Τα κουνελάκια δεν είναι μοναχικά ζωάκια, είναι άκρως κοινωνικά. Για αυτό χρειάζονται παιχνίδια, αν μπορούμε να τους διαθέσουμε μία συντροφιά, αλλά και να περνάνε χρόνο και μαζί μας. Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να μονιάσουμε με εκείνα και να τους κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο. Πώς μπορούμε όμως να περάσουμε χρόνο μαζί τους; Μα φυσικά κάνοντας διάφορες δραστηριότητες. Για αυτό κι εμείς μαζέψαμε κάποιες δραστηριότητες που κάνουμε μαζί με τα κουνελάκια μας για να σας δώσουμε κάποιες ιδέες. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες, καθώς οι άνθρωποι διαφέρουμε μεταξύ μας, αλλά και τα κουνελάκια μεταξύ τους, οπότε πρέπει να διαλέξουμε εκείνες που ευχαριστούν τόσο εμάς όσο κι εκείνα.

Ας δούμε, λοιπόν, μερικές δραστηριότητες:

Κοινές Ώρες Φαγητού

Προφανώς το χόρτο, πρέπει να είναι άφθονο ασυζητητί όλες τις ώρες της ημέρας. Μπορούμε, όμως, να ρυθμίσουμε, τις ώρες που δίνουμε τα πέλλετ, τα λαχανικά και τα φρούτα με βάση και τα δικά μας προγράμματα. Κυρίως να χωρίσουμε τα γεύματα σε πρωινά και βραδινά, γιατί συνήθως το μεσημέρι κοιμούνται και καλό είναι να μην τα ενοχλούμε. Οπότε την επόμενη φορά όταν θα  φάτε το πρωινό και το βραδινό σας, βάλτε ένα πιατάκι σε μία καρέκλα δίπλα σας ή δίπλα σας στον καναπέ, με τη σωστή δοσολογία σε λαχανικά και πέλλετ αν είναι ενήλικο, ή μόνο σε πέλλετ αν είναι νεογνό μαζί με χόρτα (να μην είναι τόσο κενό το πιατάκι) και απολαύστε το γεύμα σας. Επίσης, όταν τρώτε φρούτο αν είναι κατάλληλο για εκείνα μπορείτε να το μοιραστείτε, αν είναι ενήλικο βέβαια.

Χαλαρώνοντας μαζί

Μπορείτε αν σας το επιτρέπει να ξαπλώσετε μαζί και να χαλαρώσετε. Αν δεν σας το επιτρέπει μπορείτε να περιοριστείτε στα χάδια, είναι μια ενασχόληση που τα χαλαρώνει αρκετά. Συνήθως, η δραστηριότητα αυτή έχει και τα ανταλλάγματά της, μιας και θα σας γλύφει, αλλά προφανώς αν σταματάτε τα χάδια θα τα επιδιώκει, μέχρι να αρχίσει να σας γύφει ξανά και πάει λέγοντας. Είναι μια δραστηριότητα που σίγουρα θα σας αποβάλλει το άγχος της μέρας, οπότε χαλαρώστε, ξεχάστε τα προβλήματά σας και απολαύστε το.

Μαθαίνονας κόλπα

Μπορούμε να τους μάθουμε διάφορα κόλπα με λιχουδιές και με το κλικ. Μπορείτε να πάρετε ιδέες από τα ακόλουθα βίντεο.

Το Κυνηγητό

Μπορείτε να παίξετε κυνηγητό, κυνηγώντας ο ένας τον άλλο. Μπορείτε να βάλετε και λιχουδιές για να υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση. Προσοχή με το δωμάτιο και τα έπιπλα, ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την προϋπόθεση το κουνελάκι μας δεν στρεσάρεται. Αν δούμε πώς το κυνηγλαμε και στρεσάρεται, τότε αφαιρούμε εντελώς αυτή τη δραστηριότητα. Τα περισσότερα κουνελάκια δεν είναι δεκτικά σε αυτό το παιχνίδι, διότι νομίζουν πώς είναι το θήραμα.

Παιχνίδια Με Τη Μπάλα

Μπορείτε να πάρετε είτε stress balls είτε μπάλες του τένις είτε μπάλες φουσκωτές μικρού μεγέθους και να παίζετε με εκείνη μεταξύ σας, με πασούλες. Προσοχή, από τη δική σας μεριά στη δύναμη που ασκείτε στην μπάλα, για να μην τραυματίσετε άθελά σας το κουνελοφιλαράκι σας.

Παιχνίδια Με Κουπάκια

Μπορείτε να αγοράσετε είτε βρεφικά κουπάκια είτε απλά πλαστικά ποτηράκια μικρά ή χάρτινα από το super market. Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια, από το να βάζετε το ένα ποτηράκι μέσα στο άλλο και να προσπαθεί να τα βγάλει, μέχρι και να τοποθετήσετε μπροστά του διάφορα ποτηράκια και να προσπαθεί να βρει τη λιχουδιά. Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε.

Βλέποντας Ταινίες Μαζί

Ένας από τους καλύτερους φίλους των κουνελιών είναι η οθόνη είτε υπολογιστή είτε τηλεόρασης. Μπορείτε να τα παρατηρήσετε να κοιτάνε με τις ώρες την οθόνη σας. Οπότε μπορείτε να απολαύσετε μαζί την αγαπημένη σας σειρά, ταινία ή ακόμα και παιχνίδια. Στα online games ίσως να μην είναι ο ιδανικός συμπαίκτης, μπορεί να σας σαμποτάρει για να τραβήξει την προσοχή σας και να πάρει τα χάδια που απαιτεί.

Ακούστε Μουσική

Μερικοί λένε πως τα κουνελάκια χαλαρώνουν με τη μουσική, κυρίως με την κλασσική. Προσωπικά, δεν έχω παρατηρήσει να ισχύει κάτι τέτοιο στα δικά μου κουνέλια, κυρίως όσον αφορά την κλασσική. Ίσως, γιατί δεν ακούω μουσική. Ωστόσο, έχω παρατηρήσει πως σε συγκεκριμμένα τραγούδια εκφράζουν μια ιδιαίτερη χαρά, κάποια δεν τους αρέσουν καθόλου, ενώ αρέσουν σε μένα. Οπότε ακούστε μαζί τους μουσική, δείτε σε ποια κομμάτια θα εκφράσουν θαυμασμό (μπορείτε να το δείτε αν επαναλαμβάνετε ένα συγκεκριμμένο τραγούδι, αν χοροπηδάει και γενικά αν εκφράζεται χαρούμενα), μπορείτε να χορέψετε αν σας αρέσει να χορεύετε μαζί τους ή να τραγουδήσετε. Γενικά, τους αρέσει ο ρυθμός, πόσο μάλλον αν μοιράζεστε το χρόνο μαζί του και κάνετε κάτι κοινό.

Κάνοντας τα ίδια χόμπι

Μερικές ασχολίες που κάνουμε εμείς αρέσουν και σε εκείνα. Μπορεί να μας συνοδεύσουν στη γυμναστική, αν γυμναζόμαστε σπίτι, στα ηλεκτρονικά, στην ανθοκομική/κηπουρική κλπ. Για τη γυμναστική, θα υπάρχει βίντεο παρακάτω.

Γενικότερα, όποιο χόμπι κι αν έχουμε πρέπει να υπάρχει πάντα επίβλεψη και αξιόλογηση των υλικών μας πριν εντάξουμε το κουνελάκι μας στο χόμπι μας. Αν κάποιο υλικό είναι τοξικό για βρέφη θα είναι τοξικό και για το κουνελάκι μας. Καλό είναι πάντα, να ερχόμαστε σε επαφή με τον κτηνίατρο μας ή με κάποιο ειδικό κτηνίατρο και να τον ρωτήσουμε αν είναι καλό το κουνελάκι μας να ασχοληθεί με μία από τις δραστηριότητές μας. Μερικές μπορεί να είναι επικίνδυνες για εκείνα, ενώ για εμάς να φαίνονται αθώες.

Παίζοντας Με Φουλάρι/Σχοινί

Μπορείτε να κρατήσετε ένα φουλάρι σας ή ένα χοντρό σχοινί και το κουνελάκι σας θα αρχίζει να κάνει κύκλους γύρω από εκείνο. Μπορεί να αρχίσει και να το τραβάει, οπότε γενικά ωθείστε το αν παίξει μαζί μας και με καμία λιχουδίτσα. Μην ξεχνάτε, πώς είναι κοιλιόδουλοι. Αν αρχίσει να τραβάει, προσχή στις κινήσεις σας και στη δύναμή σας. Όλα πρέπει αν γίνονται με χειρουργικές και εντελώς απαλές κινήσεις.

Συνοψίζοντας, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα μαζί με ένα κουνελάκι. Ωστόσο, όταν η δραστηριότητα αυτή έχει να κάνει με ξένα υλικά, καλό είναι να ρωτήσουμε ένα ειδικό κτηνίατρο. Προφανώς για να περάσουμε κι εμείς και εκείνο καλά, μας ενδιαφέρει η ασφάλεια και η υγεία του. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο facebook, για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας.