Όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έτσι και τα κουνελάκια ανανεώνονται και συγχρονίζονται με τις διάφορες κλιματικές συνθήκες.

Στην περίπτωση αυτή, θα ασχοληθούμε με τις τρίχες.

Πόσοι από εμάς έχουν φρικάρει βλέποντας το κουνελάκι μας να μαδιέται κυριολεκτικά ή τα κακά του να είναι με τρίχες;

Τα κουνελάκια μας, λοιπόν, αλλάζουν τρίχωμα 4 φορές το χρόνο. Τέσσερις, δηλαδή, διαφορετικές εποχές. Οι 2 από αυτές θα είναι πιο έντονες και όπως καταλαβαίνουμε μιλάμε για άνοιξη και φθινόπωρο, καθώς από κρύο πάμε στη ζέστη και αντίστοιχα από τη ζέστη στο κρύο. Τι σημαίνει αυτό για το τρίχωμα; Μα προφανώς από το πιο πυκνό πάμε στο πιο αραιό τρίχωμα και αντίστοιχα, από το πιο αραιό μεταβαίνουμε στο πιο πυκνό. Στις ενδιάμεσες εποχές, καλοκαίρι και χειμώνα, δεν έχουμε το ίδιο έντονο φαινόμενο, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Το πόσο τρίχωμα θα βγάζει το κουνελάκι μας, εξαρτάται από την ράτσα του και μιλάμε για αλλαγή μάξιμουμ μίας εβδομάδας.

Τι κάνουμε για να τα βοηθήσουμε;

Θα πρέπει να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας το καθημερινό χτένισμα/βούρτσισμα. Στις περιόδους που έχουμε αλλαγή της γούνας, θα τα περιποιούμαστε δύο φορές την ημέρα, με το ιδανικότερο πρωί και βράδυ. Αν θα δούμε αρκετό μαλλί ή μαλλί στα κόπρανα δε θα πρέπει να ανησυχούμε, για περιόδους τριχόπτωσης, σημαίνει πως όλα κυλούν ομαλά. Αναφερόμαστε, στην περίπτωση των κοπράνων, καθώς πολλοί νομίζουν πως το κουνελάκι τους έχει κάποιο πρόβλημα. Η ύπαρξη τριχώματος στα κόπρανα, σημαίνει πως το στομαχάκι και το εντεράκι του, δρουν φυσιολογικά, αποβάλλοντας τις τυχόν τριχόμπαλες. Ωστόσο, θα πρέπει να τα παρατηρούμε κάθε μέρα και περισσότερο στις περιόδους τριχόπτωσης, καθώς τα κουνελάκια δεν αποβάλλουν τις τρίχες που εισέρχονται στον οργανισμό τους με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι γάτες, οπότε θα μπορούσε να προκληθεί μία στάση εντέρου στα αγαπημένα μας ζωάκια. Οπότε οι λύσεις είναι, καθημερινό χτένισμα και τακτή παρακολούθηση αν κάνουν κόπρανα και το είδος αυτών. Θα ανησυχήσουμε, μόνο αν δούμε σε συχνή και μεγάλη ποσότητα μαλακών κοπράνων (Τα βραδινά κόπρανα συμπεριλαμβάνουν και μαλακά, οπότε ανησυχούμε για τις υπόλοιπες ώρες και αν τα δούμε σε μεγάλη ποσότητα).

Πώς μπορώ να χτενίσω το κουνελάκι μου;

Θα πρέπει να προμηθευτούμε χτένα ή και βούρτσα. Προτείνω ένα βουρτάκι παλιό για φρύδια ή από κάποια ξεχασμένη μάσκαρα (αφού είναι καλά καθαρισμένη, χωρίς ίχνος χρώματος) για την περιοχή του προσώπου. Προφανώς, προσέχουμε την περιοχή των ματιών. Για το σώμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούρτσα ή χτενάκι για μωρά, μεταλλική χτένα για ψείρες (για ανθρώπους από φαρμακείο) είτε ειδικές χτένες/βούρτσες για ζωάκια. Γενικά, προτιμούμε χτένες τύπου flea combs. Η ιδανική χτένα για κουνέλια κατ’ε εμέ είναι η παρακάτω. Μπορούμε να τη φτιάξουμε εμείς, όπως στο βίντεο ή να τη προμηθευτούμε από το amazon, αν έχουμε πρόσβαση σε αυτό (στην Ελλάδα πληρώνουμε μεταφορικά, οπότε καλύτερα προτιμούμε τη χειροποίητη). Βέβαια, η ιδανική χτένα εξαρτάται και από το ποιά βολεύει καλύτερα εμάς και σε ποιά βλέπουμε να γίνεται δουλειά.

Πώς χτενίζω;

Πάντα με ελαφρές κινήσεις και πάντα με τη φορά της τρίχας. Καλό είναι να χτενίζουμε αν μας αφήνει την κοιλίτσα και ελαφρά τα πατουσάκια στα πέλματα. ΠΑΝΤΑ ΕΛΑΦΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ! Μπορεί άθελά μας να το τραυματίσουμε και μέγιστη προσοχή σε κοιλίτσα και πέλματα, αν δεν μας αφήνει δεν επιμένουμε.

Συπληρώματα διατροφής;

Δε προτιμώ να δίνω κάποιο συμπλήρωμα στην περίπτωση της τριχόπτωσης. Εκτός αν έχω κάποια σοβαρή περίπτωση και ο κτηνίατρος χορηγήσει κάτι. Προς το παρόν, ο προσωπικός μας κτηνίατρος μάς έχει προτείνει να δίνουμε ανά 2 μέρες 2-3 ml χυμό ανανά. Ο χυμός θα πρέπει να είναι 100% φυσικός, χωρίς ζάχαρη και με τα λιγότερα δυνατά ζάχαρα. Το δίνουμε με μία σύριγγα. Ο χυμός αυτός θα βοηθήσει να κινείται το εντεράκι, αλλά και να δυναμώσουν λίγο οι τριχούλες. Η βιταμίνη c πάντα βοηθάει στην ενδυνάμωση της τρίχας, απλά δε μου αρέσει να δίνω τη συσκευασμένη βιταμίνη c (κτηνιατρικής προέλευσης) αν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και η τριχόπτωση δεν είναι σοβαρή, ούτε πρόβλημα στις περιόδους που γίνεται. Προφανώς, όταν χορηγούμε χυμό ανανά, δε δίνουμε κάποιο άλλο φρούτο ή κάποιο λαχανικό υψηλό σε ζάχαρη πχ καρότο.

Το κουνελάκι μου βγάζει εδώ και αρκετό καιρό τρίχες (άνω των 10 ημερών), τι να κάνω;

Στην περίπτωση που η τριχόπτωση επιμένει για 2 εβδομάδες, καλό είναι να επισκεφτούμε το προσωπικό μας κτηνίατρο, ειδικό στα κουνέλια πάντα. Μερικές φορές, δεν είναι κάποιο παθολογικό αίτιο, ευθύνεται και ο ίδιος ο καιρός που είναι άστατος σε αυτές τις δύο εποχές (άνοιξη-χειμώνας). Έχει τύχει, να φτιάχνει ο καιρός την άνοιξη, να αρχίζει η τριχόπτωση, μετά να χαλάει ο καιρός, να σταματάει η τριχόπτωση και μετά να ξαναρχίζει όταν καλυτερεύει πάλι ο καιρός. Ωστόσο, καλό είναι να τον συμβουλευτούμε αν επιμένει το πρόβημά μας και γενικά αν δούμε κάτι μη φυσιολογικό στο δικό μας κουνελάκι. Ποτέ δεν τον αποφεύγουμε.

Καλά όλα αυτά, αλλά το κουνελάκι μου δεν κάθεται να το χτενίσω, τι να κάνω;

Πολλά κουνελάκια δε θέλουν σωματική επαφή. Βέβαια, όλα τα κουνελάκια δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα. Οπότε θα πειραματιστείτε. Αν δείτε πως δεν κάθεται στα πόδια σας, βάλτε το στο καναπέ, στο τραπέζι, στο γραφείο σας, κάπου αλλού που να βολεύει εσάς και το κουνελάκι σας, ακόμα κι αν αυτό είναι το πάτωμα. Κάθε φορά που κάθεται για χτένισμα θα του δίνεται μία λιχουδιά είτε μία μικρή φετούλα φρέσκου φρούτου από τα επιτρεπόμενα είτε μία λιχουδίτσα από τις κουνελολιχουδιές που σας έχουμε προτείνει. Έτσι, το χτένισμα θα γίνει παιχνιδάκι, απλά θέλει υπομονή και πειραματισμό.

Πώς μπορώ να προστατευτώ εγώ από τις τρίχες;

Καλό είναι όταν χτενίζετε το κουνελάκι σας να φορέσετε κάποια φόρμα που δε χρησιμοποιείτε, και κάποιο πανάκι κάτω από το μέρος που θα το χτενίσετε για να μην λερώσετε έπιπλα ή και χαλιά. Κοντά σας, καλό είναι να έχετε κάποια σακούλα, για να καθαρίζετε τακτικά τη χτένα από τις τρίχες. Για τα υπόλοιπα ρούχα, που θα γεμίζετε τρίχες όταν το χαϊδεύετε ή το αγκαλιάζετε, αν βέβαια, σας αφήνει, ιδανικό είναι το ρολό που είναι για τρίχες. Όλα τα supermarket έχουν τέτοια ρολά και τα ανταλακτικά τους, όπως και το ikea.
Συνοψίζοντας, τα κουνελάκια μας μάς μοιάζουν στο θέμα <<τριχόπτωση>>. Έτσι, όπως εμείς χτενιζόμαστε κάθε μέρα, έτσι και αυτά χρειάζονται χτένισμα κάθε μέρα. Αν δούμε κάτι που μας ανησυχεί απευθυνόμαστε σε ειδικό κτηνίατρο και ποτέ δεν δίνουμε κάποιο φάρμακο ή οτιδήποτε άλλο χωρίς να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρό μας. Άφοβα, μπορούμε να δώσουμε για αυτές τις περιόδους, χυμό ανανά στην ποσότητα που αναφέραμε και ΠΟΤΕ δεν δίνουμε κάποιο άλλο φρούτο ή λαχανικό υψηλό σε ζάχαρη, αν δώσουμε εκείνη την ημέρα χυμό ανανά. Αν το κουνελάκι μας είναι δύσκολο στο χτένισμα, ψάχνουμε τι του αρέσει περισσότερο και σαν στάση και σαν μέρος και όταν κάθεται το επιβραβεύουμε. Θα χαρούμε να δούμε τυχόν απορίες σας ή οτιδήποτε άλλο στα σχόλια ή στη σελίδα μας στο facebook. Μείνετε συντονισμένοι για το νέο μας άρθρο!