Σήμερα θα μιλήσουμε για το δεύτερο και τελευταίο μέρος του άρθρου <<ΠΩΣ ΤΟ ΚΟΥΝΕΛΑΚΙ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ & ΥΓΙΕΣΤΑΤΟ; >>
Πρέπει να τονίσουμε ότι με το μίνι check up που θα περιγράψουμε πιο κάτω ΔΕΝ αντικαθιστούμε το check up στον κτηνίατρο. Αποτελεί ένα μέτρο πρόληψης, ώστε αν δούμε κάτι περίεργο να επικοινωνήσουμε και να επισκεφτούμε έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο.
Αφού λοιπόν, έχουμε αυτά στο νου μας πάμε στο επόμενο κομμάτι.
ΜΙΝΙ CHECK UP
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ
Εδώ, θα σας πούμε 3 τρόπους που μπορείτε να μετρήσετε εύκολα το βάρος του κουνελιού σας:
- Τρόπος Νο1: Με ζυγαριά τροφίμων που μπορεί να ζυγίσει ως 5kg (Για νάνους και μεσαία κουνέλια).
-
- Παίρνετε μία κούτα ή το κλουβί μεταφοράς.
- Ζυγίζετε χωρίς το κουνελάκι.
- Σημειώνετε το βάρος σε ένα χαρτί.
- Τοποθετείτε το κουνελάκι στην κούτα/κλουβί μεταφοράς.
- Το ζυγίζετε.
- Σημειώνετε το βάρος.
- Αφαιρείτε τα δύο αυτά βάρη μεταξύ τους.
- Σημειώνετε σε ένα ημερολόγιο ή ένα τετράδιο που θα έχετε για αυτό το σκοπό τη διαφορά.
-
Αν η ζυγαριά σας μηδενίζει τότε κάνετε την ίδια διαδικασία απλά δε σημειώνετε το βάρος της κούτας, μηδενίζετε το βάρος και έπειτα βάζετε το κουνελάκι σας και απλά σημειώνετε το τελικό βάρος στο ημερολόγιο/τετράδιό σας.
- Τρόπος Νο2: Με ζυγαριά μπάνιου.
Εδώ κάνουμε την ίδια διαδικασία απλά αντί για κούτα/κλουβί μεταφοράς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εμάς σαν μέσο. Δηλαδή:
-
-
- Μετράμε το βάρος μας χωρίς το κουνελάκι μας.
- Παίρνουμε το κουνελάκι μας αγκαλιά.
- Μετράμε το βάρος μαζί με το κουνελάκι μας.
- Αφαιρούμε τα 2 βάρη, για να βρούμε το βάρος του.
-
- Τρόπος Νο3: Έξυπνη ζυγαριά μπάνιου.
Εδώ οι κινήσεις είναι πιο απλές και δεν χρειαζόμαστε καν τετράδιο/ημερολόγιο.
Για τη ζυγαριά που θα μιλήσω και χρησιμοποιώ εγώ είναι η Xiaomi Mi Smart Scale 2. Την αγόρασα σε Crazy Sundays από το E-Shop 15 ευρώ. Τώρα την έχει 19,90. Μπορείτε να την βρείτε εδώ ή να ψάξετε στο Skroutz.
-
- Κατεβάζουμε την εφαρμογή Mi Fit από το Google Play αν έχετε κινητό Android ή από το αντίστοιχο για Ios.
- Κάνετε λογαριασμό στην xiaomi αν δεν έχετε ήδη, διαφορετικά κάντε σύνδεση.
- Στο συν, πάνω δεξιά αν το πατήσετε θα πατήσετε εκεί που λέει scale.
- Κάνετε όλα τα βήματα που σας λέει για να συνδέσετε τη ζυγαριά στην εφαρμογή αυτή.
Αφού λοιπόν συνδέσετε τη ζυγαριά και πήγαν όλα καλά, πάτε στο Status της εφαρμογής, εκεί θα έχει ένα πράσινο εικονίδιο που δείχνει τη ζυγαριά. Κάθε φορά που θέλετε να ζυγίσετε εσάς ή το κουνελάκι σας πατάτε πάνω.
Για να ζυγίσετε το κουνελάκι σας. Αφού έχετε μπει στο περιβάλλον της ζυγαριάς θα πατήσετε κάτω δεξιά “Weight infant” έχει ένα εικονίδιο που δείχνει ένα βρέφος και θα ακολουθήσετε τις οδηγίες.
-
-
- Ζυγιστείτε εσείς πρώτα χωρίς το κουνέλι μέχρι να δείξει το ακριβές βάρος.
- Κατεβείτε από τη ζυγαριά και θα πάρετε το κουνελάκι αγκαλιά.
- Ζυγιστείτε μαζί με το κουνελάκι σας.
-
Την πρώτη φορά ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα προφίλ στο κουνελάκι σας και εκεί θα αποθηκεύονται όσες μετρήσεις κι αν κάνετε.
Ο έλεγχος του βάρους μπορεί να γίνει μία φορά την εβδομάδα. Αν παρατηρήσουμε απότομη απώλεια ή απότομη αύξηση του βάρους, τότε επικοινωνούμε με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Αρχικά, βάζουμε το κουνελάκι σε ένα μέρος με καλό φωτισμό οπότε έχουμε δύο επιλογές, είτε καθόμαστε σε μια καρέκλα σε σημείο με καλό φωτισμό και φέρνουμε το κουνελάκι στα μπούτια μας είτε σε ένα τραπεζάκι που έχουμε βάλει κάποιο φλισάκι. Το φλισάκι μας βοηθάει ώστε να έχουμε σταθερό το κουνελάκι μας, αλλά και για εκείνο ώστε να νιώθει ασφάλεια. Αν το επίπεδο είναι λείο και γλιστράει θα στρεσαριστεί αρκετά.
Αν το κουνελάκι σας είναι γενικά ήρεμο, μπορείτε να το κάνετε στο πάτωμα ή στο κρεβάτι, αρκεί να υπάρχει καλός φωτισμός.
Τέλος, πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε πλύνει τα χέρια μας ή να φοράμε γάντια για δική μας και δική του προπάντων ασφάλεια.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΑΤΙΩΝ
Κοιτάμε πολύ προσεκτικά τα ματάκια. Αν έχουν κάποια τσίμπλα καθαρίζουμε με φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένη γάζα την περιοχή. Αν δούμε ερεθισμό, απώλεια τρίχας γύρω από την περιοχή του ματιού, πρησμένο ή ένα μάτι που δακρύζει συχνά, επικοινωνούμε άμεσα με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΥΤΗΣ-ΣΤΟΜΑΤΟΣ
Στη συνέχεια, κοιτάζουμε την μυτούλα. Αν δούμε πώς είναι υγρή η περιοχή γύρω από την μύτη, έχει μυξούλες ή κάτι που μας κινεί την προσοχή καλούμε τον κτηνίατρο. Για τη περιοχή του στόματος, κοιτάμε αν υπάρχει σιελόρροια δηλαδή αν τρέχουν σάλια κι αν η περιοχή είναι υγρή. Συνήθως, όταν τρώνε λαχανικά μπορεί να δούμε την περιοχή ελαφρώς πράσινη. Θα πρέπει να ανησυχήσουμε αν βλέπουμε συνέχεια σιελόρροια που μπορεί να ακολουθείται και από μείωση τροφής, άρα και μικρότερα κακά. Η απώλεια της τρίχας κοντά στη μύτη και στο στόμα θα πρέπει πάλι να μας προβληματίσει.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΥΤΙΩΝ
Αν έχουμε κάποιο μικρό φακό, μπορούμε να το τοποθετήσουμε πάνω από το πτερύγιο του αυτιού. Τα υγιή αυτιά δεν μυρίζουν και είναι πεντακάθαρα, μιας και τα κουνελάκια από τη φύση τους είναι καθαρά ζωάκια. Αν δούμε κάτι, επικοινωνούμε με κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ-ΤΡΙΧΑΣ
Αυτό το βήμα μπορούμε να το κάνουμε κατά τη διαδικασία χτενίσματος. Δηλαδή μπορούμε όπως χτενίζουμε το κουνελάκι μας να παρατηρούμε το δέρμα, αν δούμε κάποιο ερυθρό και ερεθισμένο σημείο ή κάποιο μπιμπικάκι. Ωστόσο, σε κουνέλια που είναι πιο σκουρόχρωμα ή έχουν πιο σκούρο δέρμα, αυτό το βήμα ίσως να μην είναι τόσο εύκολο. Οπότε όταν τελειώσουμε το χτένισμα ψηλαφίζουμε με τα δάκτυλά μας το κουνελάκι μας, από τα μαγουλάκια του, το πηγούνι/λαιμό και τη ράχη σιγά σιγά και σταδιακά ως την ουρίτσα. Τα δάκτυλα μας πρέπει να κινούνται κυκλικά σαν να κάνουμε μασάζ και απαλά. Είναι ένα βήμα που με τα γάντια θα μας δυσκολέψει, οπότε γυμνά χέρια και καλά πλυμένα πριν τη διαδικασία αυτή. Αν μας κεντρίσει κάτι το ενδιαφέρον επικοινωνούμε με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΟΙΛΙΑΣ
Αφού με την ψηλάφηση έχουμε ελέγξει σχεδόν όλο το σώμα ήρθε η ώρα της κοιλιάς. Είναι ένα μέρος που είναι ευαίσθητο για τα κουνέλια. Δεν δείχνουν την κοιλίτσα τους αν δεν εμπιστεύονται κάποιον και είναι το σημείο που γαργαλιούνται αρκετά κουνελάκια. Οπότε η εξέταση μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη. Εδώ είτε τα καθίζουμε στα μπούτια μας (ποτέ ανάσκελα) είτε στο τραπεζάκι αλλά να ακουμπάνε πάνω μας, η πλάτη τους δηλαδή όσο είναι καθιστά ή σηκώνουμε ελαφρώς τα μπροστινά άκρα. Αφού έχουμε πρόσβαση στη κοιλιά αρχίζουμε τη ψηλάφηση. Μην ξεχνάμε πώς στην κοιλίτσα και τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν μαστούς, για την ακρίβεια 8. Απλά στα θηλυκά οι θηλές είναι πιο έντονες. Οπότε με καλό φωτισμό μπορούμε να δούμε αν πρόκειται για μαστό ή για σπυράκι. Αν υπάρχει κάποιο σπυράκι/απόστημα, καλούμε τον κτηνίατρο.
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΑΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΞ ΚΑΘΕ 2Η ΜΕ 3Η ΜΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ. ΑΝ ΔΟΥΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΡΙΧΩΜΑΤΟΣ, ΕΞΟΓΚΩΜΑ/ΑΠΟΣΤΗΜΑ, ΑΥΓΑ ΕΝΤΟΜΩΝ Ή ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ, ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΔΙΩΝ
Όπως έχουμε το κουνελάκι μας καθιστά, μπορούμε να ελέγξουμε τα πατουσάκια του. Κοιτάμε για αρχή την ουρίτσα, τα πατουσάκια αν έχουν κόπρανα και τα καθαρίζουμε με μια νωπή πετσετούλα ή μωρομάντηλο χωρίς αλκοόλη. Στη συνέχεια, κοιτάμε αν το κουνελάκι μας έχει νυχάκια που χρειάζονται κόψιμο. Αν χρειάζονται κόψιμο, είτε πάμε στον κτηνίατρο είτε κόβουμε με τον τρόπο που έχουμε υποδείξει εδώ.
Στη συνέχεια, κοιτάμε τα πέλματα. Αν δούμε απώλεια τρίχας, κάποιο ερεθισμό ή κάτι σαν εξόγκωμα είναι συμπτώματα που οδηγούν στο φαινόμενο της ποδοδερματίτιδας. Για την ποδοδερματίτιδα θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο για το πώς μπορούμε να την αποφύγουμε. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο επικοινωνούμε με έναν κτηνίατρο, καθώς μπορεί να χρειαστεί αγωγή. Αν δούμε ένα μικρό εξόγκωμα που μεγαλώνει σιγά σιγά, είναι επίσης σήμα κινδύνου. Η αιμορραγία σε αυτό το σημείο σίγουρα χρήζει άμεσα επίσκεψη σε κτηνίατρο. Εδώ θα δείτε φωτογραφία για το πώς περίπου μοιάζει στα αρχικά στάδια.
Αυτό το στάδιο καλό είναι να γίνεται κάθε 3-5 μέρες.
ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Ο έλεγχος της θερμοκρασίας καλό είναι να γίνεται αν για κάποιο λόγο νιώθουμε το κουνελάκι μας πιο ζεστό ή πιο κρύο. Αν το δούμε νωχελικό, καλό είναι να καλέσουμε άμεσα κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο. Αν χρειαστεί και μας πει να του πούμε τη θερμοκρασία (αν μας έχει υποδείξει πώς να κάνουμε αυτό το βήμα) τότε την παίρνουμε.
Οπότε καλό είναι γενικά για αυτό το στάδιο να ρωτήσουμε έναν κτηνίατρο να μας δείξει, γιατί μπορεί να πληγώσουμε το κουνελάκι μας και θέλει λεπτούς χειρισμούς. Συνοπτικά αυτό που κάνουμε είναι: με ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο, αφού αλείψουμε την άκρη σε αγνή βαζελίνη για βρέφη, να τοποθετήσουμε το θερμόμετρο στον πρωκτό, όχι βαθιά. Περιμένουμε να μετρήσει τη θερμοκρασία. Από 38.3°C – 39.4°C είναι φυσιολογική θερμοκρασία, πιο κάτω ή πιο πάνω πρέπει να μας ανησυχήσει και να επικοινωνήσουμε άμεσα με κτηνίατρο αν δεν το έχουμε κάνει ήδη.
Είδαμε, λοιπόν, πώς πρέπει να εξετάζουμε στο σπίτι το κουνελάκι μας. Μην ξεχνάμε πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και να είμαστε αρκετά ευλαβικοί/προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Ένας λάθος χειρισμός μπορεί να κάνει κακό στο κουνελάκι μας. Αν δούμε πώς δεν μπορούμε και φοβόμαστε, αρκούμαστε απλά στη ψηλάφηση όπως κάθεται το κουνελάκι μας και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε σε κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο.
Μείνετε συντονισμένοι στο facebook τόσο στη σελίδα μας όσο και στην ομάδα μας για περισσότερα νέα. Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε για επόμενο άρθρο.