Τα κουνελάκια όπως και τα άλλα ζωάκια υποφέρουν πολλές φορές από παράσιτα. Ωστόσο, η αποπαρασίτωση χωρίζεται σε δύο φάσεις: την πρόληψη και τη θεραπεία. Στο κομμάτι της θεραπείας δε θα απευθυνθούμε σε αυτό το άρθρο, καθώς αφορά αποκλειστική και μόνη ευθύνη των ειδικών κτηνιάτρων. Οπότε, αν δείτε στη γούνα του κουνελιού σας άσπρα κομματάκια σαν ξηροδερμία, μαυράδια ή οτιδήποτε ασυνήθιστο επικοινωνήστε χωρίς δεύτερη σκέψη με έναν ειδικό κτηνίατρο, για να σας συμβουλέψει. Ας δούμε τώρα το στάδιο της πρόληψης.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Το στάδιο της πρόληψης, είναι το πιο σημαντικό, καθώς σε αυτό το στάδιο αναλογιζόμαστε το πρόβλημα, τους παράγοντες που το προκαλούν και βλέπουμε ποια λύση μας συμφέρει όσον αφορά την υγεία για να μην έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Καλό είναι, λοιπόν, να δούμε πρώτα κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη μεταφορά ενός παράσιτου στο κουνελάκι μας, οπότε χρήζει η αποπαρασίτωση ως πρόληψη:

1) Ζούμε σε περιοχή με πολλά δέντρα και γρασίδι (κυρίως για επαρχία).

Σε αυτές τις περιοχές, μπορούμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι φορείς, μέσω των παπουτσιών μας και των ρούχων μας και να μεταφέρουμε κάποιο παράσιτο στο κουνελάκι μας. Η μόνη λύση είναι μηνιαία αποπαρασίτωση και για τους μήνες που θα μας υποδείξει γνώστης κτηνίατρος του είδους.

2) Έχουμε και άλλα κατοικίδια στο σπίτι.

Ακόμα και αν πχ ο σκύλος είναι στην αυλή και το κουνελάκι μας στο σπίτι και δε συναντιόνται ποτέ, η αποπαρασίτωση είναι αναγκαία, καθώς όπως είπαμε και στη περίπτωση νούμερο ένα, θα μπορούσε ένα παράσιτο να μεταφερθεί μέσω εμάς.

3)Το κουνελάκι μας έχει επαφή με το μπαλκόνι μας στο οποίο έρχονται τακτικά διάφορα  πτηνά όπως περιστέρια είτε στο διπλανό μπαλκόνι ή γενικά σε απόσταση 5 μέτρων κατοικούν μόνιμα περιστέρια ή άλλα πτηνά.

Στο μπαλκόνι μας βλέπει κάποιο δέντρο του δήμου και έχει πρόσβαση το κουνελάκι μας. Πάλι, θα πρέπει να αποπαρασιτώσουμε, καθώς είναι ζωάκια και φυτά που δε ξέρουμε τι μεταφέρουν.

4)Πάμε διακοπές μαζί με το κουνελάκι μας, ακόμη και αν είναι το πατρικό μας και βρίσκεται στην επαρχία.

Εδώ, το κουνελάκι αποπαρασιτώνεται για την περίοδο που θα βρισκόμαστε σε διακοπές, αν τους υπόλοιπους μήνες/μέρες ζει σε σπίτι που βρίσκεται μακριά από πράσινο και από άλλα ζωάκια. Αλλιώς, ακολουθούμε πάλι τις οδηγίες του ειδικού κτηνίατρου.
Αν λοιπόν, βρίσκεστε σε κάποια τέτοια ή παρόμοια περίπτωση, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα κτηνίατρο γνώστη του είδους και να συζητήσετε το θέμα της αποπαρασίτωσης και πόσους μήνες θα πρέπει να ακολουθείτε την αγωγή για πρόληψη. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε πως όλα τα φάρμακα κατά των παρασίτων δεν είναι αθώα. Όπως, ήδη γνωρίζουμε, τα κουνελάκια είναι αρκετά ευαίσθητα, οπότε κάποιο φάρμακο θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραίο για την υγεία του και την ίδια του τη ζωή.

Ποια είναι εκείνα τα φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τα κουνελάκια;

  • Frontline, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο ενός κουνελιού.

Είναι μεν ασφαλές για σκύλους και γάτες, απλά δεν ισχύει το ίδιο για τα κουνελάκια.

  • Σκόνες και σπρέι για ψύλλους, ακόμα και αν αναγράφεται πως είναι ασφαλή για γάτες, δεν είναι ασφαλή για κουνελάκια.

Μη ξεχνάτε, πως συνέχεια γλείφονται και έναν τέτοιο φάρμακο θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο.

  • Σαμπουάν για ψύλλους, ισχύει το ίδιομε το σπρέι και τις σκόνες.

Γιατί δεν επιτρέπεται το μπάνιο στα κουνελάκια;

Απλά θα προσθέσουμε, πως δεν ενδείκνυται το μπάνιο των κουνελιών, καθώς τα στρεσάρει. Θα μπορούσαν να προκληθούν πολλά προβλήματα υγείας, μιας και η γούνα τους δε στεγνώνει γρήγορα, ενώ απαγορεύεται το πιστολάκι και γενικά ρεύματα αέρα πάνω στα κουνελάκια, για λόγους υγείας. Θα μπορούσε μάλιστα να πεθάνει ένα κουνελάκι από το μπάνιο και υπάρχουν πολλά περιστατικά. Το μπάνιο δε συστήνεται από κανέναν κτηνίατρο ειδικό του είδους, πέρα από τοπικές πλήσεις που δεν περιλαμβάνουν εμβύθιση σε νερό πχ τοπικό πλύσιμο με μωρομάντηλο αν υπάρξει κάποια βρωμιά πάνω στη γούνα είτε με χαρτοπετσέτα με νεράκι, είτε αν η βρωμιά είναι αρκετά επίμονη με ειδικό σαμπουάν σε μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα στο σημείο που υπάρχει η βρωμιά. Και πάλι, προτιμούμε το ίδιο το κουνελάκι να πλυθεί μόνο του, παρά να εφαρμόζουμε τη μέθοδο με το μωρομάντηλο (πάντα χωρίς αλκοόλ) είτε με τη βρεγμλενη χαρτοπετσέτα με ή χωρίς ειδκό σαμπουάν.

Αφού είπαμε τι απαγορεύεται και πότε χρειάζεται αποπαρασίτωση ας δούμε τι επιτρέπεται.

Το μόνο φάρμακο που είναι ακίνδυνο για το σκοπό της αποπαρασίτωσης είναι το Stronghold 15mg & Stronghold plus Cat 15mg που είναι μέχρι και 2,5 κιλά. Αν το κουνελάκι σας είναι πιο μεγάλο σε κιλά, θα πάτε στην αμπούλα της ίδιας εταιρείας για γάτες για τα κιλά του κουνελιού σας. Για τους μήνες που πρέπει να αποπαρασιτώνεται το κουνελάκι θα σας ενημερώσει ειδικός κτηνίατρος. Οι αμπούλες αυτές έχουν δράσει ένα μήνα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αμπούλες της ίδιας εταιρείας για σκύλους, καθώς είναι πιο βαριές για ένα κουνελάκι και θα προκαλέσει πληθώρα προβλήματα.
Άλλες αμπούλες που πρόσφατα χρησιμοποιούν εξειδικευμένοι κτηνίατροι είναι η Advocate για Γάτες και Κουνάβια ως 4 κιλά και η evicto 15mg (πάλι ως 2,5 κιλά).
Τέλος, αν επιθυμείτε τρίμηνη προστασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την bravecto για γάτες βάσει κιλών (συνήθως χρειάζεται η μέχρι 2,8 κιλών, αλλά αν το κουνελάκι σας ζυγίζει παραπάνω θα πάτε στα επόμενα κιλά).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ STRONGHOLD 15mg

Σαν οδηγίες συστήσουμε να έχετε πλύνει τα χέρια σας πριν τη χορήγηση, όπως και να πλύνεται τη περιοχή του σώματός σας που έρθει σε επαφή με το φάρμακο. Το φάρμακο το τοποθετούμε στο σβέρκο του κουνελιού μας, στη μέση, και σε σημείο που ξέρουμε πως δεν θα το φτάσει αν πλυθεί με το στόμα του. Αν έχετε 2 ή περισσότερα κουνελάκια που βρίσκονται στο ίδιο χώρο, καλό είναι για 2 ώρες να τα παρατηρείτε για να μην γλύψει το ένα κουνελάκι, εκείνο που έχει το φάρμακο. Οπότε για 2 ώρες, είμαστε σε “καραντίνα” όταν υπάρχουν δύο και περισσότερα κουνελάκια. Στο ένα, δεν υπάρχει τόσος μεγάλος φόβος αν γίνει σωστά η τοποθέτηση. Μετά τις 2 ώρες το φάρμακο, θα έχει απορροφηθεί από τον οργανισμό, οπότε δε θα φοβόμαστε να συμβεί κάτι. Παρακάτω θα σας επισυνάψουμε ένα βίντεο για το πώς γίνεται η εφαρμογή. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η εφαρμογή της Advocate Αμπούλας.
Συνοψίζοντας, αν ζούμε κάτω υπό συνθήκες που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να αποπαρασιτώνουμε το κουνελάκι μας, για να το προφυλάξουμε και να μην ταλαιπωρείται στο μέλλον. Ωστόσο, πάντα θα πρέπει να είμαστε σε επαφή με τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το κουνελάκι μας αν είναι ειδικός  ή τηλεφωνούμε σε κάποιον κτηνίατρο ειδικό από τη λίστα των κτηνιάτρων που έχουμε αναρτήσει και γνωρίζουμε πως είναι ειδικοί, αν είστε σε επαρχία και δεν ξέρετε κάποιον ειδικό, για να σας συμβουλέψει με βάση την περίπτωσή σας. Επόμενο άρθρο εντός ημερών και συγγνώμη για την καθυστέρηση του άρθρου. Για να μαθαίνετε νέα μας επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο facebook.