Είδαμε πως τα λαχανικά είναι αρκετά σημαντικά στη διατροφή των μικρών μας φίλων για ηλικίες άνω των 6 μηνών, όχι όμως το ίδιο και τα φρούτα.

Το κουνελάκι μας στην πρώτη επαφή του με τα λαχανικά θα πρέπει να μελετάται και να μην του δίνονται μεγάλες ποσότητες.

Τι σημαίνει μελετάται;

Θα πρέπει να του δίνουμε πιο μικρές ποσότητες και ένα λαχανικό τη φορά, ώστε να δούμε πως αντιδρά ο οργανισμός του σε κάθε λαχανικό, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε το πρόγραμμά του. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα φρούτα.

Σωστό πλύσιμο.

Για το πλύσιμο, εννοείτε πως θα πρέπει να είναι καλό, με ξιδόνερο, καθώς τα περισσότερα δεν είναι βιολογικά και περιέχουν φυτοφάρμακα.

Τι λαχανικά και τι φρούτα μπορώ να δώσω στο κουνέλι μου και σε τι ποσότητες;

Για την ποσότητα μπορούμε να σας απαντήσουμε πως όσον αφορά τα λαχανικά, είναι 2-3 είδη την ημέρα και σαν άθροισμα είναι 1 κούπα ανά 1 κιλό σωματικού βάρους. Όσον αφορά τα φρούτα, είναι 1 κουταλιά του γλυκού ανά 2η μέρα (και πιο σπάνια), αρκεί τα λαχανικά που θα του δώσουμε να μην είναι υψηλά σε ζάχαρη. Στην περίπτωση που του δώσουμε κάποιο λαχανικό υψηλό σε ζάχαρη, ΔΕ θα συμπεριλάβουμε το φρούτο στη διατροφή του εκείνη την ημέρα, αλλά θα του δώσουμε την επόμενη, αφού διαλέξουμε λαχανικά χωρίς ζάχαρη. Βλέπετε, τα φρούτα για εκείνα είναι ότι και για εμάς η σοκολάτα και τα γλυκά, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται η ζάχαρη, ώστε να μην έχουμε διάφορα προβλήματα υγείας. Εδώ, κολλάει και η παρεξήγηση του καρότου. Το καρότο που έτρωγε συνέχεια ο αγαπημένος μας χαρακτήρας των παιδικών μας χρόνων, ο Bugs Bunny. Έτσι, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ έχουμε σχετίσει το καρότο με τα κουνέλια. Δυστυχώς, το καρότο είναι υψηλό σε ζάχαρη και δημιουργεί τόσο προβλήματα στο γαστρεντερικό όσο και στο ουροποιητικό σύστημα του κουνελιού μας.

Ας αφήσουμε τα πολλά λόγια κι ας δούμε τα λαχανικά και τις κατηγορίες αυτών. Τα λαχανικά τα χωρίζουμε σε:

  • Φυλλώδη Λαχανικά Υψηλά σε Οξαλικό Οξύ,

πρέπει να δίνεται 1 λαχανικό, από τα 3 είδη που θα επιλέξουμε και κυκλικά, δηλαδή δε θα δίνουμε κάθε μέρα π.χ. Σπανάκι. Το οξαλικό οξύ είναι υπεύθυνο για πολλές ασθένειες όπως πέτρα στα νεφρά, οπότε μέγιστη προσοχή.

  • Φυλλώδη Λαχανικά Χαμηλά σε Οξαλικό Οξύ,

δίνονται πιο άφοβα. Το μαρούλι μπορεί να θεωρείται άφοβο από άποψη ασβεστίου και οξαλικού οξέος, αλλά καλό θα ήταν να δίνετε 1 φύλλο τη μέρα, καθώς η βρώση μεγαλύτερης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση πιο μαλακών κοπράνων.  Για ασφάλεια στο γαστρεντερικό κομμάτι, μην θέσετε, λοιπόν, το μαρούλι σαν ένα βασικό λαχανικό.

  • Μη Φυλλώδη Λαχανικά,

Όχι παραπάνω από 1 κουταλιά της σούπας τη μέρα, περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης ορισμένα, ενώ μερικά όπως τα μυρωδικά είναι αρκετά βαριά και προκαλούν αέρια (μπορεί να προκληθεί στάση εντέρου από τον πόνο) και άλλα προβλήματα υγείας. Προφανώς, όχι κάθε μέρα ή κάθε μέρα πχ μπρόκολο, πρέπει κι εδώ να δίνονται κυκλικά.

  • Φρούτα,

είναι μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνα τους και πρέπει να δίνεται 1 κουταλιά του γλυκού ανά δύο μέρες και όσο πιο αραιά τόσο το καλύτερο, εκτός αν δοθεί κάποιο λαχανικό όπως το καρότο υψηλό σε ζάχαρη, οπότε αραιώνουμε ακόμα περισσότερο τις μέρες που θα δώσουμε το φρούτο σαν λιχουδιά.

Σας παραθέτουμε το πίνακα με τα επιτρεπόμενα λαχανικά και φρούτα.imerisia diatrofi img 1

ΠΡΟΣΟΧΗ, λοιπόν, στα λαχανικά, μερικά είναι πλούσια σε ασβέστιο, μερικά σε ζάχαρη, μερικά σε οξαλικό οξύ. Μπορούμε να δίνουμε άφοβα όμως αντίδι, μπορούμε να το βρούμε όλες τις εποχές στα μανάβικα της γειτονιάς μας. Έπειτα, μπορούμε να παίξουμε με τα λαχανικά και τα φρούτα εποχής, αλλά και τι μπορεί να καταναλώσει το κουνελάκι μας, καθώς ακόμα και στα επιτρεπόμενα λαχανικά μπορεί να εμφανίσει διάρροια ή αέρια. Για περισσότερη ευκολία θα σας προτείναμε να αποθηκεύσετε την εικόνα με τα επιτρεπόμενα λαχανικά, να φτιάξετε το διαιτολόγιο του κουνελιού σας και να το βάλετε στο ψυγείο. Ίσως, έτσι βοηθηθείτε, για να ακολουθήσετε και την συχνότητα που πρέπει να δίνονται τα λαχανικά και τα φρούτα και να μην δώσετε κάτι που δεν πρέπει πιο συχνά.
 Ελπίζουμε να σας δώσαμε μια εικόνα για το τι επιτρέπεται και τι όχι, αλλά και τις ποσότητες που πρέπει να δίνονται αυτά.
Για περισσότερες πληροφορίες και νέα επισκεφτείτε τη σελίδα μας και την ομάδα μας στο facebook.