Επειδή, όμως, έχουμε συναντήσει και πολλούς που δε σηκώνουν λέξη παραπάνω, πάρτε μια βαθιά ανάσα και ξεχάστε όσα ξέρετε περί στειρώσεων.
Τα κουνελάκια είναι θηλαστικά και αναπαραγωγικά ζωάκια. Αυτό σημαίνει πως η φύση τα έχει προικίσει με τη δυνατότητα να γεννάνε, να θηλάζουν, να αναπαράγονται, δηλαδή να δημιουργούνται μεγάλοι πληθυσμοί κουνελιών, καθώς μια γέννα περιλαμβάνει 4-8 μωρά, ενώ μια κουνέλα γεννά 3-4 φορές το χρόνο, συνεπάγεται 12-32 κουνέλια κάθε χρόνο. Τώρα, ας γυρίσουμε στα οικόσιτα κουνέλια. Καταλαβαίνετε πως αυτός ο αριθμός είναι τεράστιος. Ειδικά, για έναν μη εκτροφέα. Γιατί, που θα πάνε όλα αυτά τα κουνέλια; Ήδη, υπάρχουν τόσα κουνελάκια εκεί έξω που ζητάνε σπίτι, τα δικά σας θα αυξήσουν τον ήδη υπάρχοντα αριθμό, από αδέσποτα κουνελάκια. Εκτός αυτού, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες αρπακτικών κατοικιδίων όπως ιδιοκτήτες φιδιών που για αυτούς η δωρεά ενός κουνελιού, είναι θετική, μιας και δεν θα ξοδευτούν για τη διατροφή του αγαπημένου τους κατοικιδίου.
Αν, λοιπόν, θέλετε να ζευγαρώσετε το κουνελάκι σας, σκεφτείτε τις συνέπειες, δηλαδή:
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- 1 Αν, λοιπόν, θέλετε να ζευγαρώσετε το κουνελάκι σας, σκεφτείτε τις συνέπειες, δηλαδή:
- 2 Ας δούμε τα οφέλη της στείρωσης στα κουνελάκια:
- 3 Όλα καλά,ως εδώ, η στείρωση δεν έχει τίποτα αρνητικό;
- 4 Σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνεται η στείρωση;
- 5 Πόσο κοστίζει μια στείρωση;
- 6 Ποιον κτηνίατρο να εμπιστευτώ;
- δε θα βρείτε εύκολα άτομα,
για να δεκτούν τα μωρά-κουνέλια στην οικογένειά τους, υπάρχουν πόσα αδέσποτα κουνελάκια εκεί έξω. Εκτός, αυτού ένας μη σωστός απογαλακτισμός φέρει ποικίλα προβλήματα στην υγεία τους.
- η πιο πιθανή και εύκολη υιοθεσία θα είναι σε ιδιοκτήτες αρπακτικών ή κυνηγούς,
οπότε το κουνελάκι θα γίνει γεύμα κατά 80%.
- αγοραπωλησίες,
αν δεν έχετε πιστοποιητικό εκτροφέα, είναι απαγορευτικές και διώκονται από το νόμο, οπότε αν έχετε σκεφτεί να ζευγαρώνετε κουνέλια για το κέρδος, λυπάμαι, αλλά τα πρόστιμα είναι τσουχτερά και ενδέχεται ακόμα και να πάτε στο κελί 33.
- η κουνέλα μπορεί να πεθάνει από συνεχείς, χωρίς μέτρο γέννες.
- αν ζευγαρώσετε μία φορά το κουνελάκι σας, θα αγριέψει, ενώ τα προβλήματα στο γεννητικό σύστημα, δε θα εξαλειφθούν από τη μία φορά.
Τι γίνεται, λοιπόν, αν δεν γεννάνε ή δεν ζευγαρώνουν τα κουνέλια;
Ας δούμε τα οφέλη της στείρωσης στα κουνελάκια:
- Δε θα πάθουν καρκίνο στα γεννητικά τους όργανα.
Το 60% των κουνελιών, που είναι πάνω από 3 χρονών και παραμένει αστείρωτο, θα εμφανίσει σύμφωνα με μελέτες καρκίνο στα γεννητικά όργανα. Με τη στείρωση, είναι βέβαιο πως δεν θα εμφανιστεί, αρκεί η επέμβαση να γίνει πριν τα 3 του χρόνια. Ο καρκίνος σε άλλα μέρη του οργανισμού, δεν εγγυάται σε καμία των περιπτώσεων με ή χωρίς στείρωση, αλλά άμα υπάρξει καρκίνος στα γεννητικά όργανα θα υπάρξουν μεταστάσεις και σε άλλα μέρη του οργανισμού, που θα οδηγήσουν στο θάνατο του κουνελιού μας.
- Από τη στιγμή που τα στειρώνουμε, εγγυώμαστε πως δε θα νοσήσουν από καρκίνο στα γεννητικά όργανα,
που όπως είδαμε είναι μεγάλο το πσοστό των νοσούντων μη αστείρωτων κουνελιών. Οπότε, αυξάνουμε το προσδώκιμο ζωής τους. Δηλαδή, θα ζήσουν μαζί μας αρκετά χρόνια.
- Το κουνελάκι μας δεν θα πάσχει από ορμονικό στρες.
Όλα τα κουνέλια που δεν έχουν στειρωθεί πάσχουν από ορμονικό στρες. Δηλαδή, θέλουν μονίμως να ζευγαρώσουν και αυτό έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά τους. Ένα στειρωμένο κουνέλι είναι αυτομάτως χαρούμενο, καθώς δεν πάσχει από ορμονικό στρες.
- Ένα ζήτημα, όχι στο θέμα υγεία τους, όσο για εμάς, είναι το συνήθειο της τουαλέτας.
Τα αστείρωτα κουνέλια θα κάνουν παντού την ανάγκη τους, γιατί αυτό τους “λένε” οι ορμόνες τους. Θέλουν να μαρκάρουν τη περιοχή τους, για την επίτευξη του ζευγαρώματος. Αν στειρωθεί, δε θα έχετε πρόβλημα με την τουαλέτα του, μπορεί να έχετε λόγω χαρακτήρα, αλλά ένα στειρωμένο κουνέλι μαθαίνει εύκολα σε σχέση με ένα στείρωτο, που μπορεί να μην μάθει και ποτέ.
- Δε θα είναι επιθετικό.
Οι ορμόνες σε ένα αστείρωτο κουνέλι, το κάνουν πιο επιθετικό. Δαγκώνει, ορμάει/επιτίθεται/γρυλίζει, καβαλικεύει είτε εμάς είτε παιχνίδια αν είναι αστείρωτο, αν στειρωθεί το κουνελάκι μας, όλα αυτά εξαλείφονται.
- Αν θέλετε να έχετε παραπάνω από ένα κουνέλι, η στείρωση γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αστείρωτα κουνέλια ιδίου ή διαφορετικού φύλου (εδώ θα έχετε γέννες) δε πρόκειται να σμίξουν ποτέ, επιθέσεις, τσακωμοί, τραυματισμοί μέχρι ακόμα θανάτου, θα γίνονται συχνά στο σπίτι. Τα στειρωμένα κουνέλια έχουν μεγάλες πιθανότητες να σμίξουν και να έχουν μια αρμονική ζωή.
- Συχνό φαινόμενο στα θηλυκά κουνέλια είναι οι ψευδοκυήσεις.
Το θηλυκό, νομίζει δηλαδή, πως είναι έγγυος και συμπεριφέρεται σαν έγγυος, γίνεται επιθετικό, φτιάχνει φωλιές με το μαλλί του κλπ. Οι ψευδοκυήσεις, σταματάνε με τη στείρωση.
- Τα θηλυκά κουνέλια, εκτός από καρκίνο, εμφανίζουν πυομήτρα, δηλαδή πύον στη μήτρα.
Αν εμφανιστεί, η στείρωση είναι μονόδρομος, ενώ με τη στείρωση δε θα εμφανιστεί ποτέ. Στα δε αρσενικά ερεθίζονται και πρήζονται οι όρχεις που εκτός από τον πόνο, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση όγκου. Αν αρχίζουν και πρήζονται/ερεθίζονται οι όρχεις, η λύση είναι μία…στείρωση.
- Με τη στείρωση δε συμμετέχουμε κι εμείς στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κουνελιών, οπότε λιγότερα κουνέλια αδέσποτα.
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργος ο όρος αδέσποτος σε κουνέλι, αλλά στην Ελλάδα έχουν βρεθεί πολλά παρατημένα κουνέλια σε δρόμους, στα σκουπίδια, σε μικρά άλση δήμων και σε άλλα μέρη. Μπορεί, εσείς, να δώσετε το κουνελάκι σας για υιοθεσία, αυτό δε σημαίνει πως η επόμενη οικογένεια θα το φροντίσει, είναι μεγάλο το ποσοστό εκείνων που τα παρατάνε.