Αν το κουνελάκι σας, είναι 6+ ετών, τότε συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο.
Τα κουνελάκια ζουν κατά μέσο όρο 10-12 έτη, σαφώς υπάρχουν κουνελάκια που θα ζήσουν περισσότερα έτη ανάλογα τον οργανισμό τους και την ποιότητα ζωής τους όπως, υπάρχουν και κουνελάκια που για διάφορους λόγους θα ζήσουν λιγότερα χρόνια. Ωστόσο, αν ακολουθούμε τη σωστή διατροφή & τη σωστή φροντίδα, αν δεν υπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το κουνελάκι μας, σαφώς έχουμε με το μέρος μας τις πιθανότητες να ζήσει για 10+ έτη.
Όταν, το κουνελάκι μας διανύσει το 6ο έτος, σαφώς αγωνιούμε για τη διατροφή του και για τις ανάγκες που θα έχει ως υπερήλικο κουνέλι. Οπότε ας τα δούμε αναλυτικά:
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η διατροφή δε διαφέρει από εκείνη των ενήλικων κουνελιών. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε πως το βάρος του μειώνεται, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με εξειδικευμένο κτηνίατρο που παρακολουθεί ήδη το κουνελάκι μας, ώστε είτε να αυξήσουμε κατά παρότρυνσή του την ξηρά τροφή που ήδη δίνουμε, είτε να προβούμε σε μια μίνι αλλαγή τροφής στην κατηγορία των υπερήλικων κουνελιών. Πλέον σχεδόν όλες οι εταιρείες που είναι κατάλληλες στην κατηγορία των ενήλικων κουνελιών, κυκλοφορούν τροφές για υπερήλικα κουνέλια. Η βάση τους είναι πάλι το χόρτο τίμοθι, απλά περιέχουν συστατικά, ώστε να κερδίζουν βάρος για να μην το χάνουν. Σε περίπτωση που το κουνελάκι μας δεν χάνει βάρος, αλλά αντίθετα παχαίνει, τότε πάλι με τον εξειδικευμένο κτηνίατρο, μειώνουμε τη ξηρά τροφή που ήδη τρώει και δεν χρειάζεται να μεταβούμε σε ξηρά τροφή για υπερήλικα κουνέλια.
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΛΛΕΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Bunny Rabbit Dream Senior |
Oxbow Essentials Senior Rabbit Food | Brit Rabbit Senior |
Selective Mature Food |
Αν χρειαστεί αλλαγή τροφής σε μια των παραπάνω εταιρειών, τότε εφαρμόζουμε τη διαδικασία αλλαγής που μπορείτε να βρείτε εδώ. Ωστόσο, αν μεταβούμε στην ίδια εταιρεία αντί για 1 μήνα μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε 15 μέρες. Αν πρόκειται για άλλη εταιρεία, ακολουθούμε κανονικά την αλλαγή του 1 μήνα.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΠΕΡΗΛΙΚΟΥ ΚΟΥΝΕΛΙΟΥ
Για να μπορούμε να δούμε αναλυτικά τι χρειάζεται ένα υπερήλικο κουνελάκι, ας δούμε τα σημάδια που προδίδουν πως το κουνελάκι μας έχει μεταβεί στο στάδιο της υπερήλικης ζωής του.
ΣΗΜΑΔΙΑ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
- Πιο λεπτή γούνα. Η γούνα θα αρχίσει να γίνεται πιο λεπτή και ίσως θα χάσει γούνα από σημεία όπως αυτιά και μάτια.
- Λιγότερη μυϊκή δύναμη.
- Χάσιμο κιλών, λόγω της μείωσης της μυϊκής τους δύναμης και της γούνας τους.
- Λιγότερη ενέργεια, δεν θα τρέχουν τόσο, θα κοιμούνται περισσότερο και δεν θα ανεβαίνουν τόσο σε έπιπλα.
- Ξηρότητα δέρματος, σε μερικά σημεία όπως στα αυτιά ίσως βγάλουν ξηροδερμία.
Βάσει αυτών σημαδιών θα πρέπει να πάμε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο με το που δούμε ένα από αυτά, έτσι το κουνελάκι μας βάσει τις συμβουλές του θα ανακάμψει. Ωστόσο, πέρα από αυτά τα σημάδια έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες ασθένειες που είναι κυρίως λόγω του ότι πλέον είναι υπερήλικα, όπως άλλωστε γίνεται και με εμάς τους ανθρώπους.
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
- Καταρράκτης, όπως και στους ανθρώπους έτσι και στα κουνέλια μπορεί να εμφανιστεί μετά τα 6+ έτη. Θα δούμε να μάτια του να γίνονται θολά, θα δούμε να αναπτύσσεται μια λευκή επιφάνεια πάνω στο μάτι (δεν είναι τσίμπλα και δεν αφαιρείται) και το κουνελάκι σιγά σιγά θα τυφλώνεται, ώσπου θα χάσει πλήρως την όρασή του. Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με εγχείρηση σε εξειδικευμένο κτηνίατρο με ειδίκευση οφθαλμίατρου, αλλά λόγω της ηλικίας συνήθως δεν προτιμάται. Ωστόσο, με το που δούμε πρόβλημα στα μάτια απευθείας απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο και έπειτα βλέπουμε τι επιλογές δίνονται. Αν για κάποιο λόγο δεν μπορεί να γίνει κάποια επέμβαση και χαθεί η όραση, το κουνελάκι μπορεί να ζήσει πλήρως, απλά αποφεύγουμε στο χώρο να έχουμε πολλά έπιπλα και η τουαλέτα να είναι ψηλή. Τα κουνέλια μπορούν να κατευθυνθούν και να προσανατολιστούν στο χώρο μέσω των μουστακιών τους και του αρώματος που έχουν αφήσει από το πηγούνιασμα αντικειμένων και γενικότερα μέσω της οσμής. Μπορεί να μην είναι ανεπτυγμένη όπως εκείνη των λαγωνικών, αλλά είναι εξίσου χρήσιμη και καλή. Με την ακοή που είναι αρκετά ανεπτυγμένη σε σχέση με άλλα κατοικίδια μπορούν να ακούσουν θορύβους που δεν ακούμε εμείς. Οπότε βάσει αυτών των αισθήσεων μπορούν να κινηθούν στο χώρο παρά την έλλειψη της όρασης και να είναι λειτουργικά.
- Αρθρίτιδα, έντονος πόνος στα οστά και κυρίως στα πίσω. Το κουνελάκι δεν θα πηδάει σε έπιπλα και δεν θα ουρεί με ευκολία, καθώς δεν θα μπορεί να κάνει την κίνηση των πίσω ποδιών κατά την ενούρηση. Επίσης, δεν θα μπορούν εύκολα να φροντίσουν τη γούνα τους, ειδικά στα πίσω μέρη του σώματός τους. Ωστόσο, εξαιτίας κάποιας φλεγμονής θα μπορούσε να προκληθεί ακόμα και παράλυση των πίσω άκρων. Με το που δούμε γενικά το κουνελάκι μας να δυσφορεί με κινήσεις, πάμε στον κτηνίατρο για να γίνει ένα τσεκ απ και να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.
- Ποδοδερματίτιδα και κυρίως δερματίτιδα, λόγω της λέπτυνσης της τρίχας και πολλές φορές λόγω αρθρίτιδας μιας και το κουνελάκι δεν θα ουρεί φυσιολογικά, αλλά πάνω του, η τρίχα λόγω τω ούρων θα αδυνατίσει ακόμα περισσότερο. Έτσι, θα προκληθούν περισσότερες πληγές, καθώς το δέρμα θα είναι εκτεθειμένο. Σε κάθε περίπτωση αν δούμε πως το κουνελάκι μας ουρεί πάνω του ή έχει ανοίξει πληγή στα πατουσάκια του, πάμε σε κτηνίατρο για αγωγή και για συμβουλές, για το πως θα μπορούσαν να αποτραπούν νεότερες πληγές.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ;
- Δεν αφήνουμε ακάλυπτες επιφάνειες, γενικά χρησιμοποιούμε χαλιά σε περιοχές που κινείται. Δεν πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένα τα πατουσάκια τους δεδομένου πως δεν έχουν τόση μυϊκή δύναμη και τρίχωμα.
- Αλλάζουμε υπόστρωμα από πέλλετ ξύλου σε πιο μαλακό πχ υπόστρωμα κυτταρίνης. Μπορείτε να δείτε στην τουαλέτα πιο μαλακά υποστρώματα.
- Δεν χρησιμοποιούμε ψηλές τουαλέτες, αλλά όσο πιο χαμηλές, ώστε να μην πονάνε τα πίσω άκρα και γενικά να μην το δυσκολεύουμε.
- Βάζουμε περισσότερα χόρτα στην τουαλέτα, ώστε να τρώει και παραπάνω χόρτα κυρίως για να τροχίσει τα δόντια του και να μην έχουμε ξαφνικά θέμα με δόντια.
- Προσπαθούμε να το ενθαρρύνουμε στην άσκηση, αυτό σημαίνει πως είτε το βάζουμε να “κυνηγήσει” τη λιχουδιά του, αυτό σημαίνει είτε πως το κάνουμε φυσικά έχοντας στο χέρι τη λιχουδιά και να κινούμαστε στο χώρο για να την αρπάξει, είτε με κάποιο “χαλί” από πετ σοπ που κρύβουμε μέσα τις λιχουδιές, είτε το παιχνίδι με τα πολλά κυπελάκια, είτε παιχνίδια που έχουν τρυπούλες και καπάκια στα οποία τοποθετούμε λιχουδιές. Οι λιχουδιές δεν χρειάζεται να είναι φρούτα ή κάποιο μπισκότο, μπορεί να γίνει και με τα πέλλετ που τρώει.
- Χάδια και μασάζ, όσο μας κάθεται χαϊδεύουμε στο κεφαλάκι του, στην πλάτη και αν μας αφήνει στα πατουσάκια του με μαλακές κινήσεις.
- Καλό χτένισμα, ειδικά στο πίσω μέρος του σώματος δεδομένου πως δεν θα μπορεί να το περιποιηθεί τόσο. Έτσι, δεν θα καταπιεί τρίχες, ώστε να πάθει στάση, δεν θα κάνουν οι τρίχες κόμπους που θα συσσωρεύονται βρωμιές και το κουνελάκι μας θα είναι καθαρό.
- Αν δούμε κατουρημένες περιοχές, χρησιμοποιούμε cornstarch ή πούδρα με βάσει το άμυλο (όχι ταλκ) για να στεγνώσει γρήγορα το σημείο και με μαλακές κινήσεις χτενίζουμε για να φύγει η σκόνη του αμύλου.
- Αν χρειαστεί μπάνιο στον πισινό, μόνο με συμβουλή κτηνιάτρου και πολύ καλό στέγνωμα. Χρειάζεται μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.
- Κόψιμο νυχιών, κάθε 40 μέρες για να μην τραυματίζονται τα πατουσάκια.
- Αν το κουνελάκι μας σταματήσει ή ελαττώσει χόρτα, αυξάνουμε επισκέψεις σε κτηνίατρο.
- Κρατάμε τα ματάκια καθαρά από τσίμπλες με φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένη γάζα, ώστε να μην μεταφέρουμε άθελά μας κάποιο μικρόβιο.
- Καλό θα ήταν να γίνονται αιματολογικές εξετάσεις.
- Γενικά αν δούμε αλλαγή σε κόπρανα, ούρα/ούρηση, οποιαδήποτε άλλη αλλαγή ΠΑΜΕ κτηνίατρο. Ακούγεται πλεονασμός να το αναφέρουμε, αλλά δυστυχώς πολλοί κηδεμόνες αντί να μεταβούν στον κτηνίατρο, ρωτάνε σε κουνελομάδες και κουνελοσελίδες, ενώ το προφανές είναι να μεταβούν σε κτηνίατρο. Μην ξεχνάτε κανένας δεν έχει τις γνώσεις ενός κτηνιάτρου εξειδικευμένου και σαφώς δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Σαφώς οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά ο κτηνίατρος μπορεί να σας πει με υπευθυνότητα τι αντιμετωπίζει το κουνελάκι σας και να δοθεί η απαραίτητη αγωγή, εθελοντές και άνθρωποι με εμπειρία, απλά γνωρίζουν βάσει των περιστατικών που έχουν αντιμετωπίσει. Ας μην ξεχνάμε ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ, οπότε είναι επικίνδυνο να λάβετε συμβουλή από κάποιον που είναι έξω από το χορό, δηλαδή δεν είναι κτηνίατρος και μάλιστα εξειδικευμένος.
Όπως βλέπετε δεν διαφέρει ένα υπερήλικο κουνελάκι από ένα απλά ενήλικο κουνελάκι. Απλά γίνεται πιο ευαίσθητο και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ευαισθησίες. Μην ξεχνάμε πως και εμείς κάποια στιγμή θα γεράσουμε και θα έχουμε θέματα υγείας, θα θέλαμε να μας πετάξει κάποιος στο δρόμο ή να μας βοηθήσει κάποιος ώστε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια αυτή τη φάση της ζωής μας; Έτσι θα πρέπει να σκεφτούμε και με τα κουνελάκια μας, θα πρέπει να τα βοηθήσουμε να ζήσουν με αξιοπρέπεια έως ότου μας εγκαταλείψουν σαν ένα ισότιμο μέλος της οικογένειά μας
Για περισσότερα νέα ή και απορίες μεταβείτε στα social media μας.