Φτάσαμε στο 2022 και ακόμα πολλούς ταλαιπωρεί το ερώτημα, αν πρέπει να στειρώσουν το κουνελάκι τους. Ποια τα θετικά και τα αρνητικά της στείρωσης κουνελιών;
Το άρθρο αυτό δεν έρχεται για να καταρρίψει το προηγούμενό μας άρθρο, έρχεται για να το ενισχύσει. Για αυτό παρακαλώ, διαβάστε εκείνο πριν διαβάσετε το παρόν, σε αυτόν το σύνδεσμο: https://rabbit-place.com/steirosi/
Εν έτη 2022, αρκετοί είναι αρνητικοί στη στείρωση, αλλά κανένας από αυτούς δεν μπορεί να καταλάβει σε τι κίνδυνο θέτει το ίδιο του το κουνελάκι. Κανένας από αυτούς δεν έχει καταλάβει, πως άμα ζευγαρώσει το κουνελάκι του πού θα δώσει όλα αυτά τα κουνέλια και σε τι ανθρώπους. Κανένας από αυτούς δεν έχει δει τι γίνεται με τις εγκαταλείψεις των κουνελιών. Κανένας από αυτούς δεν έχει καταλάβει το ψυχολογικό κομμάτι και την ανάγκη του ίδιου του κουνελιού για στείρωση.
Προφανώς δεν θα εμφανίσουν όλα τα κουνέλια καρκίνο, αλλά ένα συντριπτικό ποσοστό. Αν το κουνελάκι είναι τυχερό, σαφώς δεν θα εμφανίσει καρκίνο, αλλά μπορούμε να το παίξουμε κορόνα-γράμματα, όταν δεν μιλάμε καν για 50-50 αλλά για 80-20 (8 στα 10 κουνέλια εμφανίζουν καρκίνο, κάποια στιγμή ως τα 6 τους χρόνια); Και αν εμφανίσει καρκίνο πόσο σίγουροι είμαστε πως θα επιβιώσει ένα χειρουργείο ή ο καρκίνος δεν θα κάνει κάποια μετάσταση; Δεν πρέπει να είμαστε εγωιστές, τα κουνελάκια δεν είναι όπως οι άνθρωποι, είναι ευαίσθητα ζωάκια με μικρό προσδόκιμο ζωής (μ.ο. 10 χρόνια), σε αντίθεση με ένα άνθρωπο που έχει προσδόκιμο ζωής κατά μ.ο. τα 80 χρόνια, κάνει συχνά εξετάσεις (γυναίκες=τεστ ΠΑΠ, άνδρες=τεστ PSA) οπότε μπορεί να ξέρει αν έχει ή όχι καρκίνο έγκαιρα και να προβεί σε αφαίρεση. Στα ζώα η μόνη πρόληψη είναι η στείρωση.
Σαφώς, όπως όλες οι χειρουργικέςς επεμβάσεις έχουν ρίσκο, αλλά αν πάμε βάσει ρίσκου και σε εμάς αν χρειαζόταν ένα χειρουργείο πχ ρουτίνας, που το ρίσκο είναι αρκετά μικρό, αλλά καθόλου σπάνιο, δεν θα έπρεπε να χειρουργηθούμε. Και όχι δεν αγαπάμε έτσι τα κουνελάκια μας. Η τριπλέτα της αγάπης είναι σωστή διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (τσεκ απ) και στείρωση σε εξειδικευμένο κτηνίατρο. Αν κάποιος δεν εφαρμόζει έστω και ένα από αυτά, δεν αγαπάει το κουνελάκι του. Μπορεί να ακούγεται απόλυτο, αλλά είναι η πικρή αλήθεια. Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα παιδί, αν εμείς ως γονείς του δίναμε συνέχεια πίτσα και σοκολάτα, θα θεωρούμασταν καλοί γονείς ή πως αγαπάμε το παιδί μας; Αν δεν πηγαίναμε σε παιδίατρο για τα τσεκ απ του και για τα πιθανά του εμβόλια, πόσο πολύ το αγαπάμε; Αν χρειαζόταν ένα χειρουργείο για να βελτιώσει τη ζωή του και δεν το κάναμε, πόσο πολύ θα το αγαπούσαμε; Γιατί ένα κουνελάκι πρέπει να υστερεί από ένα ανθρώπινο παιδί;
Στην τελική ας φύγουμε από τον παράγοντα υγεία. Ένας άνθρωπος έχει τη λογική και ξέρει πότε και αν θέλει να τεκνοποιήσει, ένα κουνελάκι σκέφτεται με τις ορμόνες του. Σκεφτείτε έναν άνθρωπο, για παράδειγμα, να μην έχει λογική, να έχει μόνο ορμόνες, το μόνο που θα σκέφτεται θα είναι πως θα ζευγαρώσει, και αυτό θα γίνεται ξανά και ξανά. Δεν έχει να κάνει με τη φύση και δεν πρέπει να το σκεφτόμαστε καν, διότι ο άνθρωπος τα έφερε στο σπίτι του. Τα κουνέλια αυτά έχουν χάσει κάθε ένστικτο επιβίωσης. Τα αγριοκούνελα ζευγαρώνουν όποτε θέλουν, διότι έχουν το ένστικτο της επιβίωσης και τη λογική του αν θέλω να ζευγαρώσω πρέπει να φτιάξω ένα σωστό περιβάλλον, αλλά εκτός αυτού δεν ζουν πολλά χρόνια, είτε γιατί γίνονται θηράματα είτε λόγω ασθενειών. Δεν μπορούν οι αρνητές να τονίζουν πως είναι στη φύση τους να ζευγαρώνουν, όχι δεν είναι στη φύση τους.
Οπότε μετά από αυτή την εισαγωγή ας δούμε τα θετικά και τα αρνητικά:
ΘΕΤΙΚΑ
- Δεν θα εμφανίσουν όγκο στα γεννητικό όργανα ή πυομήτρα ή μαστίτιδα, τα θυληκά.
- Δεν θα είναι επιθετικά λόγω ορμονικού στρες, τα θυληκά λόγω ψευδοκυήσεων, τα αρσενικά λόγω αυξημένων επίπεδων τεστοστερόνης.
- Δεν θα ψεκάζουν και γενικά δεν θα υπάρχουν θέματα με την τουαλέτα τους.
- Θα μπορούν να κάνουν παρέα με άλλα, στειρωμένα κουνελάκια. Τα κουνελάκια είναι ιδιαίτερα κοινωνικά ζωάκια μεταξύ τους, ένα δεύτερο στειρωμένο κουνελάκι είναι το καλύτερο δώρο για εκείνο. (Κοινωνικοποίηση)
- Δεν θα έχουμε επιθετικές συμπεριφορές προς άλλα κουνέλια ή και ζώα, άρα μειώνονται τραυματισμοί.
- Μειώνουμε τον υπερπληθυσμό και τις εγκαταλείψεις από μη ευαισθητοποιημένους “ανθρώπους”
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
- Ρίσκο επέμβασης (ποσοστό θνησιμότητας σε εξειδικευμένους κτηνιάτρους 1-5%)
- Μη αναστρέψιμο
- Μετεγχειρητικά, αύξηση βάρους (σπάνιο στα κουνελάκια, καθώς τρώνε και τρέχουν, αλλά αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο μετά τη στείρωση, πρέπει να εφαρμόσουμε κατάλληλη δίαιτα και άσκηση με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου κτηνιάτρου)
ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΤΙΚΩΝ-ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
Για περισσότερη ευκολία τα συγκεντρώσαμε όλα σε ένα πίνακα.
Αν πειστήκατε για τη στείρωση, αναζητήστε εξειδικευμένο κτηνίατρο https://rabbit-place.com/vets-greece/ και ενημερωθείτε για το τι χρειάζεται μετά την επέμβαση https://rabbit-place.com/metegxeiritiki-frontida-kouneliou/
Για περισσότερα νέα, βρείτε μας στα social media, facebook page, facebook group κλπ Μέχρι την επόμενη φορά να περνάτε καλά!