Μετά από την καραντίνα, επιτέλους έχουμε νέο άρθρο. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις διάφορες ποικιλίες χόρτων που κυκλοφορούν και μπορούμε να δώσουμε στο κουνελάκι μας. Πολλές φορές έχουμε πέσει σε αυτό το ερώτημα, έτσι δεν είναι;

Σε προηγούμενα άρθρα που αφορούν τη σωστή διατροφή ενός κουνελιού έχουμε πει πώς έως 6 μηνών προτιμούμε την ποικιλία alfa-alfa και στα ενήλικα την ποικιλία timothy. Πώς καταλήξαμε, όμως, σε αυτή την επιλογή; Μπορούμε να δώσουμε και άλλες ποικιλίες; Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω, καθώς θα έχουμε και τα θρεπτικά συστατικά κάθε χόρτου που έχουμε βρει από διάφορες πηγές.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Πριν, όμως, αναφέρουμε τις διάφορες ποικιλίες χόρτων ας δούμε κάποια σημαντικά πράγματα.

Τα κουνέλια, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι φυτοφάγα. Για να μπορέσουν να ζήσουν μια υγιή ζωή θα πρέπει να τρώνε άπειρα χόρτα ημερησίως. Με τον όρο άπειρα, εννοούμε όσο το δυνατόν περισσότερο χόρτο μπορεί να φάει το κουνελάκι μας μέσα σε μια μέρα. Κάθε κουνελάκι τρώει διαφορετικές ποσότητες χόρτου. Ωστόσο, όσο περισσότερο τρώει, τόσο καλύτερα για την υγεία του.

Άρα δεν πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός πώς το κουνελάκι μας πχ τρώει 2 και 3 κιλά το μήνα. Είναι μια ικανοποιητική ποσότητα.

Τι γίνεται όταν το κουνελάκι αν τρώει λιγότερο χόρτο από όσο πρέπει;

Τότε, προκαλούνται διάφορα προβλήματα. Ένα από τα πιο κοινά είναι ακίδες. Τα δόντια των κουνελιών δεν σταματάνε να μεγαλώνουν σε όλη τους τη ζωή. Ο μόνος τρόπος να τροχιστούν είναι το χόρτο και αν δεν τρώει τότε ειδικό τρόχισμα από εξειδικευμένο πάντα κτηνίατρο. Η ξηρά τροφή τύπου πέλλετ με βάση χόρτα και τα φρούτα αποτελούν λιχουδιές και έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Αφού, λοιπόν, πήραμε μια ιδεά για τα χόρτα. Θα  αφιερώσουμε αυτό το άρθρο στις ποικιλίες που μπορούν να φάνε:

 

ALFA-ALFA

alfalfa e1589970076995

Το γνωστό σε όλους μας μηδική. Προτιμάται να χορηγείται σε νεογνά και σε έγκυες κουνέλες, γιατί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα έως και 8 μηνών για τα νεογνά κουνέλια και για τις έγκυες κουνέλες μέχρι να σταματήσουν το θηλασμό. Γενικότερα, το χόρτο αυτό δίνεται για να επιτύχουμε την αύξηση του βάρους και την ενίσχυση του ανισοποιητικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, το δίνουμε στις περιπτώσεις που μόλις αναφέραμε.

TIMOTHY

timothy

Το συγκεκριμένο χόρτο είναι το πιο κατάλληλο για τα ενήλικα κουνέλια. Όταν το κουνελάκι μας ενηλικιωθεί, καλό είναι να κάνουμε σταδιακά την αλλαγή σε αυτό το χόρτο και όχι απότομα.

Γιατί το χόρτο αυτό είναι το πιο κατάλληλο για ενήλικα και πρέπει αν δίνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με άλλα χόρτα;

Το timothy είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά χαμηλό σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Έτσι, καταλήγει να είναι το πιο απαραίτητο και ακίνδυνο χόρτο, γιατί το κουνελάκι μας μπορεί να φάει μεγάλες ποσότητες χωρίς να παχαίνει και να του δημιουργήσει προβλήματα υγείας. Είναι γνωστό πώς τα κουνέλια έχουν περίεργο πεπτικό σύστημα. Για την ακρίβεια δεν έχουν ανάγκη από ποσότητες ασβεστίου. Για το λόγο αυτό αποβάλλουν το περιττό ασβέστιο μέσω της ούρησης (θα δούμε μια άσπρη σκόνη σαν κιμωλία μέσα στα ούρα, ειδικά στα βραδινά). Ωστόσο, περισσότερη αποβλή ασβεστίου οδηγεί μακροχρόνια σε διάφορα θέματα στο ουροποιητικό σύστημα και με το πιο κοινό να είναι η ουρολιθίαση. Για το λόγο αυτό δεν ενδείκνυται το χόρτο alfa-alfa στα ενήλικα πλην από σπάνιες περιπτώσεις πχ εγκυμοσύνη και οι πέτρες ασβεστίου.

ORCHARD

orchard

Είναι ένα παραπλήσιο χόρτο με το timothy. Δηλαδή είναι χαμηλό σε πρωτεΐνες και ασβέστιο και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η μόνη διαφορά είναι πώς είναι πιο γλυκό σε γεύση και σε οσμή, οπότε είναι αρεκτά καλό για τα κουνέλια που έχουμε θέμα με την ποσότητα χόρτου που τρώνε. Μάλιστα θεωρείται πώς ο συνδυασμός timothy και orchard θεωρείται ο καλύτερος, καθώς ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών και του σχήματος των δύο αυτών χόρτων συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

OAT

oat

Προέρχεται από τη βρώμη. Όπως έχουμε πει τα σιτηρά γενικά απαγορεύονται στα κουνέλια. Ωστόσο το συγκεκριμένο χόρτο κόβεται πριν βγει ο σπόρος της βρώμης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Το χόρτο αυτό είναι αρκετά τραγανό και όχι τόσο γλυκό όσο το timothy και το orchard. Έχει κι αυτό υψηλή περιεκτικότητα φυτικές ίνες και χαμηλή σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.

BOTANICAL

dsc 4209 scaled e1589970999955

Το χόρτο αυτό είναι ένα πλούσιο μείγμα βοτάνων (χαμομήλι, λεβάντα, βάλσαμο λεμονιού και τριφύλλι) σε συνδυασμό με το Timothy. Έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει την όρεξη του κουνελιού για χόρτο και να προσθέσει μια μικρή υγιεινή ποικιλία στη διατροφή του κουνελιού. Δηλαδή, είναι ένα βοηθητικό χόρτο για τα πιο ιδιότροπα κουνέλια, καθώς με τη γεύση και το άρωμα που έχουν κάνει το χόρτο πιο προσιτό για εκείνα.

MEADOW

Αλλιώς, χόρτο λιβαδιών  είναι ένα μείγμα χόρτων (των παραπάνων και άλλων χόρτων) που δημιουργείται φυσικά και δημιουργεί έναν ωραίο συνδυασμό υφής και γεύσεων για τα κουνέλια μας. Με λίγα λόγια δεν είναι ένας τύπος χόρτων, αλλά διαφορετικές ποικιλίες και φυτά που αναμειγνύονται δημιουργώντας ένα χόρτο. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ασβέστιο στο συγκεκριμένο χόρτο μπορεί να ποικίλει αρκετά, ανάλογα με τον τύπο των χόρτων που περιέχονται σε αυτό. Οπότε,  δεν είναι εύκολο να πούμε την αναλογία των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται σε αυτό μιας και εξαρτάται από τα χόρτα και την αναλογία αυτών (πχ αν έχει περισσότερο alfa-alfa, θα έχει περισσότερο ασβέστιο κ.ο.κ.)
Meadow μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας με την ανάμιξη πολλών χόρτων (2 τουλάχιστο ποικιλιών) οπότε γνωρίζουμε τις αναλογίες. Τα πιο γνωστά μας έτοιμα meadow hays είναι το Oxbow hay blends, Oxbow Organic Meadow Hay και το χόρτο της Bunny. Η ιδιαιτερότητα που συναντάμε σε αυτά τα χόρτα είναι πώς ισχύει η θεωρία <<ό,τι πάρει η μηχανή>>, οπότε αν δεν ξέρετε τον αγρότη ή δεν είναι μία έμπιστη εταιρεία όπως η oxbow, η bunny, η small pet select (Αμερικάνικη εταιρεία με αποθήκες στη Μεγάλη Βρετανία), καλύτερα να μην προτιμήσετε αυτού του είδους <<ποικιλία>>.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΧΟΡΤΟΥ ΓΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  • Πρέπει να δίνω μόνο μία ποικιλία χόρτων;

Όχι και οι λόγοι είναι οι εξής. Με το μείγμα 2 τουλάχιστον ποικιλιών επιτυχγάνουμε να τρώνε χόρτο και τα πιο ιδιότροπα κουνέλια (τουλάχιστον στα περισσότερα, γιατί υπάρχουν και εξαιρέσεις). Τέλος, έχουμε ισορροπία στα θρεπτικά συστατικά και το κουνελάκι μας δεν βαριέται με το να τρώει συνέχεια το ίδιο χόρτο.

Σημείωση: Alfa-alfa δεν βάζουμε σε μιξ μετά την ηλικία των 8 μηνών, οπότε μιλάμε για τις υπόλοιπες ποικιλίες. Το alfa-alfa προτιμούμε να το δίνουμε μόνο του μιας και η περίοδος που θα το δώσουμε είναι μικρή. Βέβαια, μπορούμε να αναμίξουμε με timothy απλά σε αναλογία το alfa-alfa πρέπει να είναι περισσότερο για τις περιπτώσεις αυτές. Στα ενήλικα κουνέλια αν κάνουμε εμείς το μιξ η αναλογία του timothy είναι μεγαλύτερη σε σχέση εμ τα υπόλοιπα χόρτα που δίνουμε.

  • Ποια είναι τα σημαντικά στοιχεία για ένα καλό χόρτο;

Πρέπει να είναι πράσινα, να έχουν ωραία οσμή και να μην έχουν σκόνη. Αντίθετα, χόρτα που είναι κίτρινα, κακοδιατηρημένα και με μη ευχάριστη μυρωδιά δεν τα δίνουμε στο κουνελάκι μας και ζητάμε επιστροφή. Δυστυχώς, έχουν ωριμάσει περισσότερο από όσο πρέπει, οπότε δεν θα λάβουν τα απαραίτητα συστατικά ή μπορεί να είναι επικίνδυνα για προβλήματα υγείας πχ αλλεργία.

  • Θέλω να πάρω χόρτα από το εξωτερικό και βλέπω 1η, 2η και 3η κοπή, ποιο είναι το πιο κατάλληλο χόρτο;

Στην oxbow και στην bunny δεν έχουμε αυτό το τρίλημμα. Ωστόσο, αν θέλετε να παραγγείλετε από αξιόπιστες φάρμες του εξωτερικού πχ small pet select θα παρατηρήσετε πώς θα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε τρεις κοπές.

Στην πρώτη κοπή έχουμε το χόρτο πριν βγει το άνθος. Είναι ένα χόρτο πλούσιο σε φυτικές ίνες και χαμηλό σε πρωτεΐνες και ασβέστιο. Βέβαια, είναι ιδανικό αν θέλουμε το κουνελάκι μας να χάσει βάρος ή έχει θέματα με το πεπτικό του σύστημα.

Στη δεύτερη κοπή που είναι το χόρτο που προτιμάται περισσότερο είναι το τίμοθι για το οπίο μιλάμε και προτιμούν και οι περισσότερες εταιρείες. Είναι ελαφρώς πιο υψηλό σε πρωτεΐνες και ασβέστιο και ελαφρώς πιο χαμηλό σε φυτικές ίνες.

Τέλος, η τρίτη κοπή είναι πιο μαλακό, ενώ είναι πιο υψηλό σε πρωτεΐνες και ασβέστιο  και πιο χαμηλό σε φυτικές ίνες, χωρίς να ξεπερνιόνται τα όρια των θρεπτικών συστατικών του timothy. Δίνεται σε κουνέλια που είναι πιο αδύναμα ή πιο λεπτά και θέλουμε να πάρουν λίγο βάρος. Ωστόσο, πρέπει να κοιτάμε συνέχεια τα κακά τους, γιατί μπορούν να κάνουν λίγο παραπάνω caecotrophs (τα κακά που μοιάζουν με μούρα).

Συνοψίζοντας, τα χόρτα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διατροφής των κουνελιών. Για αυτό το λόγο αφιερώσαμε ένα άρθρο για να αναλύσουμε τις διαφορετικές ποικιλίες. Ανάλογα με την ηλικία του και τις ανάγκες του κουνελιού μας πλέον είμαστε στη θέση να διαλέξουμε το πιο σωστό χόρτο για εκείνο. Καλύτερα όμως είναι να αναμίξουμε 2 τουλάχιστον διαφορετικές ποικιλίες.

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο facebook ή στην ομάδα μας που μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά και άμεσα σε επαφή για διάφορες απορίες. Μείνετε συντονισμένοι για νέο άρθρο!