Τα κουνελάκια δε γαβγίζουν ούτε νιαουρίζουν, μπορούμε όμως να διακρίνουμε τα συναισθήματά τους με τη γλώσσα του σώματός τους. Με βάση δηλαδή τη θέση των αυτιών τους ή γενικά της στάσης του σώματός του, μπορούμε να καταλάβουμε αν φοβήθηκαν, αν εντυπωσιάστηκαν από κάτι, αν θέλουν να επιτεθούν και ακόμα αν μας αγαπούν. Αυτός είναι ο κώδικας της επικοινωνίας τους, αυτάκια, στάση σώματος και κάποιοι ήχοι. Ας δούμε κάποιες κοινές περιπτώσεις που έχουμε συναντήσει στα περισσότερα κουνελάκια και τι υποδηλώνει η καθεμιά.
  •  Θέση αυτιών.

 

download
Ας θεωρήσουμε ως 0 το σημείο που τα αυτιά εφάπτονται στο σώμα του κουνελιού μας, τότε το κουνελάκι μας είναι χαλαρό, ίσως και σε φάση να κοιμηθεί ή να κοιμάται ήδη μιας και τα κουνελάκια κοιμούνται πολλές φορές με ανοικτά τα ματάκια τους. Αν δούμε ελαφρά σηκωμένα τα αυτάκια, σε γωνία 30 μοιρών από το σώμα, τότε σημαίνει πως άκουσε κάτι απειλητικό και είναι σε θέση μάχης. Μπορεί να είδε κάτι επίσης, πχ άλλο κουνελάκι και για αυτό να έγινε νευρικό. Στις 60 μοίρες, το κουνελάκι μας απλά είναι χαλαρό, θεωρείται εντελώς νορμάλ θέση. Στις 90 μοίρες, σημαίνει πως κάτι άκουσε και απλά είναι σε εγρήγορση. Τέλος, στις 120 μοίρες, υποδηλώνεται περιέργεια, μπορεί να έχουμε δει να γυρνάει τα αυτιά του σε αυτή τη θέση αν ακούσει κάποιο περίεργο ήχο ή δει κάτι καινούργιο στο περιβάλλον του.
  • Ήχος.

sounds that rabbits make 1835745 FINAL 5bc79a864cedfd0051c1080f

Τα κουνελάκια όπως είπαμε δε γαβγίζουν, ούτε κάνουν κάποιο θόρυβο, συνήθως. Ωστόσο, κάποιες φορές, μπορεί να συναντήσουμε κάποιους ήχους. Όταν, λοιπόν, τρέχει γύρω μας και κάνει έναν ήχο σαν γουργούρισμα, σημαίνει πως μας αγαπά, απλά αν είναι αστείρωτο σημαίνει πως θέλει να ζευγαρώσει. Αν ακούσουμε γρύλισμα, τότε το κουνελάκι μας είναι εκνευρισμένο με κάτι και ετοιμάζεται να επιτεθεί ή επιτίθεται ήδη. Μπορεί, μερικές φορές, να υπάρχει ή να συνοδεύεται από ρουθούνισμα. Αν ακούσουμε το κουνελάκι μας να τσιρίζει, σημαίνει πως πονάει ή άκουσε κάτι που να το ανησυχεί, είναι το κλάμα τους στην ουσία. Τέλος, όταν τα κουνελάκια τρίζουν τα δοντάκια τους ελαφρά και παράλληλα τα χαϊδεύουμε τότε το κουνελάκι μας πως είναι ευχαριστημένο, αν ακούγεται δυνατά και σε άσχετες στιγμές, τότε δηλώνει πως πονάει.  Να ξέρετε αν τα κουνελάκια πονάνε ή γενικά έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, δε θα το δείξουν εύκολα. Οπότε αν δούμε και ακούσουμε σε άσχετες στιγμές να τρίζουν τα δόντια τους, τότε πηγαίνουμε σε ειδικό κτηνίατρο, γιατί κάτι δεν πάει σωστά με το κουνελάκι μας και μπορεί να το σώσουμε από πολλές καταστάσεις.
  • Στάση σώματος.

Rabbito Rabbit Language Flop 2b25d38b c5e3 44ef a578 ec4636d4bde2 grande

 

Εδώ θα μιλήσουμε για κάθε στάση ξεχωριστά μιας και είναι αρκετές και η καθεμιά δηλώνει και κάτι διαφορετικό.

1) Καρβελάκι.

IMG 20200101 195018 1

 

Η στάση αυτή ονομάστηκε έτσι, γιατί μας θύμιζε το καρβέλι. Στη στάση αυτή, ακόμα και με τα ματάκια ανοικτά το κουνελάκι μας ξεκουράζεται ή μπορεί να παίρνει έναν υπνάκο. Οπότε καλό, είναι να μην τα ενοχλούμε όταν ξεκουράζονται. Ωστόσο, αν δούμε το κουνελάκι μας σε παρόμοια στάση, με τα αυτάκια χαμηλωμένα, τα ματάκια μισάνοιχτα, τη κοιλίτσα αρκετά προς το πάτωμα και τα δοντάκια να τρίζουν δυνατά είναι ένδειξη πως το κουνελάκι μας πονάει, οπότε καλό είναι να πάμε σε κτηνίατρο.

2) Φλοπ

IMG 20200101 210345 e1578914734606

 

Είναι σημάδι χαράς και ξεκούρασης. Συνήθως, δε κάνουν εύκολα τη στάση αν δε σας εμπιστεύονται, οπότε αν το κουνελάκι σας κάνει αυτή τη στάση, είναι και σημάδι πως σας εμπιστεύεται και είναι χαρούμενο μαζί σας.

3) Πλύσιμο

IMG 20190211 080430 e1578915138611

 

Τη στάση αυτή θα δούμε πως την κάνουν αρκετές φορές τη μέρα. Τα κουνελάκια από τη φύση τους είναι καθαρά ζωάκια. Με τον τρόπο αυτό καθαρίζονται και έτσι δε μυρίζουν. Για το λόγο αυτό, το μπάνιο με νερό και σαμπουάν είναι αχρείαστο και επικίνδυνο, μιας και από το στρες που τους προκαλείται από το νερό μπορεί να πεθάνουν. Το νερό στο σωματάκι τους, από τη φύση τους τα άγρια κουνελάκια δεν το προτιμούν πέρα αν κάποιο άγριο ζωάκι τα κυνηγά και πρέπει αναγκαστικά να περάσουν πχ το ποτάμι που είναι μπροστά τους. Μιας και τα οικόσιτα έχουν μια μακριά συγγένεια με τα άγρια κουνελάκια, μοιάζουν σε αυτό το στοιχείο, οπότε νερό στο κορμί τους=κίνδυνος, το οποίο συνεπάγεται στρες και πιθανή καρδιακή προσβολή.

4) Τρώγοντας τα κακά

download 2B 25281 2529

 

Θα τα δούμε κυρίως βραδινές ώρες να το κάνουν αυτό. Αηδιαστικό, αλλά σημαντικό για την υγεία τους. Θα δούμε μαλακά κακά που μοιάζουν με μούρα κατά τη διαδικασία αυτή, μπορεί και να μην τα δούμε καν. Είναι λίγα σε ποσότητα και είναι υψηλά σε θρεπτικές ουσίες. Αν δε γίνει αυτή η διαδικασία, θα έχουν πρόβλημα με την υγεία τους, μπορεί ακόμα και να πεθάνουν. Τέλος, αν δούμε αρκετά μαλακά κακά και ώρες άσχετες πλην των βραδινών πρέπει να απευθυνθούμε σε κτηνίατρο, καθώς έχει διαταραχθεί η ισορροπία του εντέρου και θα χρειαστεί ειδική αγωγή.

5) Επαιτεία

5bf5a026eaf3d7781b0de8e4f2d674f1

 

Ξέρουμε πως έχουμε τους μεγαλύτερους λιχούδηδες στο σπίτι μας, σωστά; Πολλές φορές θα σας ζητιανέψουν τρόφιμα που απαγορεύονται, ειδικά όταν σας βλέπουν να τα τρώτε. Μπορεί να ζητήσουν και μόνο τη τροφή τους, αν έχετε πρόγραμμα και του δίνεται συγκεκριμένη ώρα φαγητό. Σε κάθε περίπτωση, μην πέσετε στο ατόπημα να του δώσετε κάτι που δεν επιτρέπεται να φάει. Καλό είναι όταν τρώτε να του δίνεται χορταράκι ή αν ήταν καλό κουνελάκι χωρία αταξίας μία κουνελολιχουδίτσα , για να μην ζηλεύει. Είναι άτιμα, το ξέρουμε αυτό και για αυτό τα αγαπάμε.

6)Περισκοπικό Κουνέλι

download 2B 25282 2529

 

Το κουνέλι όταν σηκώνεται στα δυο του ποδαράκια και κοιτάζει τριγύρω ή μπορεί και να μυρίζει πιο έντονα, σημαίνει πως κάτι είδε/άκουσε/μύρισε και απλά έχει περιέργεια να βρει αυτό που του κίνησε την περιέργεια.

7) Σκάψιμο

w640

 

Είναι στη φύση τους να σκάβουν, οπότε αν θέλετε να του προσθέσετε ένα παιχνίδι στο πρόγραμμά τους, μπορείτε να πάρετε ένα κουτί αποθήκευσης βαθύ από jumbo, ikea κλπ και να βάλετε μέσα χάρτινο πέλλετ, σε όλα τα πετ σοπ έχουν και τα λένε κομφετί. Μην βάλετε άμμο για γάτες, είναι επικίνδυνο και ευθύνεται για πολλούς θανάτους σε κουνελάκια μιας και προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στο αναπνευστικό, ο θάνατος είναι ακαριαίος και δυστυχώς δε θα προλάβετε καν να φτάσετε στον κτηνίατρο μιας και φράσσει την αναπνευστική οδό.

8) Σκούντημα

rabbit 713489 px 900

 

Κάποιος/α ζητά την προσοχή σας. Αμέσως, χαδάκια στο κεφαλάκι λοιπόν, τι περιμένετε;

9) Γλύψιμο

download 2B 25283 2529
Όταν το κουνελάκι σας περιποιείται εσάς ή κάποιο άλλο κουνελάκι δηλώνει εκτίμηση και αγάπη. Οπότε μόλις μάθατε πως σας αγαπά. Όταν θεωρεί πως έκανε τη δουλειά του, θα κάτσει δίπλα σας ή δίπλα στο άλλο κουνελάκι με το κεφαλάκι του προς τα κάτω αναμένοντας την ίδια περιποίηση. Οπότε μην κάθεστε! Αρχίστε τα χαδάκια. Τι ποιο ωραίο να σας δείχνει την αγάπη του; Δε πρέπει να το ανταμείψετε κι εσείς;

10)Χοπ-χοπ, τρέξιμο πάνω-κάτω, σπινιές

Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται πολλά. Πηδηματάκια στον αέρα ακόμα και επιτόπια, τρέξιμο με πηδήματα στον αέρα, τρέξιμο πάνω-κάτω με πολλές φορές να κουνάνε τα αυτάκια τους. Θα μπορούσαμε εδώ να βάλουμε και το τρέξιμο γύρω από εσάς είτε σε κύκλο είτε σε οχταράκια. Όλες αυτές οι στάσεις δείχνει πως είναι χαρούμενο μαζί σας, με τους κύκλους υποδηλώνει πως σας αγαπά, αρκεί να είναι στειρωμένο. Το τρέξιμο γύρω από εσάς ή κάποιο άλλο κουνελάκι λέγεται ο χορός της αγάπης και αν συνοδεύεται από ήχο και είναι αστείρωτο σημαίνει ζευγάρωμα, δηλαδή πάλι σε αγαπώ, αλλά με άλλη έννοια. Επίσης, υποδηλώνει πως είστε η ιδιοκτησία του και του ανήκετε. Αλλά και πάλι, δεν είναι ωραίο να σας αγαπάει το κουνελάκι σας (εκτός βέβαια αν είναι αστείρωτο και σας βλέπει σαν αντικείμενο του πόθου);

11)Μικρές δαγκωνιές

3200792

Αν το κουνελάκι σας σάς δαγκώνει κάποιες φορές, απλά κάνατε κάτι που δεν του άρεσε. Μπορεί να σας λέει απλά φύγετε από το δρόμο του, πχ αν κάθεστε στο καναπέ και σας δαγκώνει μάλλον κάτσατε στη θέση του. Αν σας γλείφει και σας δαγκώσει απαλά, υποδηλώνει αγάπη, τα κουνελάκια δε καταλαβαίνουν τις δαγκωνιές, οπότε ένα απαλό δάγκωμα σε αυτή την περίπτωση δείχνει πως σας αγαπά. Καλό είναι, όμως να του δείξετε πως σας πονά, για να καταλάβει πώς θα πρέπει να δείχνει με άλλο τρόπο την αγάπη του.

12)Κακά που σχηματίζουν γραμμή

Capture 297x300 1
Αυτό υποδηλώνει πως η περιοχή ανήκει στο κουνελάκι σας. Αν είναι αστείρωτο θα συνοδεύεται και από ψέκασμα ούρων. Γίνεται κυρίως λόγω ορμονών είτε αν είναι στειρωμένο, γιατί μπήκε καινούριο κουνελάκι στην περιοχή του. Καλό είναι, στη δεύτερη περίπτωση να επαναλάβετε την εκμάθηση τουαλέτας και να προσπαθήσετε να τα σμίξετε, για να επανέλθουν οι ισορροπίες στο σπίτι. Στην πρώτη λύση, η στείρωση από ειδικό κτηνίατρο είναι μονόδρομος, αν και περισσότερο στείρωση κάνουμε για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο καρκίνου μιας και είναι αρκετά μεγάλο το ποσοστό να εκδηλωθεί καρκίνος μετά τα 3 έτη, παρά για το θέμα της τουαλέτας. Αλλά με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια, σωστά;

13)Χτύπημα πίσω ποδιών

Δείχνει πως κάτι το αναστάτωσε ή το τρόμαξε. Συνήθως, οφείλεται κάποιος ήχος ή μπορεί κάποιο φυσικό φαινόμενο πχ σεισμός και ειδοποιεί τα άλλα κουνελάκια για “κίνδυνο”. Στην προκειμένη περίπτωση, ενημερώνει εσάς. Επίσης, κάνουν αυτή τη κίνηση από δυσαρέσκεια. Εμένα, μερικές φορές το κάνουν για να με επιπλήττουν τα κουνελάκια μου πχ τα “μάλωσα” για κάποια ζαβολιά και μετά χτυπάνε τα πίσω ποδαράκια τους για να μου δείξουν πως δεν τους άρεσε. Πολλοί θα νομίζουν πως τους φωνάζω δυνατά, αλλά δεν ισχύει, απλά τους έχω μάθει την εντολή <<όχι>> και μερικές φορές στο άκουσμα του όχι, αντιδρούν. Αγοράκια είναι, θέλουν να επιβληθούν από τη φύση τους.

14)Πηγουνιάσματα = My precious

rabbit chinning
Θα δείτε να ακουμπάει με το κάτω μέρος του πηγουνιού του αντικείμενα ή και ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ιδιοκτησία, καθώς αφήνει το άρωμά του πάνω στα αντικείμενα ή και εσάς και έτσι δείχνει τι του ανήκει, μιας και αναγνωρίζει το άρωμά του από αυτά.

15)Γυρίζοντας το ποπουδάκι

poopy butt rabbits.jpg 200x300 1

Όταν σας γυρνάει το ποπουδάκι του, απλά σας περιφρονεί. Μερικές φορές μπορεί να το κάνει και με τουπέ. Είναι ατιμούτσικα, τελικά, δεν νομίζετε;

Αυτές ήταν μερικές από τις πιο κοινές στάσεις του σώματος με τις οποίες τα κουνελάκια θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σας ή με άλλα κουνελάκια. Συμπερασματικά, τα κουνελάκια δεν είναι όπως οι περισσότεροι νομίζουν άφωνα. Απλά δείχνουν αυτά που θέλουν με άλλους τρόπους. Δε χρειάζεται να δείξεις κάτι που σου αρέσει μόνο με τις φωνητικές χορδές, μπορείς και αλλιώς και τα κουνελάκια αποτελούν ένα ξεχωριστό παράδειγμα. Τελικά, δεν είναι και τόσο άμυαλα όσο μπορεί να νομίζαμε. Είναι αρκετά έξυπνα, περήφανα και όπως φαίνεται αρκετά παρεξηγημένα ζωάκια. Σε συνδυασμό με τις 5 αιθήσεις των κουνελιών, μπορείτε να κατανοήσετε ακόμα περισσότερο τη συμπεριφορά του.

Αν θέλετε να μάθετε παραπάνω για τα κουνελάκια και να είστε οι πρώτοι που τα μαθαίνετε, κάντε ένα like στη σελίδα μας στο facebook. Ραντεβού στο επόμενο άρθρο, μέχρι τότε, σας ευχόμαστε ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!