ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΙ ΔΟΝΤΙΑ

Τίποτα δεν είναι τόσο γλυκό όσο η εικόνα ενός χαρούμενου κουνελιού που καταβροχθίζει χόρτα ή καταπίνει μικρά κομμάτια λαχανικών. Αλλά πίσω από αυτό το γλυκό πρόσωπο, κρύβονται μερικά σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υγεία των δοντιών τους. Τα κουνέλια έχουν μια μοναδική ανάπτυξη των δοντιών τους που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα αν δεν δίνεται η κατάλληλη φροντίδα.

Στο σημερινό άρθρο μας, θα εξερευνήσουμε τα προβλήματα που συνδέονται με τα δόντια των κουνελιών, καθώς και τις αποτελεσματικές λύσεις που μπορούν να υιοθετηθούν για την καταπολέμησή τους. Θα αναλύσουμε τις πιο συνήθεις διαταραχές των δοντιών των κουνελιών και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Εάν είστε κηδεμόνες κουνελιών ή απλά αγαπάτε αυτά τα γλυκά κατοικίδια, αυτό το άρθρο θα σας παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών τους και τον προληπτικό έλεγχο των προβλημάτων. Ας εξερευνήσουμε μαζί πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα κουνέλια μας έχουν ένα λαμπερό χαμόγελο και υγιή δόντια για την ευτυχισμένη και απολαυστική ζωή τους.

Πότε βγάζουν τα πρώτα τους δόντια;

Τα κουνέλια γενικά αρχίζουν να βγάζουν τα πρώτα τους δόντια, τα νεογιλά, γύρω στην ηλικία των 19-21 ημερών. Αυτά τα δόντια που βγαίνουν είναι τα μικρά μπροστινά δόντια, γνωστά ως κοπτήρες. Αυτά τα πρώτα δόντια βγαίνουν για να βοηθήσουν τα κουνέλια να αρχίσουν να τρώνε στερεά τροφή και να αρχίσουν να απογαλακτίζονται από τη μητέρα τους, που ολοκληρώνεται 2 μηνών. Αργότερα, γύρω στην ηλικία των 3-4 μηνών, τα κουνέλια αρχίζουν να αντικαθιστούν αυτά τα πρώτα δόντια με τα μόνιμα.

Πόσα δόντια έχει ένα κουνελάκι;

Στα πρώτα νεογιλά τα κουνελάκια έχουν 16 δόντια, όταν αντικαθίστανται από τα μόνιμα έχουν 28 δόντια. Αυτά αποτελούνται από 6 μπροστινά δόντια, γνωστά και ως κοπτήρες, 4 δόντια στο πάνω μέρος του στόματος (άνω γνάθος), και 2 κοπτήρες στο κάτω μέρος του στόματος (κάτω γνάθος). Η δεύτερη σειρά κοπτήρων στην άνω γνάθο είναι σχεδόν αόρατοι. Επιπλέον, έχουν 22 ακόμη δόντια στο πίσω μέρος του στόματος, τους προγομφίους και τους γομφίους. Για την ακρίβεια έχουμε 3 προγομφίους από κάθε πλευρά τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο, 3 γομφίους από κάθε πλευρά στην άνω γνάθο και 2 γομφίους από κάθε πλευρά στην κάτω γνάθο. Συνολικά έχουμε 6 δόντια σε κάθε πλευρά στην άνω γνάθο και 5 σε κάθε πλευρά στην κάτω γνάθο.

infographic

Ηλιάκης Μπομπονέλ

Πόσο συχνά μεγαλώνουν τα δόντια των κουνελιών;

Τα δόντια των κουνελιών συνεχώς μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους.  Η ιδιαιτερότητα είναι πως δεν μεγαλώνουν μόνο πάνω από την επιφάνεια των ούλων, αλλά και κάτω στις ρίζες. Οπότε μεγαλώνουν προς δύο κατευθύνσεις. Αυτή η διαρκής ανάπτυξη είναι σημαντική για τα κουνέλια καθώς τρώνε φυτική τροφή που απαιτεί συνεχή τρίψιμο και μάσημα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης των δοντιών διαφέρει ανάλογα με το είδος του κουνελιού και άλλους παράγοντες όπως η διατροφή και η γενετική. Γενικά, τα δόντια μπορούν να μεγαλώνουν κατά περίπου 2-3 χιλιοστά κάθε μήνα.  Μάλιστα οι μπροστινοί κοπτήρες μπορούν να μεγαλώνουν και 12 εκατοστά το έτος!

Σημάδια που δείχνουν θέμα στα δόντια

Υπάρχουν διάφορα σημάδια που μπορεί να υποδείξουν προβλήματα με τα δόντια των κουνελιών. Αν κάποιος παρατηρήσει τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί να υπάρχει ανάγκη να ελεγχθεί η κατάσταση των δοντιών από έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται σε κουνέλια:

  1. Υπερβολική μήκυνση των μπροστινών δοντιών.
  2. Μεταβολή στο μάσημα ή στην διατροφική συμπεριφορά: Εάν το κουνέλι φαίνεται να δυσκολεύεται να τρώει, να αποφεύγει να τρώει και να έχει μείωση της όρεξης, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα δόντια του. Επίσης, ένα κουνελάκι μπορεί να μασάει από μία πλευρά αντί και για τοις 2, υποδηλώνοντας πόνο ή δυσκολία μάσησης στην μία πλευρά.
  3. Πρήξιμο ή πληγές στα μάγουλα: Η υπερβολική μήκυνση των δοντιών μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στα μάγουλα και στο εσωτερικό του στόματος του κουνελιού.
  4. Σάλιο: Υπερβολικό σάλιο ή υγρασία στο πρόσωπο του κουνελιού μπορεί να είναι ένδειξη πόνου ή δυσκολίας στη μάσηση.
  5. Φτύσιμο τροφής: Το κουνελάκι μας έχει όρεξη να φάει, αλλά η τροφή του πέφτει από το στόμα.
  6. Απώλεια βάρους.
  7. Δυνατός θόρυβος από τρίψιμο δοντιών, οξύς ήχος.
  8. Κακοσμία.
  9. Εκνευρισμένη συμπεριφορά ή ληθαργικότητα.
  10. Υγρά μάτια ή ακόμα και ερεθισμένα: Λόγω της ανάπτυξης των ριζών και μιας στα πίσω δόντια οι ρίζες βρίσκονται κάτω από το μάτι, μπορεί να τραυματιστεί εσωτερικά ο οφθαλμός, οδηγώντας σε υπερέκκριση δακρύων. Άλλες φορές μπορεί να υπάρξει λευκή έκκριση από το μάτι και μερικές φορές από τη μύτη. Αυτό οφείλεται στον φραγμό του δακρυϊκού πόρου και συχνά λανθασμένα θεωρείται ότι πρόκειται για επιπεφυκίτιδα. Σε κάθε περίπτωση κινδυνεύει το μάτι του κουνελιού.

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, συστήνεται η επίσκεψη σε κτηνίατρο για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των δοντιών του κουνελιού το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές και να διατηρηθεί η υγεία του.

Πώς μπορώ να διατηρήσω υγιή τα δόντια του κουνελιού;

Η διατήρηση των δοντιών του κουνελιού σε καλή κατάσταση είναι σημαντική για τη γενική τους υγεία και ευημερία. Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι τα δόντια του κουνελιού σας παραμένουν υγιή:

  • Παρέχετε κατάλληλη διατροφή: Η κυρίαρχη τροφή του κουνελιού πρέπει να είναι τα χόρτα ανάλογα με την ηλικία του. Αυτό επιτρέπει στα δόντια του κουνελιού να τρίβουν και να φρεσκάρονται φυσικά καθώς τρώνε. Τα χόρτα είναι τα μόνο που συντελούν στη φυσική τριβή των δοντιών. Αν το κουνελάκι μας είναι κάτω των 6 μηνών, πρέπει να δώσουμε alfalfa ή μηδική, καθώς σε αυτή την ηλικία το κουνελάκι έχει ανάγκη από ασβέστιο. Μετά την ηλικία των 6 μηνών, που το κουνελάκι μας ενηλικιώνεται, δεν χρειάζεται το ασβέστιο, ενώ η περίσσειά του οδηγεί σε προβλήματα υγείας. Μέχρι την ηλικία των 10 μηνών το χόρτο θα πρέπει να αλλάξει από alfalfa/μηδική σε timothy. Μην ξεχνάμε τη διατροφική πυραμίδα των κουνελιών.

business company finance planning pyramid chart statics future 3 23370

  • Παρέχετε κατάλληλα παιχνίδια: Κουνέλια που μπορούν να τρίβουν τα δόντια τους σε σκληρές επιφάνειες, όπως ξύλινα παιχνίδια ή μασητικά παιχνίδια, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας των δοντιών τους. Τα κουνελάκια, επειδή βαριούνται χρειάζονται παιχνίδια ενασχόλησης. Οπότε μπορείτε να τους προσφέρεται ξύλινα παιχνίδια ή κατάλληλα κλαδιά ή ακόμα και ρίζες πικραλίδας, για να ασχολούνται με μια κατάλληλη και ασφαλή δραστηριότητα.
  • Επισκεφθείτε τον κτηνίατρο: Ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος μπορεί να καταλάβει αν ένα κουνελάκι έχει θέμα με τα δόντια του, για αυτό μην αμελείτε τα ετήσια check up.

Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγείας των δοντιών του κουνελιού σας και να του παρέχετε μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η ανάπτυξη των δοντιών δεν οφείλεται σε διατροφικά λάθη και λάθη της φροντίδας του, αλλά και σε γενετικούς παράγοντες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σαφώς θα προσφέρουμε μα ισορροπημένη διατροφή στο κουνελάκι μας, απλά θα αυξήσουμε τη συχνότητα των επισκέψεων σε εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Λάθη που γίνονται και οδηγούν σε προβλήματα δοντιών

Πριν λίγο είδαμε τρόπους που μπορούμε να διατηρήσουμε υγιή τα δόντια ενός κουνελιού. Υπάρχουν μερικά συνηθισμένα λάθη που εμείς οι κηδεμόνες κουνελιών κάνουμε, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα με τα δόντια του κουνελιού τους. Αυτά γίνονται είτε λόγω άγνοιας, είτε παραπληροφόρησης από διάφορα pet shop είτε στη προσπάθειά μας να βοηθήσουμε το κουνελάκι μας. Ανάμεσα σε αυτά τα λάθη περιλαμβάνονται:

  • Λανθασμένη διατροφή: όπως είδαμε και παραπάνω, η βασική τροφή για τα κουνέλια είναι τα χόρτα, ποικιλίας ανάλογα της ηλικίας. Πολλές φορές όμως μερικοί δίνουν ανάμεικτες τροφές είτε λάθος χόρτο, είτε εις γνώση τους είτε από άγνοια. Η ανάμεικτη τροφή περιέχει σπόρια, λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, ακόμα και γλυκαντικές ουσίες για να ενισχύσουν τη γεύση των τροφών αυτών. Εκτός από το θέμα στον οργανισμό που δημιουργείται καθώς ο οργανισμός δεν έχει δημιουργηθεί για να λαμβάνει σπόρια, άρα δεν μπορεί να επεξεργαστεί αυτές τις τροφές με προβλήματα στην απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και σημαντικά θέματα στο γαστρεντερικό, οι τροφές αυτές όπως είπαμε διαθέτουν σάκχαρα φυτικά και τεχνητά. Η έλλειψη τριψίματος, καθώς οι τροφές αυτές δεν συντελούν στο τρόχισμα των δοντιών και τα σάκχαρα, οδηγούν σε πληθώρα προβλήματα στα δόντια των κουνελιών, ακίδες, σάπια δόντια, περιοδοντίτιδα είναι μερικά από αυτά τα προβλήματα.
  • Υπερβολική παροχή ξηράς τροφής χωρίς περιορισμό: Η υπερβολική πρόσληψη ξηράς τροφής, συγκαταλέγεται στη λανθασμένη διατροφή, καθώς η βασική τροφή είναι τα χόρτα και η ξηρά τροφή θεωρείται ως λιχουδιά. Ωστόσο, θα μιλήσουμε για τη σωστή επιλογή ξηράς, αλλά σε λάθος ποσότητες. Τα κουνέλια θα ζητούν συνέχεια τροφή, καθώς είναι αρκετά λιχούδικα, και λόγω της ανατομίας/φύσης των δοντιών θέλουν να μασουλούν συνέχεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πεινάνε, ενώ την πείνα τους μπορούν να την τιθασεύσουνε με τα χόρτα. Δίνοντας παραπάνω ξηρά τροφή, τα κουνέλια αυτόματα ελαττώνουν τη βρώση χόρτου, καθώς σταματούν να πεινάνε, να έχουν ανάγκη για τροφή, οπότε σταματούν τη βασική για να λάβουν τη λιχουδιά. Η ξηρά τροφή, ακόμη και dental (τροφή κατάλληλη για οδοντικά προβλήματα), επ’ ουδενί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα χόρτα και το τρόχισμα αυτών. Τρόχισμα γίνεται από χόρτα.
  • Λανθασμένες λιχουδιές/μασητικά: Στα pet shop υπάρχουν αρκετά ακατάλληλα μασητικά όπως πέτρα ασβεστίου, πέτρα λαχανικών, πέτρα αλάτων. Κυκλοφορούν sticks με σπόρια που είναι εξίσου ακατάλληλα ή ακόμα και παιχνίδια από λούφα. Όλα αυτά είναι ακατάλληλα και δεν προσφέρουν επ’ ουδενί φυσικό τρόχισμα των δοντιών. Ειδικά οι πέτρες έχουν μέσα άλατα και ασβέστιο, η περίσσεια αυτών αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των ούρων. Ωστόσο αυτή η αποβολή, ειδικά συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, επηρεάζει τα νεφρά και το ουροποιητικό τους σύστημα οδηγώντας στη δημιουργία κρυστάλλων και αργότερα ουρολιθιάσεων.

Απαγορευτικές και επικίνδυνες τροφές για κουνέλια.

  • Ελλιπής ιατρική περίθαλψη: Η ανάπτυξη προβλημάτων με τα δόντια μπορεί να μην αντιληφθεί αρχικά από τον κηδεμόνα. Ένας ειδικός κτηνίατρος με εξειδίκευση σε κουνέλια μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ένας κτηνίατρος που δεν διαθέτει γνώσεις για κουνέλια δεν είναι σε θέση να εντοπίσει έγκαιρα αυτά τα προβλήματα, οπότε το κουνελάκι ταλαιπωρείται άδικα.

Προβλήματα με δόντια

Παραπάνω αναφέραμε τρόπους να διατηρήσουμε υγιή τα δόντια των κουνελιών και λάθη που γίνονται συχνά. Αν όμως δεν τηρούνται, τι συμβαίνει; Τα κουνέλια μπορεί να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με τα δόντια τους, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση και δυσκολίες στην τροφοληψία τους. Μερικά από τα συνηθέστερα προβλήματα δοντιών στα κουνέλια περιλαμβάνουν:

  1. Υπερβολική ανάπτυξη των δοντιών: Αυτό συμβαίνει όταν τα δόντια του κουνελιού δεν φράζονται φυσιολογικά λόγω έλλειψης τριβής ή άλλων παραγόντων. Η υπερβολική μήκυνση μπορεί να δυσκολέψει το κουνέλι να τρώει και να προκαλέσει πόνο. Ειδικά οι προγόμφιοι και οι γομφίοι αναπτύσσονται ραγδαία σχηματίζοντας ακίδες, κοφτερές άκρες στα δόντια, οι οποίες προκαλούν τραυματισμό στην εσωτερική πλευρά των μάγουλων και στα ούλα.
  2. Περιοδοντίτιδα: Αυτό είναι ένα φλεγμονώδες νόσημα των ούλων γύρω από τους δόντια. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκολίες στη λήψη τροφής.
  3. Σπασμένα ή κομμένα δόντια: Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω τραυματισμού ή ακόμη και λόγω υπερβολικής μήκυνσης των δοντιών. Τα κομμένα δόντια μπορεί να προκαλέσουν πόνο και δυσκολίες στη διατροφή.
  4. Χαλασμένα δόντια: Μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και πόνο.
  5. Απόστημα δοντιών: Χαλασμένα δόντια ή τραυματισμοί λόγω ακίδων, οδηγούν στη συσσώρευση πύου, δημιουργώντας κοιλότητα. Υπάρχει κίνδυνος η κοιλότητα αυτή να ανοίξει και να εκκρίνεται πύον είτε στο τρίχωμα αν η κοιλότητα ανοίξει εξωτερικά είτε στην κατάποση πύου, αν η κοιλότητα ανοίξει εσωτερικά. Σε κάθε περίπτωση το κουνελάκι πονάει και δυσκολεύεται να φάει, ενώ μια ανοιχτή πληγή κινδυνεύει να μολυνθεί και να υπάρξουν περαιτέρω πιο σοβαρά προβλήματα στην υγεία του κουνελιού.
  6. Κακή σύγκλειση σιαγόνων: Δημιουργείται όταν οι κοπτήρες δεν αναπτύσσονται σωστά, μεγαλώνουν ραγδαία, με συνέπεια το κουνελάκι να μην μπορεί να λάβει σωστά τη τροφή του.
  7. Τραυματισμός οφθαλμού: Μιας και οι ρίζες μεγαλώνουν όπως αναφέραμε τραυματίζεται ο οφθαλμός. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, το κουνελάκι μπορεί να χάσει το μάτι του ή η μόλυνση από τον τραυματισμό να προχωρήσει και σε άλλα όργανα του κουνελιού. Ακόμα μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο.

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα στο κουνέλι σας, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο που ειδικεύεται σε κουνέλια για αξιολόγηση και θεραπεία. Η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα δόντια μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας και του ευεξίας του κουνελιού σας. Η λύση σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι το τρόχισμα ή ακόμα και η εξαγωγή δοντιών. Τα δόντια όταν εξάγονται, η εξαγωγή αυτή γίνεται κατά ζεύγη και όχι μεμονωμένα, καθώς αν εξαχθεί το ένα δόντι, χάνεται το φυσικό τρόχισμα με το απέναντι δόντι, άρα θα μεγαλώσει και εκείνο σε λίγο καιρό, με αποτέλεσμα να επεκτείνουμε την ταλαιπωρία του. Ο εξειδικευμένος κτηνίατρος γνωρίζει ποια δόντια και πότε πρέπει αυτά να εξαχθούν.

Χρειάζεται να κόβω τα δόντια στα κουνέλια;

Πολλά pet shop ή ακόμα και κτηνίατροι χωρίς γνώσεις πάνω στα κουνέλια, αναφέρουν πως χρειάζονται κόψιμο τα δόντια των κουνελιών. Συνήθως, αναφέρονται στους κοπτήρες, καθώς δεν γνωρίζουν πως τα κουνέλια έχουν προγομφίους και γομφίους κοντά στα μάγουλά τους. Αν το κουνελάκι τρώει σωστά και δεν έχει εμφανίσει κάποιο σύμπτωμα δεν χρειάζεται να κόψουμε τα δόντια. Το κόψιμο είναι στην ουσία τρόχισμα δοντιών που γίνεται μόνο από εξειδικευμένο κτηνίατρο και θα χρειαστεί νάρκωση. Πολλές φορές πριν το τρόχισμα μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία για να δει ο κτηνίατρος αναλυτικά το πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται ακτινογραφία για ένα απλό τρόχισμα.

Υπάρχει τρόπος να ελέγξω στο σπίτι αν υπάρχει θέμα στα δόντια;

 

Πέρα από τα σημάδια/συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω, μπορούμε να ελέγξουμε στο σπίτι αν υπάρχει θέμα στα δόντια. Μην ξεχνάμε όμως ποτέ πως αυτός ο έλεγχος ΔΕΝ αντικαθιστά την επίσκεψη στον εξειδικευμένο κτηνίατρο.  Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι:

Βήμα 1: Ελέγξτε γύρω από τα μάγουλα του κουνελιού σας

Καθώς αλληλεπιδράτε με το κουνέλι σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να το χαϊδέψετε με μια απαλή πίεση στα μάγουλά του. Για τα περισσότερα κουνέλια, αυτό αποτελεί ένα ευχάριστο μασάζ στα μάγουλά τους και θα το απολαμβάνουν πολύ. Μπορεί να υπάρξει ένα ελαφρύ τρίξιμο, αλλά είναι το τρίξιμο της ευχαρίστησης και διαφέρει από το τρίξιμο του πόνου που είναι δυνατός και οξύς ήχος. Καθώς το κάνετε αυτό, ψάξτε για ανώμαλες επιφάνειες ή αποστήματα κατά μήκος της γραμμής της γνάθου. Επίσης, προσέξτε τη συμπεριφορά του κουνελιού σας. Εάν συνεχίζει να απομακρύνεται ή να νιώθει δυσαρέσκεια,  όταν φτάνετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μπορεί να είναι ένδειξη ότι στο σημείο αυτό πονάει και θα πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω από έναν κτηνίατρο με ειδίκευση σε κουνέλια. Καθώς πραγματοποιείτε περισσότερους από αυτούς τους ελέγχους, θα αρχίσετε να γνωρίζετε τι σημαίνει “φυσιολογικό” για το κουνέλι σας και θα μπορείτε να αναγνωρίσετε γρήγορα οποιεσδήποτε ανωμαλίες. Τα χέρια μας αποκτούν “μνήμη”, οπότε θα μας υποδείξουν αν υπάρξει κάποια διαφορά.

Βήμα 2: Ελέγξτε τα μπροστινά δόντια του κουνελιού σας

Καθώς χαϊδεύετε το κουνέλι σας, τοποθετηθείτε μπροστά του. Απαλά τραβήξτε προς τα πίσω τα χείλη του και ελέγξτε τα μπροστινά του δόντια για οποιαδήποτε ενδείξεις ανάπτυξης, τυχόν σπασίματος, αν είναι στραβά τα δόντια αυτά. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε σε αυτό το σημείο για να βεβαιωθείτε ότι τα ούλα είναι ροζ και όχι κόκκινα ή μωβ, αφού αυτές είναι ενδείξεις υποδηλώνουν φλεγμονές ή μη υγιή ούλα. Το κουνέλι σας ενδέχεται να μην απολαμβάνει αρχικά τον έλεγχο των δοντιών του με αυτόν τον τρόπο. Οπότε αυτό που κάνω είναι να τοποθετώ απέναντί μου το κουνελάκι μου, ξεκινώ δίνοντας μασάζ  στο κεφάλι, στο σώμα και στη συνέχεια στα μάγουλα, για να το κάνω να νιώσει άνετα. Στη συνέχεια, θα τραβήξω απαλά τα χείλη του για μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να ελέγξω τα δόντια του, πριν επιστρέψω για να του δώσω περισσότερες κινήσεις στο σώμα και χάδια στο κεφάλι και πάλι μάγουλά του.

Άλλα προβλήματα

Επειδή τα κουνέλια γενικά μασουλάνε από τη φύση τους. Αυτό το μασούλημα δεν γίνεται μόνο για τα δόντια τους, αλλά και σαν φυσικό ένστικτο για να διατηρήσουν καθαρό το σπίτι τους. Στη φύση τα κουνέλια ζουν σε λαγούμια, οπότε συχνά δαγκώνουν φυτά και ρίζες, ώστε να τακτοποιήσουν το χώρο τους. Τα καλώδια για τα κουνέλια προσομοιώνουν τις ρίζες, οπότε για αυτό το λόγο συχνά δαγκώνουν και κόβουν καλώδια. Όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο θα πρέπει να καλύπτουμε αυτά τα καλώδια. Ακόμα και αν το κουνελάκι μας δεν έχει αρχίσει να μασουλάει τα καλώδια, κάποια στιγμή θα το κάνει, γιατί είναι στη φύση του όπως αναφέραμε. Ένα καλώδιο που είναι συνδεδεμένο στο ρεύμα, μπορεί να προκαλέσει από κάψιμο της γνάθου ή του στόματος του κουνελιού, ακόμα και ηλεκτροπληξία και θάνατο. Οπότε πρέπει να προφυλάξουμε το κουνελάκι μας, καλύπτοντας τα καλώδια.

Συνοπτικά είναι σημαντικό να αναδείξουμε τη σημασία της φροντίδας των δοντιών των κουνελιών για την υγεία και την ευημερία τους. Τα δόντια αποτελούν κρίσιμο μέρος της καθημερινής λειτουργίας τους, επηρεάζοντας τη διατροφή τους, την άνεσή τους και τη γενική τους υγεία. Με την τακτική παρακολούθηση και τη φροντίδα των δοντιών τους, μπορούμε να αποφύγουμε πολλά προβλήματα υγείας και να διασφαλίσουμε ότι τα κουνέλια μας θα έχουν μια ευχάριστη και υγιή ζωή. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανωμαλία στη συμπεριφορά ή την υγεία των δοντιών του κουνελιού σας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με έναν κτηνίατρο για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία. Τέλος, ας θυμόμαστε πάντα ότι η φροντίδα των δοντιών είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής φροντίδας των κουνελιών μας και μας βοηθά να διατηρήσουμε την ευτυχία και την υγεία τους για πολλά πολλά χρόνια.

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα μας στα social media.