Προβληματίζεστε κι εσείς με το δικό σας κουνελάκι στο θέμα “τουαλέτα”, ενώ ζηλεύετε άλλα κουνελάκια που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να κάνουν την ανάγκη τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος; Τότε, ίσως μπορούμε να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα σας.

Η ΦΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως τα κουνελάκια από τη φύση τους είναι τα πιο καθαρά και νοικοκυρεμένα ζωάκια. Αλλαγή σε αυτό τους το χαρακτηριστικό προκαλείται εξαιτίας ορμονών, κάποιου παράσιτου και πιο γενικά κάποιου προβλήματος υγείας (π.χ. στάση εντέρου), στρες, αλλαγή περιβάλλοντος κλπ Οπότε, κοιτάμε πρώτα αν το κουνελάκι είναι στειρωμένο, αν δεν είναι τότε η τουαλέτα όσες προσπάθειες βελτίωσης  κι αν κάνουμε, κατά πάσα και μεγάλη πιθανότητα, δε θα φτιάξει ποτέ. Αν το κουνελάκι μας είναι σε μια καλή φυσική κατάσταση και γενικά δε συντρέχει κάποιος λόγος για τον οποίο άλλαξε συνήθεια τουαλέτας, θα κάνουμε τις προσπάθειές μας, αλλιώς θα απευθυνθούμε άμεσα σε ειδικό κτηνίατρο.

Είπαμε σε τι μπορεί να οφείλεται η αλλαγή τουαλέτας, τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη συνήθεια αυτή και να είμαστε κι εμείς και το κουνελάκι μας χαρούμενοι;

ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑ

Για αρχή θα πρέπει να προμηθευτούμε μία τουαλέτα. Μπορούμε να προμηθευτούμε τις γωνίες-τουαλέτες από πετ σοπ, τουαλέτες για γάτες ή αυτό που προτιμώ εγώ αν το κουνελάκι είναι σε παρκάκι ή ελεύθερο στο σπίτι, να πάρουμε το πάτο του παλιού κλουβιού ή κάποιο κουτί αποθήκευσης από καταστήματα όπως jumbo, ikea κλπ διαστάσεων 60-80cm X 40-60cm X 10cm.

Litter Box Potting Tray 1 1

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ

Αφού, λοιπόν, έχουμε την τουαλέτα θα πρέπει να επιλέξουμε υπόστρωμα. Εδώ έχουμε δύο επιλογές, είτε πέλλετ είτε πεπιεσμένο χαρτί, ή ακόμα μπορούμε να βάλουμε πέλλετ στη μεριά που κάνει την ανάγκη του και από κάτω πάνα/υπόστρωμα σκύλου ή και σκέτη πάνα.

Αυτά τα προμηθευόμαστε από pet shop. Άγνωστης προέλευσης ή πέλλετ καύσης, μπορούν να δημιουργήσουν τυχόν δερματικά προβλήματα. Το ροκανίδι/πριονίδι και η άμμος είναι εντελώς ακατάλληλα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μέχρι και το θάνατο του μικρού μας φίλου. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά το πριονίδι είναι τριμμένο ξύλο, θα μπορούσε να το εισπνεύσει το κουνελάκι μας και κάποιο κομματάκι να του φράξει την αναπνοή, η δε άμμος έχει την ιδιότητα να μπετώνει, να γίνεται στερεή όταν έρχεται σε επαφή με κάτι υγρό, οπότε στην μύτη που είναι υγρή, φανταστείτε τι θα συμβεί. Θα γίνει στερεή, θα φράξει την αναπνοή και το κουνελάκι μας θα καταλήξει νεκρό. Τέλος, δεν επιλέγουμε ποτέ υπόστρωμα με άρωμα, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα.

ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Πέλλετ ξύλου:

Cat’s best

υπόστρωμα τουαλέτας κουνελιών

Woody Cat

υπόστρωμα τουαλέτας κουνελιών

Natur Holzstreu

υπόστρωμα τουαλέτας κουνελιών

 

Πεπιεσμένο χαρτί/κυτταρίνη:

Bunny

υπόστρωμα τουαλέτας κουνελιών

Oxbow

υπόστρωμα τουαλέτας κουνελιών

Carefresh

υπόστρωμα τουαλέτας κουνελιών

Διαλέξαμε την τουαλέτα και το υπόστρωμα και τώρα;

Τώρα θα μελετήσουμε τη συμπεριφορά του. Πού προτιμάει να κάνει την ανάγκη του περισσότερο; Εκεί θα βάλουμε την τουαλέτα. Πάντα, θα είναι κάποια  γωνία είτε του κλουβιού του είτε του σπιτιού μας. Αν το κουνελάκι μας είναι μόνιμα ελεύθερο θα θελήσουμε μία ή δύο τουαλέτες, ανάλογα αν το σπίτι ή το δωμάτιό μας είναι μεγάλο. Αν το κουνελάκι μας είναι σε κάποιο κλουβί ή πάρκο, θα τοποθετήσουμε μία εντός κλουβιού/πάρκου και μία εκτός, στο σπίτι. Στην περίπτωση, που προτιμά μόνο στο κλουβί/πάρκο, όταν θα είναι ελεύθερο θα πρέπει το κλουβί/πάρκο να παραμένει ανοιχτό.

ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ

Κοντά στην τουαλέτα, θα φροντίσουμε να βάλουμε τα χόρτα του, το πέλλετ και νερό. Τα κουνελάκια μιας και είναι καθαρά ζωάκια, κάνουν την ανάγκη τους εκεί που τρώνε και πίνουν.

Τώρα πάμε στο κομμάτι της διαμόρφωσης του χώρου. Καλύτερα να μην προτιμήσετε μπάλες για τα χόρτα, μπορεί να υπάρξει κάποιος τραυματισμός ή ακόμα και να παγιδευτεί το κεφαλάκι του στις μεγάλες μπάλες χόρτων. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές ταΐστρες χόρτων, ξύλινες, είτε μπορείτε να φτιάξετε εσείς ή κάποιος ξυλουργός μια ταΐστρα. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν ιδανικό σε πάρκο και όχι σε κλουβί ή σε κάποια γωνία του σπιτιού. Για το σπίτι, θα ήταν κατάλληλο αν είναι δικό σας και μπορείτε να κάνετε τρύπες, αλλά αν είναι εμπορίου θα πρέπει να το διαμορφώσετε. Αλλιώς, μπορείτε να πάρετε κάποιο φαγώσιμο ψάθινο καλαθάκι ή ξύλινο καλαθάκι και να βάλετε εκεί τα χόρτα. Θα έχετε ένα μπολάκι για τα πέλλετ κι ένα μπολάκι για το νερό ή ποτίστρα.

Προσωπικά προτιμώ μπολάκι για το νερό, γιατί είναι πιο εύκολο στο καθάρισμα. Αν έχετε ποτίστρα (δε βολεύει πέρα από κλουβί/πάρκο) θα πρέπει να φροντίζετε το καθαρισμό και αλλαγή κάθε 6 μήνες. Πάντα η αλλαγή της τουαλέτας, δε πρέπει να ξεπερνά τις 3-5 μέρες, καθώς μαζεύονται μικρόβια.

διαμόρφωση τουαλέτας κουνελιού

η δικιά μου τουαλέτα

Tips για εκμάθηση τουαλέτας;

Θεωρώ εντελώς νορμάλ, αν ξεφύγουν κακά εκτός τουαλέτας, αλλά δεν θεωρώ νορμάλ τα ούρα. Οπότε, μαζεύουμε τα κακά μέσα στην τουαλέτα και αν έχουμε ούρα, με μία χαρτοπετσέτα, την βρέχουμε με ούρα και την τοποθετούμε στην τουαλέτα. Προσοχή, όχι βαμβάκι ούτε κάποιο χαρτί με μελάνι και άρωμα, απλό κλασσικό χαρτί. Το κουνελάκι μας θα το μυρίζει και σιγά σιγά θα πηγαίνει εκεί. Επιπλέον, όταν βλέπουμε την πράξη εκτός τουαλέτας, θα το σηκώνουμε με ελαφρά σηκωμένη την ουρίτσα και θα το βάζουμε στην τουαλέτα του. Ποτέ φωνές, ποτέ απότομες κινήσεις. Όταν βλέπουμε την προσπάθειά του στην τουαλέτα, θα το επιβραβεύουμε με χάδια ή σνακ. Πρέπει να έχουμε υπομονή, καθώς δε θα μάθει από τη μια μέρα στην άλλη, μπορεί να πάρει και μήνα σαν πρώτη φορά. Αναφέρουμε πρώτη φορά, καθώς για κάποιον λόγο μπορεί να αλλάξει συνήθειες π.χ. ορμόνες, οπότε θα χρειαστούμε εκ νέου εκμάθηση. Ακόμα και αν είναι στειρωμένο, κάποια στιγμή μπορεί να “ξεχάσει” τη συνήθεια αυτή. Αν γίνεται συχνά, όμως, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό κτηνίατρο. Όταν αλλάζουμε την τουαλέτα, θα πρέπει να αφήνουμε μια χούφτα με τα παλιά του κακά και ούρα.

Συνοψίζοντας, τα συστατικά που χρειαζόμαστε για την εκμάθηση της τουαλέτας είναι υπομονή, επιμονή, μία γωνία, υπόστρωμα, φαγητό και νερό. Κυρίως, υπομονή και επιμονή και καθημερινή ανελλιπής προσπάθεια. Μπορεί να μην τα καταφέρετε από την πρώτη μέρα, αλλά σίγουρα θα δείτε αλλαγή από την πρώτη εβδομάδα. Ακόμα και αν δείτε αποτελέσματα, δε σταματάτε μέχρι να πηγαίνει εντελώς στην τουαλέτα. Αυτά, από εμάς!

Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέας μας ή στην ομάδα μας, στο  facebook.