Μερικοί από εμάς ίσως να έχουμε αναρωτηθεί, βλέποντας διάφορα κουνελάκια στα social media, τι κάνουμε λάθος και δεν είναι τα κουνελάκια μας τόσο μονιασμένα με εμάς όσο άλλα κουνελάκια με τους ιδιοκτήτες τους. Είναι εντελώς λάθος ο συλλογισμός, μιας και όπως έχουμε ξαναπεί κάθε κουνελάκι έχει διαφορετικό χαρακτήρα από κάποιο άλλο. Οπότε δε θα έπρεπε να νιώθουμε άσχημα.

Επίσης, τα κουνελάκια κατά βάση δεν είναι ζωάκια της αγκαλιάς. Ναι, θα δούμε κουνελάκια που θέλουν συνέχεια αγκαλιές, απλά δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Γιατί το λέμε αυτό; Από τη φύση τους τα κουνελάκια νιώθουν πως είναι τα θηράματα, οπότε μια αγκαλιά θα μπορούσε να τα στρεσάρει. Δεν έχουν επαφή με το έδαφος, οπότε θεωρούν πως κάποιο αρπακτικό τα άρπαξε και στρεσάρονται. Ωστόσο, εμείς είμαστε εδώ για να σας μάθουμε κάποια τιπς, ώστε να έρθετε πιο κοντά με το κουνελάκι σας. Δε σας εγγυώμαστε πως θα θέλει και αγκαλιές. Η αγκαλιά για να επιτευχθεί θέλει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης, όπως επίσης να μην φοβάται την απόσταση από το έδαφος και την αίσθηση πως δεν πατά σε αυτό.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ: Η ΑΡΧΗ ΟΛΩΝ

How to Build Trust with Your Pet Rabbit

Για να μπορέσουμε να μονιάσουμε με το κουνελάκι μας με εμάς θα πρέπει να μας εμπιστευτεί. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη δεν είναι κάτι που εκπαιδεύεται, αλλά κάτι που κερδίζεται και χτίζεται σιγά σιγά. Οπότε θέλουμε γερές βάσεις, για να μπορέσουμε να την θεμελιώσουμε και να τη χτίσουμε με το ρυθμό που το ίδιο μας επιτρέπει. Πώς μπορούμε να δούμε αν το κουνελάκι μας μάς φοβάται, για να μπορέσουμε να το διαβάσουμε και να ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε;

Τα κουνελάκια, λόγω φύσης, δε θα δείξουν εύκολα τους φόβους τους. Ωστόσο έχουμε βρει κάποια σημάδια που μπορούν να εκδηλώσουν έλλειψη εμπιστοσύνης:

  1. Το κουνελάκι μας μάς αποφέυγει, ή τρέχει μακριά μας, όταν προσπαθούμε να το πλησιάσουμε.
  2. Χτυπούν τα πίσω πόδια (για να δείξουν θυμό).
  3. Μας γρατζουνούν, μας δαγκώνουν ή μας χτυπούν με τα πόδια τους, όταν προσπαθούμε να τα πάρουμε αγκαλιά.
  4. Μας γυρνάνε πλάτη, ή ξαπλώνουν με τη πλάτη γυρισμένη προς τα εμάς.
  5. Είναι αρκετά παγωμένα προς εμάς. Δηλαδή, προτιμούν να μας κοιτάνε, παρά να είναι άνετα και να ξαπλώσουν και γενικά να χαλαρώσουν.

Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τοπυς, αν βλέπουμε αυτά τα σημάδια;

ΤΙΠΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΑΣΜΑ

  • Μην κάνετε βιαστικές κινήσεις, πηγαίνετε με τους ρυθμούς του κουνελιού σας.
  • Υπομονή είναι το κλειδί, περιμένετε να σας εμπιστευτεί, οπότε baby steps.
  • Μιλήστε απαλά στο κουνελάκι σας, ποτέ άγρια, στρεσάρονται από καβγάδες-φωνές όπως όλα τα ζωάκια. Καλό είναι να μιλάτε ήρεμα για να συνηθίσει τη χροιά της φωνής σας.
  • Ξαπλώστε στο πάτωμα. Πρέπει να κατεβείτε στο επίπεδό του για να σας επεξεργαστεί. Να εξοικειωθεί με τη μυρωδιά σας και με εσάς. Για αυτό χαλαρώστε και μην κάνετε απότομες κινήσεις. Καλό είναι να έχετε το κινητό σας ή να ασχολήστε κάτι όπως ένα βιβλίο για να μην βαρεθείτε στις αρχές. Κάντε αυτό το βήμα όσο πιο συχνά μπορείτε. Μην ανησυχήσετε αν τις πρώτες μέρες έχετε ατυχήματα όπως κόπρανα ή ούρα. Είναι εντελώς νορμάλ ειδικά αν το κουνελάκι σας είναι αστείρωτο. Σε ένα στειρωμένο κουνελάκι θα σταματήσει γρήγορα, σε ένα αστείρωτο δε θα σταματήσει λόγω ορμονών. Σίγουρα θα σας αγγίξει και με το κάτω μέρος του πηγουνιού του μιας κι εκεί βρίσκονται αδένες . Όπως μάθαμε και στη γλώσσα επικοινωνίας των κουνελιών, ό,τι αγγίζουν με το πηγούνι τους ανήκει.
  • Τα κουνελάκια είναι κοιλιόδουλα. Δοκιμάστε όσο είστε στο επίπεδό τους να έχετε διάφορες λιχουδιές ή και φαγητό. Αρχικά, τοποθετήστε τα κοντά σας, στη συνέχεια πάνω σας ή στην παλάμη σας. Σιγά σιγά θα σας εμπιστεύεται ακόμα περισσότερο.
  • Μοιραστείτε φαγητό. Προφανώς δε μιλάμε για ανθυγιεινά φαγητά ή οτιδήποτε. Όταν φτιάχνετε τη φρουτοσαλάτα σας μπορείτε να δώσετε στο κουνελάκι σας μια μικρή φετούλα από τα επιτρεπόμενα φρούτα ή όπως τρώτε το φρούτο σας να του προσφέρετε να δοκιμάσει λίγο. Δεν το παρακάνουμε ποτέ στην ποσότητα παρόλα αυτά. Το ίδιο μπορεί αν γίνει και με λαχανικά, προτιμώνται φρέσκα και όχι βραστά, καθώς δεν έχουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες αλλά και είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν αέρια.
  • Όταν δείτε πως σας έχει πλησιάσει αρκετά όσο είστε ξαπλωμένοι, μπορείτε να ανεβείτε ελαφρά επίπεδο.
  • Όταν βλέπετε να σας πλησιάζει μπορείτε να προεκτείνετε ελαφρά το χέρι σας προς αυτό. Μην κινηθείτε γρήγορα και ποτέ απότομα. Αφήστε εκείνο να σας πει αν θέλει χάδια ή όχι.
  • Όταν έρθει ο καιρός για τα χάδια, να κάνετε απαλές κινήσεις κοντά στα μαγουλάκια. Τα κουνελάκια δεν έχουν καλή όραση στο κέντρο των ματιών, οπότε για αρχή προτιμήστε πλαϊνά σημεία, για να έχει οπτική επαφή.
  • Όταν δείτε να νιώθει άνετα με εκείνα τα σημεία, μπορείτε να δίνετε χάδια κοντά στα αυτάκια και στο κεφαλάκι ανάμεσα από τα μάτια. Είναι το αγαπημένο τους σημείο και εύκολα παραδίνονται στα χάδια.
  • Αν δείτε το κουενλάκι σας να είναι πιο άνετο μαζί σας μπορείτε να αρχίσετε να ξαπλώνετε δίπλα του, να του δίνετε χάδια και να του μιλάτε. Αν δείτε πώς φεύγει, κάντε απαλές κινήσεις και ξανακάνετε το βήμα αυτό όταν το δείτε πιο άνετο μαζί σας.
  • Όταν δείτε το κουνελάκι σας αρκετά άνετο, αρχίστε την προετοιμασία για τις αγκαλιές. Απλά άπειρη προσοχή, για να μην υπάρξει τραυματισμός. Μια καλή λύση είναι όταν έχει παραδωθεί στα χάδια, να δοκιμάζετε να βάλετε το χέρι σας κάτω απο την κοιλιά (από τη μεριά του κεφαλιού του, σέρνετε προς την κοιλίτσα με το ένα χέρι). Με το άλλο χέρι τυλίγετε την πλάτη και το φέρνετε κοντά στο μπουτάκι και στο άλλο χέρι που είναι κάτω από την κοιλιά. Αν δείτε αντίσταση, εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Μπορείτε να επαναλαμβάνετε κυρίως με το ένα χέρι κάτω από την κοιλιά. Όταν δείτε να σας εμπιστεύετε περνάτε το άλλο χέρι με τον τρόπο που είπαμε και ανασηκώνουμε σιγά σιγά. Βήμα-βήμα κάθε φορά μιας και όπως είπαμε τα κουνελάκια φοβούνται όταν ανασηκώνονται απότομα από το έδαφος.
  • Μπορείτε, τέλος, να κάνετε δραστηριότητες μαζί, όπως παιχνίδια με μπαλάκι, ή ό,τι άλλο του αρέσει βάση του χαρακτήρα του. Εσείς θα δείτε τι του αρέσει περισσότερο.

Αν τα καταφέρατε όλα αυτά συγχαρητήρια! Καταφέρατε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του κουνελοφίλου σας. Για όσους δεν κατάφεραν κάποια από αυτά, δε θα πρέπει να τα βάψετε μαύρα ή να νομίζετε πως δεν σας αγαπάει ή δεν σας εμπιστεύεται ή είστε κακοί κουνελογονείς. ‘Ολα θέλουν το χρόνο τους, την υπομονή τους, όπως και κάθε κουνελάκι δε μπορεί να ανταποκριθεί στα ίδια ερεθίσματα. Καθ’ ένα έχει δική του προσωπικότητα, οπότε μπορεί ένα κουνελάκι να θέλει χάδια, αλλά όχι αγκαλιές. Δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να απελπίζεστε ή να θεωρείτε πως δεν κάνετε κάτι σωστό. Μόνο και μόνο που δέχεται τα χάδια σας, είναι ένα σημαντικό κομμάτι που θα πρέπει να εκτιμήσετε. Είναι, επίσης, δείγμα εμπσιστοσύνης. Αν έχετε κάποια απορία, μη διστάσετε αν επικοινωνήσετε με τη σελίδα μας στο facebook. Τέλος, μείνετε συντονισμένοι στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας!