Σήμερα θα μιλήσουμε για τα κόπρανα των κουνελιών. Αν είστε στην κατηγορία των ανθρώπων που σιχαίνονται εύκολα, τότε καλύτερα θα ήταν να μη συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου, αλλά και να μην έχετε κουνέλι σαν κατοικίδιο μιας και τα κόπρανα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία τους. Προτού συνεχίσουμε, καλύτερα να ξεκινήσουμε με την περιληπτική περιγραφή του πεπτικού τους σύστημα, για να έχουμε μία πρώτη εικόνα του θέματος.
ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- 1 ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
- 1.1 ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ
- 1.2 ΚΟΠΡΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
- 1.2.1 1.Υγιή κόπρανα
- 1.2.2 2.Χρώμα
- 1.2.3 3.Μαλακά κόπρανα
- 1.2.4 4.Κόπαρανα ενωμένα με τρίχωμα
- 1.2.5 5.Διπλά Κόπρανα
- 1.2.6 6.Ελλειπτικά Κόπρανα
- 1.2.7 7.Μικρά Στρόγγυλα Κόπρανα
- 1.2.8 8.Μικρά Παραμορφωμένα Κόπρανα
- 1.2.9 9.Κόπρανα Καλυμμένα με Βλέννα
- 1.2.10 10.Βλέννα Μέσα σε Κόπρανα
- 1.2.11 11.Ασχημάτιστα Μαλακά Κόπρανα
- 1.2.12 12.Διάρροια
- 1.3 Μπορώ να αρρωστήσω από τα κόπρανα του κουνελιού μου;
Το πεπτικό σύστημα των κουνελιών είναι ολοκληρωμένο στην ηλικία των 9 εβδομάδων και είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να καλύπτει τις χορτοφαγικές τους ανάγκες. Το μεγαλύτερο μέρος της πέψης, πραγματοποιείται στο στομάχι και στο τυφλό έντερο. Όπως μπορούμε να δούμε και από την παραπάνω εικόνα, το τυφλό έντερο καλύπτει μεγάλο μέρος του πεπτικού συστήματος. Αρχικά, η τροφή θα περάσει μέσα από το στόμα, όπου τα δόντια μαζί με το σάλιο, θα την πολτοποιήσουν. Μετά, θα περάσει μέσω του οισοφάγου στο στομάχι, όπου εκεί με το γαστρικό υγρό θα υποστεί μια χημική επεξεργασία. Στη συνέχεια, η επεξεργασμένη “τροφή” θα περάσει στο λεπτό έντερο, όπου εκεί θα γίνουν κάποιες επεξεργασίες για να “πάρει” ο οργανισμός κάποια χρήσιμα συστατικά. Τέλος, η υπόλοιπη τροφή που έχει μείνει ακατέργαστη, θα περάσει στο παχύ έντερο, όπου θα σχηματιστούν τα κόπρανα. Εδώ, όμως, έχουμε μία επόμενη εξίσου σημαντική (ίσως και σημαντικότερη) δραστηριότητα. Η υπόλοιπη ακατέργαστη τροφή, θα περάσει μέσα από το τυφλό έντερο, εκεί με τη μικροχλωρίδα που υπάρχει θα υποστεί μια επεξεργασία για να γίνει απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό και το υπόλοιπο ακατέργαστο μέρος, θα μεταβεί στο παχύ έντερο.
ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ
Η κοπροφαγία είναι αποτέλεσμα των παραγώγων του τυφλού εντέρου. Για την ακρίβεια, είναι τα μαλακά περιττώματα που σχηματίζονται στο παχύ έντερο και τα οποία προήλθαν από το τυφλό. Τα κουνελάκια μας, τρώνε τα μαλακά αυτά κόπρανα, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα περιέχουν περισσότερες πρωτεΐνες και βιταμίνες από ότι τα φυσιολογικά κόπρανα. Ένα κουνέλι, λοιπόν, παίρνει όλα τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά για να μείνει υγιές μέσω αυτής της διαδικασίας. Είναι φυσιολογικό να πραγματοποιείται η διαδικασία αυτή βράδυ ή νωρίς το πρωί, αλλά όχι φυσιολογικό την υπόλοιπη ημέρα. Ένα κουνέλι, που δεν εκτελεί αυτή τη διεργασία θα έχει θέματα με την υγεία του, οπότε είναι αρκετά επίφοβο. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε τυχόν αλλαγές σε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό κτηνίατρο. Τέλος, δε πρέπει να τα αποτρέπουμε εμείς από αυτή τη διαδικασία, καθώς θα κάνουμε κακό παρά καλό στην υγεία τους.
ΚΟΠΡΑΝΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Τα κόπρανα του κουνελιού μας μπορούν να αποδεκτούν ένα χρήσιμο εργαλείο για εμάς, για να μπορούμε να κρίνουμε αν είναι υγιές ή άρρωστο. Τα κουνελάκια, ως γνωστόν , δε θα εκδηλώσουν εύκολα την αδυναμία τους. Ωστόσο, μέσω των κοπράνων μπορούμε να δούμε αν είναι υγιέστατα. Αρχικά, ένα σημάδι είναι η συχνότητα. Αν ξέρουμε πως το κουνελάκι μας, αφοδεύει κάθε μισή με μία ώρα (ανάλογα με το κάθε κουνελάκι) και έχει περάσει αρκετή ώρα από την τελευταία του διεργασία, θα πρέπει να μας ανησυχήσει, ακόμα και αν το κουνελάκι συμπεριφέρεται νορμάλ, τρώει, πίνει, περπατάει κλπ. Η διαταραχή στη περιοδικότητα της αφόδευσης μπορεί να σημαίνει αέρια ή στάση εντέρου, οπότε η επίσκεψη στο κτηνίατρο είναι μονόδρομος. Δεν είναι υπερβολικό αν δούμε πχ πως ενώ αφοδεύει κάθε 40 λεπτά, να έχει περάσει μία ώρα και να ανησυχούμε. Μην ξεχνάτε, πως τα κουνελάκια αφοδεύουν αρκετά συχνά και ημερησίως θα είναι πάνω από 150 κόπρανα! Πρέπει, λοιπόν, να επισκεφτούμε άμεσα κτηνίατρο, καθώς μια στάση μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, αν δεν πάμε σε κάποιο ειδικό κτηνίατρο άμεσα. Όσο πιο γρήγορα πάμε, τόσο το καλύτερο και κατά 80% θα αποφύγει το κίνδυνο άμεσα.
Ένα σημαντικό σημάδι, είναι το είδος/ποιότητα των κοπράνων. Σε αυτή τη περίπτωση, θα δούμε διάφορες κατηγορίες.
1.Υγιή κόπρανα
Τα υγιή κόπρανα θα πρέπει να έχουν μια σταθερή μορφή: στρογγυλό σχήμα και (κατά μέσο όρο) ίδιο μέγεθος. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι αρκετά εύθραυστα και να μην είναι σκληρά. Προφανώς, όσο περνά η ώρα γίνονται όλο και πιο σκληρά. Οπότε αν φρέσκα σπάνε εύκολα και μέσα μπορούμε να διακρίνουμε διαλυμένο χόρτο, τότε το κουνελάκι μας είναι υγιέστατο.
2.Χρώμα
Τα πιο σκουρόχρωμα κόπρανα, συνήθως είναι σημάδι πως το κουνελάκι μας λαμβάνει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης από τη διατροφή του. Αν δούμε πως γίνεται συχνά, καλό είναι να βρούμε ποιο φαγητό δίνει τόση αρκετή πρωτεΐνη για να ελαττώσουμε τη ποσότητά του. Προσοχή, δεν ελαττώνουμε ποτέ τα χόρτα μόνο τα λαχανικά. Στα χόρτα, καλό είναι να δώσουμε κάποια ποικιλία που δεν θα δημιουργεί αυτή τη περίσσεια πρωτεΐνης. Αυτή είναι η ποικιλία τίμοθι και καλό είναι πάντα να δίνουμε δύο είδη χόρτων (και παραπάνω αν μπορούμε), για να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα. Το ένα είδος να είναι αυστηρά το τίμοθι.
3.Μαλακά κόπρανα
Αν δούμε κακά σαν μούρα ή σταφύλια, όπως της φωτογραφίας, δε θα πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς είναι εκείνα που συντελούν στην κοπροφαγία. Ανησυχητικό θα ήταν αν τα βλέπαμε σε μεγάλες ποσότητες και σε διάφορες ώρες της ημέρας πλην της βραδινής και της αρκετά πρωινής ώρας. Εκεί, θα πρέπει να εξετάσουμε περαιτέρω το ζήτημα αυτό με έναν ειδικό κτηνίατρο.
4.Κόπαρανα ενωμένα με τρίχωμα
Πολλές φορές ανησυχούμε βλέποντας αυτά τα κόπρανα και καταφεύγουμε στα φάρμακα. Τα κόπρανα αυτά δε θα έπρεπε να μας ανησυχούν, αλλά θα έπρεπε να μας ανακουφίζουν, καθώς δηλώνουν πώς το εντεράκι λειτουργεί σωστά και αποβάλλει τρίχες από τον οργανισμό. Τα φάρμακα και τα πρεβιοτικά δεν είναι λύση σε μία τέτοια περίπτωση, αλλά ίσως να έκαναν κακό. Καλό είναι να αυξάνουμε τα χόρτα, να χτενίζουμε πιο συχνά και να δίνουμε 2-3 ml φυσικό χυμό ανανά 2-3 φορές την εβδομάδα με σύριγγα και το εντεράκι θα κάνει τη δουλειά που πρέπει.
5.Διπλά Κόπρανα
Η ύπαρξη διπλών κοπράνων υποδηλώνει πώς για κάποιο λόγο καθυστέρησε η διαδικασία της αφόδευσης. Διάφοροι λόγουι όπως το στρες ή ηλικία (μεγάλη), αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην καθυστέρηση. Αν το κουνελάκι μας κάνει αρκετά διπλά κακά μέσα στη μέρα και συνεχίζει για δύο συνεχόμενες μέρες, καλό είναι να μην καθυστερήσουμε την επίσκεψη στο κτηνίατρο, για να δούμε τι πρόβλημα υπάρχει κι αν χρειαστεί κάποια αγωγή.
6.Ελλειπτικά Κόπρανα
Τα κόπρανα συνήθως είναι στρόγγυλα. Αν παρατηρήσουμε ωοειδεί (ελλειπτικά) κόπρανα, που είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο, καλό είναι να πάμε σε ειδικό κτηνίατρο, για να δούμε τον λόγο που γίνονται αυτά και αν χρειαστεί αγωγή.
7.Μικρά Στρόγγυλα Κόπρανα
Τα κόπρανα αυτά δηλώνουν πως το κουνελάκι μας για κάποιο λόγο στρεσαρίστηκε. Είναι μία παροδική κατάσταση. Αν, όμως, δούμε πως γίνεται συχνά, καλό είναι να απευθυνθούμε σε ειδικό κτηνίατρο.
8.Μικρά Παραμορφωμένα Κόπρανα
Τα κόπρανα αυτά μας δείχνουν πως το κουνελάκι μας δεν τρώει πολύ. Αν είναι μετά από κάποια επέμβαση δεν είναι ανησυχητικό, αλλά σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό κτηνίατρο.
9.Κόπρανα Καλυμμένα με Βλέννα
Η βλέννα στα κόπρανα είναι συχνή μετά από αντιβίωση, αλλά μπορεί να προκληθεί και από κάποιο ερεθισμό του εντέρου. Αν γίνεται συχνά, καλό είναι να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό κτηνίατρο.
10.Βλέννα Μέσα σε Κόπρανα
Διαφέρει από την προηγούμενη περίπτωση. Η ύπραξη βλέννας μέσα σε κόπρανα, μπορεί να υποδηλώνει τη παρουσία κάποιου παράσιτου ή κάποιας άλλης διαταραχής στο πεπτικό σύστημα. Εδώ, πάμε άμεσα σε κτηνίατρο χωρίς δεύτερη σκέψη.
11.Ασχημάτιστα Μαλακά Κόπρανα
Είναι εντελώς διαφορετική πρίπτωση από τα μαλακά κόπρανα που προορίζονται για κοπροφαγία. Τα συγκεκριμένα δεν έχουν κάποιο σχήμα (εκείνα που προορίζονται για κοπροφαγία είναι στρόγγυλα) και μυρίζουν αρκετά άσχημα. Συνήθως τα κόπρανα αυτά είναι αποτέλεσμα στρες ή κακής διατροφής π.χ. διατροφή υψηλή σε ζάχαρη. Αν δούμε πως είναι συχνό φαινόμενο και δεν αλλάζει η κατάσταση αυτή, καλό είναι να πάμε σε ειδικό κτηνίατρο, καθώς το κουνελάκι μας μπορεί να είναι άρρωστο. Ένα υγιέστατο κουνελάκι, αν κάνει αυτά τα κόπρανα και τα επόμενα είναι φυσιολογικά δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Τέλος, ένα υγιέστατο κουνελάκι που κάνει αυτά τα κόπρανα και του αυξάνετε τη ποσότητα των χόρτων, ενώ ελαττώνετε τη τροφή που μπορεί να το πείραξε, τα επόμενα κόπρανα θα είναι φυσιολογικά, σε κάθε άλλη περίπτωση δεν είναι υγιές το κουνελάκι μας.
12.Διάρροια
Η διάρροια είναι σπάνια στα κουνελάκια και δηλώνει διαταραχή στο πεπτικό σύστημα. Η επίσκεψη σε κτηνίατρο κρίνεται άμεση.
Μπορώ να αρρωστήσω από τα κόπρανα του κουνελιού μου;
Είναι μια εύλογη ερώτηση, μιας και είπαμε πως τα υγιή κόπρανα είναι εύθραυστα, οπότε μπορεί να θέλουμε να ελέγξουμε την υγεία του κουνελιού μας, ζουλώντας τα. (Αρκετά αηδιαστικό, αλλά καλό είναι να το κάνουμε πού και πού.) Τα κόπρανα ακόμα κι αν έχουν παράσιτα, δε είναι ικανά να νοσήσουν έναν υγιή άνθρωπο μιας και είναι πιο αδύναμοι μικροοργανισμοί από εκείνους που του δημιουργούν προβλήματα και αντιμετωπίζει καθημερινά. Θα νοσήσουμε, μόνο αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι αρκετά πεσμένο για κάποιο λόγο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο μικροοργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, πάντα εφαρμόζουμε τους κανόνες υγιεινής, οπότε καλό πλύσιμο των χεριών μας και του μέρους που βρήκαμε τα κόπρανα είναι απαραίτητα, για να είμαστε κι εμείς και το κουνελάκι μας υγιείς.
Συνοψίζοντας, τα κόπρανα μπορούν να μας δείξουν αν το κουνελάκι μας είναι υγιέστατο ή όχι. Για αυτό, καλό είναι να τα παρακολουθούμε. Αν δούμε κάτι περίεργο, καλό είναι αν μη διστάζουμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό κτηνίατρο. Η άμεση αντιμετώπιση ενός προβλήματος μας σώζει από πολλές δύσκολες καταστάσεις, αλλά θα έχουμε και πιο σύντομη ανάκαμψη. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας!