Μπορεί να έχουμε Ιούνιο, αλλά έχουμε βροχές και δροσιά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας για να προστατέψουμε τα κουνελάκια μας, μιας και δεν μπορούν να αντέξουν εύκολα σε θερμοκρασίες άνω των 25°C. Σε θερμοκρασίες άνω των 30°C αρχίζουν προβλήματα όπως στρες, θερμοπληξία κλπ.

Οπότε, τι πρέπει να κάνουμε μιας και στη χώρα μας το καλοκαίρι, άνετα συναντάμε βαθμούς άνω των 30°C;

  • Το πιο βασικό και πιο εύκολο είναι να απομακρύνουμε τα κλουβιά/πάρκα, μακριά από τον ήλιο, ακόμα και αν τα έχουμε μέσα στο σπίτι.

Το μέρος, στα οποία θα δρουν θα πρέπει να είναι αυστηρά σκιερό. Οπότε, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε δωμάτιο και να μην τα αφήνετε στο μπαλκόνι ή σε κήπους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ώρες υψηλού κινδύνου (11:00-17:00).

  • Μπορούμε να αναμείξουμε το νεράκι τους με μισό παγωμένο νερό και μισό ζεστό (πάντα πόσιμο και πάντα ξεχωριστό μπουκάλι, για να μην υπάρξει μεταφορά δικών μας μικροβίων και τα βλάψει).

Άλλη λύση είναι να βάλουμε στο νερό 1-2 παγάκια. Πάντα επιβλέπουμε την ποσότητα του νερού στο μπολάκι ή στην ποτίστρα (προτιμώ μπολ για συχνό και εύκολο καθαρισμό), καθώς φροντίζουμε τη συχνή του αλλαγή, η οποία πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Η συχνή αλλαγή μας διασφαλίζει πως το νερό θα είναι δροσερό, αλλά και δεν θα αναπτυχθούν εύκολα διάφοροι μικροοργανισμοί. Αν έχετε ποτίστρα, καλό είναι να την αλλάζετε κάθε 6 μήνες με μία καινούρια και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συχνό καθάρισμα και αλλαγή νερού άνω των 3 φορών. Το πλαστικό με τη ζέστη, ενισχύει την ανάπτυξη μικροβίων. Ένα κεραμικό μπολ των 300ml θα σας βοηθήσει και να κρατάτε δροσερό το νερό και καθαρό, καθώς μπορεί να πλυθεί πιο εύκολα το μπολ.

  • Βουρτσίζουμε τακτικά το κουνελάκι μας.

Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί ελαφρύ τριμάρισμα. ΠΡΟΣΟΧΗ, ΟΧΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΠΑΝΙΟ, κάτι τέτοιο θα τα στρεσάρει, μπορεί να πάθουν καρδιακή προσβολή ή κάποιο κρύωμα, καθώς το τρίχωμά τους στεγνώνει πολύ αργά. Το πιστολάκι, άκρως απαγορευτικό για να στεγνώσει το τρίχωμα. Οπότε αν η ράτσα από το κουνελάκι σας τείνει να έχει πολύ τρίχωμα, ρωτήστε ένα ειδικό κτηνίατρο για το πώς μπορείτε να το τριμάρετε, ώστε να μπορεί να απολαύσει λίγη δροσιά.

  • Πλύνετε τα λαχανικά και τα χόρτα με δροσερό νερό πριν τα δώσετε και αφήστε λίγο νεράκι πάνω τους. Θα τους δώσει μια ανάσα δροσιάς.
  • Κατάλληλο μέσο δροσιάς είναι το air condition.

Αν δε διαθέτετε ac, αλλά διαθέτετε ανεμιστήρα, δε θα πρέπει να πέφτει ποτέ ο αέρας πάνω τους. Είναι αρκετά επικίνδυνο, να αρρωστήσουν ή να πάθουν πιο εύκολα θερμοπληξία, καθώς ο αέρας από τον ανεμιστήρα δεν είναι δροσερός για εκείνα. Αν έχετε AC, κατάλληλη θερμοκρασία είναι 21°C.

  • Παγώστε μπουκάλια με νερό ή παγοκύστες.

Τυλίξτε τις σε κάποια μαξιλαροθήκη, κάποια παλιά κουβερτούλα και βάλτε το στο κλουβί ή στο παρκάκι. Το κουνελάκι, θα πάει να δροσιστεί ξαπλώνοντας κοντά στο δροσερό μέρος αυτό.

  • Αν βρείτε κάποιο πλακάκι κυρίως κεραμικό, παγώστε το και βάλτε το στο κλουβί/χώρο του για να δροσιστεί.
  • Βρέξτε τα χέρια σας με χλιαρό νερό και ελαφρά και με προσοχή, αγγίξτε με τα βρεγμένα χέρια σας τα αυτιά.

Ποτέ μην το βρέξετε με νερό. Απλά το αγγίζετε/χαϊδεύετε με βρεγμένα χέρια ελαφρά, ακόμα και στο υπόλοιπο σώμα, αν το δείτε να βασανίζετε και η θρεμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Δεν το προτιμούμε τόσο, αν διαθέτουμε air condition.

  • Αν το κουνελάκι δεν μασουλάει εύκολα αντικείμενα, προμηθευτείτε cooling mats ή pet cooling pads, κυκλοφορούν και με τις δύο ονομασίες σε πετ σοπ και τζάμπο. Είναι χαλάκια που δροσίζουν το κουνελάκι μας όσο κάθονται πάνω τους, σιγά σιγά χάνει τη δράση τους και “επαναφορτίζονται” όταν το κουνελάκι δεν το χρησιμοποιεί. Επειδή έχει ειδική τεχνολογία με τζελ, που δεν χρειάζεται ψυγείο ή ρεύμα, για αυτό το λόγο, δεν προτείνεται σε κουνελάκια που γενικά μασουλάνε. Τα δοντάκια τους είναι αρκετά κοφτερά και το τζελ όσο να είναι, είναι τοξικό. Οπότε αν καταποθεί, το κουνελάκι μας μπορεί να αρρωστήσει (στάση εντέρου κλπ) μέχρι και να πεθάνει.
  • Να ελέγχετε τακτικά τη θερμοκρασία του αγγίζοντας τα αυτιά του.

Τα δάκτυλά μας αποκτούν “μνήμη”, οπότε θα καταλάβουμε αν πέσει ή αν αυξηθεί η θερμοκρασία του. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αν δούμε κάτι περίεργο, πηγαίνουμε άμεσα σε ειδικό κτηνίατρο.

  • Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή σε κουνελάκια άνω των 5 ετών και σε υπέρβαρα κουνελάκια.

Αυτά συνήθως είναι τα πρώτα θύματα της θερμοπληξίας. Αν δούμε πως δεν πίνουν νερό, πηγαίνουμε στο μέρος τους τα βρεγμένα λαχανικά και τα χόρτα και προσπαθούμε να τους δίνουμε νερό με σύριγγα. Δροσερό και 100ml ημερησίως ανά 1 κιλό σωματικού βάρους, δεν υπερβάλλουμε πέρα από 10-20ml παραπάνω, μιας και η ατμόσφαιρα είναι πιο θερμή, οπότε ίσως χρειαστούν αυτή την ελαφρά ποσότητα παραπάνω. ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΟΥΜΕ!

Αυτά, λοιπόν, μπορούμε να κάνουμε στις υψηλές θερμοκρασίες και όλα αυτά με προσοχή για να μη βλάψουμε το κουνελάκι μας. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέας μας ή στην ομάδα μας, στο  facebook.