Το χόρτο είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της διατροφής των κουνελιών, όπως έχουμε πει και παλαιότερα. Για το λόγο αυτό δίνουμε το χόρτο σε άφθονες ποσότητες ημερησίως. Βέβαια, δεν είναι όλες οι ποικιλίες χόρτων κατάλληλες για όλα τα κουνέλια. Όπως έχουμε πει, τα κουνέλια ως 6 μηνών τρώνε χόρτο και τροφές με βάση την ποικιλία άλφα-άλφα, ενώ τα ενήλικα, χόρτα και τροφές με βάση την ποικιλία τίμοθι. Τι γίνεται όμως, όταν το κουνελάκι μας δεν είναι λάτρης των χόρτων;

Αρχικά,  δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο ή σπάνιο, μερικά κουνελάκια να μην θέλουν να φάνε χόρτα για διάφορους λόγους. Ο πιο συχνός είναι ο εθισμός στα junk food. Για τα κουνέλια junk είναι οι τροφές τύπου μούσλι κυρίως. Μερικοί το παρακάνουμε με την ποσότητα των πέλλετ ή με την ποσότητα των λαχανικών, δίνοντας περισσότερο από όσο πρέπει. Αποτέλεσμα αυτού; Μα φυσικά, να μην φάει το κουνελάκι μας χόρτα. Όπως έχουμε πει, η ποσότητα των πέλλετ είναι:

ΚΙΛΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
<1,5 κιλά 20 γρ
1,5-3,1 κιλά 41-55 γρ
3,1-4,5 κιλά 58-82 γρ
>4,5 κιλά 124 γρ

 

Ενώ τα λαχανικά σαν σύνολο είναι 1 κούπα ανά 1 κιλό σωματικού βάρους ημερησίως, δηλαδή 100-150 γρ ημερησίως. Προφανώς, τόσο για την ποσότητα των πέλλετ όσο και των λαχανικών θα πρέπει να συμβουλευτείτε και εδικό κτηνίατρο. Μπορεί το κουνελάκι πχ να ζυγίζει 2,5 κιλά, αλλά να μην είναι νορμάλ για το σωματότυπο και τη ράτσα του, οπότε αντί για 50γρ πέλλετ την ημέρα που είναι φυσιολογικό, ίσως χρειαστεί να μειώσετε την ποσότητα.

Τι θα συμβεί αν το κουνελάκι μας δεν τρώει χόρτα;

Αν το κουνελάκι μας δεν τρώει χόρτα, θα υποφέρει από διάφορα προβλήματα υγείας. Τα πιο συχνά είναι η στάση εντέρου, καθώς το εντεράκι δεν κινείται, με αποτέλεσμα να σταματά και αν δεν προληφθεί έγκαιρα μπορεί το κουνελάκι μας να πεθάνει. Το επόμενο συχνό πρόβλημα είναι τα δοντάκια του. Μιας και δεν τρώει χόρτα, δεν μασουλάει συχνά και δεν τροχίζει τα εσωτερικά δόντια, τα οποία μεγαλώνουν συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Εδώ, πολλοί κάνουν το λάθος να προμηθεύονται πέτρες από πετ σοπ, οι οποίες εκτός από επιβλαβείς για την υγεία τους μιας και περιέχουν άλατα και ασβέστιο, δε τροχίζουν τα εσωτερικά δόντια τα οποία είναι 22. Η μόνη λύση είναι τα χόρτα και αν δεν τρώει, συχνές επισκέψεις σε κτηνίατρο, ειδικό, για να τα τροχίζει εκείνος.

Πώς μπορώ να κάνω το κουνελάκι μου να τρώει χόρτα;

  1.  Το πιο βασικό από όλα είναι να περιορίσετε τις ξηρές τροφές, καθώς τα φουσκώνουν. Προφανώς, δε μιλάμε για τις τροφές τύπου μούσλι καθώς είναι άκρως ακατάλληλες. Μιλάμε για αποξηραμένα λαχανικά, φρούτα και πέλλετ. Στο κομμάτι αυτό θα συμπεριλάβουμε και τα λαχανικά, καθώς πολλοί κάνουμε το λάθος να τα φουσκώνουμε με λαχανικά, με αποτέλεσμα εκείνα να μην αγγίζουν τα χόρτα. Τα λαχανικά μπορούν να τροχίσουν τα δόντια μεν, αλλά η υπερβολική ποσότητα θα έχει εντίκτυπο στη διατροφή τους. Κάποια λαχανικά μπορεί να παχύνουν το κουνελάκι μας, κάποια άλλα όπως το καρότο, το σπανάκι και ο μαϊντανός μπορούν να δημιουργήσουν θέμα στα νεφρά τους. Πάντα συμβουλευόμαστε έναν ειδικό κτηνίατρο και την λίστα με τα λαχανικά.
  2. Ποτέ μην δίνετε μία ποικιλία χόρτων. Αν είναι έως 6 μηνών προφανώς μπορείτε ΜΟΝΟ άλφα-άλφα. Αν, όμως, το κουνελάκι μας είναι ενήλικο μπορούμε να δώσουμε διάφορες ποικιλίες με κύρια πάντα την ποικιλία τίμοθι και εξαιρούμε ΠΑΝΤΑ την ποικιλία άλφα-άλφα. Μερικές ποικιλές, που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στο μιξ μας είναι orchard, botanical, oat και meadow. Προσοχή στο meadow, να είναι ελεγμένο, καθώς μερικά χόρτα μπορεί να είναι τοξικά για το κουνελάκι μας. Πάντα, επιλέγουμε 2 ποικιλίες τουλάχιστον, με τη μία να είναι τίμοθι.
  3. Δοκιμάζουμε άλλη ποικιλία. Σε όλα τα κουνελάκια μπορεί να μην αρέσει το τίμοθι. Σε αυτήν τη περίπτωση δοκιμάζουμε άλλες ποικιλίες όπως το orchard ή μπορούμε να κάνουμε μίξη orchard με botanical. Τα botanical είναι κατάλληλα για κουνελάκια που δεν τρώνε εύκολα χόρτα (οποιασδήποτε εταιρείας), καθώς έχουν ευχάριστο άρωμα και ευχάριστη γεύση. Βέβαια, δεν τα δίνουμε μόνα τους, οπότε προτιμήστε orchard. Μπορείτε προφανώς να τα συνδυάσετε με meadow, απλά τα orchard είναι τα πιο κοντινά στο τίμοθι.
  4. Τα χόρτα πρέπει να είναι πράσινα και όχι καφέ. Τα φυσιολογικά χόρτα, ακόμα και αποξηραμένα είναι πράσινα και όχι καφέ. Καφέ συνήθως είναι ο σανός ή πολύ παλιά χόρτα, τα οποία δεν κάνουν καλό στα κουνελάκια. Αλλάξτε εταιρεία! Η bunny και η oxbow, έχουν καταπράσινα χόρτα, οπότε επιλέξτε ανάλογα με την τσέπη σας και τις αρεσκείες του κουνελιού σας. Η bunny ανήκει στην κατηγορία meadow, οπότε μπορείτε και να μην κάνετε κάποιο μιξ. Αν δείτε πως δεν τα προτιμάει το κουνελάκι σας, τότε θα πρέπει να κάνετε μιξ ή να δείτε τις παρακάτω λύσεις. Και πάντα παρατηρήστε αν έχει σκόνη ή όχι, από όποια εταιρεία κι αν είναι.
  5. Δοκιμάστε να κάνετε πιο γευστικά μιξ. Εδώ δε θα μιλήσουμε για τις ποικιλίες, αλλά για τρόπους που μπορούμε να κάνουμε το υπάρχον μιξ πιο γευστικό. Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα χόρτα μας με ρίγανη, με χυμό ανανά, με αποξηραμένο καρότο, μήλο, τριαντάφυλλο κλπ Μπορούμε να αποξηράνουμε εμείς αυτές τις επιλογές, που το προτιμάμε και περισσότερο, καθώς ξέρουμε τις συνθήκες αποξήρανσης ή να τα προμηθευτούμε έτοιμα. Μια καλή λύση μας δίνει η εταιρεία bunny καθώς έχει έτοιμα μιξ χόρτων με αποξηραμένα χαμομήλια, αγριοτριαντάφυλλα, μήλα, καρότα κλπ. Μπορείτε αυτή τη λύση να την κάνετε συχνά μέχρι το κουνελάκι σας να τρώει χόρτα και στη συνέχεια να αραιώνεται μέχρι να το κάνετε πιο σπάνια.
  6. Δοκιμάστε διαφορετικά επίπεδα. Μερικά κουνελάκια προτιμούν να τρώνε χόρτα από το επίπεδο του πατώματος, ενώ μερικά από υπερυψωμένα κουτιά. Δοκιμάστε για αρχή και τους δύο τρόπους και παρακολουθήστε τι αρέσει περισσότερο στο δικό σας κουνελάκι. Εδώ, θα συμπεριλάβουμε και την εύκολη πρόσβαση. Μην προτιμήσετε θήκες που βλέπετε πως το κουνελάκι σας δυσκολεύεται να φάει τα χόρτα του. Πρέπει να τρώει με άνεση.
  7. Τοποθετήστε τα χόρτα κοντά ή ακόμα και μέσα στην τουαλέτα. Σε περίπτωση που προτιμάει να τα τρώει από ύψος, αγοράστε ή κατασκευάστε το δικό σας δοχείο για τα χόρτα.
    • Κατασκευάστε δοχείο από χαρτόκουτο.
    • Πάρτε μία χαρτοσακούλα και κρεμάστε την στην τουαλέτα με χόρτα γεμάτη φυσικά.
    • Πάρτε ένα δοχείο τροφίμων (πλαστικό & μεγάλο) και κάντε 2-3 μεγάλες τρύπες (πιο μεγάλες από το κεφαλάκι του κουνελιού μας). Ακόμα και να μην έχετε ειδικά εργαλεία για κόψιμο και να κάνετε τρύπες, μπορείτε με μαχαίρι ή κοφτάκι να κάνετε τις τρύπες, ειδικά αν το περνάτε από αναπτήρα (γενικώς φωτιά), για να κόβετε πιο εύκολα το πλαστικό. Στερεώστε το στον τοίχο με τρύπες ή στο παρκάκι με σχοινιά, με δεματικά ή ό,τι άλλο βολεύει εσάς.
    • Συρμάτινη θήκη για χαρτοπετσέτες. Εδώ θα χρειαστείτε σίγουρα δεματικά, αυτοκόλλητες κρεμάστρες αν τη στερεώσετε στον τοίχο και ίσως ένα καλό κοφτάκι. Ανάλογα ποια μεριά θα διαλέξετε θα κάνετε και διαφορετικά πράγματα. Αφήστε τη φαντασία σας και τη δημιουργικότητά σας να σας οδηγήσει.
    • Ξύλινη θήκη. Αν έχετε ξυλουργικές δεξιότητες φτιάξτε εσείς μια θήκη για χόρτα, αλλιώς παραγγείλτε τη σε ένα ξυλουργό. Θα σας αφήσουμε μερικές φωτογραφίες για ιδέες.
                  • Wooden hay rabbit feeder 04b2f263fd146737c1301ae9787ff078 f3fcd2c4b0f1c618fdeac874acd1f0b8
  8. Δημιουργήστε παιχνίδια με χόρτα. Πιο αναλυτικά μπορείτε να βρείτε εδώ.
  9. Μην αφήσετε ποτέ άδειο το μέρος που βάζετε τα χόρτα. Το κουνελάκι μας πάντα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά.
  10. Αλλάζετε τακτικά τα χόρτα. Τα χόρτα κάθε μέρα θέλουν άλλαγμα. Καλό είναι αν έχει μείνει περίσσια ποσότητα, να την τινάζετε λιγάκι πριν προσθέσετε καινούργια χόρτα, ώστε να αποκτήσουν μια δόση φρεσκάδας. Αν παρατηρήσετε πως δεν τρώει τα καινούργια χόρτα εξαιτίας των παλιών, τότε τοποθετήστε τα παλιά χόρτα σαν υπόστρωμα στην τουαλέτα.

Σημαντικά στοιχεία για τα χόρτα:

  • Ένα κουνέλι πρέπει να τρώει το 80% της δίαιτάς του σε χόρτα.
  • Ιδανικά, ένα κουνέλι πρέπει να τρώει ημερησίως χόρτα όσο το μέγεθός του.
  • Με τα χόρτα και με τον τρόπο που τα μασουλάει, τροχίζονται τα δοντάκια του κουνελιού μας.
  • Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες διατηρούν το στομαχάκι του κουνελιού μας υγιές.
  • Με το να μασουλάει τα χόρτα ένα κουνελάκι το διατηρεί σε εγρήγορση και δεν βαριέται, ώστε να μασουλάει άλλα πράγματα. Βέβαια, αν είναι μόνο του τα ξύλινα παιχνίδια βοηθούν ώστε να είναι ενεργό και δραστήριο, για να μην μασουλάει άλλα αντικείμενα. Ωστόσο, τα ξύλινα παιχνίδια δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το χόρτο.
  • Τρώγοντας χόρτο, το εντεράκι του κουνελιού μας κινείται και δεν παθαίνει εύκολα στάση εντέρου. Βέβαια, αν εκείνη προέρχεται από άλλους παράγοντες, πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό κτηνίατρο.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Μην το παρακάνετε με την ποσότητα των πέλλετ. Ακόμα κι αν δείτε το μπωλάκι τους να είναι άδειο, δε χρειάζεται να το ξαναγεμίσετε. Πρέπει να παραμείνετε σταθεροί στη ποσότητα που χρειάζονται με βάση το σωματικό τους βάρος και το σωματότυπό τους. Μπορείτε, να χωρίσετε τη δοσολογία σε 2 ίσες δόσεις, πρωί-βράδυ, για να μην δώσετε μονομιάς τα πέλλετ. Επίσης, μια καλή λύση είναι να βάλετε τα πέλλετ πάνω από τα χόρτα. Σαν λύση, ποτέ μην προτιμήσετε τις ειδικές μπάλες για τα χόρτα, έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα με εγκλωβισμό του κεφαλιού του κουνελιού. Προτιμήστε τους τρόπους που αναφέραμε προηγουμένως αν το κουνελάκι προτιμάει αν τρώει χόρτα σε ύψος.

Συνοψίζοντας, τα κουνελάκια πρέπει να τρώνε χόρτα. Κάθε αλλαγή στις διατροφικές του συνήθειες επηρεάζει την υγεία του. Αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε αλλαγή απευθυνόμαστε σε ειδικό κτηνίατρο. Σε περίπτωση που το κουνελάκι μας δε τρώει χόρτο, προσπαθούμε τις λύσεις που είδαμε παραπάνω. Ποτέ δεν εγκαταλείπουμε, πάντα επιμένουμε έως ότου αρχίζει να τρώει χόρτα. Όπως έχουμε ξαναπεί το παν είναι να έχουμε υπομονή και επιμονή. Πάντα είμαστε σε επαφή με τον κτηνίατρο, ειδικά αν δεν τρώει χόρτα και πραγματοποιούμε πιο συχνές επισκέψεις για να δούμε τα δοντάκια του κουνελιού μας. Για περισσότερα νέα, συντονιστείτε στη σελίδα μας στο facebook.