Πολλές φορές λείπουμε από το σπίτι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, διάφορων εξωτερικών δουλειών ή αν χρειαστεί να λείψουμε για κάποιο λόγο μια μέρα από το σπίτι. Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί τι κάνουν τα κουνελάκια μας στο σπίτι αυτές τις ώρες, ειδικά αν είναι ελεύθερα και πώς περνάνε την μέρα τους. Τι θα λέγατε αν σάς έχουμε έτοιμη τη λύση;

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε το εξής:

Δεν αφήνουμε ΠΟΤΕ μόνο του ένα κουνελάκι για περισσότερες από 1 μέρες ακόμα κι αν έχει φαγητό. Ο λόγος είναι απλός, μπορεί να στρεσαριστεί από κάποιον ήχο ή από την απουσία μας και να πάθει στάση εντέρου. Ο μέγιστος χρόνος που μπορεί να μείνει μόνο του με μπόλικα χόρτα και νερό είναι 1 μέρα. Αν χρειαστεί να λείψουμε περισσότερες μέρες είτε αναζητάμε φιλοξενία στον κτηνίατρό του ή σε κάποιο φιλικό πρόσωπο ή το παίρνουμε μαζί μας στο ταξίδι αν είναι στο εσωτερικό χωρίς πτήση. Δυστυχώς, ακόμη οι αεροπορικές εταιρείες κάποιες δεν δέχονται τα κουνελάκια και κάποιες τα βάζουν μαζί με τις αποσκευές που θα τα στρεσάρει ακόμα περισσότερο. Για τα ταξίδια θα πούμε σε επόμενο άρθρο.

Ας δούμε, λοιπόν, τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να παρακολουθήσουμε το κουνελάκι μας, αλλά και να του μιλήσουμε.

PET-CAMS

Μπορούμε να προμηθευτούμε κάποια κάμερα ή κάποια pet cam. Μετά από πολύ πειραματισμό σε κάμερες, ασύρματες και μη, καταλήξαμε στην Xiaomi Mi Home Security Camera 360° (1080p). Θεωρούμε πώς και η τιμή της είναι προσιτή και σαν συσκευή είναι πολύ εύχρηστη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή Mi home της Xiaomi και να συνδέσετε την κάμερα με το κινητό σας, ακολουθώντας τις οδηγίες.

Αν δεν έχετε λογαριασμό στην xiaomi καλό είναι να δημιουργήσετε πριν κάνετε τα βήματα για την σύνδεση της κάμερας με το κινητό. Έτσι, θα έχετε πλήρη πρόσβαση από το κινητό για να μπορείτε να παρακολουθείτε το ζωάκι σας. Προφανώς, η κάμερα καλύπτει το δωμάτιο και το χώρο που μπορεί να κινηθεί (κινείται σε 360 μοίρες). Οπότε αν την τοποθετήσετε πάνω από κάποιο έπιπλο δεν θα έχετε πρόσβαση στο τι συμβαίνει κάτω από αυτό. Ωστόσο, μπορείτε να μιλήσετε στο κουνελάκι σας, ενώ έχει και νυχτερινή λήψη ώστε αν είναι σκοτεινά να μπορείτε να παρακολουθείτε το κουνελάκι σας. Τέλος, αν ενεργοποιήσετε τον ανιχνευτή κίνησης θα σας στέλνει ειδοποίηση κάθε φορά που κινείται.

Την κάμερα αυτή μπορείτε να βρείτε στο Skroutz, καθώς και στο E-shop.

Να τονίσουμε πώς η χρήση της γίνεται μέσω wifi και η τροφοδοσία της με usb καλώδιο. Αυτό εξυπηρετεί, ώστε αν δεν έχετε πρίζα εκεί που θέλετε να την τοποθετήσετε, μπορείτε να την τροφοδοτήσετε μέσω powerbank (για μεγάλη διάρκεια προτείνουμε 10.000mAh, διάρκεια ζωής περίπου 40 ώρες). Για να αποθηκεύσουμε το υλικό και να το έχουμε ένα αρχείο είναι υποχρεωτική η χρήση κάρτας MICRO SD.

Εδώ να αναφέρουμε πώς υπάρχουν και άλλες πιο οικονομικές λύσεις με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά με τη συγκεκριμένη κάμερα. Το πλεονέκτημά της όμως είναι και στο λογισμικό (Mi home), διότι προσφέρει πολλές δυνατότητες και είναι συμβατό με πολλές συσκευές και υπηρεσίες πχ. Google Home, Alexa κλπ.

MOBILE CAM

Μια εναλλακτική λύση, σε περίπτωση που δεν θέλουμε να δώσουμε χρήματα για κάμερα είναι οι mobile εφαρμογές που μετατρέπουν το παλιό μας κινητό (συσκευή) σε κάμερα. Σίγουρα σε κάποιο συρτάρι υπάρχει κάποια πεταμένη συσκευή που δεν χρησιμοποιείται πια. Μέσω εφαρμογών που υπάρχουν διαθέσιμες στο app store/google play μπορούμε να κάνουμε αυτή την μετατροπή. Μια αξιόπιστη εφαρμογή είναι το Alfred Camera.

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη εφαρμογή;

Αρχικά, κατεβάζουμε την εφαρμογή στην συσκευή με την οποία θέλουμε να παρακολουθήσουμε το κουνελάκι μας. Επιλέγουμε την επιλογή camera. Κάνουμε σύνδεση με κάποιο email μας και τοποθετούμε τη συσκευή στο χώρο που θέλουμε να παρακολουθήσουμε το κουνελάκι μας. Καλό είναι να προτιμήσουμε κάποιο σημείο με καλό οπτικό πεδίο και φωτισμό. Στη συνέχεια στη συσκευή μας ή σε κάποιο υπολογιστή, αφού κατεβάσουμε κι εκεί την εφαρμογή συνδεόμαστε με το ίδιο email για να μπορούμε να συνδέσουμε τη συσκευή μας με εκείνη που θα παρακολουθεί το κουνελάκι μας. Ιδανικά θα είναι η συσκευή που παρακολουθεί να είναι συνδεδεμένη σε κάποια πρίζα ή σε κάποιο powerbank  για περισσότερη αυτονομία.

Να σημειωθεί πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις δύο κάμερες του κινητού μας (μπροστά και πίσω), οπότε αν τοποθετήσετε το κινητό σε κάποια πόρτα, θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση και στις 2 κάμερες. Τέλος, αν έχουμε webcam μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τον υπολογιστή σαν κάμερα, απλά θα μπούμε στο https://alfred.camera/webapp/camera?utm_source=webviewer&utm_medium=referral&utm_campaign=header_right.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή κυκλοφορεί σε δύο εκδόσεις. Την free και την premium.

  • Free.

Έχει δυστυχώς χαμηλή ανάλυση. Βέβαια, αν η συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αρκετά παλιά δε έχει σημασία, καθώς η κάμερα μας σίγουρα δεν είναι HD. ‘Eχουμε τη δυνατότητα της νυχτερινής λήψης, αλλά  ανίχνευση κίνησης. Ωστόσο, η ανίχνευση κίνησης πρόκειται μόνο για τον άνθρωπο και όχι για τα κατοικίδια. Τέλος, έχει κάποιες διαφημίσεις.

  • Premium.

Το premium μας παρέχει HD ανάλυση στην παρακολούθηση, αλλά και στην καταγραφή. Μας παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα να κάνουμε ζουμ στην εικόνα που βλέπουμε στο κινητό μας, αλλά και τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε την ανίχνευση κίνησης, που είναι μόνογια άτομα δυστυχώς. Επιπρόσθετα, έχουμε νυχτερινή λήψη, δυνατότητα να μιλήσουμε μέσω του ηχείου του κινητού και τη δυνατότητα να αποθηκεύουμε για 30 μέρες τα στιγμιότυπα που θέλουμε σε cloud. Τέλος, δεν περιλαμβάνει διαφημίσεις.

Και οι 2 λύσεις προϋποθέτουν μια βασική σύνδεση στο διαδίκτυο. Σε περίπτωση που δεν έχουμε καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια κάρτα sim, κάτι που δεν είναι εφικτό στη λύση των pet cams.

free alfred

free alfred

premium alfred

premium alfred

Ποια περίπτωση ταιριάζει σε μένα;

Το ζήτημα αυτό είναι εντελώς υποκειμενικό, καθώς ο καθένας έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και θέλει να το εφαρμόσει σε συγκεκριμένες συνθήκες. Μπορεί να θέλει κάποιος μια μόνιμη λύση δηλαδή κάμερα, αλλά μπορεί να θέλει ιστορικό άνω των 15 ημερών, οπότε να καταφύγει εν τέλει στη λύση του Alfred.

Και οι δύο λύσεις είναι εύκολες και γρήγορες στην εγκατάστασή τους, μας δίνουν τη δυνατότητα να τις εφαρμόσουμε σε σημεία που δεν έχουμε ρεύμα και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια και σημείο.Εμείς χρησιμοποιούμε και τις 2 περιπτώσεις, δηλαδή και pet cam και την εφαρμογή Alfred σε καθημερινή βάση που μας λείπουν τα κουτσούνια μας και θέλουμε να τα δούμε, αλλά και σε περίπτωση που θα χρειαστεί να λείψουμε παραπάνω ώρες από το σπίτι.

Σε περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε απορία, βρείτε μας στα social media (facebook like page, facebook group, instagram). Θα χαρούμε να σας απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σας.