Συχνά μπορεί να ανησυχούμε και να απορούμε αν το κουνελάκι μας είναι χαρούμενο. Ένα κουνελάκι είναι χαρούμενο όταν εκτός από την αγάπη που του προσφέρουμε είναι και υγιέστατο. Είναι, άραγε, το κουνελάκι μας υγιέστατο; Πώς θα το καταλάβουμε;

Για να είναι το κουνελάκι μας υγιέστατο και κατά συνέπεια χαρούμενο πρέπει να ακολουθήσουμε τα ακόλουθα. Πριν, όμως, αναλύσουμε τι πρέπει να κάνουμε για την υγεία του πρέπει αν πούμε πώς στο άρθρο αυτό θα έχει και δεύτερο μέρος που θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, μιας κι ένα στάδιο χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε αναλυτικά:

1. Διατροφή

Όπως έχουμε ξαναπεί η διατροφή των κουνελιών χωρίζεται σε 2 στάδια:

  • Διατροφή Νεογνών, μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ.
  • Διατροφή ενηλίκων, μπορείτε να βρείτε αναλυτικά εδώ.

Και στις δύο περιπτώσεις όπως βλέπουμε σημαντικό είναι το χόρτο, απλά διαφέρει η ποικιλία ανάλογα και της ηλικίας τους. Ωστόσο πρέπει να μην ξεχνάμε τι απαγορεύεται και να μην δώσουμε κάτι από τα απαγορευμένα, ακόμα και σπάνια. Δεν είναι θέμα τακτικότητας στα απαγορευτικά. Θεωρούνται ακατάλληλα και μία στιγμή αρκεί δυστυχώς να συμβεί το κακό. Οπότε μην πειραματίζεστε. Εδώ θα έχουμε και μια λίστα με τα απαγορευτικά σνακ/τροφές.

Απαγορευτικές και επικίνδυνες τροφές για κουνέλια.

Προφανώς, δεν αναφερόμαστε στις εταιρείες, αλλά σε όλη την γκάμα των απαγορευτικών τροφών/σνακς.

Όσον αφορά, τα λαχανικά και τα φρούτα όπως έχουμε ξαναπεί, καλό είναι να δίνονται σε ενήλικα κουνελάκια και η γνωριμία με νέα λαχανικά πρέπει να γίνεται σταδιακά, για αν δούμε αν έχει τυχόν αλλεργίες/δυσανεξίες. Οπότε δοκιμάζουμε μια μικρή ποσότητα για 2-3 μέρες, αν δούμε διάρροια δίνουμε παραπάνω χόρτα κι αν επιμείνει πάμε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Η λίστα είναι η εξής:

imerisia diatrofi img 1

Πάντα πρέπει να έχουμε με λίγα λόγια στο νου μας τη διατροφική πυραμίδα των κουνελιών. Έτσι, θα δίνουμε πάντα ό,τι χρειάζεται να φάει.

business company finance planning pyramid chart statics future 3 23370

2. Τακτικό Έλεγχο σε Κτηνίατρο

Το στάδιο αυτό είναι τόσο σημαντικό όσο κι εκείνο της διατροφής και δεν πρέπει να παραλείπεται. Το κουνελάκι μας πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρό του, τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο. Τουλάχιστον σημαίνει το λιγότερο 1 φορά, καθώς εξαρτάται από το ίδιο το κουνελάκι. Η επίσκεψη είναι ανεξάρτητη του εμβολιασμού, καθώς μερικά κουνέλια μπορεί να μην χρειαστούν να εμβολιαστούν. Βέβαια θα πρέπει αν ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας με βάση τη δική σας περίπτωση για το κομμάτι <εμβολιασμός>>. Η αποπαρασίτωση είναι ανεξάρτητη του εμβολιασμού. Δηλαδή, αν αποπαρασιτώνετε το κουνελάκι σας δε σημαίνει πώς είναι καλυμμένο από το εμβολιασμό και αντίστροφα. Αλλά αυτά αποτελούν συζήτηση που πρέπει να γίνει με τον κτηνίατρό σας.

Καλό είναι να κάνετε και μία αιματολογική εξέταση. Στα κουνέλια ως περίπου 6 ετών κάθε 2 έτη και στα κουνέλια άνω των 6 ετών κάθε χρόνο. Εδώ, θα συμπεριληφθούν και οποιεσδήποτε άλλες εξετάσεις είναι αναγκαίες ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Όσον αφορά έκτακτα περιστατικά εννοείται πώς πρέπει να γίνει άμεσα επίσκεψη και όχι να περιμένετε την επόμενη εξέταση αν είναι κοντά.

3. Στείρωση

Η στείρωση είναι ένα θέμα ταμπού στις μέρες μας. Σε αυτό το σημείο θα σας αφήσουμε το άρθρο που έχουμε ήδη γράψει εδώ. Αν το κουνελάκι μας έχει ιδανικό βάρος, παθολογικά είναι υγιέστατο και ο κτηνίατρος είναι εξειδικευμένος τότε το ποσοστό να πάθει κάτι σε αυτό το χειρουργείο είναι μικρό. Σε ανειδίκευτο το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μεγάλο. Στα θυληκά η στείρωση θεωρείται υποχρεωτική μιας και το ποσοστό να πάθει καρκίνο της μήτρας είναι 2 στα 3 κουνέλια. Τα αρσενικά έχουν μεν μικρότερες πιθανότητες, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς το κουνελάκι δε θα νοσήσει από καρκίνο σε μεγαλύτερη ηλικία και τότε η επέμβαση αυτή έχει μεγαλύτερο ρίσκο. Οπότε θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας και να πάτε σε έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο που σας εμπνέει εμπιστοσύνη.

4. Mini check-up στο σπίτι

Το συγκεκριμένο check-up δεν αντικαθιστά επ’ ουδενί το check-up του κτηνίατρου. Είναι ένας προληπτικός έλεγχος που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας ή να ρωτήσουμε τον κτηνίατρό μας να μας δείξει πώς γίνεται. Έτσι, μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο αν όλα πάνε καλά. Αν δούμε κάτι περίεργο επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας. Το συγκεκριμένο στάδιο είναι αυτό που θα αναλύσουμε στο επόμενο άρθρο για να πάρετε μία γεύση πώς γίνεται.

5. Χώρος

Όπως έχουμε αναλύσει σε παλαιότερό μας άρθρο, ο χώρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το κουνελάκι. Είναι ένα κατοικίδιο που όπως ο σκύλος και η γάτα χρειάζονται αρκετό χώρο. Αυτό οφείλεται λόγω της ανατομίας τους. Σε ένα μικρό κλουβάκι μπορούν να δημιουργηθούν ποικίλα προβλήματα. Δείτε εδώ αναλυτικότερα, ποιος χώρος είναι ιδανικός για το κουνελάκι σας και για εσάς.

Μην ξεχνάμε ποτέ, πώς ακόμα κι αν του προσφέρουμε τον ιδανικό χώρο πχ πάρκο πρέπει να βγαίνει κι εκτός αυτού στο δωμάτιο ή σε όλο το σπίτι. Πρέπει να γίνεται αυτό τουλάχιστον 6-8 ώρες τη μέρα.

6. Φροντίδα

Σε αυτό το κομμάτι περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ασφάλεια του σπιτιού, ένα κουνελάκι είναι επικίνδυνο να ζει σε χώρο με καλώδια, επικίνδυνα φυτά και μπρίζες. Οπότε διαβάστε το σχετικό άρθρο για αν βρείτε διάφορες λύσεις, για να μην κινδυνεύει τις ώρες που είναι ελεύθερο.
  • Καθαριότητα, Εννοείται πως το σπίτι μας και ο χώρος του πρέπει να είναι καθαρά, καθώς κάποια μικρόβια μπορεί να μεταδοθούν στο κουνελάκι μας ή σε εμάς. Δεν μπορούν να μεταδοθούν μικρόβια από το κουνελάκι σε εμάς και αντίστροφα, αλλά από αντικείμενα πχ παπούτσια, ρούχα, χέρια κλπ. Αν αρρωστήσουμε εμείς δε θα είμαστε και σε θέση να το φροντίσουμε. Οπότε το κομμάτι καθαριότητα και κανόνες υγιεινής είναι αρκετά σημαντικό κομμάτι για όλους μας.
  • Κουτί Πρώτων Βοηθειών, απλά πρέπει να υπάρχει όπως έχουμε κι εμείς. Μπορεί το κουνελάκι μας να μην έχει πάθει ποτέ τίποτα, αλλά σε περίπτωση που κάποια στιγμή συμβεί κάτι και είναι αργία ή ακατάλληλη ώρα ή βρισκόμαστε σε μέρος που δεν έχει αυτά που χρειαζόμαστε τι θα κάνουμε; Για αυτό καλό είναι να φτιάξουμε ένα κουτί πρώτων βοηθειών που μπορεί να προσβάσιμο και σε διάφορά μας ταξίδια.
  • Νύχια και Τρίχες. Πρέπει να τα φροντίζουμε συνέχεια. Για τα νύχια βρείτε το άρθρο εδώ. Για τις τρίχες πρέπει να γίνεται κάθε μέρα χτένισμα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στο γαστρεντερικό. Μπορείτε να βρείτε ένα άρθρο εδώ. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ψηφίσετε αν θέλετε σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα να ασχοληθούμε ειδικά, με τις περιόδους που έχουμε αλλαγή τριχώματος άρα και απώλεια τριχών.
  • Καλοκαίρι και Χειμώνας, δύο εποχές διαφορετικές. Έχουμε γράψει δύο άρθρα που αφορούν για τη μεταχείριση του κουνελιού μας τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα.

Αυτά κατά τη γνώμη μας είναι τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε για να έχουμε ένα υγιέστατο και κατά συνέπεια χαρούμενο κουνέλι. Σαφώς, μπορούμε να αγοράσουμε ή να φτιάξουμε παιχνίδια, να ασχοληθούμε μαζί του  με διάφορες δραστηριότητες και να του πάρουμε μια παρέα μιας και είναι κοινωνικά ζωάκια. Αλλά δεν φτάνουν αυτά. Η ρίζα του προβλήματος είναι πιο βαθιά. Σαφώς τα σημαντικότερα είναι η διατροφή, η εξέταση και η στείρωση, αλλά δεν παύει να μας απασχολεί η σωστή φροντίδα και η αγάπη που θα προσφέρουμε στο κουνελάκι μας. Μείνετε συντονισμένοι στο facebook τόσο στη σελίδα όσο και στο group μας για περισσότερα νέα και μην ξεχάσετε να ψηφίσετε αν θέλετε αν δείτε στα επόμενα μας άρθρα, άρθρο που να αφορά την πτώση τριχών.