Πόσοι από εμάς έχουμε επιστρέψει στο σπίτι και έχουμε βρει διάφορες ζημιές για όσους από εμάς τα έχουμε ελεύθερα μόνιμα ή απλά τα αφήνουμε ελεύθερα στο σπίτι μετά από αρκετές ώρες σε κλουβί/πάρκο; Σήμερα θα σας δώσουμε αρκετές λύσεις, για το πώς να κάνετε το σπίτι σας ασφαλές από μασουλήματα των αγαπημένων μας φίλων.

Η αρχή των ζημιών

Τα κουνελάκια μασουλάνε συνέχεια και πρέπει να μασουλάνε για την υγεία των δοντιών τους, μιας και εκείνα μεγαλώνουν συνέχεια. Για αυτό το λόγο, πρέπει να τρώνε απεριόριστα χόρτα και όχι πέτρες ή ό,τι άλλο σας πουν στο εμπόριο. Όπως έχουμε πει, οι πέτρες και τα περισσότερα σνακ που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τροχισμό είναι επιβλαβή για την υγεία τους και μόνο το χόρτο μπορεί να κάνει τη σωστή δουλειά. Ωστόσο, δεν είναι ρομπότ, είναι ζωάκια, έχουν ψυχούλα και όπως και είναι φυσιολογικό θα βαρεθούν κάνοντας συνέχεια μία δραστηριότητα, δηλαδή να μασουλάνε μόνο χόρτα. Λογική εξέλιξη, είναι να  να μασουλήσουν άλλα πράγματα σαν παιχνίδι. Βέβαια, τα μασουλήματα έχουν πολλά κόστη και δε μιλάμε τόσο για το οικονομικό κόστος, όσο για το κόστος στην υγεία τους. Συχνό φαινόμενο στα κουνελάκια είναι να τραυματίζονται από κάποιο καλώδιο, ή να χάσουν τη ζωή τους από αυτό, να φάνε κάποιο τοξικό φυτό και να πεθάνουν κλπ. Οπότε πρέπει να προσέχουμε ποια πράγματα έχουμε ελεύθερα στο σπίτι μας, μιας και μία ζωούλα είναι αναντικατάσταστη. Ας δούμε, λοιπόν, λύσεις, για να έχουμε ένα ασφαλές σπιτικό.

Καλύπτοντας τα καλώδια

thehomeissue kalwdia02

Εδώ, υπάρχουν πολλοί τρόποι, καθώς ποικίλει η στοίχηση των καλωδίων. Αρχικά, προσπαθήστε να σηκώσετε τα καλώδια πιο ψηλά και όταν λέμε πιο ψηλά, εννοούμε πάνω από 80 εκατοστά σε ύψος. Μπορείτε να τα στερεώσετε με καρφάκια τοίχου. Αισθητικά, όμως, μπορεί να μη σας ταιριάζει. Εκτός από το αισθητικό, είναι και το πρακτικό μέρος, μιας και μερικά καλώδια δε γίνεται να ξηλωθούν για να τα φτιάξετε από την αρχή. Έτσι, σας έχουμε μερικές πρακτικές λύσεις:

1.Στοκάρισμα

Προμηθευτείτε από καταστήματα που πουλάνε χρώματα, γρήγορο στόκο, μία σπάτουλα και ένα γυαλόχαρτο που θα πείτε πως είναι για λείανση τοίχου. Οπότε, θα στοκάρετε τα καλώδια. Όμως, αν έχουν ήδη δαγκώματα, καλό είναι να εκτιμήσετε το πρόβλημα πριν κινηθείτε. Αν είναι μικρά τα δαγκώματα, καλύψτε τα με μία μονωτική πριν τα στοκάρετε. Αλλιώς, αν κρίνετε πώς είναι βαθιά, καλέστε κάποιον ηλεκτρολόγο, ώστε να μην γίνει κάποιο βραχυκύκλωμα αν αρχίσετε να τα στοκάρετε. Αφού τα στοκάρετε, αν είναι εφικτό, με το γυαλόχαρτο θα λειάνετε το στοκάρισμα, για να είναι ομαλό με τον τοίχο. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε και λίγο χρώμα, για να ταιριάζει με τον τοίχο σας.

2.Ξύλα/Πλέγματα/Σχάρα Καλωδίων

img de4f93e2d9fc62a1ffc579c7b5847098

 

Αν δεν είστε τόσο των κατασκευών, σας έχουμε μία εύκολη λύση. Θα προμηθευτείτε τάβλες, ανάλογα με το πλάτος που επιθυμείτε ή και μικρά πλέγματα. Τα πλέγματα μπορείτε να τα βρείτε από καταστήματα που έχουν κατασκευές για εξωτερική φύλαξη ρούχων όπως ikea ή από σιδερικά. Οπότε, θα βάλετε τα πλέγματα ή τις τάβλες μπροστά από τα καλώδια. Τα πλέγματα μπορείτε να τα ενώσετε μεταξύ τους με δεματικά. Τις σχάρες, θα τις βρείτε σε καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό όπως καύκας.

3.Κανάλια Καλωδίων Πλαστικά

PP 272612 C

 

Τα κανάλια μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε με 2 τρόπους.

  1. Θα στερεώσετε το κανάλι στον τοίχο, εκεί που θέλετε να στερεώσετε τα καλώδια.
  2. Σε στερεωμένα καλώδια θα χρησιμοποιήσετε κανάλι τοίχου και θα το στερεώσετε με σιλικόνη ή ότι σας πουν στο κατάστημα, μιας και είναι πιο ειδικοί. Βέβαια, η δεύτερη λύση δε θα βολέψει σε γωνίες τοίχων, οπότε ίσως σε αυτή τη περίπτωση να χρειαστείτε προστατευτικές γωνίες τοίχου π.χ. από αλουμίνιο.

4.Λάστιχο/Ελαστικοί Σωλήνες

123 300x168 1

 

Για ελεύθερα καλώδια, από συσκευές π.χ. καλοριφέρ, ανεμιστήρας κλπ μπορείτε να πάρετε λάστιχα ποτίσματος και να τα κόψετε στη μέση. Μια πιο γρήγορη λύση είναι τα ikea. Οπότε θα μπορείτε να βάλετε μέσα, τα καλώδια και να μην έχετε το φόβο να φαγωθούν.

5.Έπιπλα

Μπορείτε να κρύψετε ένα αρκετά μεγάλο μέρος καλωδίων, τοποθετώντας τα πίσω από έπιπλα, που δε θα έχουν πρόσβαση τα κουνελοφιλαράκια μας για να μασουλήσουν. Έτσι, αν υπάρχει κάποιο μικρό μέρος ακάλυπτο, θα χρησιμοποιήσετε έναν από τους προηγούμενους 4 τρόπους κάλυψης καλωδίων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστείτε μόνο το έπιπλο ή τα έπιπλα.

Προστασία πολύμπριζων

 

123 1 286x300 1

 

Εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε από καταστήματα με ηλεκτρολογικό υλικό, κουτιά, τσάντες ή και καλάθια για διαχείριση καλωδίων. Σε περίπτωση που κάποιο καλώδιο προεξέχει αρκετά, χρησιμοποιήστε κάποιο τρόπο που είδαμε παραπάνω για την κάλυψη καλωδίων.

Προστασία από Ακάλυπτες Πρίζες

 

20180115125829 sas tapes asfaleias gia prizes souko 10tmch

 

Αν κάποια πρίζα είναι ακάλυπτη και σε χαμηλό ύψος, πάρτε ειδικές τάπες για πρίζες. Είναι αρκετά οικονομικές, από τα καταστήματα ηλεκτρολογιών υλικών, ενώ σας παρέχει αρκετή προστασία από ακάλυπτες πρίζες.

Προστασία Τοίχων και Επίπλων

Στην προστασία τοίχων δεν μπορείτε να κάνετε πολλά. Θα πάρετε είτε κάποια ταινία και θα την κολλήσετε, είτε κάποια ταινία διπλής όψεως, ώστε να φύγει η κακιά συνήθεια είτε προστατευτικές γωνίες. Αν πάρετε ταινία διπλής όψης, φεύγει εύκολα (όταν φύγει και η συνήθεια) με το WD 40 και λίγο τρίψιμο. Επίσης, θα πρέπει να προμηθευτείτε παιχνίδια.

Όσον αφορά τα έπιπλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εδώ ταινία, αλλά καλύτερα προτιμήστε έπιπλα που δεν έχουν ξύλινα πόδια, αλλά μεταλλικά. Βέβαια, αν έχετε ήδη ξύλινα έπιπλα μία καλή λύση είναι να καλύψετε τα πόδια με κάλτσες. Στους καναπέδες, η λύση είναι καλύμματα είτε ειδικά για κατοικίδια, είτε οικονομικά, που αν τα φάνε, δε θα σας πολυπειράξει.

Τέλος, αν έχουν πρόσβαση σε χώρο κάτω από έπιπλα πχ κάτω από κρεβάτι, καλό είναι να πάρουμε τάβλες, κουτιά αποθήκευσης ή συρτάρια ειδικά για τέτοιους χώρους, ώστε να κόψουμε τη πρόσβαση κάτω από αυτά τα έπιπλα.

Προστασία Φυτών

20160202 012050 800x509 1

Όλα σχεδόν τα φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά και πολλά εξωτερικού χώρου είναι τοξικά για τα κουνελάκια μας. Μπορείτε να δείτε εδώ, ποια είναι ακίνδυνα. Αν όμως, θέλετε να έχετε φυτά στο σπίτι σας, τότε η λύση είναι το ύψος. Μπορείτε να τα βάλετε πάνω σε τραπεζάκια, που δε θα έχουν πρόσβαση, σε βιβλιοθήκες, σε ράφια ή να κρέμονται από τον τοίχο. Γενικά, διαμορφώστε τα φυτά σας έτσι ώστε να έχουν ύψος για να μην έχουν πρόσβαση τα κουνελάκια σας.

plants h 5 hangingplantsinfo h 860x614 1

Βιλία/Αντικείμενα που δε θέλουμε να φαγωθούν

Και εδώ η λύση είναι το ύψος, βάλτε πράγματα που δε θέλετε να φαγωθούν σε ράφια ή βιβλιοθήκες. Στις βιβλιοθήκες, καλύτερα να μην τοποθετήσετε κάτι στο τελευταίο ράφι. Μπορείτε, επίσης,  να βάλετε πράγματα σε πλαστικό αποθηκευτικό κουτί με καπάκι για να μην έχει πρόσβαση το κουνελάκι σας.

Προστασία Παπουτσιών

 

ntoylapa multi ii polyxrhstikh leyko

 

Τα παπούτσια πάνε στις παπουτσοθήκες, έτσι θα έχετε και οργάνωση και παπούτσια που δε θέλετε να φαγωθούν.

Προστασία χαλιών

Για τα χαλιά δεν έχουμε πολλές λύσεις, δυστυχώς. Μία πρώτη λύση είναι να βάλουμε κάτι από πάνω, στο σημείο που σκάβει και μασουλάει το κουνελάκι μας πχ κάποιο πλακάκι ή κάποιο οικονομικότερο χαλί. Σαν δεύτερη λύση μπορούμε αν και δεν το προτείνουμε τόσο, να ρίξουμε λίγο καυτερό πιπέρι στη μεριά που τρώει, για να σταματήσει να το τρώει. Μην το παρακάνετε όμως με το πιπέρι, μπορεί σαν λύση να μην κάνει για το κουνελάκι σας, αλλά και να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας. Θα ρίξετε μία μικρή μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκού στη  περιοχή και αν δείτε πώς πιάνει, τότε σταματήστε το και απλά βάλτε κάτι από πάνω πχ έπιπλο, οικονομικό χαλί κλπ

Περιορισμός χώρου

Μία καλή λύση είναι να περιορίσετε τους χώρους που θα μένει ελεύθερο το κουνελάκι σας. Αν θέλετε να είναι πάντα ελεύθερο, φτιάξτε ένα ασφαλές δωμάτιο. Ενδεικτικά, αν υπάρχουν πόρτες που οδηγούν σε άλλα δωμάτια, απλά κλείστε τις πόρτες όταν λείπετε για να μην έχει πρόσβαση σε αυτά. Όταν είστε σπίτι να έχετε επιτήρηση στα υπόλοιπα δωμάτια. Σε περίπτωση που δεν έχετε πόρτα σε κάποιο ή κάποια δωμάτια, μια καλή λύση είναι πόρτα ασφαλείας για βρέφη. Ωστόσο, αν δεν θέλετε να αφήνετε το κουνελάκι σας ελεύθερο όταν λείπετε, προτιμήστε ένα πάρκο για σκύλους και πάρτε ένα κάλυμμα ή στερεώστε ένα ύφασμα πάνω από το παρκάκι, αν θεωρείτε πώς μπορεί να πηδήξει.

Σπρέι για Απομάκρυνση

Μία αξιόλογη λύση, αλλά δεν πιάνει σε όλα τα κουνελάκια, είναι να φτιάξουμε το δικό μας σπρέι για να τα απομακρύνουμε από ένα μέρος. Θα χρειαστούμε:

  • ψεκαστήρα
  • λευκό ξίδι
  • μηλόξιδο
  • λεμόνι
  • νερό
  • ισοπροπυλική αλκοόλη (φαρμακείο)

Μέσα σε ένα ψεκαστήρα θα βάλετε λίγο νερό, ξίδι (λευκό και μηλόξιδο) και αλκοόλη. Σε περίπτωση που το κουνελάκι σας είναι λάτρης των λεμονιών (αν και δεν πρέπει να του δίνετε εσείς), τότε μην ρίξετε σταγόνες λεμονιού. Σε αντίθετη περίπτωση, ρίξτε. Όλα τα συστατικά, θέλουμε να είναι σε περίπου ίσες ποσότητες και γενικά να δημιουργήσουμε ένα σπρέι που δεν θα τους αρέσει σαν μυρωδιά. Αν το πετύχουμε, ρίχουμε όπου δε θέλουμε να πηγαίνουνε. Αλλιώς, με υπομονή τα απομακρύνουμε από το χώρο που δε θέλουμε να πηγαίνουμε και δίνουμε λιχουδιές, κάθε φορά που δε πηγαίνουν εκεί που τους απαγορεύσαμε.

Παιχνίδια

Τα κουνελοπαιχνίδια, είναι μια καλή λύση για να μην μασουλάνε τα κουνελάκια μας πράγματα που δε θέλουμε. Μπορείτε να δείστε στη σελίδα μας σχετικά με αυτά. Τα καλώδια, όμως, θα πρέπει να καλύπτονται, μιας και τα παρομοιάζουν με ρίζες δέντρων, οπότε δε θα λυθεί σαν πρόβλημα ακόμα και με τα κουνελοπαιχνίδια.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να προσφέρουμε στα κουνελάκια μας ένα ασφαλές σπίτι, για να ζήσουμε όλοι σε αυτό αρμονικά. Όπως έχουμε πει, είναι μέλη της οικογένειάς μας και πρέπει να τα προσέχουμε κι εκείνα. Ελπίζουμε, οι λύσεις που σας δώσαμε να σας φάνηκαν χρήσιμες. Αν έχετε να μας προτείνετε, κάποια λύση που σας βοήθησε και δεν αναγράφεται, θα χαρούμε να μας την πείτε στα σχόλια ή στη σελίδα μας στο facebook. Επίσης, συντονιστείτε στο facebook, για περισσότερα νέα μας.