Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε λίγο καλύτερα τη φύση των κουνελιών μας, μιας και θα αναλύσουμε τις 5 ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ: ακοή, όραση, όσφρηση, αφή & γεύση. Ας τις δούμε αναλυτικά παρακάτω.
ΑΚΟΗ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Η ακοή των κουνελιών αποτελεί τη πιο σημαντική τους αίσθηση. Τα μεγάλα τους αυτιά μπορούν να ανιχνεύουν ήχους από μακριά. Ωστόσο, το κλειδί για την ικανότητα ακοής των κουνελιών είναι η δυνατότητά τους να περιστρέφουν τα αυτιά τους ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Αυτό βοηθά τα αυτιά να συγκεντρώνουν ήχους από κάθε κατεύθυνση. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι το δικό τους σύστημα ραντάρ για την ανίχνευση κινδύνου, κάποιου αρπακτικού κλπ.
Το εύρος ακοής των κουνελιών είναι από 96 Hertz έως 49.000 Hertz, σε σύγκριση με το εύρος των ανθρώπων που είναι από 20 Hertz έως 20.000 Hertz. Παράλληλα, μπορούν να ακούν και σε μακρινές αποστάσεις που φτάνουν σε ακτίνα 3χλμ. Οπότε αν δείτε το κουνελάκι σας να τεντώνει και να γυρίζει έντονα τα αυτιά του ή να χτυπάει τα πόδια του για να σας ειδοποιήσει, συμβαίνει διότι ακούει ήχους που εσείς δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τόσο λόγω απόστασης όσο λόγω εύρους της ακοής τους. Όταν χαλαρώνουν που έχουν κατεβασμένα τα αυτιά τους δε σημαίνει πως δεν ακούν, απλά δεν υπάρχει κάποιος ήχος που να τα κάνει trigger.
Τέλος, ορισμένες ράτσες κουνελιών με κρεμαστά αυτιά (lop) μπορεί να έχουν ελαφρώς λιγότερη ευαίσθητη ακοή (και λόγω προβλημάτων υγείας λόγω της μορφολογίας των αυτιών), παρόλα αυτά, η ακοή τους παραμένει πολύ πιο εκτεταμένη από αυτήν των ανθρώπων και σίγουρα είναι εξίσου σημαντική αίσθηση.
ΟΡΑΣΗ
Τα μάτια των κουνελιών βρίσκονται στα πλάγια της κεφαλής τους, προσφέροντας τους ένα ευρύ περιφερειακό πεδίο όρασης. Μπορούν να βλέπουν λόγω της θέσης αυτής, σχεδόν 360°, καθώς διαθέτουν ένα μικρό τυφλό σημείο περίπου 10 μοιρών ακριβώς μπροστά από τη μύτη τους και κάτω από το πηγούνι τους. Αυτό είναι το λόγος που όταν οι λιχουδιές τοποθετούνται απευθείας μπροστά από ένα κουνέλι μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να βρεθούν.
Το άλλο πρόβλημα αφορά την τρισδιάστατη όραση, γνωστή και ως βάθος όρασης. Η όραση από τα μάτια μας επικαλύπτεται, προσφέροντάς μας μια αίσθηση του πόσο μακριά βρίσκονται τα αντικείμενα. Λόγω της τοποθέτησης των ματιών των κουνελιών, μόνο περίπου 30 μοίρες του συνολικού πεδίου όρασής τους επικαλύπτονται, και 10 μοίρες από αυτές αποτελούν ένα τυφλό σημείο, το αποτέλεσμα είναι λίγη τρισδιάστατη όραση για το κουνέλι.
Τα κουνέλια θα χρησιμοποιήσουν εναλλακτικό τρόπο για να προσδιορίσουν την απόσταση ενός αντικειμένου. Παρόμοια με αυτό που κάνουν τα πουλιά, θα κουνήσουν το κεφάλι τους πάνω και κάτω κοιτώντας ένα απομακρυσμένο αντικείμενο. Όσο πιο μακριά βρίσκεται το αντικείμενο, τόσο λιγότερο κινείται. Η τρωτότητα του τυφλού σημείου που είναι υπαίτιο και για την έλλειψη της 3-d όψης των αντικειμένων, καταπολεμάται με τις υπόλοιπες αισθήσεις και ιδίως της ακοής.
Έτσι, τα κουνέλια στη φύση μπορούν να βόσκουν και να ξεκουράζονται, ενώ ταυτόχρονα σαρώνουν ένα ευρύ τμήμα του ορίζοντα για κινήσεις. Μπορούν να δουν καλά, αντικείμενα και κινήσεις σε απόσταση, παρά όσα εκείνα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
Όσον αφορά τα χρώματα, τα κουνέλια έχουν διχρωματική όραση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν δύο τύπους λειτουργικών χρωματικών ανιχνευτών, που ονομάζονται κυανοψηφίες, στα μάτια τους. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν μια συνδυασμένη απόχρωση κόκκινου, μπλε και πράσινου, (όλα τα αντικείμενα που βλέπουμε είναι συνδυασμός αυτών των χρωμάτων) τα κουνέλια μπορούν να διακρίνουν μόνο δύο χρώματα: μπλε και πράσινο. Αυτό σημαίνει ότι, κατά τα ανθρώπινα πρότυπα, τα κουνέλια έχουν αχρωματοψία ως προς το κόκκινο.
Γιατί τα κουνέλια δεν μπορούν να αντιληφθούν άλλα χρώματα; Ας αναλύσουμε τη χρωματική όρασή τους:
Κυανοψηφίες: ανιχνεύουν το χρώμα σε καλά φωτισμένες συνθήκες (φωτοπική όραση). Τα κουνέλια έχουν περίπου 18.000 ανά τετραγωνικό χιλιοστό στην κορυφαία πυκνότητα. Περίπου 10 φορές λιγότερες από τους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, τα κουνέλια έχουν ελαφρώς αχρωματοψία κατά τα πρότυπα των ανθρώπων.
Ραβδία: ανιχνεύουν λιγότερες λεπτομέρειες και καθόλου χρώμα, αλλά είναι πολύ πιο ευαίσθητα στο φως (σκοπτική όραση). Τα κουνέλια έχουν περίπου 300.000 ανά τετραγωνικό χιλιοστό στην κορυφαία πυκνότητα. Περίπου 2 φορές περισσότερες τον αριθμό των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι τα κουνέλια μπορούν να βλέπουν καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, άρα να έχουν και καλύτερη νυχτερινή όραση έναντι των ανθρώπων.
Με άλλα λόγια, τα κουνέλια έχουν κυανοψηφίες, αλλά μόνο τις πράσινες και μπλε (520nm και 425nm). Αυτό σημαίνει ότι, συγκρινόμενα με τους περισσότερους ανθρώπους, έχουν ελαφρώς αχρωματοψία (πρωτανωπικά ή διχρωματικά). Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν πραγματικά την ίδια αxρωματοψία που έχουν τα κουνέλια.
Επομένως, τα κουνέλια βλέπουν χρώματα, αλλά θα δυσκολευτούν να διακρίνουν τα κόκκινα από τα πράσινα, καθώς και τα μπλε από τα πράσινα. Έτσι, παρόλο που τα κουνέλια δεν βλέπουν πάντα τα ίδια χρώματα με τους ανθρώπους, μπορούν να δουν τους ίδιους συνδυασμούς χρωμάτων και να τους διακρίνουν.
ΟΣΦΡΗΣΗ
Τα κουνέλια έχουν 100 εκατομμύρια κύτταρα αντίληψης μυρωδιάς (αισθητήρια μυρωδιάς), δημιουργώντας μια πολύ εκτεταμένη αίσθηση της, που χρησιμοποιούν για να αναγνωρίζουν άλλα κουνέλια και ζώα. Η ρινική μεμβράνη είναι πολύ ευαίσθητη στα αρώματα, τα χημικά και τη σκόνη, και αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα του κουνελιού.
Η όσφρηση ενός κουνελιού είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη από αυτή του ανθρώπου. Κινούμενες πτυχές μέσα στη μύτη του κουνελιού βοηθούν στην ανίχνευση της μυρωδιάς. Η αίσθηση αυτή σε ένα κουνέλι είναι παρούσα από τη γέννηση, επιτρέποντας σε ένα νεογέννητο να βρει τη θηλή της μητέρας του. Τα κουνέλια κουνούν τις μύτες τους πάνω και κάτω όταν προσπαθούν να αναγνωρίσουν μια μυρωδιά, αυτό ονομάζεται “νεύμα της μύτης.”
Σε αυτό το μέρος θα προσθέσουμε τους αδένες μυρωδιάς που διάφορα μέρη του σώματός τους διαθέτουν, αφήνοντας το μοναδικό τους άρωμα στο χώρο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν τους αδένες στο πηγούνι τους για να “κατακτήσουν” μέρη και αντικείμενα, καθώς αφήνουν το μοναδικό τους άρωμα αναγνωρίζοντας πως πέρασαν από το σημείο αυτό και το αντικείμενο τους ανήκει. Επίσης, διαθέτουν αδένες μυρωδιάς κοντά στα οπίσθιά τους. Παράγουν ένα έντονα μυρωδάτο κερώδες υλικό, που το καθαρίζουν μόνα τους, αν δεν μπορούν καλό είναι να το καθαρίσετε εσείς προσεκτικά.
ΑΦΗ
Τα κουνέλια έχουν χοντρά και λεπτά μουστάκια, που λειτουργούν ως αισθητήρες. Αυτά βοηθούν στον υπολογισμό των γωνιών, των ανοιγμάτων και των περασμάτων στο σκοτάδι. Τα μουστάκια βρίσκονται στο στόμα, τη μύτη, τα μάγουλα και πάνω από τα μάτια ως “βλεφαρίδες”. Σε κάθε μουστάκι υπάρχουν αισθητήρες νεύρων στην άκρη της τρίχας, επιτρέποντας την αντίληψη του περιβάλλοντος.
Ολόκληρο το σώμα έχει νευρικά άκρα που είναι ευαίσθητα στην αφή. Τα κουνέλια απολαμβάνουν να τα χαϊδεύουν, αλλά είναι σημαντικό να κινείστε αργά. Θυμηθείτε, δεν βλέπουν πολύ καλά από κοντά. Ποτέ μην πλησιάζετε ένα κουνέλι από το πίσω μέρος, καθώς αυτό θυμίζει επίθεση από κυνηγό, όπως μην τα πλησιάσετε από το τυφλό σημείο που αναφέραμε στην ΟΡΑΣΗ, ένα φοβικό κουνέλι θα τρομάξει αν το πλησιάσετε από το τυφλό σημείο, καθώς θα σας ακούει, αλλά δεν θα σας βλέπει. Με την όσφρηση θα μπορεί να σας αναγνωρίσει αν έχετε το κουνελάκι στο σπιτικό σας για αρκετό καιρό, διαφορετικά θα τρομάξει.
Μερικοί κόβουν αυτά τα μουστάκια, καθιστώντας εν αγνοία τους. τα κουνελάκια τυφλά. Δεν πρέπει να κόβονται ούτε να ψαλιδίζονται τα μουστάκια αυτά.
ΓΕΥΣΗ
Τα κουνέλια έχουν 17.000 αισθητήρες γεύσης στο στόμα και το φάρυγγα. Μπορούν να διακρίνουν γεύσεις όπως η γλυκιά, η ξινή, η πικρή και η αλμυρή. Στη φύση, τα κουνέλια μπορούν επίσης να κάνουν διάκριση μεταξύ τοξικών και μη τοξικών φυτών.
Εκείνα που ζουν σε σπίτι χάνουν αυτήν την ικανότητα, καθώς έχουν χάσει αυτή την διάκριση εξαιτίας των γονιών τους. Σε αυτό συμβάλει η αιχμαλωσία που τόσο οι γονείς όσο και ίδια, βρίσκονται. Έτσι, η γνώση δεν έχει μεταδοθεί από γονέα σε παιδί. Θα μπορούσαμε να το καταλάβουμε με ένα παράδειγμα: Πώς θα μπορούσαμε να διακρίνουμε μία γάτα από μία τίγρη; Πώς θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ποιο είναι κατοικίδιο και ποιο το άγριο ζώο, αν κάποιος δεν μας είχε μεταδώσει αυτή την πληροφορία; Έτσι, λοιπόν, συμβαίνει και με τα κουνέλια, δεν γνωρίζουν, δεν θα μάθουν, εμείς πρέπει να προσέχουμε τι είναι τοξικό και τι είναι ασφαλές.
Ορισμένα κατοικίδια κουνέλια έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις στη γεύση, και για αυτόν τον λόγο μπορεί να είναι απαιτητικά. Φαίνεται ότι αντέχουν περισσότερο τα πικάντικα λαχανικά, όπως τα ραδίκια, σε σύγκριση με τους ανθρώπους, αλλά επίσης απολαμβάνουν φρούτα και γενικότερα γλυκές γεύσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τη σωστή διατροφή, ακόμα και αν τα ίδια είναι απαιτητικά. Μην ξεχνάτε, είναι ένα κακομαθημένο παιδί, δεν του κάνουμε τα χατίρια που μπορεί να βλάψουν την υγεία του, εμείς κάνουμε “κουμάντο”.
ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 5 ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΝΕΛΙΩΝ
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, μάθαμε εις βάθος πως αντιλαμβάνονται το περίγυρό τους τα κουνέλια, βάσει των αισθήσεων τους. Οπότε τώρα μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα γιατί αντιδρούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο πχ αν δεν δουν κάτι καλά που θα φοβηθούν, αν ακούσουν κάτι, ενώ δεν το ακούμε εμείς, αν γευτούν κάτι που δεν θα το αντιληφθούμε με τον ίδιο τρόπο. Πώς με τα μουστάκια τους ακόμα και αν είναι τυφλά μπορούν να κατευθύνονται στο χώρο, καθώς αυτά λειτουργούν σαν δεύτερα μάτια, όπως και το μοναδικό άρωμα που έχουν αφήσει σε διάφορα έπιπλα και ξέρουν πως πέρασαν από το τάδε έπιπλο και τους ανήκει. Με όλα τα παραπάνω, λοιπόν, έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη φύση τους.
Το παρόν άρθρο σε συνδυασμό με εκείνο της Γλώσσας Επικοινωνίας των Κουνελιών:https://rabbit-place.com/glossa_epikoinonias_kounelion/ , αποτελούν βασικά άρθρα για να κατανοήσουμε τη φύση τους και το χαρακατήρα τους.
Μείνετε συντονισμένοι, για περισσότερα νέα άρθρα, στα social media μας. Καλές Γιορτές!