Μετά από πολύ καιρό και μιας και είμαστε στις αρχές του καλοκαιριού, επιβάλλεται να γράψουμε σχετικά με το μπάνιο στα κουνελάκια. Δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι οι κηδεμόνες που θα βρέξουν τα κουνελάκια τους σε μια προσπάθειά τους να τα δροσίσουν, ή το θεωρούν σωστό να πάνε μαζί στην παραλία για μπάνιο μιας και κυκλοφορούν αρκετά video που δείχνουν κουνέλια να κολυμπούν. Είναι όμως και το σωστό;
Τα κουνέλια σε αντίθεση με άλλα κατοικίδια όπως ο σκύλος, δεν χρειάζονται το μπάνιο, γιατί πολύ απλά καθαρίζονται μόνα τους. Μπορεί εμείς να νομίζουμε πως δεν είναι επαρκές το να γλείφονται, αλλά αποδειδεγμένα έχουν δείξει πως κάνουν καλύτερη δουλειά μόνα τους από όσο θα κάναμε εμείς αν τα καθαρίζαμε. Προφανώς, για να είναι καθαρά και για να μην μεταφέρονται οι βρωμιές από το εξωτερικό τους περιβάλλον, εμείς, ως κηδεμόνες θα πρέπει να φροντίζουμε τη συχνή αλλαγή και καθαρισμό της τουαλέτας όσο και του χώρου στον οποίο διαμένουν, είτε αυτός ο χώρος λέγεται πάρκο, είτε δωμάτιο, είτε σπίτι. Αν αυτά είναι καθαρά, τότε και το κουνελάκι μας, θα είναι μόνιμα καθαρό. Τι γίνεται όμως σε περίοδο καύσωνα; Δεν τα δροσίζει το μπάνιο; Η απάντηση είναι όχι. Πριν περάσουμε όμως στους λόγους που το μπάνιο είναι επικίνδυνο και εναλλακτικούς τρόπους που μπορούμε να τα βοηθήσουμε όταν είναι αρκετά βρώμικα, αξίζει να επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε τρόπους δροσιάς για την καλοκαιρινή περίοδο. https://rabbit-place.com/kalokairi-kouneli
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ;
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- 1 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ;
- 1.1 1.ΣΟΚ/ΣΤΡΕΣ
- 1.2 2.ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ
- 1.3 3.ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
- 1.4 4.ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
- 1.5 5.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΜΥΤΗ
- 1.6 ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΝΕΡΟ;
- 1.7 ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΟΥ ΜΠΑΝΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ;
- 1.8 ΤΙ ΚΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΒΡΩΜΙΚΟ;
- 1.9 ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΝ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ Η ΒΡΩΜΙΑ;
- 1.10 ΤΙ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΟΣΙΣΩ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΟΥ;
Τα μπάνια μπορούν να έχουν σοβαρά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία ενός κουνελιού. Τα περισσότερα κουνέλια δεν είναι συνηθισμένα στο νερό και το ξαφνικό μπάνιο μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικό. Μπορεί να προκαλέσει άγχος στο μικρό μας κουνελάκι. Αλλά ακόμη και εκείνα τα κουνέλια που τα πάνε καλά με το νερό έχουν τη δυνατότητα να αρρωστήσουν ή να αναπτύξουν μόλυνση/λοίμωξη ως αποτέλεσμα ενός μπάνιου. Δεδομένου ότι τα κουνέλια διατηρούνται τόσο καθαρά, δεν υπάρχει λόγος να τα θέσετε σε κίνδυνο βάζοντάς τα να κάνουν μπάνιο. Ας μην ξεχνάμε πως τα κουνέλια στη φύση κολυμπούν μόνο όταν θέλουν να γλυτώσουν από τον θηρευτή τους και πάλι δεν θα μπορέσουν να κολυμπήσουν μεγάλη απόσταση είτε γιατί μπορεί να κουραστούν, είτε γιατί μπορεί να τα φάει κάποιο μεγάλο σαρκοφάγο ψάρι είτε γιατί με το που κολυμπήσει θα πεθάνει από υποθερμία, κόπωση, τραυματισμό κ.ο.κ. Οπότε δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τα video που βλέπουμε, μπορεί να φαίνονται γλυκά και αθώα, αλλά η φύση είναι αμείλικτη και οι νόμοι της πάντα επικρατούν, δεν κοιτάει ομορφιά, αθωότητα και το πόσο γλυκός είναι κάποιος.
1.ΣΟΚ/ΣΤΡΕΣ
Τα κουνέλια είναι αρκετά ευαίσθητα ζώα, νομίζω το έχουμε καταλάβει ήδη ως κηδεμόνες. Πράγματα που ακούνε ή γίνονται για πρώτη φορά, στρεσάρουν το κουνελάκι μας. Αυτό το στρες μπορεί να οδηγήσει σε σοκ ή ακόμη και σε καρδιακή προσβολή. Όταν το κουνέλι εισέρχεται σε κατάσταση σοκ, η θερμοκρασία του σώματος αρχίζει να πέφτει και το κουνελάκι να αργοπεθαίνει. Στην ουσία είναι σαν να βγάζετε απότομα την μπρίζα από μια ηλεκτρική συσκευή, μόνο που το κουνελάκι έχει ζωτικά όργανα και ψυχή και δεν μπορεί να αντικατασταθεί όπως μια χαλασμένη συσκευή. Κάθε κουνελάκι είναι μοναδικό. Ας δούμε πως θα καταλάβουμε πως το κουνελάκι μας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.
Μερικά συμπτώματα κατάστασης σοκ είναι τα εξής:
- Γρήγορη Αναπνοή.
- Γρήγορος Καρδιακός Παλμός.
- Λευκά Ούλα.
- Χαλαρό/Αδύναμο Σώμα.
- Κρύα Αυτιά.
- Θολά Μάτια.
Αν τυχόν κάνατε μπάνιο το κουνελάκι σας ή το βρέξατε αρκετά, αν και κανονικά δεν θα έπρεπε, και είδατε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με εξειδικευμένο κτηνίατρο. Το να βάλετε το κουνέλι στο αμάξι σας ή σε κάποιο μεταφορικό μέσο, ειδικά αν δεν γνωρίζετε αν είναι διαθέσιμος ο κτηνίατρος, θα χειροτερέψει την κατάστασή του. Χρειάζεται αμεσότατα να του δωθούν οι κατάλληλες βοήθειες από εξειδικευμένο προσωπικό.
2.ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ
Τα κουνέλια έχουν παχύ τρίχωμα που στεγνώνει αρκετά δύσκολα. Ακόμα και αν προσπαθήσετε να το στεγνώσετε με πετσέτα παραδείγματος χάριν (το πιστολάκι δεν είναι και το καταλληλότερο μέσο, διότι μπορεί να προκαλέσει καύσιμο ή να υπερθερμάνουμε το κουνέλι και να το φέρουμε σε κατάσταση σοκ κλπ) δεν θα στεγνώσετε όλη τη γούνα του, σαφώς θα μείνουν τρίχες που θα είναι υγρές. Το τρίχωμα του κουνελιού εξάλλου τα βοηθάει έτσι παχύ όπως είναι να τα καλύπτει και να τα κρατάει ζεστά, τα δε αυτιά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Όσο περισσότερο μένει η γούνα υγρή, τόσο διαταράσσεται η ισορροπία να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία του σώματος τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην κατάσταση της υποθερμίας.
Εάν το κουνελάκι σας υποστεί υποθερμικό σοκ , θα πεθάνει σιγά-σιγά. Αν αγνοήσετε τα συμπτώματα, τότε δυστυχώς θα το χάσετε. Θα πρέπει λοιπόν να δράσετε άμεσα, να το τυλίξετε με μια πετσέτα, να το φέρετε σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρα και να το στεγνώσετε όσο μπορείτε μέχρι να πάτε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο, το οποίο ραντεβού πρέπει να γίνει αμεσότατα.
Μερικά συμπτώματα υποθερμίας είναι τα εξής:
- Δεν κινούνται ή κάνουν μικρές κινήσεις ως καθόλου.
- Αυτιά και Πόδια είναι παγωμένα ενώ έχουν παλ ροζ προς άσπρο χρώμα.
- Αδύναμη Αναπνοή.
- Αδύναμο Καρδιακό Παλμό.
- Δεν Ανταποκρίνονται όσο προσπαθείτε να τα επαναφέρεται στη ζωή.
3.ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
Τα κουνέλια μπορούν εύκολα να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Για αρχή ας πάρουμε την μπανιέρα ή την ντουζιέρα που σε συνδυασμό με το νερό και το σαπούνι, γίνονται αρκετά γλυστερές επιφάνειες. Τα πόδια τους δεν είναι συνιθισμένα σε τέτοιου είδους επιφάνειες, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν, θα γλιστρήσουν και θα τραυματιστούν. Μπορεί ακόμα και να σπάσουν κάποιο οστό στα πόδια τους και δυστυχώς όλα τα οστά δεν θέλουν απλά δέσιμο και ακινησία, χρειάζονται και χειρουργείο, το οποίο λόγω της φυσικής τους κατάστασης που είναι στρεσαρισμένα λόγω του νερού, μπορεί να πεθάνουν πάνω στο χειρουργείο. Τέλος, τα κουνέλια πάνω στον πανικό τους να ξεφύγουν μπορεί να τραυματίσουν εσάς ή τα ίδια. Τα πόδια τους είναι δυνατά σε αντίθεση με την σπονδυλική τους στήλη που είναι αρκετά ευαίσθητη, αν την σπάσουν θα μείνουν στην καλύτερη περίπτωση παράλυτα, στην χειρότερη θα πεθάνουν ακαριαία.
4.ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Το δέρμα του κουνελιού είναι ευαίσθητο. Το μπάνιο μπορεί εύκολα να ερεθίσει το δέρμα ενός κουνελιού και να προκαλέσει εξάνθημα ή μόλυνση. Το νερό αφαιρεί τα φυσικά έλαια, ενώ ταυτόχρωνα χαλάει το pH τόσο του δέρματος όσο και του τριχώματος, αφήνοντας το σώμα του και το δέρμα του ξηρό, και απροστάτευτο, μιας και εύκολα μπορεί να προκληθεί εντονότατη τριχόπτωση με πολλά κενά σημεία.
Το δέρμα ενός κουνελιού καταστρέφεται επίσης πιο εύκολα όταν είναι υγρό. Έτσι, ένα μικρό κόψιμο σε βρεγμένο δέρμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο σοβαρή και επώδυνη πληγή. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο στο κουνελάκι σας, θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως βοήθεια από τον κτηνίατρό σας.
5.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΜΥΤΗ
Εάν μπει νερό στο αυτί ενός κουνελιού, θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μόλυνση ή γενικότερα σε ωτίτιδα/λοίμωξη του αυτιού. Ομοίως, εάν μπει νερό στη μύτη του, κινδυνεύει να αναπτύξει λοίμωξη του αναπνευστικού. Είναι ιάσιμες αυτές οι λοιμώξεις; Ναι, αν δοθεί έγκαιρα η θεραπεία. Γνωρίζουμε, όμως, πως τα κουνέλια δεν θα δείξουν εύκολα τη αδυναμία τους, την ασθένειά τους δηλαδή. Οπότε αν πέσει νερό σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να παρακολουθείτε την συμπεριφορά και την όρεξή του κουνελιού σας. Ωστόσο, αν δεν υπήρξε κάποιο ατύχημα, γιατί θα πρέπει να υποβάλλεται το κουνελάκι σας σε μία τέτοια κατάσταση; Δεν είναι ενός είδους βασανιστηρίου και κακοποίησησης;
ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΟΥ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΝΕΡΟ;
Η απάντηση είναι όχι. Το κουνελάκι σας μπορεί να δείξει τα συμπτώματα ακόμα και μέρες αργότερα και δυστυχώς θα πεθάνει. Το χειρότερο είναι πως δεν θα μπορείτε να βρείτε την πραγματική αιτία θανάτου ειδικά αν έφυγε από λοίμωξη, διότι η αρχή του κακού ήταν το μπάνιο που κάνατε το κουνελάκι σας πριν λίγες μέρες και όχι η λοίμωξη σαν λοίμωξη.
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΟΥ ΜΠΑΝΙΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ;
Η απάντηση είναι προφανώς και όχι. Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες για να φύγουν τα παράσιτα για το κουνελάκι σας. Για αρχή θα πρέπει να πάτε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο και εκείνος θα σας δώσει είτε αμπούλα είτε θα κάνει ενέσιμη αγωγή, ανάλογα και με το μέγεθος του προβλήματος. Ποτέ όμως μπάνιο! Αμπούλες κατάλληλες για κουνέλια είναι η stronghold και η advocate για γάτες/κουνάβια ως 4 κιλά, που αναφέρονται στο άρθρο μας https://rabbit-place.com/apoparasitosi-se-kounelia/ . Αν σας δοθεί άλλη αμπούλα και ο κτηνίατρος δεν είναι εξειδικευμένος, καλύτερα να μην την βάλετε, διότι οι περισσότερες αμπούλες είναι τοξικές στα κουνέλια.
ΤΙ ΚΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΒΡΩΜΙΚΟ;
Το κουνέλι επουδενί δεν θα το κάνουμε μπάνιο. Τα κουνελάκια πάντα καθαρίζονται μόνα τους. Αν τα δούμε να μην καθαρίζονται στα σημεία που είναι βρώμικα μπορούμε είτε να πάρουμε λίγο νισεστέ, το άμυλο καλαμποκιού όπως λέγεται αλλιώς, και να ρίξουμε λίγο στο σημείο που είναι υγρό πχ από ούρα. Μετά, με χτένισμα για να φύγει το νισεστέ, θα δούμε πως θα φύγει η υγρασία αυτή. Η άλλη λύση είναι μωρομάντηλο χωρίς αλκοόλη ή νωπή πετσέτα και τρίβουμε ελαφρώς την παθούσα περιοχή. Στεγνώνουμε τυχόν υγρασία με μια δεύτερη πετσέτα. Εναλλακτικά μπορούμε αντί του νισεστέ να βάλουμε πούδρα για μωρά, ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΟΤΕ ΜΕ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟ ΤΑΛΚ /Ο ΤΑΛΚΗΣ!! ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΥΡΙΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΑΜΥΛΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ (=CORNSTARCH) ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ, Ή ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥΔΡΑ ΜΕ ΑΜΥΛΟ ΚΑΙ 2-3 ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΛΕΒΑΝΤΑΣ.
ΤΙ ΚΑΝΩ ΑΝ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ Η ΒΡΩΜΙΑ;
Αυτό θα συμβεί σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις που συμπίπτουν προβλήματα υγείας όπως αρθριτικά, παχυσαρκία, οδοντικά προβλήματα, θέματα ουροποιητικού όπως ουρολιθίαση, ecuniculi και γενικά προβλήματα στα οποία τα κουνέλια δεν μπορούν να κάνουν σωστά την ανάγκη τους ή έχουν σιελόρροια. Σε αυτή την περίπτωση, πάμε πρώτα με την μέθοδο του στεγνού μπάνιου (άμυλο κλπ) και αν δεν βρίσκουμε λύση ρωτάμε τον κτηνίατρο. Σαφώς πρώτο μας μέλημα είναι να βρεθεί λύση για το κύριο πρόβλημά του (οδοντικό κλπ) και ύστερα για το θέμα καθαριότητας.
ΤΙ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΟΣΙΣΩ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΟΥ;
Το θέμα αυτό έχει αναλυθεί αρκετά εδώ.
Σε γενικές γραμμές ένα κουνελάκι θα παραμείνει καθαρό, αν το χτενίζετε συχνά, αν του κόβετε τα νύχια, αν τσεκάρετε τα δόντια του στο τσεκ απ στον κτηνίατρο ή και μόνοι σας αν δείτε τα μπροστινά δόντια να μεγαλώνουν, να ελέγχετε τα αυτιά ειδικά τα λοπ που μαζεύουν εύκολα κερί και οδηγεί σε λοίμωξη, τα ματάκια αν έχουν τσίμπλες με φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένη γάζα, βγαίνει εύκολα η τσίμπλα (προσοχή σε περίεργες τσίμπλες, που μπορεί να σημαίνουν πρόβλημα στα δόντια και συνήθως είναι πιο πηχτές), όπως και να διατηρείται ο χώρος τους καθαρός (τουαλέτα συν χώρος διαμονής). Σημαντικοί παράγοντες επίσης είναι η σωστή διατροφή και η στείρωση, καθώς βοηθάνε σε υγιές τρίχωμα και υγιή νεφρά (διατροφή) και σε μη ύπαρξη οσμών και γενικά προβλημάτων του ουροποιητικού (ορμόνες, ουρολοίμωξη, πυομήτρα, καρκίνος γεννητικών κλπ η λύση είναι στείρωση + καθαρό περιβάλλον). Αν τα κάνετε όλα αυτά, θα έχετε ένα υγιέστατο κουνελάκι!
Αν θέλετε να μαθαίνετε περισσότερα νέα μας ακολουθήστε μας στα social media. Εμείς θα σας ευχηθούμε καλό καλοκαίρι και μακριά από βουτιές τους αγαπημένους μας φίλους, τα κουνελοφιλαράκια μας!