Μιας και πλησιάζει το καλοκαίρι και αρκετοί από εμάς θα φύγουμε για διακοπές, σκεφτήκαμε πώς είναι πρέπει να θίξουμε αυτό το ζήτημα. Τα κουνελάκια όπως έχουμε ξαναπεί είναι μέλη της οικογένειάς μας, οπότε σε ένα ενδεχόμενο ταξίδι πρέπει να φροντίσουμε και για αυτά.

Φιλοξενία σε φιλικό πρόσωπο:

Αν λείψουμε για λίγες μέρες καλό είναι είτε να αφήσουμε το κουνελάκι μας στο σπίτι, ελεύθερο σε κάποιο δωμάτιο ή σε πάρκο και να έρχεται τακτικά εντός της μέρας κάποιο φιλικό μας πρόσωπο για να βλέπει πώς είναι κι αν χρειάζεται κάτι πέρα από φαγητό και τροφή (ή να το βγάζει από το πάρκο).

Διαφορετικά, μπορούμε να το δώσουμε για φιλοξενία σε κάποιο φιλικό μας πρόσωπο για περισσότερο έλεγχο και ασφάλεια, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να στρεσαριστεί από την αλλαγή περιβάλλοντος. Δεν ξεχνάμε ποτέ να ενημερώσουμε το άτομο που θα το προσέχει για τις ανάγκες ενός κουνελιού και για το τι είναι επικίνδυνο. Του δίνουμε τηλέφωνα επικοινωνίας και του εξειδικευμένου κτηνίατρου που το παρακολουθεί κι αν τύχει κάτι συνεννοούμαστε με τον κτηνίατρο ή με το άτομο για τα επιπλέον έξοδα.

Μπορούμε να έχουμε και στις 2 περιπτώσεις την κάμερα που είπαμε στο προηγούμενο άρθρο, για να μπορούμε να βλέπουμε πώς είναι. Αναλύουμε τα πάντα στο πρόσωπο που θα αναλάβει το κουνελάκι μας, ακόμα κι αν μας φαίνεται υπερβολική η κάθε λεπτομέρεια. Μην ξεχνάτε μερικά άτομα δεν γνωρίζουν από κουνέλια, όπως και το κάθε κουνελάκι είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.

Τέλος, μία καλή λύση είναι να ρωτήσουμε τον κτηνίατρο μας αν μπορεί να φιλοξενήσει το κουνελάκι μας. Μερικά κτηνιατρεία αναλαμβάνουν και τέτοιου είδους υπηρεσίες. Τροφή προφανώς είναι δική μας ευθύνη.

Ταξίδι μαζί με το κουνελάκι μας

Σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε κάποιον να μας το φιλοξενήσει ή θα λείψουμε αρκετές μέρες τι κάνουμε; Η λύση είναι να το πάρουμε μαζί μας στο ταξίδι, απλά υπάρχει το ενδεχόμενο να στρεσαριστεί με την αλλαγή του περιβάλλοντος. Έχοντας , όμως, εμάς δίπλα του θα νιώσει γρήγορα πιο άνετα. Βέβαια, αυτό κρίνεται και από τον χαρακτήρα του κάθε κουνελιού. Πρέπει να σημειώσουμε πώς αν χρειαστεί να ταξιδέψουμε σε άλλη χώρα ρωτάμε για την νομοθεσία της. Προσοχή σε μερικές χώρες, διότι βάζουν τα κατοικίδια σε καραντίνα για κάποιες μέρες. Οπότε αν πάμε απλά για διακοπές, δεν χρειάζεται να υποβάλλουμε το κουνελάκι μας σε αυτή τη διαδικασία. Πριν ταξιδέψουμε φροντίζουμε για την αποπαρασίτωσή του, πάντα με γνώμονα κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Τι πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε για το ταξίδι:

  • Βιβλιάριο Υγείας. Αν δεν έχουμε κάνει εμβόλια, τότε λέμε στο κτηνίατρό μας να μας δώσει κάποια βεβαίωση με την υπογραφή του πώς είναι υγιέστατο. Αν πηγαίνουμε σε ξένη χώρα που είναι κοντά μας πχ Ιταλία, Βουλγαρία κλπ τότε ρωτάμε για την νομοθεσία της εκάστοτε χώρας.
  • Microchip, στην Ελλάδα δεν χρειάζεται. Σε μερικές χώρες χρειάζεται και στα κουνέλια, οπότε ρωτάμε για την νομοθεσία της χώρας που θα επισκεφτούμε.
  • Αν ταξιδεύουμε με πλοίο εντός Ελλάδας, βάσει της νέας νομοθεσίας που ισχύει από το Σεπτέμβριο του 2022 θα πρέπει να συμπληρώσουμε μια ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΒΑΤΗ/ΚΑΤΟΧΟΥ ΖΩΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ κατά την έκδοση εισιτήριων, συμπληρώνοντας τα στοιχεία του κουνελιού μας και να εκδώσουμε ένα εισιτήριο μηδενικού κόστους για το κουνελάκι μας. Προς το παρόν το συγκεκριμένο γίνεται μόνο σε φυσική έκδοση εισιτηρίων και όχι στην online κράτηση.  Είναι ένα μέτρο που ισχύει περισσότερο στις μεγάλες ακτοπλοϊκές  εταιρείες, στις μικρές  ζητάνε μόνο βιβλιάριο εμβολιασμού/πιστοποιητικό υγείας.
  • Κλουβί μεταφοράς, μιλάμε για πλαστικά κυρίως που προορίζονται για μικρόσωμα σκυλάκια και γάτες.
  • Πάνα/φλις, ως υποσέντονο για το πάτο του κλουβιού. Προτιμώτερο, το φλις το χειμώνα για να το ζεσταίνει.
  • Αρκετά χόρτα για να μπορεί να φάει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Μπολ που κρέμεται στα κάγκελα της πόρτας ή μπιμπερό/ποτίστρα και το ανανεώνουμε συχνά.
  • Ένα μικρό μπολ με ελάχιστο gastroplex από bunny nature ή ένα μπισκοτάκι από digestive support από oxbow, για να μην πάθει στάση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
  • Μικρό παιχνίδι, για να έχει κάτι οικείο.
  • Τσάντα με δικά του πράγματα:
    • χόρτα,
    • ξηρά τροφή τύπου πέλλετ,
    • μπολ (νερού-τροφής),
    • παιχνίδια,
    • κουτί πρώτων βοηθειών,
    • υπόστρωμα αν δεν βρίσκουμε στο μέρος που θα πάμε (πέλλετ ξύλου, πεπιεσμένο χαρτί).
    • μικρή τουαλέτα για γάτες

Για όσες μέρες θα μείνουμε και για τα χόρτα, παραπάνω από όσα υπολογίζουμε. Αν στο μέρος που θα πάμε έχει πετ σοπ με χόρτα και τροφές που ήδη πέρνουμε, θα βάλουμε στην τσάντα μια συσκευασία. Πρέπει να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, καθώς ελλείψεις υπάρχουν συχνά και το κουνελάκι, ειδικά από χόρτα δεν πρέπει να μείνει ποτέ νηστικό.

  • Πτυσσόμενο υφασμάτινο πάρκο (γενικά) ή συρμάτινο αν πρόκειται για το εξοχικό μας σπίτι. Ιδανικό αν το ταξίδι μας είναι αρκετές ώρες και για το χώρο που θα μείνουμε για να μην κουβαλάμε το κανονικό μας πάρκο. Αν έχουμε εξοχικό, καλό είναι να έχουμε ένα μόνιμο συρμάτινο πάρκο εκεί για όταν πηγαίνουμε.

Τρόποι ταξιδιού:

  • Αυτοκίνητο: Ο πιο άνετος τρόπος.
      • Απλά πρέπει να κάνουμε συχνές στάσεις για να βλέπουμε το κουνελάκι μας.
      • Αν έχουμε συνεπιβάτη, τότε καλύτερο να το κρατάει εκείνος για να αποφεύγονται απότομες στροφές κλπ. Διαφορετικά βάζουμε ζώνη ασφαλείας στο κλουβί.
      • ΠΟΤΕ, στο πορτμπαγκάζ.
      • Φροντίζουμε αν είναι καλοκαίρι να έχουμε air-condition και να έχουμε σκίαση στο μέρος που θα τοποθετήσουμε το κλουβί. Για χειμώνα φροντίζουμε η θερμοκρασία να μην πέσει κάτω από 0 βαθμούς και να μην έχει υγρασία.
      • Ποτέ δεν ανοίγουμε παράθυρα για εξαερισμό. Το καλοκαίρι θα μπει ζεστός αέρας και μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία, το χειμώνα επειδή η ατμόσφαιρα είναι πιο κρύα και υγρή, υγρασία, οπότε το κουνελάκι να κρυώσει ή να πάθει κάποια ωτίτιδα.
  • ΚΤΕΛ/Λεωφορείο: Ενημερώνουμε όταν εκδίδουμε τα εισητήρια, καθώς μπορεί να μην δέχονται όλα τα δρομολόγια κατοικίδια για τον προορισμό μας. Πάντα έχουμε βιβλιάριο υγείας μαζί ή κάποιο έγγραφο που πιστοποιεί πως το κουνελάκι μας είναι υγιέστατο. Το κουνελάκι ανεβαίνει μαζί μας, οπότε αν σας πουν για αποσκευές, ενημερώστε τους για τη νομοθεσία.
  • Τραίνο: Το ίδιο με τα ΚΤΕΛ.
  • Πλοίο: Στις μεγάλες διαδρομές, παίρνουμε πετ καμπίνα για να μπορεί το κουνελάκι μας να κινηθεί. Σε κάθε περίπτωση, όταν κλείνουμε εισητήρια αναφέρουμε πώς έχουμε κουνελάκι μαζί μας. Στις μικρές γραμμές μπορούμε να πάμε στο μπαρ, δεν υπάρχει πρόβλημα ενώ κλιματίζεται συνήθως (λόγω covid-19 μπορεί και όχι), οπότε θα έχουμε ένα δροσερό περιβάλλον.
  • Αεροπλάνο: Δεν ενδίκνυται ως μέσο. Τα κουνέλια σε αντίθεση με σκύλους και οι γάτες ως 8 κιλά δεν μπαίνουν στην καμπίνα. Μπαίνουν σε ειδικό χώρο στις αποσκευές και για τα κουνέλια δε θεωρείται ιδανικός χώρος.  Πλέον από το 2021 έχει απαγορευτεί η μεταφορά τους ακόμα και στις αποσκευές, καθώς είχαν υπάρξει αρκετοί θάνατοι. Στην απαγόρευση έχουν συμπεριληφθεί όλα τα βραχυκεφαλικά ζώα, λόγω της αδυναμίας τους να ανπνεύσουν εύκολα και να κατεβάσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Σε αυτή την κατηγορία έχουν συμπεριληφθεί και τα εξωτικά ζώα, οπότε τα φέρρετ ενώ άλλοτε επιτρέπονταν ακόμα και στην καμπίνα, πλέον έχουν απαγορευτεί. Η μεταφορά γίνεται μόνο σε σκύλους και γάτες που να μην ανήκουν σε βραχυκεφαλικές ράτσες. Αν πάτε κάπου μόνιμα προτιμήστε πλοίο και οδικώς/τραίνο. Αν έχετε δικό σας Ι.Χ. κάντε περισσότερες στάσεις. Διαφορετικά ρωτήστε αν κάποια αεροπορική του εξωτερικού, αναλαμβάνει να μεταφέρει κουνέλια σε καμπίνα. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να αλλάξει σαν μέτρο και να επιτραπούν τα ταξίδια κουνελιών στην καμπίνα του αεροσκάφους όπως γίνεται στις ΗΠΑ.

Τόπος Διαμονής:

  • Εξοχικό/Πατρικό: Μπορείτε αν κάποιος βρίσκεται ήδη στο σπίτι να παραγγείλετε τα πράγματα που χρειάζεστε, οπότε γλυτώνετε τη τσάντα μεταφοράς. Από τη στιγμή που είναι δικό σας μέρος προφανώς κάνετε ό,τι θέλετε.
  • Ξενοδοχείο: Ενημερώνετε όταν κλείνετε το δωμάτιο πώς θα έχετε μαζί σας κουνέλι. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία pet-friendly.
  • Ενοικιαζόμενα Δωμάτια: Το ίδιο με το ξενοδοχείο
  • Camping: Όχι ιδανικό μέρος για κουνέλια, εκτός αν έχετε τροχόσπιτο. Προσοχή στους σκύλους του camping. Αν το camping που θα μείνετε πρέπει να κλείσετε θέση, ενημερώστε πώς έχετε κουνελάκι.

Covid-19:

Επειδή λόγω των μέτρων στα δημόσια μέσα δεν επιτρέπεται ο κλιματισμός, καλό είναι το βράδυ πριν ταξιδέψετε να βάλετε στην κατάψυξη παγοκύστη ή ένα μπουκάλι 0,5 λίτρου νερό. Πριν φύγεται από το σπίτι, τυλίξτε την παγοκύστη ή το μπουκάλι σε βαμβακερό ύφασμα και τοποθετείστε το στο πάρκο. Έτσι, το κουνελάκι θα δροσίζεται. Απλά να παρακολουθείτε τακτικά, αν έχει βραχεί το ύφασμα για να μην βραχεί και η γούνα. Όταν τείνει να βραχεί το ύφασμα, βγάζετε την παγοκύστη/μπουκάλι και αφήνετε το ύφασμα από την ανάποδη μεριά που το είχατε, για να κρατήσει κι άλλο η δροσιά.

Μέρος:

Αν είναι εφικτό να βρίσκεται κοντά σε κάποιο εξειδικευμένο κτηνίατρο. Διαφορετικά αν συμβεί κάτι θα πρέπει να έχετε το κινητό του για να σας δώσει οδηγίες.

Συνοψίζοντας, αν μπορούμε να φιλοξενήσουμε κάπου το κουνελάκι μας για λίγες μέρες είναι καλό για να μην στρεσαριστεί από απότομες αλλαγές στο περιβάλλον του. Αν λείπουμε αρκετές μέρες (10+ μέρες) ή δεν βρίσκουμε κάποιον να μας το φιλοξενήσει, παίρνουμε μαζί μας το κουνελάκι μας. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε να πάρουμε τα σωστά μέτρα. Για οποιαδήποτε απορία σας επικοινωνήστε μαζί μας στα social media (facebook like pagefacebook groupinstagram). Καλό σας ταξίδι!