Μπορεί σε μερικούς να φανεί ένα χαζό άρθρο. Ωστόσο, έχουμε παρατηρήσει πως στο facebook μας στέλνετε ερωτήσεις και απορίες τι να κάνετε σε διάφορα συμβάντα. Να ξεκαθαρίσουμε ό,τι δεν είμαστε κτηνίατροι και γενικότερα δεν πρέπει να δεχόμαστε συμβουλές από το ίντερνετ. Κάθε περίπτωση διαφέρει, αλλά και κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Οπότε στην ίδια περίπτωση με την ίδια αγωγή μπορεί να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες. Κι εδώ θα κάνουμε την εξής ερώτηση:

Αν είχατε εσείς κάποια παράξενα συμπτώματα θα ρωτούσατε στο facebook, θα τα googlάρατε ή θα τηλεφωνούσατε στον ιατρό σας (παθολόγος, καρδιολόγος, οφθαλμίατρος κλπ) για να σας πει τι να κάνετε π.χ. εξέταση;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να είναι η τρίτη, δηλαδή να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Αν κάνετε κάτι από τα 2 πρώτα, καλύτερα να το κόψετε, γιατί δεν αργεί η στιγμή εκείνη που θα γυρίσει σε κακό.

Αφού, λοιπόν, στη δική σας περίπτωση θα καλέσετε έναν ιατρό, γιατί να μην κάνετε το ίδιο και στο κουνελάκι σας; Άλλωστε το τηλέφωνο δεν χρεώνεται και μπορεί κάτι να είναι τόσο απλό που να λυθεί μέσω τηλεφώνου ή να σας κρούσει τον κώδωνα πώς δεν είναι όσο αθώο εσείς το θεωρείτε και να χρειαστεί εξέταση.

Πάμε, λοιπόν, ξανά στην προηγούμενη ερώτηση. Μέσα στην παρένθεση αναφέραμε κάποιες ειδικότητες ιατρών. Τι μας δείχνει αυτό; Μας δείχνει πώς κάθε περίπτωση θέλει εξειδικευμένη γνώση. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα κουνελάκια. Θέλουμε κτηνίατρο εξειδικευμένο στα κουνέλια. Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι κτηνίατροι που προορίζονται για τους σκύλους και τις γάτες εξειδικευμένοι για τα κουνελάκια. Μπορείτε να βρείτε σε αυτό το link εξειδικευμένους κτηνιάτρους βάση της περιοχής στην οποία ζείτε. Αν δεν βρείτε στην περιοχή σας μπορείτε να βρείτε συμβουλές παρακάτω.

Ας σταματήσουμε να μακρηγορούμε και ας δούμε τα σημάδια που μας λένε άμεσα να πάμε σε έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο:

1. Το κουνελάκι μας δεν είναι δραστήριο ως συνήθως.

Θα το δούμε να κάθεται νωχελικά σε μία στάση συνήθως και ποτέ με την κοιλιά του προς τα εμάς. Θα έχει την κοιλιά του προς το έδαφος.  Μπορεί να το δούμε να προσπαθεί να αλλάζει στάσεις τακτικά, αλλά να κάθεται σε ένα μόνο μέρος. Αυτό θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

2. Αλλαγές στην όρεξή του για φαγητό ή στις προτιμήσεις του.

Μπορεί να δούμε το κουνελάκι μας να μην θέλει να φάει καθόλου το φαγητό του (χόρτα, λαχανικά ή πέλλετ). Μπορεί να το δούμε ξαφνικά να μην τρώει καθόλου χόρτα και να προτιμάει πιο μαλακά φαγητά πχ φρούτα, μαλακά λαχανικά. Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση να ελάττωσε απότομα την ποσότητα του φαγητού του, δεν είναι ανησυχητικό αν γίνεται μετάβαση σε πιο θερμές εποχές και γίνεται σταδιακά. Μας ανησυχεί αν την μία μέρα έτρωγε 2 χούφτες χόρτα και ξαφνικά κατέβηκε στην 1.

3. Μικρότερα κόπρανα ή καθόλου κόπρανα.

Τα μικρότερα κόπρανα συνήθως υποδηλώνουν πώς μείωσε απότομα τη τροφή του. Καθόλου κόπρανα σημαίνει στάση εντέρου και πρέπει να πάμε άμεσα σε κτηνίατρο. Και οι 2 περιπτώσεις ωστόσο πρέπει να μας κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε πώς ένα κουνελάκι πρέπει να τρώει συνέχεια χόρτο και να αφοδεύει κατά συνέπεια συχνά.

4. Σπασμένα κόκαλα/πόδια.

Τα κόκαλα των κουνελιών είναι αρκετά ευαίσθητα. Αυτό οφείλεται και στην ανατομία των κουνελιών. Αν δούμε τη στιγμή που έγινε το ατύχημα ή αν δούμε το κουνελάκι μας να μην πατάει κανονικά κάποιο πατουσάκι του, πρέπει να πάμε επειγόντως στον κτηνίατρο.

5. Το κουνελάκι μας καταρρέει.

Το συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών αιτιών. Σε κάθε περίπτωση αν το κουνελάκι μας είναι αδύναμο και δεν μπορεί να σταθεί και καταρρέει πάμε άμεσα σε κτηνίατρο.

6. Το κουνελάκι μας αναπνέει από το στόμα.

7. Υγρή μύτη/υγρά μάτια/βήξιμο/φτέρνισμα/αγκομαχητό.

8. Αυγά εντόμων στο δέρμα/ξηροδερμία/αλωπεκία/κοκκινίλα στο δέρμα/Εξόγκωμα στο σώμα.

9. Αίμα στα ούρα.

Το αίμα στα ούρα υποδηλώνει πολλά πράγματα. Αν το κουνελάκι σας είναι αστείρωτο το πιο πιθανό αίτιο είναι ο καρκίνος στα γεννητικά όργανα. Αν το κουνέλι σας είναι στειρωμένο υποδηλώνει ουρολοίμωξη ή ουρολιθίαση. Αυτό προφανώς μπορεί να συμβεί και στα αστείρωτα. Δυστυχώς, η πιθανότητα του καρκίνου σε αυτά αν υπάρχει σωστή διατροφή είναι πιο μεγάλη. Στα στειρωμένα που διατρέφονται σωστά η πιθανότητα να δούμε αίμα στα ούρα είναι αρκετά μικρή. Σε κάθε περίπτωση απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο.

10. Σιελόρροια/Υγρή γούνα γύρω από το στόμα/λαιμό/Εξόγκωμα κοντά στο στόμα.

Κάτι τέτοιο σχετίζεται με τα δόντια. Πιθανότατα το κουνελάκι σας να έχει κάποια ακίδα. Μην ξεχνάτε, τα δόντια στα κουνελάκια και οι ρίζες τους μεγαλώνουν συνέχεια. Τα κουνελάκια έχουν συνολικά 28 δόντια, 6 μπροστά και 22 πίσω. Αν δεν τρώει χόρτα ο σχηματισμός ακιδών είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που χρειάζεται εξειδικευμένο κτηνίατρο για τον τροχισμό τους ή αφαίρεση χαλασμένων δοντιών.

11. Αιμορραγία/Πύον/Πληγές/Αποστήματα/Εξογκώματα.

12. Περίεργη κίνηση κεφαλής/Ανήσυχο κουνέλι/Επιληπτική κρίση.

Στον όρο ανήσυχο κουνέλι εννοούμε όταν κάνει περίεργες κινήσεις. Δεν εννοούμε τα άλματα της χαράς, αλλά πχ όταν κάνει άλματα και δεν μπορεί να σταθεί όρθιο.

13. Κλαίει/Βγάζει φωνούλες/Κροταλίζει έντονα τα δόντια του.

14. Διάρροια/Πολλά κόπρανα τυφλοτροφίας.

Η τυφλοτροφία σαν διαδικασία έχουμε πει πώς είναι φυσιολογική. Ωστόσο, αν δούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας τέτοιου είδους κόπρανα ή αυξήθηκε ξαφνικά η ποσότητα αυτών είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

15. Αυτιά που μυρίζουν/έχουν κρούστα/έχουν περίεργη κλίση.

15REASONS

Το κουνελάκι μας μπορεί να έχει κάποιο από τα παραπάνω ή ένα συνδυασμό από τα παραπάνω. Σε αυτή την περίπτωση επικοινωνούμε με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο. Συνήθως προτιμούμε να είναι ένας που ξέρει το ιστορικό του. Αν δεν βρίσκουμε τον κτηνίατρο μας, τότε ψάχνουμε για κάποιον άλλο εξειδικευμένο στην περιοχή μας αν υπάρχει.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε την παραπάνω εικόνα και να γράψετε τηλέφωνα ανάγκης ενός ή κάποιων κτηνιαάτρων στην περιοχή σας, για αν τα έχετε άμεσα διαθέσιμα.

Επιλογή κτηνίατρου.

Πώς θα ξέρω αν ο κτηνίατρος που έχω επιλέξει είναι εξειδικευμένος; Είναι ένα ερώτημα που συχνά μάς ρωτάτε. Μπορείτε να δείτε τη λίστα μας. Μπορεί ο κτηνίατρος που έχετε επιλέξει να είναι εξειδικευμένος, αλλά να μην τον γνωρίζουμε. Σε αυτή την περίπτωση αν είστε σίγουροι/σίγουρες πώς είναι εξειδικευμένος επικοινωνήστε μαζί μας. Αν δεν είστε 100% σίγουροι/σίγουρες τότε μπορείτε να πάρετε μία δεύτερη γνώμη, έστω και τηλεφωνικά από τους κτηνιάτρους της λίστας. Μην διστάσετε αν σας πει να τον επισκεφτείτε. Καλύτερα να ξοδέψετε παραπάνω χρήματα για επίσκεψη, παρά να χορηγήσετε κάτι στο κουνελάκι σας, που μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Αν είστε σε περιοχή που δεν υπάρχει κάποιος κτηνίατρος εξειδικευμένος για κουνέλια, επικοινωνήστε με κάποιο κτηνίατρο της λίστας μας, τηλεφωνικά και αν μπορείτε να τον φέρετε σε επαφή με κάποιον κτηνίατρο της περιοχής σας που εμπιστεύεστε. Αν πάλι χρειαστεί να γίνει μεταφορά σε εξειδικευμένο κτηνίατρο θα πρέπει να βρείτε κάποιον σχετικά κοντά σας. Δυστυχώς, κάποια περιστατικά δεν μπορούν αντιμετωπιστούν από κάποιο ανειδίκευτο, ακόμα και με οδηγίες.

Καλό είναι να έχουμε έναν κτηνίατρο, καθώς θα ξέρει το ιστορικό από το κουνελάκι μας και έναν για έκτακτη περίπτωση σε περίπτωση που απουσιάζει ο δικός μας κτηνίατρος.

Γιατί μας λέτε συχνά για εξειδικευμένους κτηνιάτρους; Μήπως παίρνετε χρήματα; Μήπως οι κτηνίατροι αυτοί κερδοσκοπούν χωρίς λόγο;

Είναι μια ερώτηση που επίσης δεχόμαστε συχνά. Όχι, δεν χρηματιζόμαστε από κάποιον κτηνίατρο. Οι κτηνίατροι αυτοί προέκυψαν έπειτα από έρευνα και με τη συμβολή των αναγνωστών μας μιας και εκείνοι μέσω έρευνας μάς έδωσαν το δικό τους feedback. Μπορείτε κι εσείς να απαντήσετε στην έρευνά μας.

Όσον αφορά την εξειδίκευση κι αν αυτοί οι κτηνίατροι κερδοσκοπούν. Η εξειδίκευση για τα κουνέλια είναι απαραίτητη, καθώς έχουν διαφορετική ανατομία από εκείνη του σκύλου και της γάτας και χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης και χειρισμού. Μόνο ένας με εξειδικευμένες γνώσεις μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία το κάθε περιστατικό. Προφανώς, ο κτηνίατρος δεν είναι θεός, οπότε δεν μπορεί να υπάρξει 100% επιτυχία. Θα υπάρξει σίγουρα ένα ποσοστό αποτυχίας. Ωστόσο, σε έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο το ποσοστό αυτό είναι μικρό σε σχέση με έναν ανειδίκευτο που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας αντιμετώπισης του περιστατικού. Όσον αφορά την κερδοσκοπία, σίγουρα όπως και σε όλα τα επαγγέλματα θα υπάρξουν οι <<κακοί>> επαγγελματίας που θα θέλουν να βγάλουν αρκετό κέρδος.

Όσον αφορά τη διαφορά τιμών, δεν είναι θέμα κερδοσκοπίας, είναι θέμα υλικών, φαρμάκων και εργατοώρας του κάθε επαγγελματία και πώς αυτά κοστολογούνται. Τώρα, αν κάποιος σας πει να κάνετε παραπάνω εξετάσεις στο κουνελάκι σας σίγουρα δε θα θέλει να κερδοσκοπήσει αν συντρέχει λόγος. Καλύτερα να κάνετε ό,τι εξετάσεις σας συστήσει για αν βρεθεί το πρόβλημα, παρά να ταλαιπωρηθείτε σε κούραση, κόπο, χρόνο και χρήμα για να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση που έχει ξεφύγει. Άλλωστε στην υγεία είτε του κουνελιού μας είτε του οποιοδήποτε κατοικίδιου μας είτε των παιδιών μας είτε της δικής μας υγείας καλό είναι να μην κάνουμε οικονομίες και “τσιγκουνιές”. Καλύτερα να “σπαταλήσουμε” χρήματα για να είμαστε καλά, παρά για το οτιδήποτε άλλο.

Άλλωστε για να είναι καλά το κουνελάκι μας θα πρέπει να του προσφέρουμε μια καλή ποιότητα ζωής. Αν κάνετε όσα έχουν ειπωθεί στη σελίδα μας, σίγουρα δε θα έχετε περίεργα περιστατικά. Απλά είναι και οι μικρές περιπτώσεις που κάτι μπορεί να πάει στραβά, ελάχιστες μεν απίθανες όχι όμως.

Ελπίζουμε να σας δώσαμε μια ιδέα για το πότε πρέπει να πάμε άμεσα στον κτηνίατρο. Και όταν λέμε άμεσα εννοούμε να τηλεφωνήσετε την ίδια μέρα στον κτηνίατρο σας. Αν εκείνος λείπει, πρέπει να πάτε σε άλλον εξειδικευμένο αν είναι εφικτό. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα στη σελίδα μας και στην ομάδα μας στο facebook. Να είστε εσείς και το κουνελάκι σας πάντα καλά και υγιείς!