Γεια σας και καλή χρονιά! Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για το ποιος είναι ο ιδανικός χώρος για ένα κουνέλι βάση διάφορων περιπτώσεων και θα πούμε ποιο είναι το ιδανικό set up με βάση τις επιλογές που έχουμε. Ο χώρος που διαμένει το κουνελάκι μας είναι αρκετά σημαντικός, μιας και σε αυτόν θα περνάει αρκετό μέρος της ημέρας του, οπότε αντικατροπτίζει το σπίτι του. Προκειμμένου να είναι υγιέστατο και χαρούμενο είναι εύλογο να προσπαθήσουμε να του προσφέρουμε το ιδανικότερο περιβάλλον για να ζήσει. Ποιο είναι όμως αυτό, άραγε;

ΚΛΟΥΒΙ

RABBIT-PLACE.COM

Έστω πώς δεν έχουμε στο σπίτι μας τόσο χώρο. Μια λύση είναι το κλουβί. Όμως, τα περισσότερα κλουβιά δεν είναι κατάλληλα για τα κουνέλια.

Ποιες είναι οι κατάλληλες διατάσεις;

Οι ιδανικές διατάσεις είναι 97 εκατοστά μήκος Χ 57 εκατοστά πλάτος Χ 56 εκατοστά ύψος, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.

Τι σημαίνει τουλάχιστον;

Πως είναι το μικρότερο επιθυμητό κλουβί. Πιο μικρό κλουβί από αυτές τις διαστάσεις δε θεωρείται ιδανικό για ένα κουνέλι, θεωρείται υπερβολικά μικρό, καθώς για τη σωστή ανάπτυξη του χρειαζόμαστε μήκος για να μπορεί να κινείται και πλάτος, αλλά και ύψος για να μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Τα μόνα ιδανικά που έχουμε βρει στην Ελλάδα είναι της εταιρείας Ferplast τα μοντέλα 100 και 120, αλλά και πάλι προσοχή στο ύψος. Μικρότερο από 50 εκατοστά δεν ενδείκνυται. Βέβαια, αποτελεί μια όχι και τόσο οικονομική λύση, καθώς θα δείτε τιμές άνω των 70 ευρώ.

Set up κλουβιού

Στο κλουβάκι καλό είναι να βάλουμε μια γωνίτσα για τουαλέτα. Προσωπικά, την ταΐστρα που διαθέτει για τα χόρτα δεν την προτιμώ, καθώς το κουνελάκι μας δεν μπορεί να φάει με εύκολο τρόπο τα χόρτα. Οπότε τα βάζουμε κοντά στη γωνίτσα που έχουμε επιλέξει για τουαλέτα. Μπάλες χόρτων, όπως έχουμε πει, είναι επικίνδυνες για πιθανό ατύχημα με εγκλεισμό του κεφαλιού του μέσα σε αυτό. Οπότε, σε ένα τέτοιο κλουβί, παίρνουμε σαν πρόσθετα μία γωνιακή τουαλέτα ή μικρή ορθογώνια που να κάνει για τις διαστάσεις μας και ένα μπολάκι για νερό μιας και τα περισσότερα έχουν μπολάκι για τροφή.

Συμβουλή: Κλουβιά με ορόφους δεν προτιμάμε, καθώς στα κουνελάκια μάς ενδιαφέρει περισσότερο το μήκος παρά το ύψος και τα μικρά “διαμερίσματα”.

Για εξοικονόμηση πέλλετ, αλλά και για τη διαμόρφωση σωστού δαπέδου, βάζουμε πέλλετ μόνο στην τουαλέτα που έχουμε επιλέξει. Σε όλο το υπόλοιπο κλουβί,τοποθετούμε ένα πατάκι ή πάνα για κατοικίδια ή κουβερτούλα φλις. Έτσι, τα πατουσάκια δεν θα πάθουν ποδοδερματίτιδα και κάπως έτσι ολοκληρώνουμε το ιδανικό κλουβί.

Τέλος, δεν επιλέγουμε ποτέ κλουβιά με συρμάτινο πάτο ή ακόμα και τουαλέτες. Ενισχύουν, την εμφάνιση ποδοδερματίτιδων ενώ δεν μπορούν να φάνε τα κακά τους, που είναι σημαντικά για τη διατροφή τους και την υγεία τους.

ΠΑΡΚΟ ΣΚΥΛΟΥ

rabbit-place.com

Θεωρώ πώς είναι ιδανικότερη λύση σε σχέση με το κλουβί. Ιδανικές διατάσεις, ενώ παράλληλα είναι οικονομικότερο. Επιπλέον, μπορούμε να το προσαρμόσουμε με βάση τα γούστα μας και το χώρο μας. Μπορούμε, δηλαδή, να μην ανοίξουμε όλα τα πάνελ, ενώ μπορούμε να δώσουμε όποιο σχήμα θέλουμε στο πάρκο, τετράγωνο, ορθογώνιο ή πολύγωνο.

Ιδανικές Διαστάσεις

Στο μήκος και στο πλάτος, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Συνήθως το ύψος είναι το πρόβλημά μας. Τα 60 εκατοστά θεωρούνται λίγα, καθώς το κουνελάκι μας θα πηδάει έξω από το πάρκο. Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν διαθέτουμε χρήματα για ύψος ίσο με 1 μέτρο, καταφεύγουμε στη λύση του πανιού ή κάποιου υφάσματος. Έτσι, όταν λείπουμε μπορούμε να το στερεώνουμε με μανταλάκια ή κλιπσάκια, αν δεν θέλουμε το κουνελάκι μας να έχει πρόσβαση στο σπίτι, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνο για εκείνο.

Set up Πάρκου

Αυτά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:

  1. Δάπεδο, μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μοκέτα ή σε παζλ που χρησιμοποιούμε συνήθως σε παιδότοπους.
  2. Τουαλέτα, επιλέγουμε τουαλέτες για γάτες συνήθως ορθογώνιες ανοικτές με 50 εκατοστά μήκος είτε κλειστού τύπου. Διαλέγουμε ευρύχωρες τουαλέτες για να μπορούμε να βάλουμε τα χόρτα ή κάποια ταΐστρα αν είναι ανοικτού τύπου και πάντα βάζουμε πέλλετ ή πεπιεσμένο χαρτί. f3fcd2c4b0f1c618fdeac874acd1f0b804b2f263fd146737c1301ae9787ff078Wooden hay rabbit feeder
  3. Κρεβάτι, πιθανότατα να μην το χρησιμοποιήσει, αλλά καλό είναι να διαθέτουμε ένα κρεβατάκι είτε το ξύλινο από τα ΙΚΕΑ, είτε ένα χνουδωτούλι.
  4. Κρυψώνα, καλό είναι να διαθέτουμε κάποια κρυψώνα. Μερικές ιδέες είναι τούνελ, χάρτινη χειροποίητη κρυψώνα ή κρεβάτι-κρυψώνα που εξυπηρετεί 2 σκοπούς ταυτόχρονα.
  5. Μπολάκια, για φαγητό και νερό. Για νερό, προτιμούμε μπολάκαι, γιατί όπως έχουμε πει είναι ιδανικότερα για συχνό και καλό καθαρισμό, ενώ το κουνελάκι μας πίνει όσο νερό πρέπει να πιει σε αντίθεση με την ποτίστρα.
  6. Παιχνίδια, κατά πλείστον ξύλινα αλλά και άλλων ειδών όπως χειροποίητα ή βρεφικά. Όπως έχουμε πει, βάζουμε 2-3 παιχνίδια, κυκλικά, ανά 3-4 μέρες για να μην βαριέται.

DIY Κατασκευές

Αν δεν διαθέτετε τα χρήματα, αλλά έχετε τη γνώση και τα εργαλεία, μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας πάρκο. Προσοχή, όμως, δεν επιλέγουμε ξύλινο πάτωμα, καθώς, τα κουνέλια λόγω της φύσης τους θα το χαλάσουν και πιθανότατα να τραυματιστούν.

05ba03e218121d995388de695e1fd15f 6c64737330fd17e3a823d4fda3efbfe8 Gallery Image 33 Image result for diy indoor rabbit cage

Φαντασία, γνώσεις και εργαλεία να υπάρχουν και όλα μπορούν να γίνουν.

Γιατί όχι τα “κουνελόσπιτα” ή hutches όπως λέγονται;

Teds Woodworking® 16000 Woodworking Plans Projects With Videos Custom CarpentryDIY Rabbit Hutch Plans Free Easy Rogue Engineer Instant Access to 16000 Woodworking Plans and Projects TedsWoodworking

Όταν μιλάμε για εξωτερικό χώρο, μιλάμε για μέγιστο κίνδυνο. Τα κουνέλια θα σκάψουν και στην προσπάθειά τους να βγουν θα τραυματιστούν. Το ίδιο θα γίνει και στο σπίτι. Δεν επιλέγουμε κατασκευές, που σε μεγάλο μέρος έχουν ξύλο, θα σκάψουν, θα δαγκώσουν και θα φύγουν με κίνδυνο της ζωής τους και της υγείας του (μπορεί να τραυματιστούν από την τρύπα που έχουν κάνει). Όπως θα δείτε και στις diy κατασκευές, επιλέγουμε καλό σύρμα ή plexiglass. Στο σύρμα, πάλι με προσοχή, να είναι αρκετά γερό, ώστε να μην το κόψουν για να φύγουν. Μιλάμε για παχύ σύρμα-κάγκελο, όπως εκείνα των πάρκων που προορίζονται για σκύλους. Έτσι, δε θα έχουμε ατυχήματα. Τέλος, θα χαλάσετε αρκετά χρήματα θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία του κουνελιού σας. Τα έτοιμα είναι αρκετά ακριβά.

FREE ROAMING Ή ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ “ΒΟΣΚΗΣ”

Instagram post by Ivy Ho • May 7 2016 at 5 40am UTC

Είναι η προτιμώτερη και ίσως πιο οικονομική λύση. Απλά το σπίτι ή το δωμάτιο στο οποίο θα είναι ελεύθερο το κουνελάκι μας, θα πρέπει να είναι ασφαλές από όλες τις απόψεις.

Set up

Δε διαφέρει από εκείνο του πάρκου. Δηλαδή θα χρειαστούμε δάπεδο, τουαλέτα, κρεβάτι, κρυψώνα, μπολάκια και παιχνίδια. Απλά, αν έχουμε μόνο ένα δωμάτιο διαθέσιμο για να κινείται το κουνελάκι μας θα πρέπει να χωρίσουμε το υπόλοιπο σπίτι με πόρτα για βρέφη ή με κάγκελα πχ κάποιο πάρκο που αντί να το στήσουμε, το έχουμε ανοικτό σαν φράκτη.

ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ

Συνοψίζοντας, οικονομικότερη και ιδανικότερη λύση, σύμφωνα με τη δική μας άποψη, είναι να αφήσουμε το κουνελάκι μας ελεύθερο σε όλο το σπίτι. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να του παρέχουμε ασφαλές σπίτι και να του έχουμε μάθει την τουαλέτα. Τα κουνελάκια ξέρουμε πώς είναι κοινωνικά ζωάκια και δραστήρια. Αφήνοντάς τα ελεύθερα θα κινούνται, ενώ όταν θα είμαστε στο σπίτι θα έρχονται σε επαφή μαζί μας. Προφανώς, αν επιλέξουμε μία εκ των άλλων 2 περιπτώσεων δεν το περιορίζουμε μόνο στο κλουβί ή στο πάρκο. Αποτελούν λύσεις για όσο πχ κοιμόμαστε ή λείπουμε από το σπίτι. Το ιδανικότερο αυτών είναι να μην αφήνουμε το κουνελάκι μας πάνω από 8 ώρες εγκλωβισμένο μέσα σε ένα κλουβί ή ένα πάρκο. Όπως και άλλα ζωάκια πχ γάτα/σκύλος, θέλουν τον χρόνο τους και το χώρο τους να τρέξουν, να παίξουν, να δραστηριοποιηθούν. Εσείς θα αφήνατε μόνιμα σε ένα κλουβί ή πάρκο το σκύλο σας, τη γάτα σας ή ακόμη και το παιδί σας; Γιατί να κάνετε το ίδιο σε ένα κουνελάκι;

Ελπίζουμε να σας λύσαμε τις όποιες απορίες είχατε για τον ιδανικό χώρο των κουνελιών. Περιμένουμε φωτογραφίες σας ή και άλλες λύσεις στα σχόλια στη σελίδα μας στο facebook ή στην ομάδα μας.