Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν χειριζόμαστε κι αν πιάνουμε το κουνελάκι μας με το σωστό τρόπο. Σήμερα θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να κρατήσουμε το κουνελάκι μας και ποιες είναι οι απαγορευτικές στάσεις που μπορούν να βλάψουν το κουνελάκι μας. Όσο γλυκά κι αν φαίνονται κάποια πράγματα, δυστυχώς δεν είναι τόσο αθώα και ωραία, αλλά επικίνδυνα και μπορούν να στοιχίσουν ακόμα και τη ζωή του αγαπημένου μας φίλου.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά ποιές στάσεις είναι επιτρεπτές και ποιες επικίνδυνες.

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΥΝΕΛΙΑ

Για να σηκώσουμε ένα κουνελάκι και να το πάρουμε αγκαλιά για να το χτενίσουμε, να του κόψουμε τα νύχια κλπ ο τρόπος είναι ένας. Βάζουμε το ένα χέρι κάτω από το στέρνο του, που άμα χρειαστεί να “πιάσουμε” τα μπροστινά πόδια το κάνουμε πάντα ελαφρά. Το άλλο χέρι κάτω από το πισινό του για να μπορούμε να ελέγξουμε το βάρος κι εκεί έχουμε σκοπό να μετατοπιστεί το βάρος για να έχουμε ασφάλεια και το φέρνουμε κοντά στο σώμα μας για να νιώσει ασφάλεια ακούγοντας το χτύπο της καρδιάς μας, αλλά και για να μπορούμε να ελέγξουμε μέσω των ώμων μας τις κινήσεις του.

Όπως βλέπετε και από τις εικόνες, πάντα ένα χέρι είναι στο στέρνο του κι ένα στο πισινό του. Με τις αντίστροφες κινήσεις, ελευθερώνουμε ένα κουνέλι. Δηλαδή, απομακρύνουμε από το σώμα μας το κουνελάκι, το φέρνουμε κοντά στο έδαφος, αφήνουμε το πισινό στο έδαφος και μετά το στέρνο.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ

apu80r34o7ez scaled e1594797504431

Όπως βλέπουμε και από τις εικόνες δεν μπορούμε να πιάσουμε ένα κουνελάκι από το σβέρκο, από τα αυτιά, από τα μπροστά άκρα. Είναι κινήσεις που εύκολα οδηγούν σε τραυματισμό, το κουνελάκι από την άλλη πονάει και στρεσάρεται αρκετά. Αν κάνετε αυτές τις κινήσεις, καλό είναι να τις σταματήσετε, δεν είναι καθόλου ευχάριστες για το φιλαράκι σας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟ

ΜΗΝ ΓΥΡΙΖΕΤΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΣΑΣ

Οι περισσότεροι από εσάς δεν θα κάνετε τις 3 προαναφερόμενες απαγορευτικές στάσεις. Ωστόσο, η τέταρτη στάση που θα αναλύσουμε αρκετά είναι μια στάση που έχουμε συναντήσει από πολλούς να την κάνουν και νομίζουν πώς είναι αθώα και γλυκιά. Επειδή αρκετοί θα το μπερδέψουν με το φλοπ που είχαμε αναφέρει  στο άρθρο σχετικά με τη γλώσσα επικοινωνίας των κουνελιών, είναι εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Τίποτα, το γλυκό και αθώο δεν υπάρχει σε αυτή τη στάση και είναι καλό να περιγράψουμε το γιατί.

Σύμφωνα με τον RWAF, που είναι ένας Βρετανικός οργανισμός κτηνίατρων εξειδικευμένων σε κουνέλια, η στάση αυτή δεν πρέπει να γίνεται ούτε από ιδιοκτήτες, αλλά ούτε και από κτηνίατρους στη διάρκεια της εξέτασης.

Υπάρχει η λανθασμένη άποψη πώς τα κουνελάκια χαλαρώνουν με αυτή τη στάση. Ίσως αυτή η άποψη έχει σχηματιστεί από πολλούς ιδιοκτήτες. Πολλοί θεωρούν πώς είναι μια στάση που τα κουνελάκια υποδηλώνουν την αγάπη τους μιας και σε αυτή τη στάση δεν φέρουν αντίσταση. Αν τοποθετήσετε τα άκρα σε μια θέση, εκείνα θα μείνουν εκεί και θα μπορέσετε να τα κουνήσετε χωρίς κάποια αντίσταση από το κουνελάκι. Η αναπνοή του μπορεί να γίνει πιο ρηχή (αναπνέει με δυσκολία), ο σφυγμός δεν εντοπίζεται εύκολα και μερικά κουνέλια εμφανίζουν ταχυπαλμία. Όλα αυτα τα σημάδια μπορεί να μας δείχνουν ένα ήρεμο, υπνωτισμένο κουνέλι, ενώ στην ουσία έχουμε ένα κουνέλι που αναπαριστά το νεκρό.

Στη φύση τους τα κουνέλια, λαμβάνουν αυτή τη στάση όταν έρχονται σε επαφή με τον θηρευτή τους, για να μην γίνουν η τροφή τους. Δηλαδή παίζουν τα νεκρά. Οπότε μιλάμε για μια στάση αρκετά στρεσογόνα. Ονομάζεται η στάση του νεκρού,  τονική ακινησία στην κτηνιατρική κοινότητα. Για να επέλθει σε αυτή τη στάση χρειάζεται η πλάτη να βρίσκεται προς το έδαφος και να υπάρχει μια ελαφρά πίεση στο θώρακα, στη κοιλιά ή στο σώμα γενικά. Είναι συχνό φαινόμενο πολλοί ιδιοκτήτες κουνελιών να γυρίζουμε ανάποδα τα κουνελάκια μας παρομοιάζοντάς τα με μωρά είτε στην αγκαλιά μας είτε στα πόδια μας. Ωστόσο, το κουνελάκι με το που το γυρίζουμε ανάποδα αρχίζει  να βρίσκεται στην κατάσταση της τονικής ακινησίας. Αν το αφήσουμε για 30 δευτερόλεπτα και παραπάνω σε αυτή τη στάση τότε το κουνελάκι βρίσκεται ολικά στην κατάσταση της τονικής ακινησίας και τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι καθόλου ευχάριστα. Από το στρες που δημιουργείται μπαίνοντας σε αυτή την κατάσταση μπορεί να προκληθεί καρδιακό επεισόδιο και να χάσουμε για πάντα τον αγαπημένο μας φίλο. Ωστόσο, σε τονική ακινησία μπορεί να βρεθεί το κουνελάκι μας ακόμα κι αν το αρπάξουμε απότομα από το έδαφος. Οπότε γενικότερα προσοχή στους χειρισμούς και στις κινήσεις μας.

Όλα αυτά αποδεικνύονται από μελέτες που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορα είδη ζώων, μέσα σε αυτά και τα κουνέλια. Στην αρχή οι ειδικοί διαπίστωσαν πώς η τονική ακινησία διαφέρει από την ύπνωση, καθώς δεν πρόκειται για μια χαλαρή κατάσταση, αλλά μια κατάσταση που αποδίδεται σε άγχος και φόβο. Κατά την κατάσταση αυτή βρήκαν πώς αυξάνονται τα κορτικοστεροειδή, μια αύξηση που υποδηλώνει άγχος και φόβο. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε όσα ζώα έχουν βρεθεί επαναλληλημένα σε αυτή την κατάσταση, δηλαδή έχουν συνηθίσει να βρίσκονται σε τονική ακινησία και διαρκεί ως και λίγα λεπτά μετά τη λήξη της τονικής ακινησίας. Δηλαδή, ακόμα και αν το κουνελάκι επανέλθει στην αρχική του κατάσταση με τα πόδια στο έδαφος εκείνο συνεχίζει αν βρίσκεται σε τονική ακινησία.

Τι μας δείχνουν όλα αυτά;

Πώς ακόμα και αν το κάνουμε από καθαρή αγάπη, το ζωάκι μας στην ουσία υποφέρει. Είναι μια ενστικτώδης κίνηση/αντίδραση που έχει αναπτυχθεί σε αυτά τα ζώα εδώ και αιώνες και παρόλο που δεν έχουν σχέση με τη φύση, μιας και τα κατοικίδια κουνέλια μεγαλώνουν στα σπίτια μας, βρίσκεται στο υποσυνείδητό τους. Οπότε όταν τα γυρίζουμε ανάποδα, θεωρούν πώς κάτι τους απειλεί (στην ουσία εμείς), και εισέρχονται στην κατάσταση της τονικής ακινησίας. Όταν το κάνουμε συχνά, απλά έρχονται πιο εύκολα και γρήγορα σε κατάσταση τονικής ακινησίας.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σκεφτόμαστε καλά πώς θα χειριστούμε το κουνελάκι μας, πριν καν κάνουμε κίνηση. Είναι αρκετά εύθραυστα και ευαίσθητα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σωματικά από την άποψη πώς εύκολα μπορεί να προκληθεί σπάσιμο ή εξάρθρωση οστών, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται η σπονδυλική στήλη και να έχουμε το θάνατο του κουνελιού μας. Από τη ψυχολογική πλευρά, μια κίνησή μας μπορεί να στρεσάρει και να τρομάξει το κουνελάκι μας σε σημείο που η καρδούλα του να μην αντέξει. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε εγωιστικά και ούτε να αντιδρούμε αν κάποιος μας λέει πώς η τάδε στάση είναι απαγορευτική. Έχουμε δει αρκετές αντιδράσεις όσον αφορά τη στάση που το κουνελάκι το γυρίζει κάποιος ανάποδα και εξηγούμε πώς δεν πρέπει να συμβαίνει.

Για περισσότερα νέα και πληροφορίες επισκεφθείτε τα social media μας, το facebook page μας, τo facebook group μας ή/και τη σελίδα μας στο instagram.