Το άρθρο αυτό αναφέρεται γενικά στην ασυλλόγιστη απόκτηση ενός ή περισσότερων κουνελιών σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Απλά θα αναφερθούμε στην Πασχαλινή περίοδο, καθώς είναι ένα αρκετά διαφημιζόμενο ζωάκι. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία, μιας και το Πάσχα πλησιάζει και δυστυχώς κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό όσο περνάνε τα χρόνια.

Τα κουνελάκια έχουν συνδεθεί με το Πάσχα. Θα δούμε πολλές φωτογραφίες με κουνελάκια, Πασχαλινά σοκολατάκια σε μορφή λαγού, Πασχαλινούς στολισμούς σε σπίτια που περιλαμβάνουν κουνελάκια κλπ. Είναι η εμπορική εποχή για τα κουνελάκια και όποιος τα χρησιμοποιεί, θησαυρίζει. Κάπου εδώ, μπαίνουν τα pet shops, πολλά βρίσκουν την ευκαιρία να δημιουργούν <<πακετάκια>>, τιμές ευκαιρίας για την αγορά κουνελιού, μαζί με το νοικοκυριό του, που κάθε άλλο για νοικοκυριό δεν κάνει. Έχουμε δει, ακόμα και επιγραφές σε pet shops, να δίνουν τα κουνελάκια με εγγύηση (;). Πολλά παιδιά περνώντας από τέτοια καταστήματα, θα <<ζαλίσουν>> τους γονείς τους, μιας και τα βλέπουν μικρά και γλυκά, να τους αγοράσουν ένα ή και δύο. Πολλοί γονείς για να κάνουν το χατίρι στα παιδιά τους, θα αγοράσουν. Μπορεί το ίδιο να πάθετε κι εσείς ως ενήλικας, είτε στο facebook να δείτε κάποιο κουνελάκι και να θελήσετε να το πάρετε είτε για εσάς είτε για δώρο για κάποιον/α φίλο/η σας.

Ας δούμε, όμως, τη σκληρή πραγματικότητα. Πόσο πραγματικά θέλετε κάποιο κουνελάκι σαν κατοικίδιο εσείς ή το άτομο για το οποίο θα το δώσετε ως δώρο; Πόσο προετοιμασμένοι είσαστε για να αποκτήσετε ένα κουνελάκι; Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό όσον αποκτούν ένα κουνελάκι δεν είναι τόσο ευαισθητοποιημένο και ενημερωμένο και τα περισσότερα κουνελάκια καταλήγουν αδέσποτα στο δρόμο. Μπορεί να σας ακούγεται ακραίο, αλλά τα περισσότερα κουνελάκια αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν εκεί. Κάποια θα τα φάει κάποιο αρπακτικό ή κάποιος αδέσποτος σκύλος, κάποια θα τα χτυπήσει κάποιο αμάξι, κάποια θα τα πάρουν άνθρωποι για να τα ταΐσουν στα δικά τους κατοικίδια π.χ. φίδια και λίγα τυχερά θα τα βρει κάποιος εθελοντής και θα τα φιλοξενήσει στο σπίτι του μέχρι να βρεθεί οικογένεια να τα υιοθετήσει ή αν είναι ακόμα πιο τυχερά και ελάχιστα σε αριθμό, μπορεί να βρεθεί κάποιος να τα υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή.

56835735 10213390340129206 785120013118865408 n 1

Τι πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε πριν αποκτήσουμε κάποιο κουνέλι, για να μην έχει αυτή τη μοίρα;

  1. Τα κουνελάκια με την κατάλληλη φροντίδα ζουν 8-14 χρόνια.
  2. Τα κουνελάκια είναι ευαίσθητα και αρρωσταίνουν συχνά. Χρειάζονται ειδικό κτηνίατρο για εξωτικά ζωάκια και όχι κοινό κτηνίατρο.
  3. Χρειαζόμαστε περίπου 50-60 ευρώ το μήνα για τη τροφή και το υπόστρωμα.
  4. Ένας κτηνίατρος μπορεί να πάρει σε μια επίσκεψη πάνω από 50 ευρώ, αν η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη, οπότε πάντα θα πρέπει να διαθέτουμε ένα ποσό για ώρα ανάγκης.
  5. Χρειάζεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο επίσκεψη σε κτηνίατρο.
  6. Θα πρέπει να σκεφτούμε το θέμα της στείρωσης.
  7. Θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο του εμβολιασμού.
  8. Αν είστε γονέας, αναλογιστείτε πως ένα κουνελάκι δεν είναι ιδανικό ζώο για ένα παιδάκι, καθώς είναι ευαίσθητα.
  9. Αν είστε γονέας, αναλογιστείτε πως τα παιδιά βαριούνται εύκολα και θα το παρατήσουν κάποια στιγμή, αν δεν είστε σε θέση να αναλάβετε εσείς τη φροντίδα, καλύτερα μην πάρετε κουνελάκι.
  10. Πάντα θα πρέπει να υπάρχει κάποιος ενήλικας στο σπίτι για να φροντίσει το κουνελάκι.
  11. Τα κουνελάκια πρέπει να ζουν ελεύθερα στο σπίτι. Αν θέλετε κλουβί, πρέπει να είναι μεγάλο σε μέγεθος, τουλάχιστον 1 μέτρο σε μήκος, 80 εκατοστά σε πλάτος και 60-80 εκατοστά σε ύψος ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΚΟΥΝΕΛΙ. Για το λόγο αυτό προτιμούμε περιφράξεις, αν έχουμε χώρο στο σπίτι. Προφανώς, το κουνελάκι πρέπει να βγαίνει τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως. Ένα καλό κλουβί ή περίφραξη ξεκινά από 50 ευρώ. Εδώ, μπορείτε να δείτε τον ιδανικό χώρο.
  12. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στο δωμάτιο ή στο σπίτι που θα επιλέξουμε να το αφήνουμε, θα πρέπει να είναι ασφαλές από καλώδια και πράγματα που θα ήταν επικίνδυνα ακόμα και για ένα βρέφος.
  13. Τα κουνελάκια δε μπορούν να ζήσουν σε πολύ κρύο ή ζεστό περιβάλλον. Οπότε προσέχουμε τη θερμοκρασία του χώρου στο οποίο τα αφήνουμε. Πχ δε μπορεί ένα κουνελάκι να κάτσει στο μπαλκόνι το καλοκαίρι.
  14. Τα κουνελάκια δε ζουν μόνα τους στο μπαλκόνι, μπορούμε να τα αφήνουμε κάποια στιγμή της μέρας, αλλά πάντα με επίβλεψη και σε σωστές περιβαλλοντικές συνθήκες πχ να μην έχει αέρα. Όσον αφορά την επίβλεψη μπορεί κάποιο πουλί να τραυματίσει το κουνελάκι μας.
  15. Θα πρέπει να καθαρίζουμε το χώρο τους τακτικά, κάθε 1-3 μέρες.
  16. Ποτέ μην βάλετε σαν υπόστρωμα πριονίδι ή άμμο για γάτες. Είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. Προτιμούμε υπόστρωμα πέλλετ ξύλου από pet shop και όχι καύσης.
  17. Πρέπει να φροντίσουμε για τη σωστή διατροφή ανάλογα με το αν είναι νεαρό ή ενήλικο και τι λαχανικά μπορούμε να του δώσουμε και αν μπορούμε. Εδώ, τα καταστήματα θα σας δώσουν λανθασμένες συμβουλές και αν τις ακολουθήσετε θα τις πληρώσετε με την υγεία του.
  18. Τα κουνελάκια είναι κοινωνικά ζωάκια, αλλά αν θελήσετε να πάρετε δύο θα πρέπει να τα στειρώσετε οπωσδήποτε.
  19. Τα κουνελάκια στρεσάρονται με την αλλαγή χώρου και ατόμων, οπότε αν υιοθετήσετε κάποιο ζωάκι, σκεφτείτε πόσα σπίτια έχει αλλάξει και πόσο κακό θα του κάνετε αν το παρατήσετε. Το ίδιο ισχύει και στην αγορά κουνελιού.
  20. Αν ταξιδεύετε συχνά, δεν είναι το ιδανικό ζωάκι για εσάς, καθώς στρεσάρονται με την αλλαγή περιβάλλοντος. Ειδικά στο εξωτερικό είναι άκρως απαγορευτικό, εκτός κι αν μετακομίζετε μόνιμα.
  21. Τα κουνελάκια δεν είναι δώρα, ούτε μπαλάκια, οπότε αν θέλετε να αγοράσετε δώρο σε κάποιον, αγοράστε μια μπλούζα παραδείγματος χάρη και όχι μια ψυχούλα. Αυτό αφορά όλα τα ζωάκια και όχι μόνο τα κουνελάκια. Δε ξέρετε αν το άτομο που θα του δώσετε σαν δώρο κάποιο ζωάκι, αν είναι σε θέση να το φροντίσει.
  22. Ελέγξτε τις αλλεργίες σας. Μπορεί να έχετε, αν και σπάνια, αλλεργία στο τρίχωμα από τα κουνελάκια είτε εσείς είτε τα παιδιά σας αν είστε γονέας.
  23. Τα κουνελάκια δεν είναι ζωάκια της αγκαλιάς, μια αγκαλιά θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, καθώς νιώθουν σαν θηράματα κι εσείς τα αρπακτικά. Θα μπορούσε στη προσπάθειά του να ξεφύγει να σπάσει τη σπονδυλική του στήλη.
  24. Κάθε κουνελάκι έχει το δικό του χαρακτήρα. Άλλο μπορεί να είναι κοινωνικό, άλλο χαδιάρικο, άλλο πιο νευρικό κλπ. Οπότε θα πρέπει να το αποδεχτείτε ως έχειν.
  25. Τα κουνελάκια μπορεί να κάνουν ζημιές λόγω φυσικών ενστίκτων. Αν μάθετε τις ανάγκες τους (διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιχνίδια, ασχολίες) μέσα από τη σελίδα μας, θα κατανοήσετε πως να αντιμετωπίσετε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αν δεν αντέχετε να σας τρώει έπιπλα, ρούχα κλπ και δεν έχετε υπομονή, διάθεση και χρόνο για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια συμπεριφορά, καλό θα ήταν να μην πάρετε ένα κουνελάκι ως κατοικίδιο.
  26. Το σπίτι σας δεν θα είναι ποτέ 100% καθαρό. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που θα λερώσει με τα χόρτα του, θα φύγουν κόπρανα ακόμη και όταν στειρωθεί, όπως θα χοροπηδήξει από τη χαρά του, θα γεμίσει τρίχες ρούχα και υφάσματα, ειδικά όταν μαδάει. Αν είστε ένας άνθρωπος που δεν αντέχει ούτε το παραμικρό χνούδι, το κουνελάκι δεν είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς.
Όπως καταλαβαίνετε, τα κουνελάκια δεν είναι έτι όπως μας τα παρουσιάζουν τα pet shop και διάφορες διαφημίσεις. Χρειάζονται όση φροντίδα θα χρειαζόταν ένας σκύλος ή μία γάτα, αλλά με τις δικές τους ΠΑΝΤΑ ιδιαιτερότητες. Τα έξοδα είναι εξίσου αρκετά. Οπότε αν δεν έχουμε το χρόνο, τη διάθεση ή και τα χρήματα, είναι προτιμότερο να μην πάρουμε κάποιο κουνελάκι. Ας μην συμμετάσχουμε κι εμείς στο πρόβλημα των αδέσποτων κουνελιών! Μην ξεχνάτε, έχουν κι αυτά ψυχούλα και αξίζουν ένα σπίτι κι έναν άνθρωπο που να τα αγαπά! Αν θέλετε να βοηθήσετε κάποια ψυχούλα, υιοθετήστε από κάποιον εθελοντή.

56380206 2100494563402053 1104346472461107200 n

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέας μας ή στην ομάδα μας, στο  facebook.