρακάτω.

 Τι γίνεται, λοιπόν,  αν δεν γεννάνε ή δεν ζευγαρώνουν τα κουνέλια;

Τότε, προφανώς, επεμβαίνουμε στη φύση τους και όπως ξέρουμε η φύση “εκδικείται”. Θα εμφανιστούν, πολλά προβλήματα υγείας, ειδικά στο γεννητικό σύστημα τόσο του αρσενικού κουνελιού, όσο και του θηλυκού και η στείρωση είναι μονόδρομος. ΠΡΟΣΟΧΗ, η στείρωση θα πρέπει να γίνεται από ειδικό γιατρό. Ένας μη ειδικός γιατρός (ειδικός ΜΟΝΟ για σκύλους και γάτες δηλαδή) μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως αναπηρία, ή ακόμα και θάνατο στο αγαπημένο μας κουνελάκι. 
Οπότε, η στείρωση δεν επεμβαίνει στη φύση. Αποτελεί σωτήρια λύση για την ευζωία του κατοικιδίου μας και ειδικά για το κουνελάκι μας.

Ας δούμε τα οφέλη της στείρωσης στα κουνελάκια:

  • Δε θα πάθουν καρκίνο στα γεννητικά τους όργανα.

Το 60% των κουνελιών, που είναι πάνω από 3 χρονών και παραμένει αστείρωτο, θα εμφανίσει σύμφωνα με μελέτες καρκίνο στα γεννητικά όργανα. Με τη στείρωση, είναι βέβαιο πως δεν θα εμφανιστεί, αρκεί η επέμβαση να γίνει πριν τα 3 του χρόνια. Ο καρκίνος σε άλλα μέρη του οργανισμού, δεν εγγυάται σε καμία των περιπτώσεων με ή χωρίς στείρωση, αλλά άμα υπάρξει καρκίνος στα γεννητικά όργανα θα υπάρξουν μεταστάσεις και σε άλλα μέρη του οργανισμού, που θα οδηγήσουν στο θάνατο του κουνελιού μας.

  • Από τη στιγμή που τα στειρώνουμε, εγγυώμαστε πως δε θα νοσήσουν από καρκίνο στα γεννητικά όργανα,

που όπως είδαμε είναι μεγάλο το πσοστό των νοσούντων μη αστείρωτων κουνελιών. Οπότε, αυξάνουμε το προσδώκιμο ζωής τους. Δηλαδή, θα ζήσουν μαζί μας αρκετά χρόνια.

  • Το κουνελάκι μας δεν θα πάσχει από ορμονικό στρες.

Όλα τα κουνέλια που δεν έχουν στειρωθεί πάσχουν από ορμονικό στρες. Δηλαδή, θέλουν μονίμως να ζευγαρώσουν και αυτό έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά τους. Ένα στειρωμένο κουνέλι είναι αυτομάτως χαρούμενο, καθώς δεν πάσχει από ορμονικό στρες.

  • Ένα ζήτημα, όχι στο θέμα υγεία τους, όσο για εμάς, είναι το συνήθειο της τουαλέτας.

Τα αστείρωτα κουνέλια θα κάνουν παντού την ανάγκη τους, γιατί αυτό τους “λένε” οι ορμόνες τους. Θέλουν να μαρκάρουν τη περιοχή τους, για την επίτευξη του ζευγαρώματος. Αν στειρωθεί, δε θα έχετε πρόβλημα με την τουαλέτα του, μπορεί να έχετε λόγω χαρακτήρα, αλλά ένα στειρωμένο κουνέλι μαθαίνει εύκολα σε σχέση με ένα στείρωτο, που μπορεί να μην μάθει και ποτέ.

  • Δε θα είναι επιθετικό.

Οι ορμόνες σε ένα αστείρωτο κουνέλι, το κάνουν πιο επιθετικό. Δαγκώνει, ορμάει/επιτίθεται/γρυλίζει, καβαλικεύει είτε εμάς είτε παιχνίδια αν είναι αστείρωτο, αν στειρωθεί το κουνελάκι μας, όλα αυτά εξαλείφονται.

  • Αν θέλετε να έχετε παραπάνω από ένα κουνέλι, η στείρωση γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αστείρωτα κουνέλια ιδίου ή διαφορετικού φύλου (εδώ θα έχετε γέννες) δε πρόκειται να σμίξουν ποτέ, επιθέσεις, τσακωμοί, τραυματισμοί μέχρι ακόμα θανάτου, θα γίνονται συχνά στο σπίτι. Τα στειρωμένα κουνέλια έχουν μεγάλες πιθανότητες να σμίξουν και να έχουν μια αρμονική ζωή.

  • Συχνό φαινόμενο στα θηλυκά κουνέλια είναι οι ψευδοκυήσεις.

Το θηλυκό, νομίζει δηλαδή, πως είναι έγγυος και συμπεριφέρεται σαν έγγυος, γίνεται επιθετικό, φτιάχνει φωλιές με το μαλλί του κλπ. Οι ψευδοκυήσεις, σταματάνε με τη στείρωση.

  • Τα θηλυκά κουνέλια, εκτός από καρκίνο, εμφανίζουν πυομήτρα, δηλαδή πύον στη μήτρα.

Αν εμφανιστεί, η στείρωση είναι μονόδρομος, ενώ με τη στείρωση δε θα εμφανιστεί ποτέ. Στα δε αρσενικά ερεθίζονται και πρήζονται οι όρχεις που εκτός από τον πόνο, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση όγκου. Αν αρχίζουν και πρήζονται/ερεθίζονται οι όρχεις, η λύση είναι μία…στείρωση.

  • Με τη στείρωση δε συμμετέχουμε κι εμείς στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κουνελιών, οπότε λιγότερα κουνέλια αδέσποτα.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργος ο όρος αδέσποτος σε κουνέλι, αλλά στην Ελλάδα έχουν βρεθεί πολλά παρατημένα κουνέλια σε δρόμους, στα σκουπίδια, σε μικρά άλση δήμων και σε άλλα μέρη. Μπορεί, εσείς, να δώσετε το κουνελάκι σας για υιοθεσία, αυτό δε σημαίνει πως η επόμενη οικογένεια θα το φροντίσει, είναι μεγάλο το ποσοστό εκείνων που τα παρατάνε.

Όπως, είδαμε, η στείρωση βοηθά τα κουνελάκια μας να μην νοσήσουν, οπότε δεν επεμβαίνουμε στη φύση, ούτε θα τους κάνουμε κακό, κακό θα τους κάνουμε αν τα στειρώσουμε σε ανειδίκευτο γιατρό. Γύρω από τη στείρωση, τριγυρνάνε και κάποιοι μύθοι. Όπως, πως θα αλλάξει ο χαρακτήρας τους. Τα κουνέλια έχουν χαρακτήρα και το κάθε κουνέλι διαφέρει από το άλλο. Αν ένα κουνελάκι είναι γενικά επιθετικό, με τη στείρωση δε θα αλλάξει, πρέπει να βρούμε την αιτία και να δημιουργήσουμε σιγά σιγά δεσμούς εμπιστοσύνης, αν όμως ξαφνικά έγινε επιθετικό, τότε είναι θέμα ορμονών. Με τη στείρωση σιγουρευόμαστε πως δε θα νοσήσει από κάποιο πρόβλημα που θα μπορούσε να προκληθεί από τα γεννητικά του όργανα, που όπως είδαμε ποικίλουν, πως θα έχει μια σταθερή τουαλέτα, πως δε θα πάθει ορμονικό στρες που θα το κάνουν πιο άγριο, πιο επιθετικό. Δεν αλλάζουμε τη προσωπικότητά του και ούτε σημαίνει πως θα μας αγαπήσει πιο πολύ ή πιο λίγο.

Όλα καλά,ως εδώ, η στείρωση δεν έχει τίποτα αρνητικό;

Όλα έχουν το ρίσκο τους. Ένα κουνελάκι μπορεί να πεθάνει πάνω στην επέμβαση ή μετά την επέμβαση να μολυνθεί η πληγή του, να ανοίξουν τα ράμματα και να έχει κάποια αιμορραγία, ακόμα και να πεθάνει μετά τη στείρωση. Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα αν έχετε ένα υγιέστατο κουνελάκι και ένα ειδικευμένο κτηνίατρο που θα κάνει τη στείρωση, οι πιθανότητες να γίνει κάτι τέτοιο είναι μικρές. Μετά τη στείρωση, όλα είναι πιθανά, καθώς το κουνελάκι θα έχει πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε σας προτείνουμε να το παρακολουθείτε τις πρώτες 24 ώρες συνέχεια και να του δίνετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εμείς πήραμε το ρίσκο και στα δύο κουνελάκια μας και είναι μια χαρά στην υγεία τους.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνεται η στείρωση;

Η στείρωση γίνεται από την ηλικία των 6 μηνών ως το 5ο έτος της ηλικία ενός κουνελιού. Αν το κουνελάκι σας είναι άνω των 2 ετών, ζητήστε από το γιατρό σας και αιματολογικές εξετάσεις πλην της κλινικής εξέτασης. Εμείς σας προτείνουμε όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο, ειδικά από 9 μηνών ως 18 μηνών είναι η ιδανική ηλικία κατ’ εμάς, καθώς το κουνελάκι θα είναι υγιέστατο, η πληγή από τη στείρωση θα κλείσει πιο γρήγορα, θα έχει ένα ιδανικό βάρος για να του χορηγηθεί η αναισθησία στην κατάλληλη δοσολογία και γενικά θα είναι πιο ελεγχόμενη η όλη διαδικασία. Όσο πιο μεγάλο τόσο περισσότεροι οι κίνδυνοι που θα εμφανιστούν, ειδικά πάνω στην επέμβαση. Για ηλικίες άνω των 6 ετών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε οπωσδήποτε με τον κτηνίατρό σας. Θεωρείται μεγάλο ρίσκο και οι περισσότεροι δεν αναλαμβάνουν τη στείρωση, λόγω της μεγάλης πιθανότητας να πεθάνει ή να πάθει κάτι πάνω στην επέμβαση.

Πόσο κοστίζει μια στείρωση;

Εδώ κυκλοφορούν διάφορες τιμές στην “αγορά”. Σε ένα αρσενικό μπορεί να είναι από 70-100 ευρώ και σε ένα θηλυκό από 80-120 ευρώ. Οι τιμές διαφοροποιούνται, γιατί στα αρσενικά η επέμβαση είναι ορχεκτομή, ενώ στα θηλυκά είναι αφαίρεση ωοθηκών, σάλπιγγων και μήτρας. Στα κουνέλια άνω των 2 χρονών, καλό θα ήταν να ζητάτε και αιματολογικές εξετάσεις, πριν τη στείρωση. Η τιμή της στείρωσης περιλαμβάνει κλινική εξέταση (χωρίς αιματολογικές), το χειρουργείο, τα φάρμακα και τα ράμματα.

Ποιον κτηνίατρο να εμπιστευτώ;

Ο γιατρός θα πρέπει να έχει ειδίκευση στα εξωτικά ζώα, γιατί σε αυτή τη κατηγορία βρίσκονται τα οικόσιτα κουνέλια και πιο ειδικά, εξειδίκευση στα κουνέλια. Καλό θα ήταν να μην εμπιστευτείτε κάποιον που δε θα σας χορηγήσει παυσίπονο και αντιβίωση μετά την επέμβαση, το κουνελάκι σας θα υποφέρει από τον πόνο χωρίς παυσίπονο, ενώ μπορεί να προκληθεί κάποια μόλυνση χωρίς αντιβίωση. Επίσης, μην πάτε στο πιο φθηνό γιατρό, επειδή είναι πιο οικονομικός, να πάτε σε γιατρό της εμπιστοσύνης σας, τώρα αν αυτός ο γιατρός είναι και οικονομικός συνεχίστε. Γνώμονας, στην επιλογή μας είναι η ειδίκευση, η εμπειρία και η πείρα του γιατρού και έπειτα το οικονομικό, οπότε ρωτήστε όλες σας τις απορίες πριν επισκεφτείτε έναν γιατρό για το “μεγάλο” βήμα. Στη σελίδα μας, θα βρείτε μια λίστα κτηνιάτρων ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Οι συγκεκριμένοι κτηνίατροι έχουν μπει με βάση την εμπειρία των μελών μας και αν έχουν θετικό feedback από αρκετά μέλη. Προφανώς, εκεί έξω υπάρχουν και άλλοι καλοί κτηνίατροι για κουνελάκια, οπότε μπείτε στην ομάδα μας στο fecebook ή στη σελίδα μας στο facebook σε μήνυμα. Αν ένας γιατρός έχει από αρκετά μέλη, θετικό feedback θα μπαίνει στη λίστα μας. Δυστυχώς, για την επαρχία δεν έχουμε γνώση για κτηνίατρους ειδικούς για κουνέλια, οπότε θα χαρούμε να μας πείτε τις απόψεις σας για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και άλλα μέλη.
Όσον αφορά το μετεγχειριτικό κομμάτι, θα έρθει εντός ημερών καινούριο άρθρο. Οπότε μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας ή στο facebook. Ελπίζουμε, να σας βοηθήσαμε στην απόφασή σας.