ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ

Σε  αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα κουνέλια και τον ύπνο τους, δηλαδή πώς κοιμούνται, πόσες ώρες και άλλες πληροφορίες για να καταλάβουμε αν κοιμούνται ή όχι. Ένας που δεν είναι κηδεμόνας κουνελιού ή πρόσφατα απέκτησε ένα κουνελάκι στην οικογένειά του, δύσκολα θα καταλάβει αν το κουνελάκι του κοιμάται.  Ο ύπνος είναι ένα ζήτημα που δυσκολεύει τους κτηνιάτρους, για το λόγο αυτό σας παραπέμπουμε σε γνώστες και όχι σε ανειδίκευτους. Τα κουνελάκια δύσκολα μεταβολλίζουν τη νάρκωση και δύσκολα καταλαβαίνει ένας μη γνώστης αν κοιμούνται ή όχι. Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά!

Τα κουνελάκια ως θηράματα έχουν αναπτύξει από τη φύση τους διαφορετικά ένστικτα από άλλα ζωάκια, για αυτό είναι σε κατάσταση συναγερμού ακόμα και όταν κοιμούνται. Στην ουσία το ένστικτο τους τούς λέει πως θα πρέπει να προσέχουν ακόμα και στον ύπνο που γίνονται πιο ευάλωτα για τους θηρευτές. Οπότε ο οργανισμός δεν πέφτει σε βαθύ ύπνο και μπορούν να ξυπνήσουν με τον οποιοδήποτε θόρυβο, ενώ τα μάτια που είναι ορθάνοιχτα τα κάνει να γλυτώνουν χρόνο και να έχουν γρήγορα αντανακλαστικά για να κρυφτούν και να ξεφύγουν από το θηρευτή τους.

Πόσες ώρες κοιμούνται;

ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΚΑΙ ΥΠΝΟΣ

Τα κουνελάκια κοιμούνται από 8-12 ώρες, ποτέ εξ ολοκλήρου, πάντα με διαλείμματα. Οπότε ο ύπνος τους αποτελείται από σουρουπάκια που συνολικά (αθροιστικά) φτάνουν 8-12 ώρες ύπνου τη μέρα. Μπορούν να ξυπνήσουν όπως είπαμε και παραπάνω ανά πάσα στιγμή σε κάθε περίεργο ήχο και έπειτα αν δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος να ξανακοιμηθούν.

 

Πότε Κοιμούνται;

 

Τα κουνελάκια δεν είναι ούτε νυχτόβια ούτε ημερόβια ζώα, είναι ζώα που δρουν περισσότερο κατά το λυκόφως, δηλαδή κατά την αυγή και το σούρουπο. Αυτό τους δίνει προβάδισμα έναντι των θηρευτών τους, στους οποίους οι νυχτόβιοι δεν μπορούν να κυνηγήσουν πριν πέσει το σκοτάδι και στους ημερόβιους δεν μπορούν να κυνηγήσουν με χαμηλό φως, οπότε κυνηγάνε μόνο τις φωτεινές ώρες της ημέρας. Το γεγονός όμως πως τα κουνέλια δρουν κατά το λυκόφως δε σημαίνει πως δεν είναι ενεργά και τις υπόλοιπες ώρες της μέρας. Όπως είπαμε ο ύπνος δεν είναι συνεχόμενος, αλλά διακοπτόμενος, οπότε τις ώρες που δεν κοιμούνται τρώνε, πάνε τουαλέτα και παίζουν.

 

Χρειάζονται φως κατά τη διάρκεια της νύχτας;

 

Τα κουνέλια όπως αναλύσαμε στο άρθρο με τις 5 αισθήσεις, έχουν καλή νυχτερινή όραση, καλύτερη έναντι της δική μας. Συνεπώς πέρα από το φυσικό φως που πέφτει από το φεγγάρι δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Στην ερώτηση, λοιπόν, αν χρειάζεται κάποιο έξτρα φωτάκι στο χώρο τους, αν μπαίνει φως μέσα από τις πτυχές των στοριών ή των παντζουριών, η απάντηση είναι πως δεν χρειάζεται. Αν εμείς έχουμε την ανάγκη για φωτισμό θα βάλουμε ό,τι πιο αχνό, σαν να είχαμε ένα αχνό φεγγάρι στο δωμάτιο. Τα κουνέλια θα πρέπει να καταλαβαίνουν τη διαφορά μέρας και νύχτας, ώστε να έχουν  ένα πιο σταθερό πρόγραμμα σε ύπνο και φαγητό. Διαφορετικά θα διαταραχθεί το πρόγραμμά τους, οι βασικές τους λειτουργίες με αντίκτυπο στην υγεία τους.

 

Πως κοιμούνται τα κουνέλια;

 

Όπως αναφέραμε κοιμούνται με ανοιχτά τα μάτια. Θα καταλάβουμε αν πράγματι κοιμούνται από τη κίνηση της μύτης τους. Όταν η μύτη κινείται γρήγορα είναι ένδειξη πως το κουνελάκι είναι ξύπνιο, αντίθετα όταν κοιμούνται η μύτη κινείται πιο αργά. Τα κουνέλια είναι σε θέση να κρατούν τα μάτια τους ανοικτά για  μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή έχουν μια λεπτή, διάφανη μεμβράνη, που ονομάζεται τρίτο βλέφαρο, πάνω από κάθε μάτι τους. Το τρίτο βλέφαρο διατηρεί το μάτι ενυδατωμένο και το προστατεύει από σκόνη και άλλα σωματίδια. Τα κουνέλια κρατούν τα μάτια τους ανοικτά επειδή οι δέκτες τους θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό τους καθώς κοιμούνται. Αυτό όπως είπαμε είναι πολύ σημαντικό στη φύση για την επιβίωσή τους. Τα κατοικίδια κουνέλια, όμως, στα σπίτια μας είναι πολύ πιο πιθανό να αισθάνονται ασφαλή. Για αυτό θα τα δούμε να κοιμούνται με τα μάτια τους μισόκλειστα ή ακόμη και εντελώς κλειστά. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το κουνέλι σας αισθάνεται ασφαλές και ευτυχισμένο στο σπίτι. Κατά τη διάρκεια του ύπνου τους παίρνουν διαφορετικές στάσεις, ας τις δούμε ξεχωριστά:

Στάσεις ύπνου

  • Καρβελάκι

Αυτό συμβαίνει όταν το κουνέλι τυλίγει τα πόδια του κάτω από το σώμα του και στερεώνεται σε μια θέση που κάνει το κουνέλι να μοιάζει με ένα καρβελάκι με αυτιά. Αυτή είναι η θέση ασφαλείας για ένα κουνέλι, καθώς εξακολουθεί να έχει όλα τα πόδια του κάτω από το σώμα του και θα είναι σε θέση να σηκωθεί και να τρέξει πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες θέσεις ύπνου. Όταν ένα κουνέλι αισθάνεται άνετα και νιώθει ότι θα κοιμηθεί, συνήθως θα απλώσει τα αυτιά του κοντά στην πλάτη του και θα αρχίσει να κοιμάται. Σε αυτή τη θέση είναι πιο πιθανό να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Γενικά, η στάση αυτή είναι η πιο δύσκολη για να καταλάβει κανείς, αν ένα κουνέλι πράγματι κοιμάται.

  • Μπρούμυτα

Τα κουνέλια θα κοιμηθούν μπρούμυτα, απλώνοντας το κορμί και τα πόδια τους στο έδαφος. Το κουνέλι θα κρατήσει το κεφάλι του είτε όρθιο είτε θα το αναπαύσει μπροστά του, δίπλα στα μπροστινά πόδια του. Τα μάτια του μπορεί να είναι ανοιχτά ή κλειστά. Όπως και με τη στάση <<καρβελάκι>>, το κουνέλι συνήθως θα απλώσει τα αυτιά του κατά μήκος της πλάτης του όταν αρχίσει να κοιμάται, αλλά μπορεί επίσης να κοιμάται με τα αυτιά του σηκωμένα. Ένα απλωμένο κουνέλι μπρούμυτα φαίνεται πάντα πολύ άνετο. Αν απλωθεί δίπλα σας είναι ένα σημάδι ότι το κουνέλι σάς εμπιστεύεται πολύ. Τα πόδια τους δεν είναι πια κάτω από το σώμα τους και θα χρειαστούν αρκετά δευτερόλεπτα  για να σηκωθούν και να τρέξουν μακριά αν χρειαστεί. Οπότε ξεκάθαρα είναι και στάση που υποδεικνύει ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

  • Πλάγια/Flop

Ένα κουνέλι που πέφτει πλάγια μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό για έναν κηδεμόνα  που το βλέπει για πρώτη φορά, επειδή μπορεί να φαίνεται ότι το κουνέλι έχει πέσει και έχει πεθάνει. Αλλά με τη συγκεκριμένη στάση δείχνει πως σας εμπιστεύεται απόλυτα και τυφλά. Συνήθως είναι λιγότερο ανταποκρίσιμα στα εξωτερικά ερεθίσματα σε αυτήν τη θέση και μπαίνουν σε βαθύτερο ύπνο. Αποτελεί μια στάση που τα κουνέλια θα κλείσουν τα μάτια τους σε αυτήν τη θέση (όταν έχουν ανοικτά τα μάτια τους, φαίνεται λίγο τρομακτικό, γιατί ο νους πάει σε θάνατο).

Για αυτές τις στάσεις μπορείτε να μάθετε περισσότερα και στο άρθρο για τη γλώσσα επικοινωνίας των κουνελιών.

 

FUN FACT!!🐰

Τα κουνέλια (υγιή), όταν κρυώνουν θα κάτσουν πιο εύκολα σε στάση <<καρβελάκι>> για να ανακτήσουν θερμοκρασία. Οπότε το χειμώνα θα τα δούμε πιο συχνά σε αυτή τη στάση.

Σε αντίθεση με το καλοκαίρι και γενικά όταν ζεσταίνονται, θα κάτσουν πιο εύκολα μπρούμυτα ή flop. Το καλοκαίρι όταν ζεταίνονται μπορεί να τρέμουν/λαχανιάζουν περισσότερο.

Για να μάθετε τι να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις διαβάστε τα άρθρα στην στήλη των εποχών.

 

Πώς καταλαβαίνω, αν το κουνελάκι μου κοιμάται;

 

Επειδή τα κουνέλια κοιμούνται με ανοιχτά μάτια και μερικές φορές κάθονται στις ίδιες θέσεις που κοιμούνται, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε ακριβώς πότε ένα κουνέλι κοιμάται. Είναι δύσκολο και για τους ίδιους τους θηρευτές να κατανοήσουν αν τα άγρια κουνέλια κοιμούνται ή όχι και πολλές φορές θα προτιμήσουν να βρουν άλλο θήραμα που θα πιαστεί πιο εύκολα. Βέβαια, εμείς ως κηδεμόνες μπορούμε να κατανοήσουμε από μερικά σημάδια αν το κουνελάκι μας κοιμάται ή είναι ξύπνιο, ας τα δούμε λοιπόν:

  • Κούνημα Μύτης

Το πρώτο σημάδι που πρέπει να ελέγξετε είναι η μύτη του κουνελιού σας. Όταν τα κουνέλια κουνούν γρήγορα τη μύτη τους είναι ξύπνια, ενώ όταν την κινούν αργά ως και καθόλου, κοιμούνται. Τα κουνέλια δεν χρειάζονται να κουνήσουν τη μύτη τους για να αναπνέουν, οπότε δεν υπάρχει τίποτα λάθος με ένα κουνέλι του οποίου η μύτη έχει σταματήσει να κουνιέται. Χρησιμεύει περισσότερο ως ένας τρόπος για να ενεργοποιήσουν τους αδένες οσμής τους και να μυρίσουν τον κόσμο γύρω τους. Όταν ένα κουνέλι κοιμάται, δεν είναι σε θέση να επικεντρωθεί τόσο πολύ στον κόσμο γύρω του. Δεν χρειάζεται πλέον να καταναλώσει την επιπλέον ενέργεια που απαιτείται για να κρατήσει τη μύτη του σε κίνηση.

  • Αυτιά

Τα κουνέλια μπορούν να κοιμηθούν με αυτιά που είναι σηκωμένα, αλλά συνήθως τα αυτιά τους θα χαλαρώνουν προς τα κάτω, πάνω στην πλάτη τους. Ανεξάρτητα από τη θέση των αυτιών του κουνελιού, δεν θα κινηθούν ενώ το κουνέλι κοιμάται. Αν παρατηρήσετε ότι τα αυτιά του κουνελιού σας γυρίζουν γύρω, ακολουθώντας τους ήχους στο δωμάτιο, τότε πιθανότατα είναι ξύπνιο. Ακόμα και όταν ένα κουνέλι είναι πλήρως πεσμένο/flop και φαίνεται να κοιμάται, μπορείτε να καταλάβετε ότι είναι ξύπνιο από την παρατήρηση των αυτιών τους. Μερικές φορές ένα από τα αυτιά του θα σηκωθεί, καθώς το κουνέλι παρακολουθεί τους ήχους στο δωμάτιο.

  • Ονειροπόλημα

Βλέπει το κουνέλι όνειρα; Σαφώς και ένα κουνέλι ονειρεύεται και είναι ένα δείγμα ότι το κουνέλι κοιμάται πολύ βαθιά. Το στόμα του κουνελιού θα αρχίσει να κουνιέται και θα τρίζει λίγο τα δόντια του, σχεδόν σαν να προσπαθεί να φάει κάτι νόστιμο. Αν είναι απλωμένο ή πεσμένο, μπορείτε επίσης να δείτε τα πόδια του να κάνουν κίνηση να “τρέχει” ή να σκάβουν λίγο. Θέλω να πιστεύω πως βλέπουν χαρούμενα όνειρα που θα τρέχουν σε καταπράσινα πεδία και θα τρώνε τις αγαπημένες τους λιχουδιές.

  • Αναπνοή

Κανονικά, τα κουνέλια αναπνέουν πολύ γρήγορα. Μερικές φορές ακόμα και η κανονική τους αναπνοή θα κάνει τα μικρά τους σώματα να  φαίνονται πως τρέμουν. Αλλά καθώς τα κουνέλια ηρεμούν για να κοιμηθούν, ο ρυθμός αναπνοής τους θα επιβραδυνθεί. Τα κουνέλια δεν χρειάζεται να πάρουν τόσο πολύ οξυγόνο ενώ κοιμούνται, οπότε ολόκληρο το σώμα τους μπορεί να χαλαρώσει, ενώ ο ρυθμός αναπνοής τους επιβραδύνει. Αυτό συνδέεται και με τη μύτη τους. Ωστόσο, ειδικά όταν το κουνέλι είναι σε στάση flop, μπορεί με τη στάση σε συνδυασμό με την αναπνοή να τρομάξει τον κηδεμόνα, νομίζοντας πως το κουνέλι του πέθανε. Η στάση αυτή σε συνδυασμό με την σχεδόν ελλειπή αναπνοή υποδηλώνουν πως το κουνελάκι κοιμάται βαθιά.

  • Ροχάλισμα

Αν νομίζετε πως τα κουνέλια δεν ροχαλίζουν, κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Αν ποτέ ακούσετε ένα περίεργο ήχο από το κουνέλι σας ενώ κάθεται ή απλώνεται, μπορεί να σημαίνει ότι το κουνέλι σας ροχαλίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου του. Όπως και οι άνθρωποι, μερικά κουνέλια ροχαλίζουν ακόμα και όταν δεν υπάρχει τίποτα λάθος με την υγεία τους. Αλλά για άλλα κουνέλια, αυτό είναι ένα σημάδι ότι αντιμετωπίζουν κάποια αναπνευστικά προβλήματα. Αν έχετε ένα κουνέλι που ροχαλίζει (ειδικά αν μόλις άρχισε να ροχαλίζει όταν πριν δεν ροχαλίζει), καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικευμένο κτηνίατρο για να ελέγξει πως δεν συντρέχει κάποιο θέμα υγείας. Ωστόσο, τα lionhead λόγω της ανατομίας του προσώπου και του αναπνευστικού, είναι πιο εύκολο να ροχαλίσουν παρά να υπάρχει θέμα υγείας, αλλά δεν σημαίνει πως αν μας φαίνεται περίεργο δεν θα επισκεφθούμε τον κτηνίατρο. Better to be safe than sorry!

 

Το κουνέλι μου ξυπνάει νωρίς με αποτέλεσμα να ξυπνά και μένα/δεν με αφήνει το βράδυ να κοιμηθώ, τι μπορώ να κάνω;

 

Τα κουνελάκια δεν μπορούν να κοιμηθούν τις ώρες που κοιμόμαστε και εμείς, γιατί απλά δεν είναι στη φύση τους. Σαφώς μπορεί να υπάρχουν κουνελάκια που κοιμούνται τις ίδιες ώρες με τον κηδεμόνα τους, αλλά αποτελούν εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Βιολογικά ο οργανισμός τους δεν θα δώσει σήμα να κοιμηθεί τις βραδινές ώρες, διότι εκείνες τις ώρες επιθυμούν να φάνε. Οπότε, ας δούμε κάποιες λύσεις ώστε να μην μας ξυπνάνε το βράδυ ή πολύ πρωινές ώρες:

  1. Πρόγραμμα: Αν προσφέρετε στο κουνελάκι μια ρουτίνα εκείνο θα την τηρεί σαν να έχει ρολόι και θα το εξακριβώσετε αν κρατάτε ένα σταθερό πρόγραμμα. Οπότε, όταν ξυπνάτε δώστε μισή ποσότητα πέλλετ και μισή ποσότητα λαχανικών, βάλτε καθαρό νερό, αν το βράδυ έχει σκονιστεί και προσθέστε χόρτα, αν έχουν μειωθεί. Το μεσημέρι, σαφώς οι περισσότεροι εργάζονται οπότε παραμένει ως μια νεκρή περίοδος. Το ίδιο και το απόγευμα. Όταν επιστρέψετε από την εργασία σας, ελέγξτε χόρτα και νερό. Το βράδυ πριν κοιμηθείτε (κατά τις 10-11), τοποθετήστε την υπόλοιπη ποσότητα των πέλλετ και των λαχανικών, μπορείτε να δώσετε κάποια λιχουδιά, αν παίξετε και κάνει κάτι θετικό, για να εισπράξει το θετικό ερέθισμα, ελέγξτε το  νερό και τα χόρτα του, αλλάξτε την τουαλέτα του, αν τυχόν χρειάζεται καθαρισμό.
  2. Δώστε άσκηση/προσοχή κατά τη διάρκεια της μέρας: Σαφώς αν κάποιος εργάζεται πρωινές ώρες δεν θα μπορεί να δώσει τότε σημασία στο κουνελάκι του πέρα από τη διατροφή του. Οπότε, όταν επιστρέψετε από την εργασία σας ή έχετε κάποιο κενό και το βασικό, το κουνελάκι σας δεν κοιμάται, παίξτε μαζί του. Γενικά αφιερώστε του χρόνο, έτσι θα κουραστεί και δεν θα σας ενοχλήσει το βράδυ ή το πρωί.
  3. Δώστε του χώρο: Αν ένα κουνελάκι είναι κλεισμένο σε κλουβί, σαφώς θα βαράει τα κάγκελα από βαρεμάρα και για εκτόνωση. Ένα κουνελάκι χρειάζεται αρκετό χώρο, όπως ο σκύλος ή η γάτα. Ένα πάρκο σκύλου, είναι ιδανικό  για να το αφήνετε τις ώρες που λείπετε. Οι μικρότερες  διαστάσεις που πρέπει να του παρέχετε είναι σε μήκος 1 μέτρο, σε πλάτος 60 εκατοστά και σε ύψος 70 εκατοστά. Αν έχετε ένα ασφαλές δωμάτιο, χωρίς καλώδια ή με κανάλια, χωρίς γενικά κάτι επικίνδυνο για το κουνελάκι, δεν χρειάζεται το πάρκο. Απλά αφήστε το ελεύθερο. Ειδικά αν είναι στειρωμένο και ξέρει την τουαλέτα του, δεν θα υπάρξει κάποιο ατύχημα.
  4. Παιχνίδια: Δώστε τους παιχνίδια ξύλινα, κλαδιά κλπ. Σίγουρα το χόρτο είναι σημαντικό μέρος της διατροφής τους, αλλά βαριούνται εύκολα, οπότε θέλουν να ασχοληθούν με κάτι. Ασφαλή παιχνίδια είναι καλοδεχούμενα, απλά θα τα εναλλάσσετε για να μην βαρεθούν. Το digging box, θεωρείται αναπόσπαστο παιχνίδι που δεν εναλλάσσεται, πέρα από το αν παρατάει χόρτα για να φάει το επιλεγμένο υπόστρωμα.

Συνοπτικά, τα κουνελάκια είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως κοιμούνται, αλλά πλέον με το άρθρο αυτό αποκτήσαμε βασικές γνώσεις για να διαχωρίζουμε πότε κοιμούνται και πότε όχι. Μείνετε συντονισμένοι στα social media μας για να μαθαίνετε τα νέα μας!!