Πριν ξεκινήσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές ήρθαμε με κανούργιο άρθρο που ψηφίσατε πως θέλετε να δείτε στη σελίδα μας. Ποιο άρθρο θα μπορούσε να είναι αυτό; Μα φυσικά το μάδημα, που όλους μας αγχώνει και ίσως μας φοβίζει.

Και μιας και το καλοκαίρι άργησε να έρθει και σχεδόν όλα τα κουνελάκια μας μαδάνε, ίσως είναι η πιο κατάλληλη στιγμή. Ας αναλύσουμε το θέμα του μαδήματος και ας δούμε πότε πρέπει να αγχωνόμαστε και πότε όχι.

Από πότε ξεκινάει η τριχόπτωση;

Ξεκινάει μετά τους 5 μήνες, όπου το νεανικό τρίχωμα αλλάζει σε ενήλικο και έπειτα εξελίσσεται ανάλογα τις ανάγκες της εποχής. Άνοιξη-καλοκαίρι έχουμε πιο λεπτή τρίχα και λίγο πιο αραιή, φθινόπωρο-χειμώνα έχουμε πιο χοντρή και πυκνή τρίχα.

Πόσες φορές μέσα στο χρόνο γίνεται το μάδημα;

Το μάδημα, όπως έχουμε αναλύσει και στο άρθρο για τις τρίχες γίνεται 4 φορές το χρόνο, κάθε 3 μήνες περίπου δηλαδή. Οι 2 είναι σίγουρα πιο έντονες. Διαρκεί μερικές εβδομάδες.

Πώς φαίνεται το μάδημα και τι διαφορές παρατηρούμε;

Συνήθως τα κουνελάκια μας μαδάνε τμηματικά. Ξεκινάει το μάδημα, δηλαδή, από το κεφάλι και καταλήγει στα καπούλια. Ωστόσο, μερικά κουνέλια μαδάνε ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία του σώματος. Κατά τη διάρκεια της τριχόπτωσης θα δούμε να δημιουργούνται γραμμές στο τρίχωμα, μερικά φαλακρά σημεία (ελαφρώς φαλακρά και όχι μεγάλες περιοχές) και κάποια σημεία ελαφρώς πιο σκούρα, μιας και αυτά τα σημεία αποτελούνται από το νέο τρίχωμα. Τέλος, ίσως παρατηρήσουμε σε μερικά σημεία κόμπους που είναι η τρίχα που έχει πέσει και έχει μπερδευτεί στις ήδη υπάρχουσες τρίχες.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω και από τι προκαλείται η τριχόπτωση;

Μερικές περιπτώσεις:

  • Τριχόπτωση γύρω από μάτια → οφθαλμολογικό/οδοντιατρικό πρόβλημα
  • Τριχόπτωση γύρω από πηγούνι/μάγουλα → οδοντιατρικό πρόβλημα
  • Τριχόπτωση στα αυτιά μαζί με κρούστα ή ξηροδερμία → δερματολογικό πρόβλημα
  • Τριχόπτωση συνοδευόμενη από ξηροδερμία → δερματολογικό πρόβλημα
  • Αλωπεκία μεγάλης έκτασης → παθολογικό (πχ έλλειψη βιταμινών) ή δερματολογικό πρόβλημα ή στρες
  • Τριχόπτωση μεγάλης  διάρκειας → παθολογικό πρόβλημα ή στρες
  • Τριχόπτωση γύρω από την ουρά → πρόβλημα του ουροποιητικού
  • Τριχόπτωση στα πόδια ή πέλματα με πληγή → παθολογικό/δερματολογικό πρόβλημα (πχ ποδοδερματίτιδα)
  • Τριχόπτωση σε θυληκό κουνέλι κυρίως γύρω από λαιμό (σχηματίζει φωλιές) → ορμονικό πρόβλημα (ψευδοκύηση)
  • 2+ κουνέλια. Παρατηρείστε αν συμβαίνουν καβγάδες ή αν κάποιο καθαρίζει υπερβολικά το άλλο κουνέλι. Ίσως να υπάρχει κάποιο παθολογικό ή δερματολογικό πρόβλημα όταν γίνεται αυτό πιο συχνά.

Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, οδηγούν σε ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ σε εξειδικευμένο κτηνίατρο. Στα ορμονικά προβλήματα η λύση είναι η στείρωση, στα παθολογικά και δερματολογικά προβλήματα θα πρέπει να δωθεί κάποια αγωγή. Αν η τριχόπτωση προέρχεται από στρες θα πρέπει να βρούμε την αιτία.

Μερικά αίτια που οδηγούν σε στρες:

  • Μοναχικό κουνέλι/ έλλειψη παρέας και παιχνιδιού. Η λύση είναι να ασχοληθείτε περισσότερο με το κουνελάκι σας. Η καλύτερη λύση αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σας είναι η ύπαρξη δεύτερου κουνελιού, προφανώς και τα 2 θα πρέπει να είναι στειρωμένα για να έχουμε μια αρμονική συνύπαρξη. Καλύτερο μόνιασμα γίνεται μεταξύ κουνελιών διαφορετικού φύλου, οπότε η στείρωση είναι επιτακτική ανάγκη για να μην έχουμε γέννες.
  • Διαταραχή καθημερινότητας. Φροντίστε να παρέχετε στο κουνέλι σας ένα πρόγραμμα σταθερό όσων αφορά τη διατροφή του (πέλλετ, λαχανικά, φρούτα) αλλά και όσον αφορά το κύκλο της ημέρας. Το βράδυ καλό είναι να παρέχετε στο κουνελάκι σας ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο. Η ύπαρξη κάποιου φωτός, δεν το βοηθάει, αλλά το στρεσάρει, καθώς διαταράσσουμε τον κύκλο ημέρας-νύχτας.
  • Εξωγενείς παράγοντες. Κάποιος ήχος, δικό μας στρες ή στενοχώρια. Τα κουνελάκια είναι αρκετά συναισθηματικά ζωάκια. Καλό είναι να προσπαθούμε να αποβάλλουμε τα προβλήματά μας όταν πάμε στο σπίτι μας.  Προφανώς δεν είναι εύκολο να αποφύγουμε πάντα να εκδηλώσουμε τη στεναχώρια μας, ωστόσο είναι καλό να παρακολουθούμε το κουνελάκι μας και τις συνήθειές του. Αν δούμε κάτι διαφορετικό, επισκεπτόμαστε εξειδικευμένο κτηνίατρο.
  • Ορμονικό στρες. Θυληκά και ασρενικά, αστείρωτα, υποφέρουν από ορμονικό στρες. Είναι αρκετά σύνηθες να αποβάλλουν τρίχες. Ιδίως τα θυληκά που με την ψευδοκύηση μαδάνε περισσότερο με σκοπό να φτιάξουν φωλιά, όπως θα έκαναν και στην αληθινή κύηση. Η λύση είναι στείρωση σε εξειδικευμένο κτηνίατρο. Μην ξεχνάτε δεν επεμβαίνουμε στη φύση, ίσα ίσα τα σώζουμε από καρκίνο και ορμονικό στρες.
  • Αρχή μονιάσματος. Όταν φέρουμε σε επαφή 2 κουνέλια ή κάποιο άλλο ζωάκι, στην αρχή το κουνελάκι μας θα στρεσαριστεί, επειδή μυρίζει την ύπαρξη ενός άλλου ζώου στο χώρο του. Σίγουρα θα διαταραχθεί η τουαλέτα του και ίσως αρχίσει να μαδάει λόγω στρες. Ακολουθούμε τις συμβουλές του μονιάσματος, είμαστε σε επικοινωνία με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο. Αν χρειαστεί (ειδικά αν μιλάμε για σκύλο ή γάτα) συμβουλευόμαστε και κάποιον εκπαιδευτή κατοικιδίων.
  • Αλλαγή περιβάλλοντος. Μετακόμιση, ταξίδι κλπ. Παρακολουθούμε το κουνελάκι μας και είμαστε σε επικοινωνία με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο.

Λύση/ Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το κουνελάκι μας, όταν μαδάει;

Η κύρια και πιο σημαντική λύση είναι το χτένισμα. Αν δεν χτενίσουμε το κουνελάκι μας όσα συμπληρώματα και αν δώσουμε, δε θα έχουν αποτέλεσμα. Οπότε καθημερινό χτένισμα 2 φορές τη μέρα. Αν το κουνελάκι μας δεν κάθεται, ξεκινάμε από το πάτωμα από 1-2 φορές την εβδομάδα μαζί με κάποια λιχουδίτσα (είτε φρούτο είτε χειροποίητη είτε oxbow ή bunny).

Χτένες που βοηθάνε:

  • Furminator (για γάτες ανάλογα με τη τρίχα).
  • Hair Buster (βρείτε τη εδώ).
  • Βούρτσες/Χτένες για Μωρά.
  • Χτένες για ψείρες με συρμάτινα δόντια (από φαρμακείο).
  • Παλιά βουρτσάκια από μάσκαρες/χτενάκι φρυδιών (κυρίως για πρόσωπο).

Συμπληρώματα:

Πολλές φορές ανησυχούμε για τις τριχόμπαλες, γιατί η κατάποσή τους μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική στάση. Καλό είναι όπως είπαμε και προηγουμένως να χτενίζουμε συχνά. Από συμπληρώματα καλό είναι να δώσουμε φρέσκο ανανά είτε φετούλα είτε χυμό. Η φετούλα πρέπει να είναι ένα κουταλάκι του γλυκού, ο χυμός πρέπει αν είναι φρέσκος, χωρίς έξτρα ζάχαρη, 2-3 ml με σύριγγα (κατά προτίμηση ινσουλίνης των 2,5ml). Τον ανανά μπορούμε να τον δώσουμε κάθε 2-3 μέρες. Αν δεν βρίσκουμε φρέσκο ανανά, μπορούμε να πάρουμε συσκευασμένο (προσοχή στα σάκχαρα που αναγράφει η συσκευασία) ή ακόμη καλύτερα PAPAYA SUPPORT OXBOW, που είναι παπάγια μαζί με ανανά σε ταμπλέτα και μπορούμε να το δώσουμε ακόμα και στα κουνέλια που δεν τρώνε ανανά, γιατί δεν τους αρέσει (δοσολογίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας).

Άλλα συμπληρώματα είναι:

  • Skin and Coat Oxbow, βοηθάει τρίχες και δέρμα κυρίως σε τριχόπρτωση
  • Diggestive Support Oxbow, που βοηθάει το γαστρεντερικό σύστημα
  • Gastroplex Bunny, κάνει την ίδια δουλειά με το Diggestive Support

Σε αυτά τα 3 σκευάσματα ρωτάμε ΠΑΝΤΑ έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο, καθώς δεν μπορούν να δωθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης, το κουνελάκι μας μπορεί να χρειαστεί μία μίνι αγωγή σε συνδυασμό με ένα από αυτά τα σκευάσματα. Ο μόνος που μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτό είναι ο κτηνίατρος και κανένας άλλος.

papaya supporrt 600x800 1 OX350711 600x800 1 s l400 gastroplex bunny 1

Μια ισορροπημένη διατροφή με:

  • Άπειρο Χόρτο (Timothy με μιξ άλλων κατάλληλων χόρτων)
  • Φρέσκα Λαχανικά στην Ποσότητα που πρέπει
  • Φρέσκα Φρούτα Όποτε Αρμόζουν
  • Καθαρό νερό (ειδικά αν δίνουμε με μπολ, καθώς πέφτουν τρίχες μέσα στο μπολάκι)

Σίγουρα δε θα έχουμε προβλήματα υγείας. Συνάμα με συχνές επισκέψεις σε κτηνίατρο (τουλάχιστον 1 φορά το εξάμηνο) θα έχουμε ένα υγιέστατο κουνέλι. Αν δούμε τρίχες στα κόπρανα, δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Αυτό σημαίνει πώς το κουνελάκι μας αποβάλλει τις τρίχες που καταπίνει. Ωστόσο, επικοινωνούμε έστω τηλεφωνικά με εξειδικευμένο κτηνίατρο μήπως μας προτείνει να δώσουμε κάποιο συμπλήρωμα ή κάποια μίνι αγωγή.

Συμπερασματικά, το μάδημα είναι μια φυσιολογική διαδικασία στη ζωή ενός ενήλικου κουνελιού. Εμείς θα παρακολουθούμε το κουνελάκι μας, θα το χτενίζουμε κι αν δούμε κάτι περίεργο θα πάμε σε κάποιον εξειδικευμένο κτηνίατρο. Καινούργιο άρθρο θα έχουμε μετά τις 23 Αυγούστου. Μέχρι τότε μπορείτε να μας βρείτε στα social media μας, είστε στο Facebook like page, είτε στο Facebook group μας, είτε στο Instagram μας για να σας λύσουμε τυχόν απορίες. Καλό καλοκαίρι και καλές κουνελοδιακοπές!