Κατάλληλα Συμπληρώματα για κουνέλια

Συχνά μας ρωτάτε για κατάλληλα συμπληρώματα που μπορούν να πάρουν τα κουνελάκιας, όπως κι εμείς σε προηγούμενα άρθρα έχουμε αναφερθεί σε μερικά συμπληρώματα. Σήμερα θα πούμε για όλα τα κατάλληλα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Προφανώς δεν δίνουμε συμπληρώματα χωρίς να ενημερώσουμε πρώτα τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το κουνελάκι μας και δεν αναλαμβάνουμε εμείς την ευθύνη πριν ελάχιστων εξαιρέσεων. Τα συμπληρώματα δεν αποτελούν πανάκεια και δεν αντικαθιστούν επουδενί τον εξειδικευμένο κτηνίατρο. Τα συμπληρώματα, απλά βοηθούν τα κουνελάκια μας σε συνδυασμό με κάποια αγωγή συνήθως.

Ας δούμε τα κατάλληλα συμπληρώματα και θα προσπαθήσουμε να τα αντιστοιχήσουμε ανά κατηγορίες και όχι τόσο ανά εταιρείες. Εξάλλου στην Ελλάδα από συμπληρώματα κατάλληλες εταιρείες είναι η Oxbow και η Bunny Nature.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 • ΕΞΤΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΪΣΜΑ

  Το πιο σημαντικό από όλα. Δεν θεωρείται ένα 100% συμπλήρωμα, καθώς βοηθάει το κουνελάκι μας να μην μείνει νηστικό και να πάρει όλα τα θρεπτικά για αυτό συστατικά. Το δίνουμε όταν υπάρχει στάση εντέρου, κάποιο χειρουργείο και γενικά σε περιπτώσεις που το κουνελάκι μας δεν μπορεί να φάει και παρουσιάζει κάποια αδυναμία. Πρέπει πάντα να βρίσκεται στο κουτί πρώτων βοηθειών, ακόμα και αν το κουνελάκι μας δεν έχει αντιμετωπίσει ένα τέτοιο περιστατικό παλαιότερα. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

  • Critical Care Oxbow:

   Για τα κουνέλια κυκλοφορεί σε 3 συσκευασίες:

   H μόνη διαφορά είναι η γεύση που έχει η σκόνη και επομένως το μείγμα. Οπότε εξαρτάται από το τι τρώει το ίδιο το κουνέλι. Προτιμώτερο είναι να πάρετε κάποια γεύση όπως Μήλο-Μπανάνα ή Παπάγια, για να μπορεί το κουνελάκι να το φάει πιο εύκολα.

  • Bunny Nature:

   bunny nature rescue feed

   Λειτουργεί όπως και το Critical Care απλά υπάρχει σε δύο μεγέθη. Δυστυχώς το έουμε δει μόνο σε κτηνίατρο και όχι σε pet shop. Απλά η μικρή συσκευασία κοστίζει 3 ευρώ και είναι κατάλληλη και για κουνελάκια που δεν παθαίνουν συχνά στάση, αλλά και για ταξίδια που θέλουμε πιο μικρές συσκευασίες.

   Τη χρήση και τη δοσολογία του Critical Care & Rescue Feed  θα την αναλύσουμε στο επόμενο άρθρο.

 • ΠΡΟΚΙΝΗΤΙΚΑ ΕΝΤΕΡΟΥ/ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ

  • Oxbow Papaya Support

   papaya supporrt 600x800 1
   Χρησιμοποιείται κυρίως για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αν πχ το κουνελάκι μας μαδάει και φοβόμαστε να μην μαζέψει το έντερο του κουνελιού τρίχες, μπορούμε να δώσουμε αντί φρέσκου ανανά. Η δοσολογία είναι πίσω από τη συσκευασία βάση κιλών του κουνελού μας.

  • Oxbow Digestive Support

   s l400
   Το Digestive Support δίνεται καθαρά όταν έχουμε διαταραχές στο γαστρεντερικό είτε αυτό λέγεται στάση εντέρου, είτε διάρροια, είτε γενικότερα θέματα του γαστρεντερικού. Περιέχει ινουλίνη που είναι φυσικό πρεβιοτικό. Οπότε προσέχουμε τη δοσολογία, διότι αν χορηγήσουμε παραπάνω από όσο ρπέπει θα διαταράξουμε το γαστρεντερικό σύστημα και ίσως έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα όπως διάρροια. Η δοσολογία αναγράφεται στο πίσω μέρος τη συσκευασίας.

  • Bunny Nature Gastroplex

   gastroplex bunny 1
   Κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το Digestive Support της Oxbow. Απλά δεν μπορεί να δοθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως και το Digestive Support. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για συμπληρώματα και όχι για λιχουδιές.

 • ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ/ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

  Τα επόμενα δύο συμπληρώματα τα δίνουμε πάντα με την έγκριση του κτηνίατρου. Δεν είναι όπως τα προηγούμενα που μπορούμε να τα δώσουμε σε έκτακτη ανάγκη, χωρίς βέβαια να υπερβάλλουμε. Τα συγκεκριμένα δίνονται όταν υπάρχουν κάποια θέματα στο ουροποιητικό σύστημα. Συνήθως μαζί με κάποια αγωγή.

  • Oxbow Urinary Support

   natural science urinary 274 382 s 1

  • Bunny Nature Uroplex

   bunny uroplex 416x549 1

 • ΒΟΗΘΗΜΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

  • Skin And Coat-Oxbow

   OX350711 600x800 1
   Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα βοηθάει την τρίχα και το δέρμα. Μπορούμε να το δώσουμε σε τριχόπτωση σαν συμπλήρωμα αν θέλουμε να βοηθήσουμε το κουνελάκι μας. Απλά προτιμούμε όταν έχουμε έντοντη τριχόπτωση και πάντα ενημερώνουμε τον κτηνίατρό μας.

 • ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΣΤΩΝ

  Τα παρακάτω συμπληρώματα βοηθούν τα οστά αν πχ έχει υπάρξει κάταγμα ή σε γηραιότερα κουνέλια που αρχίζουν να εμφανίζονται διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα.

  • Oxbow Joint Support

   81sQ3gbInL. AC SL1500 350x450

  • Bunny Nature Arthroplex

   bunny nature govet arthroplex 1

 • ΒΙΤΑΜΙΝΗ C/ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΣ

  • Oxbow Vitamin C

   20200709163254 oxbow vitamin c 60tb 120gr 1
   Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα δίνεται σε καταστάσεις στρες και μετά από ανάρρωση από κάποια ασθένεια.

  • Bunny Nature proFit Balance

   batch upload b3a7cdb7 7b46 4187 8abb 8820a81392a1 1
   Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα δίνεται μόνο σε καταστάσεις στρες πχ αλλαγή περιβάλλοντος κλπ

 • ΠΟΛΥΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

  Είναι σκευάσματα που περιέχουν διάφορες βιταμίνες σημαντικές για την ενίσχυση της υγείας του κουνελιού. Δεν δίνουμε χωρίς εξετάσεις και χωρίς να μας το υποδείξει ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος.

  • Oxbow Multi-Vitamin

   OX350703 600x800 300x400

  • Bunny Nature Multivitamin

   multivitamin product big.d5f566f38f034efe 350x450 1

 • ΥΠΕΡΒΑΡΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ

  • Bunny Nature Hepaplex

   Ενίχυση του ήπατος, όταν υπάρχουν ηπατικά προβλήματα και ένα καλό βοήθημα για τα παχύσαρκα κουνέλια, μιας και βοηθάει στη μείωση του βάρους.
   hepaplex product big.6dbe13f1ac453943 300x400 1

  • Bunny Nature FibreSlim

   Βοηθάει στην μείωση του βάρους σε υπέρβαρα κουνέλια.
   fibreslim product big.cc9325cf3fa649af 300x400 1

 • ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ

  • Bunny Nature Bronchoplex

   Ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα, ειδικά όταν υπάρχουν αναπνευστικά προβλήματα.
   bronchoplex product big.eced1c64b95c7a73 300x400 1

 • ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

  • Bunny Nature Immunoplex

   Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, δίνοντας στο κουνέλι εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για αυτή την περίπτωση.
   immunoplex product big.83b1807fc52e24ed 300x400 1

Προφανώς υπάρχουν και άλλα συμπληρώματα. Εμείς αναφέραμε εκείνα που θεωρούμε πιο σημαντικά, ώστε να γνωρίζετε κι εσείς την ύπαρξή τους και πού χρησιμοποιείται το κάθε συμπλήρωμα. Όπως αναφέραμε, τα συμπληρώματα δεν τα δίνουμε ποτέ μόνοι μας, δηλαδή δεν αναλαμβάνουμε εμείς την πρωτοβουλία. Πάντα τα δίνουμε μετά από την προτροπή του εξειδικευμένου κτηνίατρου που παρακολουθεί το κουνελάκι μας.

Εξαίρεση ίσως να αποτελούν τα βοηθήματα για τροφή, προκινητικά εντέρου και εκείνο το συμπλήρωμα που ενισχύει την τρίχα σε τριχόπτωση και τα έχουμε ΠΑΝΤΑ στο κουτί πρώτων βοηθειών. Όλα τα υπόλοιπα δεν τα δίνουμε χωρίς να πάμε πρώτα σε κτηνίατρο για εξέταση. Σε μερικά όπως πολυβιταμίνες ίσως χρειαστούν και αιματολογικές εξετάσεις πριν τα χορηγήσουμε. Οπότε μέγιστη προσοχή. Τα συμπληρώματα δεν αντικαθιστούν φάρμακα, απλά βοηθούν τον οργανισμό σε συνδυασμό μερικές φορές με κάποια αγωγή.

Τα συμπληρώματα της Oxbow τα βρίσκουμε σε pet shop και σε μερικούς εξειδικευμένους κτηνίατρους, ενώ τα συμπληρώματα της Bunny Nature σε κτηνίατρους πλην από Gastroplex και Uroplex, τα οποία μπορούμε να βρούμε και σε pet shop. Στα βοηθήματα για τροφή σας έχουμε βάλει το plus4u, καθώς έχει δωρεάν μεταφορικά σε όλη την Ελλάδα αν επιλέξετε κάποιο e-shop.gr point. Προφανώς μπορείτε να το βρείτε και σε pet shop και σε κτηνίατρο (εξειδικευμένο).

Το επόμενο άρθρο θα αφορά πώς δίνουμε σωστά το Critical Care και το Rescue Feed. Οπότε μείνετε συντονισμένοι στο facebook  στο like page μας, στο group μας και στο instagram για να μάθετε πρώτοι πότε θα βγει το νέο μας άρθρο.