Γίνεται να έχουμε καθαρό σπίτι με κουνέλια και γενικότερα με κατοικίδια; Και όμως γίνεται, μέχρι προφανώς ένα σημαντικό βαθμό. Τι εννοούμε σε σημαντικό βαθμό; Μην περιμένετε να έχετε τα ονειρεμένα σπίτια που θα δείτε στα social media ή στο pinterest. Αν θέλετε τέτοια σπίτια τότε δεν μπορείτε να έχετε ούτε κατοικίδια ούτε παιδιά, γιατί το σπίτι θα βρίσκεται σε ένα απόλυτο χάος. Ακούγεται κακό ή και αυστηρό, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματική αλήθεια και μπορούν να την καταλάβουν καλά οι “παθόντες”.

Ωστόσο, εύλογα θα υπάρξει η απορία: <<Πώς γίνεται, ενώ τα κουνέλια να θεωρούνται τα πιο καθαρά κατοικίδια να έχουμε βρώμικο σπίτι; >>. Ναι, τα κουνελάκια είναι τα πιο καθαρά κατοικίδα, μαθαίνουν εύκολα την τουαλέτα τους, αλλά δεν παύουν να είναι κατοικίδια. Μην ξεχνάμε, πώς έχουν ψυχούλα και δεν είναι ρομπότ όπως και βρωμιά δεν είναι μόνο οι ακαθαρσίες, αλλά και οι τρίχες και το χόρτο που ειδικά το χειμώνα, κυριαρχούν πάνω στα χαλιά και στις κάλτσες μας.

Πώς μπορούμε να κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό;

  • Βάλτε πρόγραμμα στη ζωή σας.

Σας ακούγεται απλό και αμελητέο να αναφερθεί, αλλά είναι αρκετά σημαντικό όταν έχουμε κατοικίδια και παιδιά. Ο χώρος στον οποίο ζούμε, πρέπει αν είναι καθαρός, μιας και οι μικροοργανισμοί κάνουν πάρτυ. Όσα περισσότερα μέλη, τόσα περισσότερα μικρόβια κυκλοφορούν. Για να είμαστε υγιείς όλοι όσοι ζουν στο σπίτι, χρειάζεται συχνός καθαρισμός. Επιπλέον, θα έχουμε μια τάξη, ενώ με ένα μίνι πρόγραμμα κάποιες μέρες θα κάνουμε καθαρισμό και κάποιες συντήρηση, οπότε δε θα μας φαίνεται ο καθαρισμός του σπιτιού σαν μια αγγαρεία.

  • Ηλεκτρική σκούπα: Το “κλειδί” του καθαρισμού

Μια καλή ηλεκτρική σκούπα δε σημαίνει πώς πρέπει να είναι και αρκετά ακριβή. Ενδεικτικά, η σκούπα που αγόρασα πρόσφατα και μου έλυσε τα χέρια είναι αυτή. Ωστόσο, πλέον χρησιμοποιώ την πλυντική σκούπα από lidl που είναι στερεών-υγρών και έχει και ψεκαστικό μηχανισμό, οπότε ρουφάει εύκολα τρίχες από χαλιά. Η επιλογή της ηλεκτρικής σκούπας, πρέπει να γίνεται βάση της ενεργειακής κλάσης, της απόδοσης (τόσο σε δάπεδο όσο και σε χαλιά), του θορύβου κι αν έχει ειδικό πέλμα για τα κατοικίδια. Σημαντικό στοιχείο είναι η σακούλα και ο κάδος, που νομίζω αφορά προσωπικές προτιμήσεις και πώς βολεύεται ο καθένας. Γενικότερα, η αγορά μιας ηλεκτρικής σκούπας έχοντας κουνέλια θεωρείται επένδυση, καθώς με το χαμό που γίνεται στα χόρτα, αλλά και με το τρίχωμά τους όταν μαδάνε, γλυτώνει χρόνο και κόπο στο καθάρισμα. Πόσο μάλλον αν υπάρχουν χαλιά, που η δυσκολία του καθαρισμού πάει στο διπλάσιο. Με το πέλμα τρίχες και τριμμένα χόρτα γίνονται καπνός από χαλιά και υφάσματα γενικότερα.

  • Καλύμματα = Λιγότερο καθάρισμα;

Μπορείται σε κρεβάτια, καναπέδες και χαλιά να προμηθευτείτε ειδικά καλύμματα. Έτσι, θα μπορείτε να πλένετε εκείνα, αντί να πλένετε τα κανονικά χαλιά, τους καναπέδες και τα στρώματα σας που θέλουν παραπάνω χρόνο και κόπο για στέγνωμα. Ειδικά αν είναι χειμώνας και δεν είναι εύκολο να στεγνώσουν.

  • Εκμάθηση τουαλέτας

Σημαντικό σημείο, καθώς πολλά κουνελάκια κυρίως αστείρωτα, ίσως σας παιδέψουν λίγο παραπάνω στο θέμα αυτό. Πιο αναλυτικά, δείτε σχετικό άρθρο, για το πώς μπορούμε να μάθουμε στο κουνελάκι μας την τουαλέτα του.

  • Επιλογή τουαλέτας

Μια τουαλέτα με πιο ψηλά τοιχώματα ή ακόμα και κλειστού τύπου, ίσως σας λύσει τα χέρια, ειδικά αν το κουνελάκι είναι ελεύθερο ή μέσα σε παρκάκι. Ακόμα περισσότερο, θα σας βοηθήσει, αν βάλετε κάποιο αντιολισθητικό πατάκι. Είναι γνωστό πώς όταν φεύγουν από την τουαλέτα τους, θα φύγουν χόρτα, τριμμένα πέλλετ ή και κακά. Με αυτές τις επιλογές, περιορίζεται ο χαμός. Μπορείτε, επίσης να επιλέξετε ή να κατασκευάσετε ξύλινες τουαλέτες με ειδική υποδοχή χόρτων, ώστε να είναι όλα πιο οργανωμένα και καθαρά.

rabbit-place.com                                                               rabbit-place.com

  • Αποθήκευση χόρτων

Αντί να έχετε τα χόρτα στις σακούλες που είναι ήδη συσκευασμένα, μια καλή λύση είναι η αποθήκευσή τους. Προσωπικά, έχω επιλέξει πλαστική κούτα αποθήκευσης. Άλλοι τρόποι, είναι κάδοι, κάδοι άπλυτων, μπαούλα, κουτιά… Ό,τι βολεύει εσάς.

  • Αποθήκευση αντικειμένων και πέλλετ

Μπορείτε με την ίδια λογική, να αποθηκεύσετε τα δικά τους πράγματα όπως πέλλετ, κουβέρτες, παιχνίδια κλπ. Τα πέλλετ, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε ένα βάζο γυάλινο, τις κουβέρτες και τα παιχνίδια σε κούτες, τα φάρμακα και τα πιο σημαντικά σε κουτί πρώτων βοηθειών και όλα αυτά σε κάποια βιβλιοθήκη ή ντουλάπι, που θα προορίζεται για φύλαξη πραγμάτων του κουνελιού σας. Μέλος της οικογένειάς μας είναι, να μην έχει κι εκείνο τον αποκλειστικό του χώρο για τα πράγματά του;

  • Το κουνέλι μου μυρίζει;

Στην πραγματικότητα τα κουνέλια δε μυρίζουν. Θα μυρίσουν μόνο αν είναι άρρωστα, αν ζουν σε κλουβί ειδικά αν είναι αρκετές ώρες μιας και ο χώρος που ζουν είναι ταυτόχρονα η τουαλέτα τους και αν δεν διατηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Ποιοι είναι οι κανόνες υγιεινής για τα κουνέλια; Καθημερινό πλύσιμο του μπολ για φαγητό, νερό ή ποτίστρα, συχνό καθάρισμα της τουαλέτας τους με σαπούνι για πιάτα και ζεστό νερό και συχνό καθάρισμα του χώρου στον οποίο κινούνται είτε είναι ελεύθερα είτε είναι το πάρκο.

  • Ξύδι: Το μέγιστο όπλο

Το ξύδι (κυριώς λευκό ή μηλόξιδο) αποτελούν μέγιστο όπλο για το καθάρισμα. Αν το κουνελάκι σας ουρεί σε περίεργα σημεία, το ξύδι εκτός από το ότι θα το αποτρέψει, καθαρίζει ταυτόχρονα. Παράλληλα σε συνδυασμό με τη σόδα (μαγειρική) διώχνει την κακοσμία. Προσοχή, όμως, με τα υφάσματα και τα χαλιά, καθώς μπορεί να ξεβάψει, οπότε κάνουμε ένα μίνι τεστ σε μια μικρή περιοχή. Μπορείτε, να χρησιμοποιήσετε ξίδι με σόδα, ακόμα και στην τουαλέτα τους. Το σαπούνι για τα πιάτα είναι επίσης, φιλικό για τα κουνέλια, αλλά δεν τα απωθεί από το να ουρήσουν. Για αυτό, στην τουαλέτα μετά το ξύδι και τη σόδα, καλό είναι να ξεπλένουμε με σαπούνι για πιάτα.

  • Καλώδια και πράγματα του σπιτιού

Εδώ, μπορείτε να πάρετε ιδέες από το άρθρο για ασφάλεια στο σπίτι, ώστε να έχετε μια τάξη στα καλώδιά σας και δε διάφορα πράγματα μέσα στο σπίτι.

  • Το επίπονο βούρτσισμα

Πόσες φορές τα έχουμε χτενίσει/βουρτσίσει και πετάγονται οι τρίχες παντού; Οπότε η λύση είναι να φοράμε ρούχα μόνο για αυτή τη χρήση π.χ. κάποια παλιά φόρμα, να βάζουμε κάποιο πανάκι στα πόδια μας, να έχουμε κοντά μας τα σύνεργα και κάποια σακούλα για σκουπίδια. Έτσι, ελαχιστοποιούμε το χαμό των τριχών ειδικά σε περιόδους τριχόπτωσης. Βέβαια, το πέλμα για τα κατοικίδια, για ό,τι ξεφύγει είναι αναπόφευκτο, αλλά τουλάχιστον δεν θα έχουμε πολύ σκούπισμα.

  • Ρολό και γάντι

Για να βγάλουμε τρίχες από έπιπλα και υφάσματα που το πέλμα δεν κατάφερε να βγάλει μια καλή λύση είναι το ρολό για τα κατοικίδια (αποχνουδωτικό) ή αν δεν έχετε σπίτι σας (αν και πλέον πρέπει να αποτελεί σημαντική αγορά σας, όπως και ανταλλακτικά) μπορείτε να καταφύγετε στο ελαστικό γάντι που έχουμε στην κουζίνα. Θα τραβήξει εύκολα τις τρίχες, απλά χρειάζεται λίγη χειρωνακτική εργασία.

Συνοπτικά, όσα προανέφερα θεωρώ πώς είναι τα πιο κρίσιμα σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη στον καθαρισμό ενός σπιτιού με κουνέλια. Προφανώς, ο καθένας μας μπορεί να έχει και άλλες λύσεις ή και άλλους τρόπους. Ενδεικτικά, μπορείτε να πάρετε swiffer για τα χνούδια και τα τριμμένα χόρτα, που βοηθάει τους καλοκαιρινούς μήνες, που δεν έχουμε τόσα πολλά χαλιά. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας. Καλές γιορτές!

rabbit-place.com