Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε την υγεία των κουνελιών μέσα από τα κόπρανά τους. Σήμερα, θα αναλύσουμε πώς φαίνεται η υγεία των κουνελιών μας μέσα από τα ούρα τους. Ένα εξίσου σημαντικό θέμα μιας και πολλές ασθένειες έχουν σχέση με το ουροποιητικό σύστημα.
ΟΥΡΑ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
- 1 ΟΥΡΑ
- 2 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
- 2.1 Το κουνελάκι μου ουρεί εκτός τουαλέτας, τι σημαίνει;
- 2.2 Το κουνέλι μου πιτσιλάει, τι να κάνω;
- 2.3 Το κουνελάκι μου ουρεί στο κρεβάτι και στον καναπέ, τι να κάνω;
- 2.4 Το κουνελάκι μου επαναστατεί με την τουαλέτα, τι να κάνω;
- 2.5 Μυρίζει το κουνελάκι μου άσχημα, τι να κάνω;
- 2.6 Μπορούν τα ούρα του κουνελιού μου να μου κάνουν κακό;
Τα ούρα των κουνελιών, μιας και τα κουνέλια είναι χορτοφάγα είναι αλκαλικά, δηλαδή έχουν pH 8-9. Δεν είναι διαυγή όπως τα δικά μας ούρα, αλλά κιτρινωπά. Το χρώμα των ούρων αλλάζει από κίτρινο ως καφέ σκούρο, ανάλογα με τη διατροφή, αλλά και λόγω διάφορων παθήσεων. Ας δούμε τα χρώματα των ούρων και τι μπορούμε να καταλάβουμε βάσει αυτών για την υγεία των κουνελιών μας. Για να μπορέσουμε να δούμε σωστά το χρώμα κοιτάμε τα φρέσκα ούρα και όχι τα ούρα που έχουν εξασθενίσει. Αν και η αιματουρία φαίνεται και σε πιο παλιά ούρα. Δείτε αναλυτικά:
ΧΡΩΜΑ ΟΥΡΩΝ
-
ΚΙΤΡΙΝΑ
Νορμάλ ούρα.
-
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Είναι νορμάλ ούρα, αλλά και ένδειξη αφυδάτωσης. Συνήθως είναι τα ούρα μετά τον ύπνο τους. Αν δεν πίνει το κουνελάκι σας αρκετό νερό προσπαθήστε να το πείσετε να πιει. Αν επιμένει να μην πίνει αρκετό νερό και τα ούρα σκουραίνουν, πηγαίνετε σε κτηνίατρο.
-
ΚΟΚΚΙΝΑ
Τα κουνέλια δεν έχουν περίοδο, δεν είναι εμφανής με το μάτι και δεν κοκκινίζουν τα ούρα. Τα ούρα κοκκινίζουν εξαιτίας χρωστικών ή αίματος. Πριν ανησυχήσουμε κοιτάμε τη διατροφή του, αν έφαγε κάτι με χρωστική.
-
Φυσικές χρωστικές,
έχουν λαχανικά και φρούτα όπως παντζάρι, καρότα, σπανάκι, φράουλες, μούρα. Γενικά λαχανικά που είναι πλούσια σε β-καροτένιο, στο οποίο οφείλεται αυτή η χρωστική.
-
Χημικές χρωστικές
έχουν υφάσματα και χαρτικά ή και πλαστικά. Οπότε αν δεν έφαγε το κουνελάκι μας κάποιο λαχανικό, ελέγξτε στο σπίτι αν φαγώθηκε κάποιο ύφασμα πχ κάλυμμα καναπέ, χαλί, σεντόνι κλπ, κάποιο χαρτί, κάποιο πλαστικό που είχε κοκκινωπό χρώμα.
-
Φάρμακα
δεν έχουν χρωστικές, αλλά μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ούρων του κουνελιού μας και να γίνουν πιο κοκκινωπά. Τέτοιου είδους φάρμακα είναι τα αντιβιοτικά.
-
Πρώτα κρύα
Τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ερυθρών ούρων.
Αν δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, τότε πρόκειται για αιματουρία. Δείτε παρακάτω τι δείχνει το αίμα στα ούρα του κουνελιού μας.
-
-
ΚΑΦΕ
Τα καφετί ούρα δείχνουν ότι και τα πορτοκαλί, δηλαδή έλλειψη νερού. Δείτε παρακάτω πώς ενθαρρύνουμε ένα κουνέλι να πιει νερό.
-
ΔΙΑΦΑΝΗ
Είναι επίσης νορμάλ ούρα. Ωστόσο, αν δούμε πως το κουνελάκι μας πίνει υπερβολικά πολύ νερό θα πρέπει να πάμε στον κτηνίατρο. Περίσσιο νερό σημαίνει πρόβλημα στα νεφρά τους.
-
ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ/ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ
Πρόκειται για αιματουρία. Η αιματουρία είναι σύμπτωμα ποικίλων ασθενειών.
-
Στειρωμένα κουνέλια,
Στα στειρωμένα κουνέλια η αιματουρία συνδέεται με θέμα στο ουροποιητικό σύστημα. Τέτοιου είδους προβλήματα είναι: ουρολοίμωξη, κυστίτιδα, ουρολιθίαση, λάσπη στα νεφρά κλπ
-
Αστείρωτα κουνέλια,
Στα αστείρωτα κουνέλια η αιματουρία συνδέεται με τα παραπάνω θέματα, αλλά και με καρκίνο στα γεννητικά όργανα που είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στα κουνέλια και τα τελευταία χρόνια δυστυχώς αυξάνεται. Διαβάστε περισσότερα για τη στείρωση των κουνελιών εδώ.
Πώς μπορώ να διαπιστώσω αν πρόκειται για αιματουρία;
Μπορούμε να κάνουμε το τεστ με το οξυζενέ. Παίρνουμε λίγες σταγόνες από τα ούρα με μία μπατονέτα και ρίχνουμε μερικές σταγόνες οξυζενέ. Αν αυτό αφρίσει τότε σημαίνει πώς υπάρχει αίμα. Ανεξάρτητα όμως από το τεστ, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν κτηνίατρο εξειδικευμένο. Με εξετάσεις όπως ανάλυση ούρων, ακτινογραφία κλπ μπορεί να διαπιστωθεί αν πρόκειται για καρκίνο, ουρολιθίαση ή απλή ουρολοίμωξη. Ανάλογα με το τι νόσος υφίσταται θα δοθεί και η κατάλληλη θεραπεία.
Ωστόσο στην περίπτωση του καρκίνου των γεννητικών οργάνων, καλό είναι να προλαμβάνουμε με τη στείρωση παρά με τη θεραπεία (στείρωση συν αγωγή και έλεγχος). Ο καρκίνος μπορεί να είναι επιθετικός και παρόλο που θα κάνουμε τη στείρωση μπορεί να γίνει αργότερα μετάσταση και σε άλλα όργανα. Μην ξεχνάτε, η πρόληψη είναι καλύτερη και αποτελεσματικότερη της θεραπείας, πλας το κουνελάκι μας δεν θα ταλαιπωρηθεί. -
-
ΛΕΥΚΑ
Είναι απολύτως φυσιολογικό και γίνεται κυρίως το βράδυ ή νωρίς το πρωί που το κουνελάκι μας αποβάλλει το περιττό ασβέστιο. Η αποβολή ασβεστίου είναι φυσιολογική διαδικασία όταν γίνεται σε σωστά πλαίσια. Για αυτό το λόγο, καλό είναι να αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση τροφών και λαχανικών υψηλών σε ασβέστιο και οξαλικό οξύ. Το οξαλικό οξύ ενισχύει την αποβολή ασβεστίου. Τέτοια λαχανικά είναι κυρίως εκείνα που έχουν έντονο πράσινο χρώμα όπως σπανάκι, μαϊντανός, πιπεριά, σέλερι κ.ά και το καρότο. Αυτά τα λαχανικά μπορούμε να τα δίνουμε πιο σπάνια και σε μικρότερες ποσότητες. (Αναλυτικός πίνακας εδώ.) Όσο πιο συχνά δίνουμε λαχανικά πλούσια σε ασβέστιο και οξαλικό οξύ, τόσο πιο συχνά θα έχουμε αποβολή ασβεστίου, με συνέπεια ποικίλα προβλήματα στο ουροποιητικό όπως λάσπη και στη συνέχεια ουρολιθίαση. Ένα λάθος που κάνουμε είναι να δίνουμε άλφα άλφα σε ενήλικα που επίσης οδηγεί σε αυτά τα προβλήματα.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε με λίγα λόγια είναι πως η αποβολή ασβεστίου και το άσπρο χρώμα των ούρων που όταν στεγνώνει γίνεται σαν κιμωλία είναι φυσιολογικό. Αν συμβαίνει όμως συχνά θα πρέπει να κοιτάξουμε τη διατροφή του, όπως και να επισκεφθούμε έναν κτηνίατρο εξειδικευμένο. -
ΘΟΛΑ/ΛΑΣΠΩΔΗ
Αν δούμε τέτοια ούρα σημαίνει πώς έχουμε λάσπη στο ουροποιητικό, ίσως ουρολιθίαση. Γενικά το κουνέλι μας έχει κάποια λοίμωξη και χρειάζεται άμεσα εξειδικευμένο κτηνίατρο.
ΟΥΡΟΛΙΘΙΑΣΗ &ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΚΟΥΝΕΛΙΑ
Δύο πιο κοινά προβλήματα στα κουνέλια είναι η λάσπη στα νεφρά που οδηγεί σε ουρολιθίαση. Αιτία αυτών των προβλημάτων είναι η συχνή αποβολή περίσσιου ασβεστίου εξαιτίας λανθασμένης διατροφής. Επίσης, πηκτά ούρα οφείλονται εξαιτίας λοίμωξης στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη. Η συγκέντρωση βακτηρίων οδηγεί σε λοιμώξεις του ουροποιητικού όπως είναι η κυστίτιδα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
- Συχνή ούρηση/Ενούρηση, το κουνελάκι μας ουρεί συχνότερα από όσο συνήθιζε.
- Μη σωστή τουαλέτα, το κουνελάκι ουρεί εκτός τουαλέτας. Αυτό συμβαίνει στα στειρωμένα κουνελάκια που έχουν μάθει να ουρούν στην τουαλέτα. Στα αστείρωτα συμβαίνει ούτως ή άλλως εκαιτίας ορμονών.
- Μη ελεγχόμενη ούρηση, βλέπουμε σταγόνες ή το κουνελάκι μας τα κάνει διακεκομμένο ούρημα σαν αν μην μπορεί να το ελέγξει.
- Δυσκολία στην ούρηση, μπορεί να δούμε το κουνελάκι μας να παίρνει θέση να ουρήσει και να μην ουρεί ή να συμβαίνει η κατάσταση Νο. 3.
- Λάσπη στα ούρα.
- Πίσω πόδια με ούρα και μερικές φορές καμμένα από τα ούρα, αυτό μπορεί να συ,βεί και σε γερασμένα κουνέλια εξαιτίας αρθρίτιδας και διάφορων μυοσκελετικών προβλημάτων. Στα πιο νεαρά συμβαίνει εξαιτίας μη ελεγχόμενης ούρησης.
- Τρίξιμο δοντιών ή σύμπτωμα πως πονάει πχ μούγκρισμα ή γενικά κάποιος περίεργος ήχος.
- Απώλεια βάρους.
- Ακινησία/Ληθαργικότητα.
- Αίμα στα ούρα.
Δεν χρειάζεται να υπάρξουν όλα τα συμπτώματα. Αν δούμε κάποιο ή συνδυασμό αυτών, τότε απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο για να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.
ΑΙΤΙΕΣ
- Γενετικά/κληρονομικά προβλήματα.
- Έλλειψη νερού.
- Έλλειψη δραστηριοτήτων και άσκησης.
- Κακές συνθήκες διαβίωσης και κυρίως μικρός χώρος/κλουβί και βρώμικο περιβάλλον.
- Νεφρική Νόσος/ Νόσος Ουροδόχου.
- Διατροφή Υψηλή σε Ασβέστιο και Οξαλικό Οξύ.
ΠΡΟΛΗΨΗ
- Πείστε το κουνελάκι σας να πιει περισσότερο νερό, αν δεν πίνει όσο πρέπει.
- Καθαρό νερό και καλά καθαρισμένα λαχανικά.
- Μην δίνετει τροφή βασισμένη στο χόρτο άλφα άλφα σε ενήλικα κουνέλια. Αν δίνετε, επιχειρήστε σταδιακή αλλαγή που διαρκεί τουλάχιστον 1 μήνα. Στη διάρκεια αυτής της αλλαγής, αυξάνετε την ποσότητα σε τίμοθι σταδιακά ενώ ταυτόχρονα μειώνετε την ποσότητα σε άλφα άλφα, χωρίς όμως να ξεφύγετε από την ποσότητα που πρέπει να τρώει σαν σύνολο.
- Δώστε αρκετά φυλλώδη λαχανικά χαμηλά σε οξαλικό οξύ και ασβέστιο. Με τα λαχανικά τα κουνελάκια λαμβάνουν και μια μικρή ποσότητα νερού.
- Κάντε δραστηριότητες μαζί με το κουνελάκι σας.
- Καθαρίστε πιο συχνά την τουαλέτα του. Έτσι και δεν θα μαζεύονται μικρόβια που ευννούν τις λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά και θα έχουμε τον έλεγχο για το αν ουρεί φυσιολογικά. Για παραπάνω έλεγχο, μπορούμε στο κάτω μέρος της τουαλέτας να βάλουμε πάνα υπόστρωμα ή εφημερίδα. Προσοχή όμως, το κουνελάκι δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά για να μην τα μασήσει. Οπότε τα καλύπτουμε καλά με υπόστρωμα (πέλλετ ή πεπιεσμένο χαρτί) συν χόρτο. Τέλος, με την πιο συχνή αλλαγή της τουαλέτας ενθαρρύνουμε το κουνελάκι μας να τη χρησιμοποιεί πιο συχνά. Βρώμικη και δύσοσμη τουαλέτα ισούται με επιλογή άλλης τουαλέτας.
- Κτηνιατρικός έλεγχος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Πώς πείθω το κουνελάκι μου να πίνει περισσότερο νερό;
- Προτιμήστε μπολ και όχι ποτίστρα. Με την ποτίστρα το κουνελάκι καταναλώνει λιγότερο από όσο πρέπει, ενώ συγκεντρώνονται περισσότερα και πιο γρήγορα μικρόβια. Πάρτε ένα πήλινο μπολ, που δεν μπορεί να το αναποδογυρίσει και βάλτε το κάτω από την ποτίστρα μέχρι να συνηθίσει να πίνει από το μπολ. Το μπολ θέλει συχνό καθάρισμα και συχνή αλλαγή νερού για να μην συγκεντρώνονται μικρόβια. Για οικονομικό μπολ, πάρτε πήλινο κεσεδάκι από γιαούρτι, πλύντε το καλά μετά τη βρώση του και βάλτε το στο χώρου του κουνελιού σας.
- Δώστε φυλλώδη λαχανικά χαμηλά σε οξαλικό οξύ και ασβέστιο. Όπως είπαμε και πριν τα λαχανικά δεσμεύουν νερό, ενώ με το πλύσιμο θα μείνει λίγο νερό και πάνω στο λαχανικό.
- Κρύο νερό το καλοκαίρι ή νερό με ένα παγάκι.
- Δροσερό νερό (όχι πολύ κρύο, ούτε ζεστό) και συχνές εναλλαγές ειδικότερα σε περιόδους τριχόπτωσης.
- Αν δεν πίνει όσο νερό πρέπει, βάζουμε ελάχιστο χυμό ανανά ή μήλο (φυσικό πάντα). Έτσι, δίνουμε μια ευχάριστη γεύση και οσμή στο νερό που το κάνει πιο δελεαστικό για το κουνελάκι. Προσοχή, μιλάμε για μερικές σταγόνες και όχι μεγάλη ποσότητα.
Πώς καθαρίζω το μπολ του;
Το μπολ το καθαρίζουμε μόνο με σαπούνι για πιάτα. Ποτέ dettol, καθώς σκοτώνουμε και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς διαταράσοντας την ισορροπία και την υγεία του κουνελιού μας, ενώ μπορεί να κάτσει και στα τοιχώματα και να προκληθεί δηλητηρίαση. Και πάντα καλό ξέπλυμα και στέγνωμα πριν βάλουμε νερό.
Τι είδους νερού δίνω;
Πάντα εμφιαλωμένο ή από φίλτρο. Το νερό της βρύσης ακόμα κι αν είναι πόσιμο είναι επικίνδυνο, καθώς διάφορα μικρόβια που υπάρχουν στις σωληνώσεις καθώς και φυτοφάρμακα έρχονται στη βρύση μας με συνέπεια να τα καταναλώνουμε κι εμείς και το κουνελάκι μας. Έτσι κάνουμε κακό και σε εμάς και στο κουνελάκι μας που είναι πιο ευαίσθητος οργανισμός.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Το κουνελάκι μου ουρεί εκτός τουαλέτας, τι σημαίνει;
Αν μιλάμε για στειρωμένο κουνελάκι που ήξερε την τουαλέτα του και ξαφνικά έχασε τον έλεγχο τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε κάποια πράγματα. Αν δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο περιβάλλον του, ξεκινάμε εκμάθηση τουαλέτας. Αν βλέπουμε πώς συνεχίζει και παρατηρούμε και κάποιο σύμπτωμα πχ δεν υπάρχει συνεχόμενη ροή ή πιέζεται πάμε στον κτηνίατρο. Αν επιμένει επίσης να ουρεί παρά την εκπαίδευση, πάμε επίσης σε κτηνίατρο διότι μπορεί να οφείλεται κάποιο παράσιτο πχ ecuniculi.
Το κουνέλι μου πιτσιλάει, τι να κάνω;
Το κουνελάκι, είτε αρσενικό είτε θυληκό, πιτσιλάει όταν είναι αστείρωτο. Ένα αστείρωτο κουνέλι ακόμα κι αν είχε μάθει την τουαλέτα του, μπορεί ξαφνικά να χάσει την αίσθηση και να ουρεί παντού. Αυτό λέγεται μαρκάρισμα και γίνεται εξαιτίας ορμονών. Το ίδιο συμβαίνει και με το πιτσίλισμα. Η λύση είναι η στείρωση και πρέπει να γίνει για λόγους υγείας από εξειδικευμένο πάντα κτηνίατρο.
Το κουνελάκι μου ουρεί στο κρεβάτι και στον καναπέ, τι να κάνω;
Τρεις λόγοι οφείλονται, και μιλάμε πάντα γαι στειρωμένα κουνέλια:
- Έχει τη μυρωδιά μας και θέλουν να κάνουν το χώρο δικό τους.
- Δίνουμε λιχουδιές πάνω στο κρεβάτι και στο καναπέ και το έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους με τουαλέτα.
- Έχουν τη δικιά τους μυρωδιά, αν δεν έχει καθαριστεί το κρεβάτι, και το αναγνωρίζουν σαν τουαλέτα.
Η λύση είναι να καθαρίσουμε καλά το κρεβάτι για να μην μείνει καμία μυρωδιά. Κάνουμε για αρχή διάλυμα νερό με λευκό ξίδι σε αναλογία 1:1 για να καθαρίσουμε την περιοχή. Μπορούμε να ρίξουμε και λίγο οξυζενέ αν υπάρχει έντονη κιτρινίλα. Στη συνέχεια για απόσμηση ρίχνουμε σόδα που αφήνουμε να δράσει για τουλάχιστον μισή ώρα ή το πιο αποτελεσματικό διάλυμα από νερό και αποσμίνη (την βρίσκετε σε σούπερ μάρκετ)σε αναλογία ένα καπάκι ανά 1 λίτρο νερού. Ταυτόχρονα κάνουμε εκμάθηση τουαλέτας και σταματάμε να δίνουμε λιχουδιές στο κρεβάτι. Αν δούμε και κάτι άλλο, όπως άστατη τουαλέτα, περίεργο χρώμα ή κάτι που να μας κινεί την περιέργεια, πάμε στον κτηνίατρο.
Το κουνελάκι μου επαναστατεί με την τουαλέτα, τι να κάνω;
Τα κουνελάκια είναι καθαρά ζωάκια. Ελέγξτε αν η τουαλέτα είναι βρώμικη, έχει μπόλικα ούρα και κόπρανα και μυρίζει λιγάκι. Αν ισχύει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάζετε πιο συχνά την τουαλέτα κι αυτός είναι ο λόγος που επαναστατεί. Διαφορετικά πάμε σε κτηνίατρο.
Μυρίζει το κουνελάκι μου άσχημα, τι να κάνω;
Τα κουνελάκια και τα ούρα τους δεν μυρίζουν άσχημα. Τα ούρα μυρίζουν όπως μυρίζει η αμμωνία κι αυτό συμβαίνει διότι τα ούρα είναι αλκαλικά. Δηλαδή δεν έχουν έντονη μυρωδιά. Αν παρατηρήσουμε πώς τα ούρα μυρίζουν άσχημα ή και το ίδιο μας το κουνελάκι, τότε πρέπει αν πάμε σε κτηνίατρο. Συνήθως προβλήματα οσμής οφείλονται σε κακή διατροφή ή σε κάποια λοίμωξη. Τέλος, σε στειρωμένα κουνελάκια τα ούρα μυρίζουν λιγότερο έντονη αμμωνία, οπότε αν το κουνελάκι σας είναι αστείρωτο καλό είναι να το πάτε για στείρωση.
Μπορούν τα ούρα του κουνελιού μου να μου κάνουν κακό;
Τα ούρα δεν είναι επικίνδυνα, ωστόσο διατηρούμε κανόνες υγιεινής και πλένουμε τα χέρια μας. Η μόνη περίπτωση που τα ούρα γίνονται επικίνδυνα για τον άνθρωπο είναι όταν το κουνέλι μας νοσεί από το παράσιτο Ecuniculi και ο άνθρωπος έχει ανοσοανεπάρκεια πχ AIDS.
Αν έχετε άλλες απορίες για τα κουνελάκια και τα ούρα τους θα χαρούμε να σας τις λύσουμε. Βρείτε μας στο facebook είτε στο like page είτε στο group μας ή στο instagram μας. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα!