Στο προηγούμενο μας άρθρο σχετικά με τα Κατάλληλα Συπληρώματα, αναφέραμε το critical care. Σήμερα, λοιπόν, θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για το critical care από την oxbow και το αντίστοιχο από την bunny nature, rescue feed.

Τι είναι το Critical Care/Rescue Feed;

Πρόκειται για 2 συμπληρώματα, για την ακρίβεια βοηθήματα που δίνουμε στα κουνελάκια μας όταν δεν τρώνε είτε μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση είτε σε περίπτωση γαστρεντερικής στάσης. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει πάντα στο Κουτί Πρώτων Βοηθειών. Πιο αναλυτικά, είναι μια τροφή σε μορφή σκόνης η οποία αναμεινγνύεται με χλιαρό νερό και παίρνει τη μορφή πάστας. Έτσι, χορηγούμε στο κουνελάκι μας μια τροφή με τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, θερμίδες και την κατάλληλη ποσότητα νερού για να μπορέσει να αναρρώσει.

Ποιες οι συσκευασίες που κυκλοφορούν;

Στο critical care από την oxbow έχουμε τις παρακάτω συσκευασίες:

Στο rescue feed έχουμε την μικρή συσκευασία που κοστίζει περίπου 3 ευρώ και την μεγάλη που κοστίζει περίπου 10 ευρώ. Συνήθως, τις βρίσκουμε σε εξειδικευμένους κτηνίατρους.

Ποια η αναλογία σκόνης και νερού;

Η αναλογία σκόνης και νερού ποικίλει ανά συσκευασία. Έτσι, στις πράσινες συσκευασίες της oxbow η αναλογία είναι 1:2, στην συσκευασία με την παπάγια 1:3 και στο rescue feed 1:4, όπου 1 είναι η μία κουταλιά της σούπας της σκόνης και 2,3 ή 4 οι κουταλιές της σούπας του νερού που πρέπει να βάλουμε έτσι ώστε να γίνει η πάστα μας.

Η συνολική ποσότητα που μπορούμε να δώσουμε ημερησίως είναι βάσει κιλών. Στην oxbow έχουμε 3 κουταλιές της σούπας για κάθε κιλό σωματικού βάρους και στην bunny 2 κουταλιές της σούπας για κάθε κιλό σωματικού βάρους.

Πότε δίνουμε Critical Care/Rescue Feed στο κουνέλι μας;

Δίνουμε μόνο όταν το κουνελάκι μας ΔΕΝ τρώει μόνο του, ή πχ του δίνουμε με το χέρι μας χόρτο και δνε ανταποκρίνεται. Ειδικά αν το κουνελάκι μας είναι ταυτόχρονα ληθαργικό, ανορεξικό και δεν κάνει κακά του καταφεύγουμε σε αυτή τη λύση.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Πάντα αν δούμε το κουνελάκι μας αδιάθετο (δεν τρώει, πίνει, ανορεξικό, δεν κάνει κακά του) κλείνουμε άμεσα και εκτάκτως ραντεβού στον κτηνίατρο. Μέχρι να πάμε στον κτηνίατρο μπορούμε να δώσουμε critical care και το συνεχίζουμε αν ο ίδιος δει πως δεν τρώει μόνο του , μέχρι να αρχίσει να τρώει. Όταν φτάσει στο στάδιο να τρέφεται ξανά μόνο του, δεν χρειάζεται να δώσουμε άλλο critical care.

Πώς χορηγούμε critical care/rescue feed;

Όπως είπαμε και ποηγουμένως το μείγμα φτιάχνεται βάσει οδηγιών και βάσει των κιλών του. Αν μας φαίνεται πως δεν γίνεται κρέμα παρά τις συγκεκριμένες αναλογίες δεν βάζουμε παραπάνω νερό. Ο λόγος είναι πως όσο πιο νερουλό γίνεται το μείγμα τόσο χάνονται θρεπτικά συστατικά και εν τέλει το κουνελάκι μας δεν θα πάρει αυτά που του χρειάζονται. Το κόλπο είναι να το ανακατέψουμε καλά, ώστε το νερό να φτάσει σε όλο το μείγμα και να έχουμε μια πάστα. Από κάτω θα σας αφήσουμε 2 πινακάκια για το πόση ποσότητα μείγματος χρειάζεται βάσει κιλών.

Critical Care:

δοσολογία critical care

Rescue Feed:

Capture 1

Πόσο συχνά δίνουμε critical care/rescue feed;

Ποτέ δεν δίνουμε μονομιάς τη δοσολογία που αντιστοιχεί βάσει κιλών στο κουνελάκι μας. Πάντα χωρίζουμε την πάστα σε δόσεις των 4  ως 6 γευμάτων. Συνήθως προτιμούμε να δίνουμε ανά 3-4 ώρες μέχρι το κουνελάκι μας να αρχίζει να τρώει μόνο του.

Παραδείγματος χάρη

Capture 2

Αναλυτικές οδηγίες για χορήγηση πάστας/μείγματος

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη δοσολογία που αρμόζει βάσει των οδηγιών της συσκευασίας. Σαν συμβουλή δίνουμε να μην φτιάξουμε μονομιάς όλο το μείγμα αλλά με δόσεις. Αν πχ το κουνελάκι μας είναι 1,5 κιλό τότε θα πρέπει να του φτιάξουμε ως τελική ποσότητα στο critical care 4,5 κουταλιές της σούπας και στο rescue feed 3 κουταλιές της σούπας. Εμείς λοιπόν θα φτιάξουμε μία κουταλιά της σούπας και στην αναλογία που πρέπει νερό.
  2. Στη συνέχεια δοκιμάζουμε να δώσουμε αυτή τη ποσότητα με ένα κουταλάκι. Αν είναι κακόκεφο ίσως να μην πιάσει σαν τρόπος, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε καθώς μερικά κουνέλια μπορούν να το φάνε με αυτό το τρόπο.
  3. Αν δεν πιάνει η μέθοδος 2, τότε περνάμε στη μέθοδο της σύριγγας. Περνάμε με ενα κουταλάκι το μείγμα σε μια σύριγγα. Συνήθως αυτές που βολεύουν είναι οι μεγάλες. Οπότε μπορείτε να περάσετε το μείγμα σε μια 15άρα σύριγγα και μετά με τη σύριγγα αυτή να βάλετε τη ποσότητα σε μια σύριγγα των 5 ή των 10 ml.
  4. Τέλος ταίζουμε με τη σύριγγα το κουνελάκι μας. Σιγά σιγά, για να μην πνιγεί από την άκρη του στόματός του. Καλό είναι να έχουμε κάποιο πετσετάκι κάτω από το λαιμό του για να μην λερώνεται και ίσως και μια νωπή πετσετούλα για αν το καθαρίσουμε αφού έχει φάει, στα σημεία που έχει λερωθεί. Ταμποναριστά πάντα και σκουπίζουμε καλά με την πετσετούλα για να μην μείνει υγρή η περιοχή. Πάντα το τυλίγουμε το κουνελάκι ως μπουρίτο και δίνουμε όπως στα φάρμακα. ΠΟΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ/ΑΝΑΣΚΕΛΑ!!

ΣΠΙΤΙΚΟ CRITICAL CARE

Σε περίπτωση που δεν έχουμε στη διάθεσή μας κάποιο βοηθητικό σκεύασμα μπορούμε να φτιάξουμε εμείς δικό μας. Απλά να τονίσουμε πως πάντα πρέπει να έχουμε, διότι δεν θα έχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με το critical care ή to rescue feed. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να δώσουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά σε ένα άρρωστο κουνελάκι, ενώ το μείγμα μας μιας και φτιάχνεται από τα πέλλετ του ανταποκρίνεται στα θρεπτικά συστατικά που πρέπει αν πάρει καθημερινά ένας υγιές κουνελάκι. Οπότε καταλαβαίνουμε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά και αξίζει να δώσουμε αυτά τα έξτρα χρήματα και να μην τσιγκουνευτούμε.

Οδηγίες παρασκευής

  1. Παίρνουμε μια κουταλιά της σούπας πέλλετ (ξηρά τροφή που τρώει). Αν είναι σκληρά τα πέλλετ μας και δεν μαλακώνουν απευθείας στο νερό μπορούμε να τις αλέσουμε σε ένα μπλέντερ.
  2. Αφού λοιπόν κάνουνμε τα πέλλετ σκόνη ,αν δεν λιώνουν στο νερό, προσθέτουμε χλιαρό νερό ή χλιαρό χαμομήλι-ρόφημα. Απλά προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας τη φορά. Όπως είπαμε και πριν δεν θέλουμε να γίνει νερουλό, αλλά όσο πιο πηκτό μπορεί να γίνει.
  3. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστη μπανάνα ή φρέσκο ανανά, αφού τα έχουμε πολτοποιήσει είτε στο μπλέντερ είτε με ένα πιρούνι. για να δώσουμε πιο ευχάριστη γεύση. Όταν λέμε ελάχιστη περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού σαν ποσότητα και ακόμα λιγότερο.
  4. Το περνάμε από σύριγγα όπως και το critical care/rescue feed.

ΠΩΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΡΙΓΓΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ/ΜΕΙΓΜΑ;

Ο τρόπος δεν διαφέρει από εκείνον που δίνουμε τα φάρμακα. Οπότε δείτε το προηγούμενο μας άρθρο με τους τρόπους που δίνουμε φάρμακα ή το βίντεο που ακολουθεί.

Εμείς ευχόμαστε να μην χρειαστεί ποτέ να δώσετε critical care/rescue feed και το κουνελάκι σας να είναι πάντα υγιέστατο. Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στα social media σε facebook like page, facebook grooup και instagram και μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα στο πάνω μέρος της σελίδας μας.

 

Πηγές πινάκων και δοσολογιών:

Critical Care:

https://www.oxbowaustralia.com/critical-care-information-for-pet-owners/

Rescue Feed:

https://go-vet.eu/