Τα κατοικίδια κουνέλια είναι αξιαγάπητα και παιχνιδιάρικα, αλλά όπως πολλά κατοικίδια ζώα, μπορούν να προκαλέσουν κάποιες ζημιές στον χώρο που ζουν. Επειδή είναι φυσικά περίεργα και τους αρέσει να μασάνε πράγματα όπως και να σκάβουν, μιας και αποτελούν φυσικά τους ένστικτα, είναι σημαντικό να λάβουμε κάποια μέτρα προστασίας για το σπίτι μας. Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν και τρόπους να τις προλάβουμε.

Ζημιές και Λύσεις:

1. Μάσημα ή Ξύσιμο Επίπλων, Ξύλινων Επιφανειών, Πλίνθων και των Τοιχωμάτων

Τα κουνέλια έχουν συνεχώς αναπτυσσόμενα δόντια, οπότε χρειάζονται να μασούν πράγματα για να τα διατηρούν σε φυσιολογικό μέγεθος. Τα έπιπλα, ειδικά ξύλινα πόδια τραπεζιών, καρέκλες ή ακόμη και πλίνθοι  (σοβατεπί), συχνά γίνονται στόχοι για μάσημα. Επειδή τα θεωρούν παιχνίδια πολλές φορές και ένα τρόπο εκτόνωσης, συχνά τα μασούν, μπορεί όμως και να τα ξύσουν/σκάψουν.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Δώστε τους ασφαλή παιχνίδια για μάσημα: Κουνέλια λατρεύουν τα παιχνίδια από ξύλο (π.χ. ασφαλή κλαδιά, ξύλινα παιχνίδια για κατοικίδια) ή ειδικά μασητικά αντικείμενα από το κατάστημα κατοικίδιων.
  • Χρησιμοποιήστε απωθητικά σπρέι: Υπάρχουν ασφαλή για τα κουνέλια απωθητικά σπρέι που μπορείτε να εφαρμόσετε σε έπιπλα και ξύλινες επιφάνειες για να τα αποτρέψετε από το μάσημα. Μπορείτε να παρασκευάσετε δικό σας που θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο (εδώ). Μια άλλη λύση είναι να ψεκάσετε λίγο ξιδόνερο, ή νερό με lime ή αποσμίνη από σούπερ μάρκετ.
  • Χρησιμοποιήστε ταινία διπλής όψης: Η ταινία διπλής όψης είναι ιδιαίτερα αποτρεπτική στα κουνέλια, καθώς δεν τους αρέσει να κολλάνε τα μουστάκια τους. Οπότε σε επιφάνειες που μπορεί να κολληθεί, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε. Προσοχή όμως αν το κουνελάκι δεν αποτραπεί και μασάει την ταινία, τότε θα την αφαιρέσετε με WD-40 και καλό καθάρισμα της περιοχής για να μην μείνει κάποιο ίχνος από κόλλα ή WD-40.
  • ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε καυτερή ουσία, καθώς πολλά κουνελάκια είναι περίεργα και θα καταπιούν την ουσία αυτή. Το θέμα είναι πως τα καυτερά είναι τοξικά για τα κουνελάκια. Δεν θέλουμε να τους προκαλέσουμε κάποια βλάβη, αλλά να τα προστατέψουμε από τον καταστροφικό τους χαρακτήρα και τα υπάρχοντά μας.
  • Τοποθετήστε προστατευτικά στις γωνίες: Χρησιμοποιήστε πλαστικά ή ξύλινα προστατευτικά στις γωνίες των τοίχων για να αποφύγετε τις φθορές. Αν τα μασουλάνε ή τα σκάβουν, καταφύγετε στη λύση του σπρέι ή της κολλητικής ταινίας.
  • Παρέχετε ξύλινες επιφάνειες για ξύσιμο: Τοποθετήστε ειδικά ξύλινα ή χαρτονένια αντικείμενα όπου το κουνέλι μπορεί να ξύνεται με ασφάλεια, δίνοντάς του μια εναλλακτική διέξοδο για την ανάγκη αυτή.

2. Μάσημα Καλωδίων

Μία από τις πιο επικίνδυνες συνήθειες των κουνελιών είναι το μάσημα ηλεκτρικών καλωδίων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά. Τα καλώδια συχνά τους φαίνονται ελκυστικά λόγω του σχήματός τους και της υφής τους, καθώς στη φύση τους θυμίζουν τις ρίζες των δέντρων που υπάρχουν στα λαγούμια. Σαν καλοί νοικοκυραίοι θέλουν να απομακρύνουν τις ρίζες, στην περίπτωσή μας τα καλώδια, από το χώρο τους. Υπάρχουν περιπτώσεις πολλών κουνελιών που έκαψαν τη γνάθο τους ή ακόμα πέθαναν από ηλεκτροπληξία, οπότε θέλουμε κυρίως να τα προστατέψουμε και ύστερα να προστατέψουμε το σπιτικό μας από τυχόν ηλεκτρολογικές βλάβες.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Προστατέψτε τα καλώδια: Χρησιμοποιήστε προστατευτικά καλωδίων (cable protectors) ή κρύψτε τα καλώδια μέσα σε σωλήνες PVC ή κανάλια που τα κουνέλια δεν μπορούν να μασήσουν. Στο άρθρο σχετικά με το να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε rabbitproof έχουμε αναλύσει αρκετούς τρόπους προστασίας των καλωδίων που θα το βρείτε εδώ.
  • Σηκώστε τα καλώδια: Αν είναι εφικτό και είναι δικό σας το σπίτι, προσπαθήστε να σηκώσετε τα καλώδια σε ύψος που δεν θα είναι προσβάσιμα από το κουνελάκι σας.

3. Μάσημα Ταπετσαρίας & Υφασμάτων

Τα κουνέλια μπορούν να μασήσουν υφάσματα όπως κουρτίνες, καναπέδες και χαλιά, προκαλώντας ζημιές που μπορεί να μην είναι εύκολο να διορθωθούν. Το μάσημα ταπετσαρίας είναι επίσης κοινό πρόβλημα, καθώς τα κουνέλια αγαπούν να ξύνουν και να δαγκώνουν τις άκρες.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Επιτηρήστε τα όταν είναι ελεύθερα: Βεβαιωθείτε ότι τα κουνέλια είναι υπό επίβλεψη όταν κινούνται στον χώρο σας, ώστε να αποφύγετε ζημιές σε υφάσματα.
  • Προστατέψτε τα υφάσματα και τα έπιπλα: Τοποθετήστε προστατευτικά καλύμματα στα έπιπλα και περιορίστε την πρόσβαση σε κουρτίνες ή χαλιά όταν δεν είστε παρόντες.
  • Σηκώστε τις κουρτίνες: Χρησιμοποιήστε κουρτίνες που δεν φτάνουν στο πάτωμα ή βάλτε δέστρες για να τις σηκώσετε όταν το κουνέλι είναι στον χώρο.

4. Σκάψιμο σε Χαλιά και Δάπεδα

Τα κουνέλια έχουν την φυσική τάση να σκάβουν. Στο σπίτι, αυτό μεταφράζεται σε σκάψιμο χαλιών ή δαπέδων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζημιές ιδιαίτερα αν έχετε ευαίσθητα ή ακριβά δάπεδα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Δώστε εναλλακτικές επιλογές για σκάψιμο: Μπορείτε να φτιάξετε μια “ζώνη σκαψίματος” με ασφαλή υλικά όπως κουτιά με χαρτόνια, άμμο ή χαρτί. Στο άρθρο για τα diy παιχνίδια έχουμε αναφέρει πως να κατασκευάσετε ένα digging box, μπορείτε να το βρείτε εδώ.
  • Καλύψτε τα χαλιά: Αν τα κουνέλια επιμένουν να σκάβουν σε συγκεκριμένα σημεία, καλύψτε αυτά τα σημεία με προστατευτικές επιφάνειες όπως χαλάκια ή πλαστικά καλύμματα.

5. Ζημιές σε Φυτά Εσωτερικού Χώρου

Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα κουνέλια, αλλά ακόμα και αν δεν είναι τοξικά, το να τα μασάνε μπορεί να προκαλέσει φθορές τόσο στα φυτά όσο και στον χώρο.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Κρατήστε τα φυτά εκτός πρόσβασης: Τοποθετήστε τα φυτά σας σε ψηλά σημεία ή κρεμαστές γλάστρες για να μην τα φτάσουν τα κουνέλια.
  • Δώστε τους ασφαλή φυτά: Μπορείτε να προσφέρετε στα κουνέλια μερικά ασφαλή βότανα και φυτά όπως άνηθο, δυόσμο, και βασιλικό, που δεν θα προκαλέσουν ζημιές αν τα μασήσουν.

6. Κατούρημα και Ακαθαρσίες Εκτός της Τουαλέτας

Παρά το γεγονός ότι τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν για να χρησιμοποιούν την τουαλέτα τους, κάποια ενδέχεται να κάνουν τα ούρα ή τις ακαθαρσίες τους εκτός αυτού, ειδικά αν δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά ή είναι αστείρωτα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στα χαλιά, στα πατώματα ή ακόμη και στους καναπέδες.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Εκπαίδευση στην τουαλέτα: Ξεκινήστε την εκπαίδευση του κουνελιού από μικρή ηλικία. Βάλτε την τουαλέτα σε μέρος που το προτιμά και ενθαρρύνετέ το να το χρησιμοποιεί, τοποθετώντας εκεί τα δικά του κόπρανα. Για να μάθετε για την τουαλέτα αναλυτικότερα κάντε κλικ εδώ.
  • Καθαριστικά για κατοικίδια: Χρησιμοποιήστε ειδικά καθαριστικά για κατοικίδια που αφαιρούν τη μυρωδιά των ούρων, έτσι ώστε το κουνέλι να μην επανέλθει στο ίδιο σημείο. Ένα καλό καθαριστικό είναι το λευκό ξίδι, αλλά και η αποσμίνη από σούπερ μάρκετ.
  • Περιφράξτε τον χώρο τους: Όταν δεν επιτηρείτε το κουνέλι, περιορίστε το σε έναν χώρο όπου δεν μπορεί να καταστρέψει πολύτιμα αντικείμενα. Αυτό όμως δεν σημαίνει μόνιμος εγκλεισμός στο crate, πάρκο ή κλουβί. Πρόκειται μόνο γαι τις ώρες που λείπουμε ή κοιμόμαστε και δεν μπορούμε να επιβλέπουμε.
  • Στείρωση: αν το κουνελάκι δεν είναι στειρωμένο δεν μπορεί να εκπαιδευτεί, διότι κυριαρχούν οι ορμόνες και το ορμονικό στρες οι οποίες το καταβάλλουν. Δεν είναι σίγουρα χαρούμενο, κινδυνεύει από πρβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων και σίγουρα δεν παρουσιάζει τον πραγματικό του χαρακτήρα, καθώς κυριαρχεί το ορμονικό στρες.
  • Προστατέψτε τα υφάσματα : Τοποθετήστε προστατευτικά αδιάβροχα καλύμματα στα έπιπλα και περιορίστε την πρόσβαση σε χαλιά όταν δεν είστε παρόντες. Αν συμβεί ατύχημα σε χαλί, αμέσως τοποθετήστε το κουνελάκι στην τουαλέτα του και καθαρίστε το χαλί με ειδικά καθαριστικά  ακόμα καλύτερα με ειδικό σπρέι για απώθηση και καθαρισμό (πχ Pet Stain and Odour Remover από πετ σοπ)

7. Ζημιές σε Παπούτσια και Ρούχα

Τα κουνέλια, λόγω της περιέργειάς τους, μπορεί να αρχίσουν να μασάνε ρούχα ή παπούτσια που έχουν αφεθεί στο πάτωμα. Αυτό όχι μόνο καταστρέφει τα αντικείμενα αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο για την υγεία τους αν καταπιούν κομμάτια υφάσματος ή πλαστικού ή ακόμα και να τους μεταφερθεί κάποιο παράσιτο, καθώς μεταδίδονται από σόλες παπουτσιών ή ρούχα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Κρατήστε τα μακριά από το πάτωμα: Φροντίστε να αποθηκεύετε παπούτσια και ρούχα σε ντουλάπες ή ράφια, ώστε να μην είναι προσβάσιμα πχ παπουτσοθήκη.
  • Δώστε τους παιχνίδια για μάσημα: Παρέχετε τους παιχνίδια και μασητικά που θα τους τραβούν το ενδιαφέρον αντί για τα ρούχα ή τα παπούτσια σας.

8. Ζημιές σε Χαρτιά και Βιβλία

Τα κουνέλια έχουν τη συνήθεια να μασάνε χαρτιά, βιβλία, περιοδικά ή ακόμη και ταχυδρομικά γράμματα αν τα βρουν στο πάτωμα ή σε χαμηλά ράφια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ενόχληση, ειδικά αν καταστραφούν σημαντικά έγγραφα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Αποθηκεύστε χαρτιά και βιβλία: Κρατήστε σημαντικά έγγραφα, βιβλία και άλλα χαρτικά σε κλειστές ντουλάπες ή συρτάρια.
  • Δημιουργήστε ασφαλή χώρο: Περιορίστε την πρόσβαση του κουνελιού σε γραφεία ή βιβλιοθήκες αν δεν είναι υπό επίβλεψη.

9. Φάγωμα Τροφίμων

Τα κουνέλια μπορεί να αναζητήσουν τροφή σε ασυνήθιστα μέρη. Αν αφήσετε τρόφιμα εκτεθειμένα, μπορεί να προσπαθήσουν να τα φάνε, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους (π.χ. σοκολάτα ή άλλα τοξικά για κουνέλια τρόφιμα).

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Κρατήστε τα τρόφιμα μακριά: Αποθηκεύστε τρόφιμα σε ντουλάπια και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εκτεθειμένα φαγητά στον πάγκο ή στο τραπέζι.
  • Εκπαιδεύστε τα κουνέλια: Μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε ώστε να μην ανεβαίνουν σε τραπέζια ή πάγκους. Αν δεν είναι εφικτό, δείτε τον τρόπο με τον οποίο ανεβαίνει σε τραπέζι ή πάγκο πχ μέσω καρέκλας και είτε μετακινήστε το μέσο αυτό είτε λάβετε έξτρα μέτρα πχ βάλτε κολλητά την καρέκλα στο τραπέζι.

10. Φθορά Πλαστικών Αντικειμένων

Πολλά κουνέλια τείνουν να μασούν πλαστικά αντικείμενα όπως δοχεία, κουτιά αποθήκευσης ή ακόμη και πλαστικά παιχνίδια. Το μάσημα πλαστικού μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους και να προκαλέσει ζημιές στα αντικείμενα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Αφαιρέστε τα πλαστικά αντικείμενα: Κρατήστε τα πλαστικά αντικείμενα μακριά από το πάτωμα και τη ζώνη πρόσβασης του κουνελιού.
  • Παρέχετε ασφαλή μασητικά αντικείμενα: Αντικαταστήστε τα πλαστικά παιχνίδια με ξύλινα ή άλλα ασφαλή μασητικά.

11. Κάψιμο από Ακατάλληλη Θερμότητα

Τα κουνέλια είναι πολύ περίεργα και μπορεί να πλησιάσουν επικίνδυνες πηγές θερμότητας, όπως θερμάστρες, καλοριφέρ ή τζάκια. Αν πλησιάσουν πολύ, μπορεί να καούν, ή να καταστραφούν οι συσκευές από το μάσημα καλωδίων ή άλλων μερών τους.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Προστασία των θερμαντικών σωμάτων: Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γύρω από θερμάστρες και καλοριφέρ για να αποτρέψετε την πρόσβαση.
  • Μην αφήνετε το τζάκι χωρίς επίβλεψη: Αν έχετε τζάκι, βεβαιωθείτε ότι το κουνέλι δεν μπορεί να πλησιάσει όταν είναι ενεργό.

12. Φθορές σε Καλάθια Αποθήκευσης

Τα καλάθια αποθήκευσης, είτε από ψάθα, είτε από ύφασμα ή άλλα φυσικά υλικά, είναι ελκυστικά για τα κουνέλια. Λόγω του σχήματος και της υφής τους, τείνουν να τα μασούν και να τα καταστρέφουν.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Αποθηκεύστε καλάθια ψηλά: Τοποθετήστε τα καλάθια σε σημεία που δεν μπορεί να φτάσει το κουνέλι.
  • Δώστε εναλλακτικά παιχνίδια: Παρέχετε στα κουνέλια παιχνίδια από παρόμοια υλικά (όπως κλαδάκια ή μασητικά από φυσικά υλικά) ώστε να τους τραβήξετε το ενδιαφέρον μακριά από τα καλάθια.

13. Καταστροφή Είδη Γραφείου και Μικρά Αντικείμενα

Τα μικρά αντικείμενα που βρίσκονται πάνω σε γραφεία, όπως στυλό, χαρτικά, πλαστικά αντικείμενα ή ακόμα και ηλεκτρονικές συσκευές, μπορούν να αποτελέσουν στόχο. Τα κουνέλια τείνουν να μασούν αυτά τα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημιές.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Κρατήστε το γραφείο καθαρό από μικροαντικείμενα: Μην αφήνετε μικρά αντικείμενα σε σημεία που μπορεί να φτάσει το κουνέλι. Αποθηκεύστε τα σε συρτάρια ή ράφια.
  • Εκπαιδεύστε το κουνέλι: Με συνεχή παρακολούθηση και απαλή διόρθωση, μπορείτε να το μάθετε να αποφεύγει συγκεκριμένα αντικείμενα. Αν δεν είναι εφικτό, δείτε τον τρόπο με τον οποίο ανεβαίνει στο γραφείο πχ μέσω καρέκλας και είτε μετακινήστε το μέσο αυτό είτε λάβετε έξτρα μέτρα πχ βάλτε κολλητά την καρέκλα στο γραφείο.

13. Ανεπιθύμητες “Εξερευνήσεις” σε Στενές Γωνίες και Συσκευές

Τα κουνέλια είναι περίεργα και αγαπούν να “τρυπώνουν” σε στενά μέρη ή πίσω από συσκευές όπως ψυγεία, φούρνοι, πλυντήρια και άλλες μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες, είτε γιατί θα μασήσουν καλώδια, είτε γιατί θα κολλήσουν σε επικίνδυνες θέσεις.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Κλείστε τις στενές γωνίες: Χρησιμοποιήστε κάγκελα, ξύλα ή άλλα προστατευτικά για να κλείσετε τις στενές γωνίες πίσω από συσκευές και έπιπλα.
  • Παρακολούθηση: Παρακολουθήστε το κουνέλι όταν είναι ελεύθερο στον χώρο και περιορίστε του την πρόσβαση σε επικίνδυνες ζώνες.

14. Αναποδογύρισμα Αντικειμένων και Βάζων

Τα κουνέλια μπορούν να αναποδογυρίσουν διακοσμητικά αντικείμενα ή ακόμα και βάζα αν τα σπρώξουν κατά λάθος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές, σπασμένα γυαλιά ή νερά από βάζα που θα πέσουν στο πάτωμα. Επιπλέον, τα κουνέλια, αν δεν έχουν σταθερά πιάτα φαγητού και νερού, μπορεί να τα αναποδογυρίσουν κατά λάθος ή σκόπιμα, προκαλώντας χάος στο σπίτι, με τροφή ή νερό να χύνονται στο πάτωμα.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Τοποθετήστε βαριά διακοσμητικά: Χρησιμοποιήστε διακοσμητικά που είναι πιο σταθερά και δύσκολα να τα αναποδογυρίσουν τα κουνέλια.
  • Κρατήστε τα βάζα μακριά από την προσέγγισή τους: Βάλτε τα βάζα σε ασφαλή σημεία, μακριά από το επίπεδο που φτάνει το κουνέλι.
  • Χρησιμοποιήστε βαριά μπολ: Επιλέξτε βαριά, κεραμικά ή μεταλλικά μπολ για το φαγητό και το νερό του κουνελιού, ώστε να μην μπορούν να τα αναποδογυρίσουν εύκολα.

15. Πρόσβαση σε Ντουλάπια και Μανάβη

Αν έχετε ντουλάπια σε χαμηλά σημεία, τα κουνέλια μπορεί να καταφέρουν να ανοίξουν ντουλάπια και να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα ή προϊόντα που δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση από τα κουνέλια.

Πώς να το αντιμετωπίσετε:

  • Χρησιμοποιήστε παιδικά κλειδώματα: Τοποθετήστε παιδικά κλειδώματα στα ντουλάπια που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να αποτρέψετε το κουνέλι από το να τα ανοίξει.
  • Αποθηκεύστε επικίνδυνα τρόφιμα σωστά: Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα και οι χημικές ουσίες βρίσκονται σε κλειστές και ασφαλείς θέσεις.
  • Αφήστε το τελευταίο ράφι του μανάβη άδειο, αν το κουνελάκι σας τείνει να χαλαρώνει σε εκείνο το σημείο και στα υπόλοιπα ράφια αν τα φτάνει βάλτε τρόφιμα ή αντικείμενα που δεν είναι τοξικά για εκείνα. Εναλλακτικά, βάλτε το μανάβη σε μέρος που δεν έχει πρόσβαση το κουνελάκι σας.

EXTRA TIPS:

Σε γενικές γραμμές όπως είδαμε τα κουνελάκια μασούν ή σκάβουν ή και τα δύο. Το πιο βασικό πέρα από προαναφερόμενους τρόπους αντιμετώπισης είναι οι εξής:

  • Στείρωση: αν το κουνελάκι δεν είναι στειρωμένο δεν μπορεί να εκπαιδευτεί, διότι κυριαρχούν οι ορμόνες και το ορμονικό στρες οι οποίες το καταβάλλουν. Δεν είναι σίγουρα χαρούμενο, κινδυνεύει από πρβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος των γεννητικών οργάνων και σίγουρα δεν παρουσιάζει τον πραγματικό του χαρακτήρα, καθώς κυριαρχεί το ορμονικό στρες.
  • Άφθονο χόρτο ποικιλίας ανάλογης ηλικίας: Αν το κουνελάκι πεινάει μπορεί επίσης να καταφύγει σε ζημιές.
  • Ξύλινα παιχνίδια: Τα ξύλινα παιχνίδια βοηθούν κυρίως στην εκτόνωση για να μην βαριούνται.
  • Περισσότερος χώρος & χρόνος ελευθερίας & άνεσης: Τα κουνελάκια στην προσπάθειά τους να μας πουν πως βαριούνται θα καταφύγουν σε ζημιές, ο ένας τρόπος είναι τα παιχνίδια, αλλά αν το κουνελάκι βρίσκεται σε εγκλεισμό σε ένα μικρό κλουβί πιστεύετε θα εκτονωθεί με το ξύλινο παιχνίδι; Φανταστείτε εσάς να σας έχουν σε εγκλεισμό σε ένα δωμάτιο που θα χωράτε ίσα-ίσα, θα σας χαροποιούσε να βλέπετε πχ τηλεόραση ήνα φάτε το αγαπημένο σας σνακ, όταν θα γνωρίζετε πως όλη τη μέρα θα τη περνάτε σε αυτό το μικρό χώρο; Φυσικά και όχι! Άρα φροντίστε να του παρέχετε πολλές ώρες ελευθερίας στο σπίτι και τις ώρες που δεν μπορείτε να το επιβλέπετε και δεν μπορείτε να προσφέρετε ένα 100% ασφαλές σπίτι, προμηθευτείτε ένα crate XXL ή ένα συρμάτινο πάρκο. (Μικρότερες ιδανικές διαστάσεις 1 μέτρο μήκος, 60 εκατοστά πλάτος, 60 εκατοστά ύψος)

 

Εν κατακλείδι, τα κατοικίδια κουνέλια είναι χαριτωμένα, αλλά η φυσική τους περιέργεια και το ένστικτο για μάσημα μπορούν να προκαλέσουν αρκετές ζημιές σε ένα σπίτι. Εντούτοις, με τη σωστή προετοιμασία και οργάνωση, μπορείτε να προστατέψετε το σπίτι σας και ταυτόχρονα να εξασφαλίσετε ότι το κουνέλι σας ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Ακολουθήστε μας για περισσότερες συμβουλές και ιδέες στα social media!