Αν το κουνελάκι σας είναι 6+ μηνών, τότε συνεχίστε να διαβάζετε.

Όπως είπαμε και για τα νεαρά κουνέλια είναι άκρως απαγορευτικές οι τροφές τύπου μούσλι και η κουνελίνη, καθώς είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες, έχουν χρωστικές και είναι υψηλές σε υδατάνθρακες, σε ελεύθερη μετάφραση, όλα τα παραπάνω παχαίνουν το κουνελάκι μας, δίχως αυτό να λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του. Επίσης, δε θέλουμε τροφές που να είναι υψηλές σε ασβέστιο, οπότε η πέτρα ασβεστίου και γενικά οι πέτρες ακόμα και αν εμπεριέχουν λαχανικά, δεν κάνουν καλό στο κουνελάκι μας, ενώ δεν συνεισφέρουν στον τροχισμό των δοντιών τους, όπως νομίζουμε εμείς.

Αν λάβουμε υπ’όψιν τα παραπάνω, δηλαδή, όχι τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, ξεκαθαρίζει σιγά σιγά το συννεφιασμένο τοπίο, που έχουμε γύρω από την επιλογή της σωστής διατροφής για το κουνελάκι μας. Με λίγα λόγια:

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

– ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, ζυμαρικά, δημητριακά, τσιπς, σπόρια κλπ. Όλα αυτά συμβάλλουν στην ηπατική νόσο, στη παχυσαρκία και σε πολλά προβλήματα υγείας.
– drops γιαουρτιού και άλλων γεύσεων του εμπορίου
– στικς ή “γλειφιτζούρια” όπως τα αποκαλούν ορισμένα pet shop, που επικαλύπτονται με σπόρια
– σταγόνες βιταμίνης C και άλλων βιταμίνων, που κυκλοφορούν στο εμπόριο
– οτιδήποτε είναι ζωικής προέλευσης, τα κουνέλια είναι φυτοφάγα και οποιαδήποτε ανωμαλία στην τροφική τους αλυσίδα, μπορεί να αποβεί μοιραία.
– τροφές τύπου μούσλι
– κουνελίνη
– πέτρες ασβεστίου με ή χωρίς λαχανικά
– οτιδήποτε εμπεριέχει ζάχαρη σε υψηλά ποσοστά
Αφού, λοιπόν, είδαμε τι απαγορεύεται ας δούμε, τώρα τι επιτρέπεται.

 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ

business company finance planning pyramid chart statics future 3 23370

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

– άπειρο χόρτο

– 1 κούπα ανά 1 κιλό σωματικού βάρους, λαχανικά, μοιρασμένο σε δύο δόσεις, πρωί και βράδυ

– 50γρ πέλλετ*

– 1 κουταλάκι του γλυκού φρούτο, δηλαδή μια μικρή φετούλα

*Στην Ελλάδα τα περισσότερα κουνέλια είναι στην κατηγορία 1,5-3,1 κιλά για αυτό αναφέρουμε 50γρ. Αν είναι σε άλλη κατηγορία, δίνετε την αντίστοιχη ποσότητα:

ΚΙΛΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
<1,5 κιλά 20 γρ
1,5-3,1 κιλά 41-55 γρ
3,1-4,5 κιλά 58-82 γρ
>4,5 κιλά 124 γρ

ΧΟΡΤΟ

 Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες χόρτων (hay) και κυρίως μιλάμε για τα αποξηραμένα χόρτα. Δεν είναι σανός, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Να προτιμάτε να αγοράζετε χόρτα που είναι πράσινα, σκληρά και να έχουν μια σχετικά ωραία οσμή, να θυμίζει τη μυρωδιά του χόρτου. Αν είναι καφέ ή μπεζ, απλά να τα αποφεύγετε, όπως επίσης και χόρτα που εμπεριέχουν σκόνες. Στα χόρτα, θα αφιερώσουμε μια μεγάλη παράγραφο, καθώς είναι το βασικό συστατικό της διατροφής τους. Θα πρέπει να δίνονται απλόχερα, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, κατάλληλα και σε βαθμό που απαιτούνται να ληφθούν από τον οργανισμό ενός κουνελιού. Επιπρόσθετα, συντελούν στο σωστό τροχισμό των δοντιών του κουνελιού, καθώς δεν έχει μόνο τα 4 που εμείς βλέπουμε, έχει συνολικά 28 δόντια, δηλαδή άλλα 24 που δεν βλέπουμε εμείς και είναι αρκετά μέσα στο στόμα.
 Για τα ενήλικα κουνέλια, απαραίτητο είδος χόρτου είναι το timothy hay, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και υψηλό σε φυτικές ίνες και θα πρέπει να είναι το βασικό είδος χόρτου. Επειδή, όμως τα κουνέλια στη φύση, δεν προμηθεύονται σκέτο timothy hay, καλό θα είναι, αν τα χόρτα μας δεν περιέχουν άλλα είδη, να τα αναμειγνύουμε με άλλες ποικιλίες, όπως:
 – meadow hay
 – grass hay π.χ. orchard hay, oat hay, botanical hay
 – alfa alfa, σε μικρότερη ποσότητα από ότι τα παραπάνω (ως 8 μηνών, έπειτα απαγορεύεται)
Ενδεικτικές εταιρείες που βρίσκονται εύκολα στην Ελλάδα:
– bunny, τα 750gr που είναι ανάμεικτο (μπορείτε να πάρετε και παραπάνω, αρκεί να αναγράφει πως περιέχει timothy hay), μπορούμε να τα αναμείξουμε με άνθη τριανταφυλλιάς, με χαμομήλι και άλλα χόρτα που έχει η ίδια η εταιρεία και κυκλοφορούν στα 500gr. Πλέον κυκλοφορεί και ξεχωριστή συσκευασία με timothy.
14411 800x800happle 800x800h14018 800x800hcarrot 800x800h14020 2 800x800h1209 800x800hchamomile 800x800hΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
– oxbow, έχει τις παραπάνω ποικιλίες που αναφέραμε σε ξεχωριστές συσκευασίες, οπότε αναγκαστικά θα πάρετε timothy και ένα ή παραπάνω είδη όπως orchard, meadow (hay blends ή organic meadow), oat ή botanical hay.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝoxbow organic 1 13kg 800x800w
wellness hay, στην Ελλάδα κυκλοφορεί μόνο με ποικιλία timothy για ενήλικα.
xorto wellness timothy hay 500gr 1000x1000 1
Αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε σε αυτό το άρθρο: ΠΟΙΟ ΧΟΡΤΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΟΥ;

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

 Όπως, αναφέραμε τα λαχανικά είναι επίσης σημαντικά για τη διατροφή τους. Είναι όλα, όμως, κατάλληλα και σε τι ποσότητες θα πρέπει να δίνεται το καθ΄ένα; Την ενότητα αυτή, την έχουμε ξεχωριστά εδώ.

ΠΕΛΛΕΤ

 Δε πρόκειται για το γνωστό υπόστρωμα. Αναφερόμαστε στη τροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς πρόκειται για συμπιεσμένα χόρτα ή και λαχανικά. Για το λόγο αυτό, δε δίνουμε μεγάλη ποσότητα, καθώς τα πέλλετ θα πρέπει να αποτελούν συμπλήρωμα και όχι βασική τροφή. Η έλλειψη νερού, τα καθιστά βαριά ως τροφή, μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι και εν τέλει σε στάση εντέρου. Για αυτό, η ιδανική ποσότητα είναι 50γρ ημερησίως, μπορείτε είτε να το σπάσετε σε δύο δόσεις όπως και τα λαχανικά, είτε να βάλετε στο μπολάκι απευθείας τα 50γρ. Για να υπάρξει ακρίβεια, μπορείτε να προμηθευτείτε δοσομετρητή ή να υπολογίσετε 2 κουταλιές της σούπας. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρουμε όπως και για τα νεαρά κουνέλια, αντίστοιχες μάρκες πέλλετ, τα οποία προτιμώνται από κτηνίατρους ειδικούς για κουνέλια. Τα κουνέλια, επουδενί δε πρέπει να καταναλώνουν κουνελίνη, πέλλετ χύμα ή πέλλετ αγνώστου ταυτότητας, καθώς κανένας δε μπορεί να εγγυηθεί για τη γνησιότητα τους, αλλά και αν τηρούν τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να είναι καθαρά χωρίς σκόνες και να μην έχουν τρύπες οι συσκευασίες, ώστε να παραμένουν κλειστά αεροστεγώς, για να μην χαλάσουν.

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΛΛΕΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Bunny Rabbit Dream Basic
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

Oxbow Essentials Adult Rabbit Food
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
Brit Rabbit 
AdultΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
 Beaphar Nature AdultΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

Selective Adult
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
 Versele-Laga
 Complete 
Cuni Adult

5410340612507pack

ΦΡΟΥΤΑ

 Τα φρούτα είναι υψηλά σε ζάχαρη, οπότε διαλέγουμε ένα φρούτο και μάλιστα μία κουταλιά του γλυκού κάθε 2 μέρες ή όσο πιο σπάνια γίνεται.

 Τα φρούτα που είναι κατάλληλα για τα κουνέλια, θα τα αναλύσουμε στην ενότητα των ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΥΤΩΝ.

ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ

Εδώ είμαστε στην κατηγορία των υπερήλικων κουνελιών. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο αιματολογικές εξετάσεις (άνω των 6 ετών). Με βάση αυτές, θα καθοριστεί και η διατροφή. Συνήθως, δίνουμε ό,τι δίναμε ως τώρα, εκτός αν η εταιρεία των πέλλετ μας έχει ειδική κατηγορία για υπερήλικα κουνέλια. Αν δεν έχει, θα παραμείνουμε στην ίδια τροφή. Βέβαια, καλό σε αυτή την ηλικία είναι να μην γίνονται αλλαγές σε εταιρείες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο γαστρεντερικό του κουνελιού μας, όπως διάρροια. Για το λόγο αυτό, προσέχουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία δίνουμε, καθώς σε μερικά μπορεί να μην αντιδράσει όπως αντιδρούσε παλιά και να έχουμε διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Το χόρτο, φυσικά απεριόριστο με μίξη τίμοθι με κάποιου άλλου είδους χόρτο, αλλά όχι με ανάμειξη άλφα άλφα. Σε αυτή την ηλικία, αποφεύγουμε εντελώς το άλφα άλφα.
Για περισσότερες πληροφορίες και νέα επισκεφτείτε τη σελίδα μας και την ομάδα μας στο facebook.