Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσω με βάση τη δική μου εμπειρία και πώς κατάφερα να σμίξω δύο αρσενικά. Πολλοί λένε πώς το να σμίξεις δύο αρσενικά είναι σπάνιο έως και απίθανο να συμβεί, καθώς και οι δύο θα πολεμούν για το ποιός θα κυριαρχήσει και δεν έχουν άδικο.

Είναι, όμως, τόσο αδύνατο να σμίξουν όσο πολλοί πιστεύουν;

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν προκύψει, το να σμίξεις δύο κουνέλια αντιθέτου φύλου είναι πιο εύκολο από ότι του ίδιου φύλου. Αν έχουμε δύο θηλυκά, είναι πιο εύκολο να σμίξουν από ότι δύο αρσενικά. Βέβαια, στο “ζευγάρωμα” κουνελιών παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο όπως ο χαρακτήρας και η διαφορά ηλικίας. Είναι δύσκολο να σμίξει ένα νεογνό με ένα ενήλικο κουνέλι, πανεύκολο να σμίξουν δύο μωρά μαζί και δύσκολο να σμίξουν τρία και παραπάνω κουνέλια λόγω αυτών των χαρακτηριστικών που μόλις αναφέραμε. Με βάση όμως αυτά θα πρέπει να απογοητεύομαστε; Φυσικά και όχι, απλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Οπότε αν ακούτε πως κάποια κατάφεραν να μονιάσουν από τις πρώτες δέκα μέρες και τα δικά σας είναι παραπάνω εβδομάδες ή και μήνες μαζί και τσακώνονται μην το βάλετε κάτω. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει ακόμα και χρόνο, καθώς άλλα σμίγουν εύκολα και άλλα δύσκολα μιας και οι χαρακτήρες ποικίλουν.

Διαφορά ηλικίας

Μην ξεχνάτε, τα κουνελάκια είναι κοινωνικά ζωάκια. Οπότε, κάποια στιγμή θα μπορέσουν να μονιάσουν. Απλά, χρειάζεται και η δική σας προσπάθεια και υπομονή, για να επιτευχθεί, οπότε μην το βάζετε κάτω σε κάθε δυσκολία που θα προκύψει. Το μόνο που πιστεύω παίζει ιδιαίτερο ρόλο, ίσως παραπάνω και από το χαρακτήρα είναι η διαφορά ηλικίας. Πιστεύω πως η μέγιστη διαφορά ηλικίας δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2 με 3 έτη. Αυτό γιατί, αν το ένα πεθάνει σε μεγάλη ηλικία, το άλλο θα πάθει κατάθλιψη, καθώς θα έχει χάσει το σύντροφό του και δύσκολα μετά θα μονιάσει με ένα άλλο κουνελάκι, αν αποφασίσετε να φέρετε στο χώρο του, για να μην νιώθει μοναξιά. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, αλλά τα κουνελάκια είναι αρκετά συναισθηματικά ζωάκια, ίσως να μην μπορέσει να βρει νέο σύντροφο, οπότε να απορρίψει το νέο κουνελάκι που θα του φέρετε και δυστυχώς δε θα είναι η διαδικασία που θα σας πω παρακάτω εύκολη, ίσως ούτε κι εφικτή (εδώ η εξαίρεση στο κανόνα του μονιάσματος). Επίσης, η μεγάλη διαφορά ηλικίας είναι αιτία συχνών καυγάδων, μιας και το ένα θεωρεί το άλλο κουνελάκι απειλή για το χώρο του.

Ας δούμε τη διαδικασία για να σμίξουμε δύο κουνέλια

Αν είστε στο εξωτερικό και υπάρχουν άσυλα για κουνέλια, είστε οι τυχεροί της υπόθεσης μιας και έχουν τα γνωστά bonding sessions/meetings. Απλά τους καλείτε, λέτε το χαρακτήρα του ήδη υπάρχοντος κουνελιού σας και εκείνοι με την εμπειρία τους θα σας έχουν υποψήφιους συντρόφους και το κουνελάκι σας θα επιλέξει από μόνο του τον/την ιδανικό/ιδανική σύντροφο. Αν, όμως, μένετε στην Ελλάδα θα πρέπει να κινηθείτε όπως όλοι μας στα τυφλά.

Βασική προϋπόθεση σε όλα αυτά είναι η στείρωση.

Θα στειρώσετε το ήδη υπάρχον κουνελάκι σας, θα περιμένετε 40 μέρες και ύστερα θα μπείτε στη διαδικασία να φέρετε νέο μέλος στο σπίτι. Αν βέβαια, μπείτε από την αρχή στη διαδικασία είτε με την απόκτηση νεογνών είτε με την υιοθεσία/απόκτητη δύο ενήλικων, τότε στην μία περίπτωση θα τα χωρίσετε στο 4ο μήνα σε διαφορετικά κλουβιά/πάρκα και στο 5ο με 6ο μήνα θα τα στειρώσετε (με περιορισμένες εξόδους πριν τη στείρωση και πάντα με επίβλεψη), ενώ στη δεύτερη θα τα στειρώσετε άμεσα, θα περιμένετε ένα μήνα και μετά θα τα φέρετε σε επαφή. Οπότε, αν είστε στη τρίτη περίπτωση που έχετε ήδη ένα, το έχετε στειρώσει και περιμένετε για 40 μέρες, τότε το δεύτερο μέλος θα πρέπει επίσης να το στειρώσετε. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗ, ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΤΣΑΚΩΜΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ Η’/ΚΑΙ ΓΕΝΝΕΣ.
Αφού, λοιπόν, έχετε φροντίσει το θέμα της στείρωσης. Πάμε στο δεύτερο στάδιο:

Η αρχή της γνωριμίας.

Καλό, είναι αυτές τις 40 μέρες να φέρετε τα κλουβιά/ πάρκα κοντά το ένα με το άλλο. Να απέχουν μία παλάμη για να μην έχουμε κάποιο τραυματισμό.

Τιπ για πάρκο

Αν δεν έχετε χώρο ή δεύτερο κλουβί όπως έγινε στη δική μου περίπτωση, απλά θα έχετε το ένα μέσα στο πάρκο και το άλλο έξω και θα τα εναλλάσετε κάθε 12 ώρες ή και πιο συχνά, απλά να είναι ισότιμες οι φορές που θα μένουν και τα δύο κουνελάκια στο πάρκο. Δηλαδή, στις 12 ώρες έχουμε μία φορά και για τους δύο στο πάρκο και μία φορά έξω, οπότε αν θέλουμε να πάμε στις δύο φορές μέσα και δύο φορές έξω, η εναλλαγή θα πρέπει να γίνεται κάθε 6 ώρες. Στο παρκάκι, επίσης είναι καλό να μπει ένα σκέπαστρο σε περίπτωση που έχουμε κάποια “ανεπιθύμητη” συνάντηση για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο, ακόμα και αν λείπουμε από το σπίτι.

Τιπ για κλουβί

Αν έχετε κλουβί, θέλετε συχνή εναλλαγή κάθε 3 ώρες. Απλά, εμείς προτείνουμε πάρκο αν θέλετε δύο κουνέλια, το κλουβί για το ένα κουνέλι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ένα μέτρο σε μήκος, 70 εκατοστά σε πλάτος και 60 εκατοστά σε ύψος. Όπως καταλαβαίνετε, για αργότερα το ένα κλουβί θα είναι άχρηστο, ενώ το  πάρκο θα χρησιμεύσει είτε θέλετε να τα κλείνετε όταν λείπετε είτε αν τα έχετε μόνιμα ελεύθερα να έχουν το δικό τους χώρο. Ωστόσο, αν έχετε την οικονομική δυνατότητα για δύο μεγάλα κλουβιά, θα ξεκινήσετε τη διαδικασία στην απόσταση της μίας παλάμης, με μπολάκια φαγητού και νερού, αντικριστά, ώστε να βλέπει το ένα το άλλο, αλλά και για αρργότερα να μη νιώθουν απειλή όταν θα χρειαστεί να φάνε. Επίσης, το ένα θα συνηθίσει τη μυρωδιά του άλλου, οπότε πάλι δε θα το θεωρεί αργότερα απειλή. Βέβαια, όταν μονιάσουν καλό είναι τα κλουβιά να τα κάνετε τουαλέτες και να πάρετε ένα παρκάκι όταν θα λείπετε, για να μην στεναχωριούνται που δε θα είναι μαζί στον ίδιο χώρο.

 Γνωριμία με την όσφρηση

Αφού, λοιπόν, φροντίσαμε το χώρο, θα έχουμε  όπως είπαμε και παραπάνω και τις τροφές και το νερό αντικριστά. Μπορούμε να εναλλάσουμε τα παιχνίδια τους, τις κουβέρτες τους, ακόμα και τις ακαθαρσίες τους. Όταν καθαρίζουμε τις τουλέτες τους, μεταφέρουμε μια φταριά ακαθαρσιών του ενός κουνελιού στο άλλο. Αυτό το κάνουμε για τις πρώτες 40 μέρες, όσο διαρκούν οι ορμόνες της στείρωσης. Αν τα κουνελάκια μας είναι ήδη στειρωμένα κάνουμε τη διαδικασία αυτή για μία εβδομάδα. Βέβαια θα συνεχίσουμε το συγκεκριμμένο στάδιο κατά τη διάρκεια της  όλης διαδικασίας, απλά σαν πρώτο στάδιο, για να γνωριστούν, αλλά και να συνηθίσει το ένα τη μυρωδιά και τη παρουδία του άλλου κουνελιού, καλό είναι να μην έρθουν σε παραπάνω επαφή. Έτσι, σιγουρευόμαστε πως δε θα έχουμε τραυματισμούς, καθώς μπορεί να μην υπάρξει συμπάθεια με τη πρώτη ματιά. Επιπλέον, όσο υπάρχουν οι ορμόνες ακόμα και μετά τη στείρωση είναι πιο πιθανοί οι τσακωμοί, ακόμα και εγκυμοσύνη.
Αφού περάσαμε το πρώτο στάδιο πάμε στο δεύτερο:

Η επαφή.

Αυτό το στάδιο χωρίζεται σε επιμέρους στάδια. Θα πρέπει να βρείτε ουδέτερα σημεία στο σπίτι σας, για την ακρίβεια τουλάχιστον 2. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι η μπανιέρα, η ντουζιέρα, το μπάνιο, κάποιος διάδρομος ή κάποιο δωμάτιο. Ουδέτερα μέρη χαρακτηρίζουμε σημεία/μέρη που δεν έχουν βρεθεί και τα δύο κουνελάκια. Ξεκινάμε από το πιο μικρό σημείο και κάνουμε μετάβαση  στο αμέσως  μεγαλύτερο σιγά σιγά, πάντα με την ύπαρξη χόρτου, λιχουδιών, χαδιών και γάντια χοντρά για τη δική σας ασφάλεια.

Η μέθοδος του δεκάλεπτου

Ξεκινάμε από το μικρότερο μέρος για δέκα λεπτά και αυξάνουμε δέκα λεπτά κάθε φορά που έχουμε μια επιτυχή συνάντηση. Τα επιβραβεύουμε με λιχουδιές, όταν κάθονται ήσυχα και τα απομονώνουμε αν αρχίζει τσακωμός (εδώ θα χρειαστούμε τα γάντια, καθώς αν όχι σίγουρα, πιθανότατα να έχετε κι εσείς κάποιο τραυματισμό, όπως δάγκωμα σε κάποιο σημείο του σώματός σας με πιο κοινό το χέρι σας). Αν δούμε πως τσακώνονται αφαιρούμε δέκα λεπτά από την επόμενη φορά. Όταν φτάσουμε στην μία ώρα, πάμε στο επόμενο μέρος και λίγο μεγαλύτερο, πάλι με τη μέθοδο των δέκα λεπτών. Τέλος, θα τα αφήσουμε σε ένα δωμάτιο για 20 λεπτά (δύο δεκάλεπτα) και κάθε μέρα αν είναι επιτυχής θα αυξάνουμε 20 στη επόμενη συνάντηση, ενώ αφαιρούμε 20 λεπτά ή πάμε σε προηγούμενο στάδιο αν δούμε πως τσακώνονται. Αν φτάσετε και στο δωμάτιο στη μία ώρα, πλέον μπορείτε να τα αφήσετε ελεύθερα στο σπίτι! Βέβαια, για τον πρώτο μήνα πάντα με επίβλεψη, ενώ τα χωρίζετε αν δείτε τσακωμούς.

Επιβράβευση και Χωρισμός

Όσο είναι ήρεμα θα δίνετε λιχουδιές και χάδια, για να καταλαβαίνουν πως τα πάνε καλά, αλλά και να έχουν ευχάριστες εμπειρίες/ερεθίσματα όσο είναι μαζί, για να κατανοήσουν πως το να είναι μαζί μόνο ευχάριστες στιγμές θα έχουν. Όταν τσακώνονται τα χωρίζουμε άμεσα, γιατί μπορεί να συνεχίσουν το καβγά σε επόμενη συνάντηση και το μόνο που θα τους μείνει είναι πως το να είναι μαζί σημαίνει καβγάς, που είναι ένα αρνητικό μήνυμα. Προφανώς, ένας τσακωμός οδηγεί σε τραυματισμούς και δε θέλουμε να συμβεί αυτό, έτσι δεν είναι; Αν έχουμε τραυματισμό, πάμε κατευθείαν σε κτηνίατρο, καθώς θα χρειαστεί μία μικρή αγωγή. Συνήθως είναι αντιβίωση και αραιωμένο μπεταντίν με νερό στη πληγή, αλλά καλό είναι να απευθυνθούμε σε ειδικό κτηνίατρο, καθώς ο τραυματισμός μπορεί να είναι πιο σοβαρός από όσο έχουμε υπολογίσει.

Εσύ, τι έκανες; Πες μας μια ιδέα αν μένουμε σε μικρό σπίτι και δεν έχουμε ουδέτερο χώρο.

Πρώτο στάδιο

Αρχικά, ξεκίνησα με εναλλαγές πάρκου και σπιτιού, παιχνιδιών, κουβερτών, μπολ και ακαθαρσιών για 40 μέρες μιας και το νέο μέλος της οικογένειάς μας (γιατί το θεωρούμε μέλος, ακόμα και αν θεωρηθεί από κάποιους υπερβολικό), ο Λούφη ήταν αστείρωτος, στειρώθηκε όταν ήρθε σπίτι και έπρεπε να περιμένουμε να φύγουν οι ορμόνες. Όταν πέρασαν οι 40 μέρες και είδα πως όντως είχαν φύγει οι ορμόνες, άρχισα από την καρέκλα του γραφείου μου. Μαζί με χόρτο, κουνελολιχουδιές και χάδια. Είναι ένα μειονέκτημα να έχεις μικρό σπίτι και ένα ήδη “κακομαθημένο¨κούνελο, που λέγεται Μπομπονέλ, ο οποίος τριγύριζε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμα και στο μπάνιο. Είδα, όμως, πως ο Μπομπονέλ, ο “πρωτότοκος” , δεν ήθελε να μοιραστεί το φαγητό του, το χόρτο, και ήταν αιτία τσακωμών. Όπως και όντας υπερβολικά χαδιάρης, απαιτούσε από τον Λούφη χάδια και γλύψιμο, κάτι που εκείνος δεν ήθελε να κάνει (ξέρω, αρκετά κακομαθημένος και χαδιάρης, αλλά άμα σου κέβουν την καρδιά, μπορείς να τους αντισταθείς;). Οπότε, έμεινα στις λιχουδιές και στα χάδια. Όταν έμειναν στη καρέκλα για μία ώρα, πήγα στο επόμενο στάδιο.

Δεύτερο στάδιο

Πέρασα στο καναπέ, τον κάλυπτα με ένα παλιό σεντόνι, που δεν είχε τη μυρωδιά κάποιου εκ των δύο, ενώ τον καναπέ τον είχα καθαρίσει με σόδα και λευκό ξίδι, για να εξουδετερωθούν οι οσμές. Προς Θεού, δεν είχε γίνει ατύχημα με ούρα, απλά λογικό ήταν του Μπομπονέλ να του είχαν ξεφύγει ακαθαρσίες, οπότε στην ουσία ο καναπές του άνηκε και δε θα είχα επιτυχή διαδικασία. Η “ουδέτερωση” του χώρου με καθαρισμό και σεντόνι που να μην υπήρχε το άρωμα κανενός ήταν μονόδορομος, όπως και ο χώρος, ο καναπές δηλαδή, μιας και το διαμέρισμα ήταν μικρό και υπό την κατάληψη του Μπομπονέλ.  Επιπρόσθετα, δεν τους έβαζα χόρτα, άρχιζα να τα βάζω όταν έκλεισαν μία ώρα να δω αντιδράσεις, αφού είχα εντοπίσει το λόγο των τσακωμών.

IMG 20190524 003830 1

Τρίτο στάδιο

Όταν έλυσα το θέμα των τσακωμών, δηλαδή έτρωγαν πλέον μαζί, πήγα στο επόμενο στάδιο, εκείνο του δωματίου. Όπως έχω ήδη αναφέρει, δεν είχα ουδέτερο δωμάτιο, οπότε αναγκαστικά επέλεξα το σαλόνι/γραφείο (ήταν 2 σε 1), καθώς τα έπιπλα αυτά δεν διέθεταν περίεργες κρυψώνες, που δε θα μπορούσα να έχω πρόσβαση, σε περίπτωση που ο καβγάς εξελισσόταν σε ένα τέτοιο σημείο.

IMG 20190518 223401 1

Τέταρτο και τελικό στάδιο

 Στη συνέχεια, είχαν την ελευθερία του σπιτιού. Εδώ, τσακώθηκαν τρεις φορές, με έναν τραυματισμό στο μπουτάκι του Λούφη που πήρε αντιβίωση και ένα τραυματισμό στα γεννητικά όργανα του Μπομπονέλ που ακούγεται επώδυνος, αλλά ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό. Απλά πάνω στο καβαλίκεμα που είναι εντελώς νορμάλ διαδικασία ακόμα και σε θηλυκά για τη διεκδίκηση της κυριαρχίας (για το λόγο αυτό και δεν τα χώρισα απλά ήμουν σε εγρήγορση αν γινόταν κάτι), έγιναν όλα τόσο γρήγορα που δεν πρόλαβα να αντιδράσω άμεσα. Μετά, από τρεις γερούς τσακωμούς, έκτοκτε δε ξανατσακώθηκαν. Η διαδικασία κράτησε 3 μήνες, από μέσα περίπου Φλεβάρη που αποκτήσαμε το Λούφη και τον στειρώσαμε ως τα μέσα του Μάη.

Μετακόμιση

Τώρα, έχουμε τρεις μήνες ελευθερίας χωρίς τσακωμούς, εκτός αν εξαιρέσουμε τη μετακόμιση που λόγω στρες, αλλά και αλλαγή χώρου είχαμε κάποιους μικροτσακωμούς, μιας και ο χώρος ήταν ουδέτερος και είχαμε θέματα με την κυριαρχία. Λόγω μικρών τσακωμών, επαναλάβαμε το τελευταίο στάδιο της διαδικασία του μονιάσματος, σε άλλη περίπτωση αν κι εσείς μετακομίσετε, να επιβλέπετε τη συμπεριφορά τους, καθώς ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία από την αρχή ή από κάποιο στάδιο.
collage 1

Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά σημάδια και τι πρέπει να προσέξω;

Πέρα από τους τσακωμούς, που είναι ένα αρνητικό σημάδι σας ετοιμάσαμε ένα συνοπτικό πίνακα για να ξέρετε, αν όλα πάνε καλά ή κάτι δεν πάει καλά.

Τα θετικά με μπλε και τα αρνητικά με κόκκινο.

table

Αν δούμε κάποιο αρνητικό σημάδι, τα χωρίζουμε, αφαιρούμε 10 λεπτά από τη διαδικασία της επαφής ή πάμε σε προηγούμενο στάδιο αν χρειαστεί.

Σημείωση

Μπορεί η διαδικασία, όπως αναφέραμε να πάρει από μέρες ως και χρόνια. Μπορεί εν τέλει να μη σμίξουν και ποτέ, που είναι μικρή πιθανότητα και μεγαλώνει για τα αρσενικά και λίγο στα θηλυκά. Προφανώς, δε σας λέμε να πάρετε μόνο κουνελάκια αντιθέτου φύλου, απλά σας προετοιμάζουμε για τη διαδικασία, καθώς μπορεί να χρειαστείτε υπομονή και επιμονή, μπορεί και όχι όμως. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε. Τέλος, αν βλέπετε πως το κουνελάκι σας δεν είναι κοινωνικό με άλλα ζωάκια και ειδικά κουνελάκια, καλό θα ήταν να μην πάρετε άλλο κουνελάκι, γιατί μπορεί απλά να ανήκει στην εξαίρεση και να θέλει να είναι μόνο του και να σας έχει σε αποκλειστικότητα. Εκτός αν έχετε κάποιο ξεχωριστό δωμάτιο/χώρο, που δε θα έρθει το ένα σε επαφή με το άλλο και προσπαθήσετε να τα φέρετε σε επαφή με πιο αργούς ρυθμούς, δηλαδή 5 λεπτά, αντί για 10.

Τέλος

 Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην όλη διαδικασία. Ελπίζουμε να έχετε επιτυχία στο σμίξιμο. Μην ξεχνάτε πως  ίσως να χρειαστείτε υπομονή και επιμονή και να μην εγκαταλείψετε με τον πρώτο τσακωμό. Πολλές φορές, αν έχετε κάποιο ντροπαλό κουνελάκι και το άλλο είναι κοινωνικό, θα γίνει το ντροπαλό κουνελάκι κοινωνικό. Ίσως, να έχετε κάποια μεταβολή στη συμπεριφορά, μιας και το ένα τείνει να μιμηθεί το άλλο. Ίσως, παραπάνω ακαθαρσίες ακόμα και στειρωμένα για τη διεκδίκηση του χώρου ή ακόμα και ούρα πάνω στο τρίχωμα του ενός κουνελιού, που καθαρίζονται εύκολα με μωρομάντηλο χωρίς αλκοόλ. Μην ανησυχήσετε αν δείτε μπόλικους τσακωμούς και γρυλίσματα. Απλά, να θυμάστε ΠΑΝΤΑ  επίβλεψη, χάδια, λιχουδιές , γερά αντανακλαστικά και γάντια.  Προ πάντων, μέγιστη προσοχή και μην το βάζετε κάτω. Δώστε τους το χρόνο που χρειάζονται για να γίνουν φίλοι και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Αν είστε στη μέση της απόφασης, προτιμήστε ένα κουνελάκι από υιοθεσία, μπορείτε να ενημερωθείτε στην ενότητα Υιοθεσία.
Μείνετε συντονισμένοι για νέο άρθρο και πείτε μας σε σχόλιο ή στη σελίδα μας στο facebook αν σας φάνηκε χρήσιμο το συγκεκριμένο άρθρο. Θα χαρούμε να στείλετε φωτογραφίες από τα δικά σας μονιασμένα κουνελάκια.
IMG 20190818 121208 scaled 1