Τα κουνελάκια είναι ζωάκια που βαριούνται σχετικά εύκολα, ειδικά αν είναι μόνα τους. Για να τα απασχολήσουμε, τους παίρνουμε συχνά διάφορα παιχνίδια. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι αρκετά ακριβά και με βάση τη λογική πώς τα κουνελάκια βαριούνται εύκολα τα ήδη υπάρχοντα παιχνίδια αν δεν τα εναλλάσσουμε συχνά, προφανώς η τσέπη μας θα αδειάσει γρήγορα. Εννοείται πώς δε τσιγκουνευόμαστε προκυμμένου να είναι υγιέστατα και χαρούμενα, αλλά όταν το παιχνίδι έναντι της διατροφήε είναι ένα μείζον ζήτημα, ίσως θα ήταν καλύτερο αν μπορούσαμε να μειώσουμε χρήματα από τα παιχνίδια και να τα προσθέσουμε στη διατροφή και στην υγιεινή τους. Ωστόσο, δε θέλουμε επ’ ουδενί να μειώσουμε και τα παιχνίδια, οπότε τι καλύτερο αν είχαμε και πολλά παιχνίδια και δίναμε λιγότερα χρήματα για αυτά;
Για τα κουνελάκια, προτιμούμε ξύλινα παιχνίδια είτε πλαστικά που να είναι ειδικά για μωρά και δεν ελλοχεύει κίνδυνος να βγει κάποιο κομματάκι που να τα τραυματίσει ή να εγκλωβιστούν σε αυτό. Για να μην εγκλωβιστούν , καλό είναι να μην επιλέγουμε δυσανάλογα παιχνίδια έναντι του μεγάθους των κουνελιών και του κεφαλιού τους. Δηλαδή, παιχνίδια στα οποία το κεφαλάκι δε θα μπορούσε να εγκλωβιστεί. Βέβαια, δε μπορούμε να επιλέξουμε ούτε παιχνίδια αρκετά μικρά, που θα μπορούσαν να δαγκωθούν και να σπάσουν ή να καταπωθού, καθώς είναι επικίνδυνα για την υγεία τους. Μπορούμε ακόμα να προτιμήσουμε ψάθινα παιχνίδια ή ακόμα και καπέλα, αλλά πολλές φορές είναι μία λύση που δεν ενδείκνυται τόσο, καθώς θα πρέπει αν προσέξουμε για τα χημικά που μπορεί να έχουν αυτά τα παιχνίδια (βαφές, να έχουνε ψεκαστεί με φάρμακο για παράσιτα που δεν μπορεί να το εγγυηθεί ο ίδιος ο πωλητής κλπ).
ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΦΤΗΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΚΟΥΝΕΛΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ;
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
1.ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ/ΔΑΝΕΙΚΑ ΒΡΕΦΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Ιδανική λύση για εκείνους που δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν πότε θα φτάσει το δέμα από Κίνα ή/και προτιμούν τα φυσικά καταστήμα έναντι των ηλεκτρονικών είναι μια καλή λύση. Καταστήματα που έχουν πράγματα από δεύτερο χέρι, παλαιοπωλεία, φυσικά Κινέζικα καταστήματα ή αν έχετε κάποιο παιδάκι εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο και δε χρειάζεται πλέον τα βρεφικά παιχνίδια είναι μερικές ιδέες. Προσοχή, όμως, εδώ στη καθαριότητα, καθώς αν βρείτε κάτι θα πρέπει να το αποστειρώσετε πριν το δώσετε στο κουνελάκι σας, αλλά και το είδος του παιχνιδιού. Μία συμφέρουσα λύση είναι και τα πολυκαταστήματα όπως jumbo και ikea. Εδώ μπορούμε να βρούμε μόνιμα παιχνίδια όπως τούνελ, ξύλινο κρεβάτι για κούκλες και κρυψώνες πλην των προαναφερούμενων. Τα συγκεκριμένα εκτός από παιχνίδια μπορούν να δώσουν ένα πιο ωραίο τόνο στην ξεκούραση για εκείνα. Καλό είναι να έχουμε κάτι στο σπίτι μας που μπορούν να κρυφτούν, αλλά και να ξεκουραστούν ταυτόχρονα. Βέβαια, αφαιρούμε οτιδήποτε είναι ή θα μπορούσε να τα βλάψει όπως κουδουνάκια, μικρά μπαλάκια που θα μπορούσαν να καταπωθούν κ.ο.κ.
ΚΙΝΕΖΟΣΕΛΙΔΕΣ
Αν ψωνίζετε από ιστοσελίδες, θα βρείτε μικρά διαμαντάκια και για τα μικρά μας κουνελάκια. Μπορείτε να βρείτε παιχνίδια που κοστίζουν μόλις 1 ευρώ ή και κάτω. Μπορείτε να βάλετε στην αναζήτηση των σελίδων αυτών rabbit chewing toys και να βρείτε άπειρα. Θα σας προτείναμε να μην εμπιστευτείτε λιχουδίτσες (γενικά οτιδήποτε φαγώσιμο, σνακ, ή πέτρες), καθώς δε ξέρετε τι περιλαμβάνουν, αλλά και μετά από ένα τεράστιο ταξίδι για να φτάσουν στο σπίτι σας, θα αναπτυχθούν διάφορα μικρόβια, ειδικά αν δεν είναι συσκευασμένα σωστά. Μερικά βέβαια σαν σνακ είναι ακατάλληλα για ένα κουνελάκι, οπότε καλύτερα να αποφύγουμε την κατηγορία των φαγώσιμων. Όσα έχουν κουδουνάκια, καλό είναι αν μπορείτε να αφαιρέσετε τα κουδουνάκια, να τα αγοράσετε, αλλά με αυτή τη προοπτική, αλλιώς καλύτερα θα ήταν να μην μπουν στη λίστα σας. Βέβαια, θα πρέπει να έχετε υπομονή καθώς θα χρειαστούν περίπου 30-40 μέρες για να έρθουν στο ταχυδρομείο της γειτονιάς σας, όπως και πως αν αγοράσετε κάτι μεμονωμένα που κοστίζει άνω των 22 ευρώ, θα χρειαστεί να πληρώσετε και τελωνείο. Οπότε αγοράζουμε πράγματα που κάθε πακετάκι (εννοούμε να ανήκουν τα αντικείμενα στο ίδιο δέμα) δε κοστίζει πάνω από 22 ευρώ.
ΦΤΙΑΞΤΟ ΜΟΝΟΣ/ΜΟΝΗ ΣΟΥ
Σε αυτή την κατηγορία, μπορούμε να φτιάξουμε παιχνίδια που μπορούν να μην κοστίσουν και τίποτα ή ελάχιστα χρήματα, καθώς αφορούν πράγματα είτε που υπάρχουν στο σπίτι μας είτε μπορούμε να τα βρούμε στη φύση. Ας δούμε μερικές εύκολα ιδέες.
1.Κουκουνάρι
Αρχικά, θα ξεπλύνετε καλά το κουκουνάρι ώστε να μην έχει χώματα, σκόνες και διάφορες βρωμιές. Αφού, το ξεπλύνετε καλά, μπορείτε είτε να το δώσετε ατόφιο στο κουνελάκι να παίξει μαζί του, είτε με ένα σπάγκο να το δέσετε σε κάποιο σημείο που θα έχει πρόσβαση, είτε να βάλετε στα κενά λιχουδιές όπως φυλλαράκια κόλιανδρου, άνηθου κλπ
2.Κλαδάκια
Μπορείτε να κόψετε κλαδάκια από δέντρα, κυρίως εκείνα που είναι ακίνδυνα (δεν έχουν ρετσίνι/δεν είναι τοξικό φυτό) και να τα δέσετε με ένα σπάγκο. Ιδανικά κλαδάκια, είναι τα κλαδάκια μηλιάς, αχλαδιάς κλπ Μη δώσετε ποτέ κλαδάκια από δέντρο που δε ξέρετε ή δεν είστε σίγουροι αν είναι τοξικό πχ μην δώσετε κλαδάκι ελιάς ή κοτσανάκι από ντομάτα, καθώς είναι επικίνδυνα. Προσοχή, στο καθάρισμα και στα φυτοφάρμακα, καλό είναι να μην δώσουμε κάποιο κλαδάκι που έχει ψεκαστεί με φυτοφάρμακα.
3. Καρότο φτιαγμένο με χόρτο και σπάγκο
Υλικά:
- Σπάγκος
- Χόρτο
- Ψαλίδι
Μια λύση ειδικά για όσα κουνελάκια δε προτιμούν να τρώνε τόσο χόρτο όσο πρέπει. Θα πάρετε το χόρτο που τρώει και θα το ψαλιδήσετε, έτσι ώστε να έχετε κυλινδικό σχήμα, δηλαδή αρκετό χόρτο προς τα πάνω και μικραίνει όσο κατεβαίνει, μέχρι να έχετε μια μυτούλα. Στη συνέχεια, περνάτε το σπάγκο από πάνω προς τα κάτω, όταν φτάσετε κάτω πηγαίνετε πάλι προς τα πάνω, ενώ ψαλιδίζετε κορυφή και πάτο, αν περισσεύουν μπόλικα χόρτα. Δένουμε την άκρη που δημιουργήσαμε στη αρχή, με την άκρη που έχουμε στο τέλος (ιδανικά να είναι και οι δυο στο πάνω μέρος του καρότου) και έχουμε ένα καρότο φτιαγμένο από χόρτο και σπάγκο.
4.Πλεξούδα από Χόρτο
Υλικά:
- Σπάγκος
- Χόρτο
- Ψαλίδι
Μία δεύτερη λύση για όσα κουνελάκια δεν τρώνε αρκετό χόρτο. Θα πάρετε λίγο χόρτο που τρώει το κουνελάκι σας και θα το κόψετε στο ίδιο μήκος. Αρχικά, θα δέσετε το πάνω μέρος με ένα σπάγκο, θα χωρίσετε σε τρία περίπου ίσα μέρη και θα αρχίσετε να κάνετε πλεξούδα, δηλαδή το αριστερό πρώτο μέρος πάνω από το μεσαίο και το δεξί/τρίτο μέρος πάνω από το νέο μεσαίο μέρος. Θα το επαναλάβετε μέχρι να φτάσετε χαμηλά και θα δέσετε το υπόλοιπο τμήμα με σπάγκο. Μπορείτε να το δέσετε και σαν στεφανάκι, αν το θέλετε πιο γκλαμουράτο.
5.Μπουγάδα λιχουδιών
Υλικά:
- Σπάγκος
- Ξύλινα μανταλάκια/Κλιπάκια ντοσιέ
- Λιχουδιές
Θα δέσετε το ένα ποδαράκι μιας καρέκλας ή ενός τραπεζιού με το απέναντι ποδαράκι του επίπλου. Θα πάρετε κατά προτίμηση ξύλινα μανταλάκια (όχι πλαστικά) ή κλιπάκια ντοσιέ και θα πιάνετε πάνω στο σπάγκο λιχουδιές, με το μανταλάκι ή το κλιπάκι. Μπορείτε δηλαδή, να βάλετε λαχανικά και φρούτα που είναι επιτρεπόμενα και μπορείτε να βρείτε και στη σελίδα μας.
6.Κουτί για Σκάψιμο/Digging Box
Υλικά:
- Πλαστική τουαλέτα για γάτες/Πλαστικό Κουτί
- Άσπρο Μεταξόχαρτο/Χαρτί αφής/Υπόστρωμα χαρτιού/Bunny Nature Digging Fun/Μαλακό υπόστρωμα πλην άμμου γάτας, πριονίδι, ροκανίδι
Στην προκειμένη περίπτωση δεν θα προτιμούσα τουαλέτα για γάτες ανοιχτή, γιατί το χειμώνα μαγνητίζει τόσο η άμμος της Bunny, όσο και τα υπόλοιπα υποστρώματα. Το καλύτερο και πιο οικονομικό είναι να πάρουμε μια κούτα πλαστική διάφανη, που να έχει βάθος και μήκος. Θα πάρουμε ένα μαχαίρι με μύτη, θα το ζεστάνουμε αρκετά και θα ανοίξουμε μια τρύπα στο μέγεθος του κουνελιού μας στα πλάγια, απλά δεν θα είναι κοντά στον πάτο, ώστε να μπει το υπόστρωμα. Περίπου υπολογίστε μια παλάμη κάθετη από το έδαφος.
7.Χαρτοσακούλα Με Εκπλήξεις
Υλικά:
- Χαρτοσακούλα από αρτοποιείο (χωρίς να έχει πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο)
- Χόρτα
- Σπάγκος (προαιρετικά)
- Ψαλίδι (προαιρετικά)
Στη χαρτοσακούλα που έχουμε, θα βάλουμε μέσα χορταράκια. Μπορούμε με το ψαλιδάκι να κάνουμε διάφορες τρυπούλες πχ απλές, κυκλικές, σχήμα καρδιάς, πρόσωπο κλπ και να το κλείσουμε με σπάγκο ή να το αφήσουμε ανοικτό. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε τα χορταράκια στην χαρτοσακούλα, να την κλείσουμε με σπάγκο ή να δημιουργήσουμε μία καραμελίτσα. Θα κόψουμε τον πάτο της σακούλας, θα τον δέσουμε με σπάγκο, θα προσθέσουμε τα χόρτα και στο τέλος θα κλείσουμε με σπάγκο και την άλλη πλευρά. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με μικρότερες χαρτοσακούλες και να βάλουμε μέσα διάφορες κουνελολιχουδίτσες ή τα πέλλετ που χρησιμοποιούμε για τη διατροφή του.
8.Ρολάκια εκπλήξεων
Υλικά:
- Χάρτινο Ρολό (Ιδανικό εκείνο από χαρτί υγείας και χαρτί κουζίνας)
- Λιχουδιές
- Ψαλίδι (προαιρετικά)
- Σπάγκος (προαιρετικά)
Θα πάρετε ρολάκια από χαρτόνι ή χαρτόνι που θα το κάνετε εσείς ρολό. Μέσα μπορείτε να τοποθετήσετε χόρτο, πέλλετ από εκείνα που τρώει, κουνελολιχουδιές, λαχανικά ή φρούτα. Θα κόψετε τις άκρες (πάνω και κάτω) σαν φουντίτσες είτε παχιές και να τις σπρώξετε προς τα μέσα, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό κλειστό ρολάκι είτε πιο λεπτές και να τις σπρώξετε προς τα έξω, αλλά είναι ιδανική λύση για χόρτο η τελευταία. Επιπρόσθετα, μπορείτε να κάνετε τρυπούλες και να περάσετε μέσα από αυτές κλαδάκια. Μπορείτε, επίσης, στο εσωτερικό να βάλετε λιχουδίτσες. Τέλος, μπορείτε να διπλώσετε στη μέση διάφορα άλλα ρολάκια, όπως στην παραπάνω φωτογραφία και να βάλετε μέσα στις τρυπούλες που θα δημιουργηθούν διάφορες λιχουδιές.
9.Δακτυλίδια Ρολών
Υλικά:
- Ρολά χάρτινα
- Ψαλίδι
- Σπάγκος (προαιρετικά)
- Λιχουδιές
Θα κόψετε το ρολό, ώστε να δημιουργήσετε δακτυλίδια. Εδώ έχετε δύο εκδοχές:
α) Παίρνετε 3 δακτυλίδια, βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο δημιουργώντας μεταξύ τους σταυρό, για να δημιουργηθεί μία μπαλίτσα, όπως στη φωτογραφία. Μέσα μπορείτε να βάλετε λιχουδίτσες ή να την αφήσετε έτσι.
β) Τρυπήστε με το ψαλιδάκι τη μία άκρη από πέντε δακτυλίδια και τα ζουλάτε λιγάκι στη μέση. Έπειτα, περνάτε μέσα από τις τρύπες σπάγκο, για να δημιουργήσετε ένα λουλουδάκι. Μέσα στις τρύπες μπορείτε να βάλετε χόρτο.
10.Καλυβάκι από Χαρτόκουτα
Υλικά:
- Χαρτόκουτα (1 ή περισσότερες)
- Χαρτοταινία
- Ψαλίδι
Μπορείτε να πάρετε μία χαρτόκουτα και να την κόψετε, έτσι ώστε να δημιουργήσετε μία είδοδο ή 2, στο μέγεθος του κουνελιού σας. Μέσα μπορείτε να βάλετε είτε κάποιο μαξιλαράκι, χωρίς να έχει πούπουλα ή συνθετικό γέμισμα είτε κάποιο παλιό σεντόνι. Τέλος, μπορείτε να ενώσετε πολλές χαρτόκουτες για να κάνετε το δικό σας τούνελ.
Μικρό τιπ
Αυτές, λοιπόν, ήταν μερικές ιδέες για να φτιάξετε μόνοι σας παιχνίδια. Καλό βέβαια είναι να μην χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση όσα παιχνιδάκια είναι από χαρτί, μιας και δεν έχει θρεπτικές ουσίες όπως το χόρτο. Στα παιχνίδια που δεν είναι μόνιμα καλό είναι να κάνουμε συχνά εναλλαγές και να έχουμε στη διάθεσή μας 5 παιχνίδια το λιγότερο (όσα περισσότερα διαθέτουμε τόσες περισσότερες εναλλαγές μπορούμε να κάνουμε). Αν έχουμε λοιπόν 5 διαφορετικά παιχνίδια (βάζουμε και τα χειροποίητα) θα έχουμε κάθε μέρα 3 διαφορετικά παιχνίδια. Έτσι, την πρώτη μέρα μπορούμε να έχουμε τα παιχνίδια α,β,γ, τη δεύτερη μέρα τα β,δ,ε, την τρίτη α,γ,δ, την τέταρτη β,δ,ε κ.ο.κ Μπορούμε να κάνουμε άπειρους συνδυασμούς, όπως και άπειρες κατασκευές από τις λύσεις που σας προτείναμε, καθώς μερικές λύσεις από εκείνες που σας είπαμε μπορούν να δημιουργήσουν πολλά παιχνίδια. Απλά, χρειάζεται, λίγη έμπνευση. Τέλος, ελπίζουμε να σας άρεσαν οι ιδέες μας και αν κάνατε κάποια από αυτές και είχε επιτυχία και σαν κατασκευή και σαν προτίμηση στο κουνελάκι μας στείλτε μας τις δικές σας φωτογραφίες. Συντονιστείτε στο Facebook για περισσότερα νέα μας.