Αυτή την εβδομάδα ήρθαμε με δύο άρθρα, μιας και έχουμε μια από τις πιο σημαντικές μέρες του χρόνου. Αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 και κάθε χρόνο, κάθε τέταρτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε την Ημέρα των Κουνελιών, των αγαπημένων μας φίλων και μελών της οικογενείας μας. Προφανώς, εμείς οι κουνελογονείς κάθε μέρα γιορτάζουμε στο σπίτι μας, αλλά αυτή τη μέρα του χρόνου έχει αποφασιστεί από το 1998 να γιορτάζουμε τα κουνελοφιλαράκια μας και τα άγρια κουνελάκια (και αυτά ψυχή έχουν), ώστε να υπάρξει μια υπενθύμιση για θέματα που αφορούν την φροντίδα τους και την προστασία τους, αλλά και για αφύπνιση καθώς υπάρχουν πολλές εγκαταλείψεις και εθελοντές που χρειάζονται τη βοήθεια μας για να βοηθήσουν τα εγκαταλελειμμένα κουνέλια. Τα άγρια κουνέλια, σαφώς δεν μπορούμε να τα αιχμαλωτίσουμε, αλλά υπάρχουν πολλοί τραυματισμοί ή ακόμα και ορφανά μωρά, που όλα αυτά χρειάζονται περίθαλψη και απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον, που σε μερικές περιπτώσεις δυστυχώς δεν είναι εφικτό, λόγω κτηνιατρικών λόγων.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν γιορτάζουμε τόσο αυτή τη μέρα, δεν υπάρχει τόση ενημέρωση (σε σχέση με άλλα ζωάκια), αλλά πέρα από αυτό, όταν από τους ίδιους τους νόμους και τη κουλτούρα μας, το κουνέλι σαν ζώο βρίσκεται σε τριτοτέταρτη μοίρα, προφανώς δεν θα υπάρξουν κάποια δρώμενα πχ από κάποιο άσυλο/σωματείο. Στην Ελλάδα κι όλας τα άσυλα/καταφύγια, είναι μόνο για τα άγρια κουνελάκια, για τα οικόσιτα αναλαμβάνουν εθελοντές, πολίτες όπως εμείς.  Δεν υπάρχει κάποια οργάνωση τόσο από το κράτος, όσο και από τους δήμους και σαφώς δεν υπάρχουν οι υποδομές στα φιλοζωικά σωματεία για τη φιλοξενία αδέσποτων κουνελιών.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Δυστυχώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση, ευαισθησία και ποινές σε όσους εγκαταλείπουν κουνελάκια, η απάντηση είναι ναι. Εθελοντές βρίσκουν κουνελάκια σε πάρκα, δρόμους, γειτονιές, ακόμα και σε κάδους σκουπιδιών. Αυτό δείχνει και τον πολιτισμό μας, αλλά και η ελλειπής θέσπιση της νομοθεσίας, διότι αν τηρούνταν οι νόμοι σχετικά με την εγκατάλειψη των ζώων με ποινές (όχι μόνο χρηματικές), η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη.  Πως μπορεί να εξαλειφθεί αυτό; Μα φυσικά πιο αυστηρή νομοθεσία, αλλά να μην υπάρχει μόνο στα χαρτιά,  να τηρούνται όσα προβλέπει ο νόμος. Όπως επίσης, θα πρέπει να υπάρχει φιλοζωική παιδεία, αν τα παδιά στο σχολείο ενημερωθούν για τα ζωάκια, τις ανάγκες τους, θα υπάρξει μια φιλοζωική παιδεία, αλλά και δρώμενα για ενήλικες από τους δήμους.  Σαφώς για τους πιο μεγάλους σε ηλικία, το κουνέλι θα παραμείνει ως ζώο προς βρώση, αλλά τουλάχιστον ας κοιτάξουμε το μέλλον αυτής της χώρας που είναι τα παιδιά, οι νέοι και οι γονείς και μη των παιδιών.

Καταλαβαίνουμε πως όσο οι γονείς αγοράζουν κουνελάκια για να ικανοποιήσουν την επιθυμία των παιδιών τους, χωρίς ενημέρωση για τις ανάγκες τους και όταν πεθαίνει ένα κουνελάκι από λάθος φροντίδα, αγοράζουν ένα νέο, τότε δεν δίνεται το σωστό παράδειγμα πως το κουνελάκι είναι ένα ζωάκι που αισθάνεται, έχει ψυχούλα και πονάει, αλλά ένα αναλώσιμο αντικείμενο, θα το εξισώνει με τα λούτρινα παιχνίδια του. Θα πρέπει λοιπόν, και εμείς ως πολίτες που γνωρίζουμε για τα κουνελάκια να προσπαθούμε να εξηγούμε στους γνωστούς μας, για τα κουνελάκια που έχουμε στο σπίτι μας, τις ανάγκες τους και να επιδιώκουμε από την πολιτεία για τη θέσπιση νόμων και φιλοζωική παιδεία. Επιμονή στην επιμονή, θα γίνει κάποια στιγμή πράξη η εξίσωση των κουνελιών με άλλα ζώα όπως ο σκύλος, όσο όμως καθόμαστε στάσιμοι δεν γίνεται τίποτα, οπότε η κατάσταση θα παραμείνει ως έχειν.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΩ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΩ ΚΟΣΜΟ;

Πώς μπορώ να ευαισθητοποιήσω τους γύρω μου;

 • Κοινοποιήστε σελίδες σε γνωστούς και φίλους που αναλαμβάνουν να βρουν φιλοξενία ή υιοθεσία σε εγκατελειλημμένα κουνέλια, δείξτε τους το πρόβλημα που υπάρχει μέσω των φωτογραφιών.
 • Αν έχουν χώρο οι γνωστοί σας και θέλουν κάποια στιγμή να αποκτήσουν ένα κουνελάκι αλλά δεν είναι σίγουροι, πείτε τους την ιδέα να φιλοξενήσουν κάποιο κουνελάκι από τους εθελοντές.
 • Αν κάποιος είναι φιλόζωος, αλλά δεν έχει και ίσως δεν θέλει να αποκτήσει κουνελάκι, γιατί πχ δεν του ταιριάζει σαν ζωάκι λόγω των αναγκών του, μπορεί να επικοινωνήσει με τους εθελοντές για να καλύψει μια μικρή ανάγκη πχ τροφή, φάρμακα, μικρό ποσό σε κτηνιατρικά έξοδα.
 • Κάντε δωρεές σε εθελοντές και άσυλα. Μην είστε κακοπροαίρετοι σχετικά με τα χρήματα, οι ανάγκες είναι μεγάλες, οι εγκαταλείψεις στα οικόσιτα και οι τραυματισμοί στα άγρια είναι πάρα πολλά σε αριθμό. Δεν μπορούν να τα καλύψουν οι εθελόντές από την τσέπη τους. Εφόσον το ζήτημα της εγκατάλειψης από ατομικό γίνεται συλλογικό (όλοι φταίμε λίγο ή πολύ), οφείλουμε να συνεισφέρουμε όσο επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Οι εθελοντές όσο μπορούν προσφέρουν το σπιτικό τους όσο χώρο διαθέτουν και κυριολεκτικά από την τσέπη τους, ας τους ανακουφίσουμε λίγο.
 • Πηγαίνετε σε πορείες σχετικές με τα ζωάκια και πείτε το πρόβλημα των κουνελιών, ώστε να ευασιθητοποιηθούν και άλλοι φιλόζωοι/διοργανωτές φιλοζωικών πορειών, ή αν η πορεία είναι σχετική για τα κουνελάκια βγείτε και φωνάξτε. Εμείς είμαστε η φωνή τους, αν δεν φωνάξουμε εμείς δεν θα ακουστούν αυτά.
 • Υιοθετήστε, μην αγοράζετε κουνελάκια από πετ σοπ, εκτροφείς κλπ. Ας σώσουμε τα εγκαταλειλημμένα και πιστέψτε με, αν μειωθούν/παύσουν οι πωλήσεις στα πετ σοπ, θα σταματήσουν  οι εγκαταλείψεις και η αγοραπωλησία σε αυτά τα καταστήματα/παζάρια. Αντί να τα σώσετε, κάνετε ακριβώς το αντίθετο, βάζουν συνέχεια και συνέχεια να γεννούν οι μανάδες τους κουνέλια, με αποτέλεσμα να έχουμε άρρωστα κουνέλια, αλλά και εξαθλίωση των μανάδων μέχρι τελικής πτώσης. Στην ουσία βάζετε το λιθαράκι σας σε αυτό το φαύλο κύκλο αγοράζοντας, ενώ εκείνοι θησαυρίζουν ει βάρος των κουνελοψυχών.
 • Αν βρείτε κουνελάκι στο δρόμο αδέσποτο ή τραυματισμένο, δείτε αν είναι οικόσιτο ή άγριο.
  • αν είναι οικόσιτο χωρίς θέμα υγείας, πιάστε το και επικοινωνήστε με κάποιον εθελοντή για να δωθεί σε υιοθεσία, κρατήστε το όσο μπορείτε ως φιλοξενία (οι εθελοντές είναι ήδη πνισγμένοι με κουνέλια, βάλτε ένα λιθαράκι, αν βρείτε εσείς κουνελάκι), μην το δώσετε χωρίς την έγκριση του εθελοντή και χωρίς συμβόλαιο υιοθεσίας
  • αν είναι οικόσιτο – τραυματισμένο, πιάστε το και ταυτόχρονα συνεννοηθείτε με έναν εθελοντή σε ποιον κτηνίατρο μπορείτε να πάτε για να το περιθάλψει, όταν το περιθάλψει και αν, προθυμοποιηθείτε να το φιλοξενήσετε μέχρι να βρεθεί υιοθεσία, μην ρίχνετε όλο το βάρος στους εθελοντές. Αν δεν μπορείτε, επειδή πχ έχετε επιθετικό σκύλο χωρίς ένα δωμάτιο ξεχωριστό, είναι ένας λόγος για να μην το αναλάβετε. Αλλά μην πείτε δικαιολογίες. Είναι δύσκολο ζωάκι, αλλά με την βοήθεια των εθελοντών, θα αντιπεξέλθετε στην φιλοξενία, που ξέρετε, μπορεί να σας κερδίσει την καρδιά και να το υιοθετήσετε.
  • άγριο κουνέλι χωρίς εμφανές θέμα υγείας, καλείτε κατευθείας στα καταφύγεια Δράση Για την Άγρια Ζωή στην Βόρεια Ελλάδα και ΑΝΙΜΑ για Νότια Ελλάδα, θα σας κατευθύνουν τι πρέπει να κάνετε (αν πχ μπορείτε να το απελευθερώσετε σε ασφαλές σημείο ή να το πάτε στο καταφύγιο ή να το στείλετε μα κάποιο τρόπο, για εξεέταση-θεραπεία)
  • άγριο κουνέλι με θέμα υγείας ή μωρό, καλείτε τα παραπάνω καταφύγια για αν βρεθεί τρόπος να φτάσει εκεί.

Τι να κάνω για να γιορτάσω τη Παγκόσμια Ημέρα Κουνελιών;

 • Κάντε δωρέες σε εθελοντές και άσυλα που θα επισυναπτούν σε αυτό το bullet. Μην το κάνετε όμως μια φορά το χρόνο, έστω 1 ευρώ το μήνα να δώσετε στους εθελοντές, αν μαζευτούν 200 άτομα καλύπτεται μια στείρωση για παράδειγμα. Ας πιούμε ένα λιγότερο καφέ, ας φάμε λιγότερο από έξω, ας καπνίσουμε λιγότερο όσοι καπνίζουν, στην τελική ακόμα και με 1 ευρώ θα βοηθήσουμε, αρκεί να μαζευτούν και άλλα άτομα. Ένας κούκος μόνος του δεν φέρνει την άνοιξη! Δείτε τις ομάδες παρακάτω για να στείλετε δωρεές (σε μερικές πρέπει να μιλήσετε με εθελοντές, καθώς είναι ιδιώτες, δεν είναι κάποιο κρατικό σωματείο). Η πρώτη αφορά εθελοντές για οικόσιτα κουνελάκια, οι δύο τελευταίες περιθάλπτουν άγρια κουνελάκια:

Σαφώς, αν γνωρίζετε κάποια άλλη ομάδα εθελοντών, μπορείτε να κάνετε εκεί την δωρεά σας.

 • Μπείτε στις κουνελομάδες, συχνά διοργανώνονται κουνελομπαζάρ με στολίδια Χριστουγεννιάτικα, Πασχαλινές λαμπάδες, αν δεν επιθυμείτε να δώσετε 1 ευρώ, αλλά να πάρετε κάτι ως ενθύμιο, βοηθώντας, μπείτε είτε στην ομάδα των υιοθεσιών είτε στην ομάδα μας, αλλά μην δημιουργείτε προβλήματα αν αργούν να φτάσουν τα πράγματα, εθελοντές το πραγματοποιούν, δεν είναι ταχυδρόμοι, για να ξέρουν πότε θα φτάσει ένα αντικείμενο. Εκεί είναι θέμα της υπηρεσίας. Στην τελική αυτά τα χρήματα τα δώσετε για να βοηθήσετε ένα κουνελάκι, μην το μετατρέπεται σε κάτι άσχημο.
 • Κοινοποιήστε εγκαταλείψεις και διαδώστε πως αύριο είναι Παγκόσμια Ημέρων Κουνελιών. Ας σας χλευάσουν μερικοί γνωστοί σας στα social media, θα μάθει όμως ένας που ήθελε να αποκτήσει κουνελάκι, θα τον ευαισθητοποιήσετε, οπότε θα βάλετε κι εσείς το δικό σας λιθαράκι στην κουνελοκοινότητα.
 • Υιοθετήστε, αν είχατε σκοπό να αγοράσετε, καλύτερα αλλάξτε γνώμη. Ο λόγος ειπώθηκε στην ευαισθητοποίηση. Δώστε το καλό παράδειγμα σε φίλους και γνωστούς. Δεν χρειάζεται το κουνελάκι να είναι μωρό, δώστε την αγάπη σας σε ένα ενήλικο που δεν γνώρισε ποτέ στη ζωή του την αγάπη, πέρα από τους εθελοντές που διαμένει. Δεν πρέπει κάποια στιγμή και τα φιλοξενούμενα κουνελάκια να πάνε στο παντινό τους σπιτάκι;

Παλαιότερα σαν σελίδα κάναμε giveaway τη μέρα αυτή, πλεόν θεωρούμε σωστό, όταν έχουμε από το υστέρημά μας να δίνουμε σε έναν οργανισμό ή εθελοντή που τα έχει ανάγκη. Και για αυτό πλέον προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και εσάς, καθώς πλέον οι ανάγκες ολοένα αυξάνονται. Καλώς ή κακώς, τα κουνελάκια έχουν γίνει πιο δημοφιλή σαν κατοικίδια, ευτυχώς γιατί αν ενημερωθούν οι κουνελοκηδεμόνες ο κόσμος θα αλλάξει, κακώς γιατί οι εγκαταλείψεις προς το παρόν αυξάνονται, διότι λανθασμένα θεωρούνται εύκολα και οικονομικά ζωάκια. Για αυτό ενημερώστε, δράστε, συνεισφέρετε!

Να περάσετε μια υπέροχη Παγκόσμια Ημέρα των Κουνελιών, ακολουθείστε μας στα social media, facebook page, facebook group κλπ Μέχρι την επόμενη φορά να περνάτε καλά εσείς και τα κουνελομουτράκια σας!