Σε προηγούμενό μας άρθρο είχαμε μιλήσει για δύο θανατηφόρες ασθένειες στα κουνέλια: τη μυξωμάτωση και την αιμορραγική νόσο. Είχαμε πει πως η πρόληψη και η προστασία για αυτές τις δύο νόσους είναι ο ετήσιος εμβολιασμός. Τα νέα δυστυχώς δεν είναι ευχάριστα, καθώς πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις ασθένειες. Η νέα ασθένεια που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, που δεν είναι και τόσο νέα είναι η αιμορραγική νόσος των κουνελιών τύπου 2.

Σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο καιρό, ακόμα και το Νοέμβρη είχαμε μεγάλη έξαρση, πολλά κρούσματα και δυστυχώς αρκετούς θανάτους. Ας δούμε πιο αναλυτικά για την αιμορραγική νόσο των κουνελιών τύπου 2 ή στην επιστημονική συντομογραφία και ορολογία για το RHDV2 (από το Rabbit Hemorrhagic Disease Virus 2, που μεταφράζεται ως Ιός της Αιμορραγικής Νόσος των Κουνελιών τύπου 2).

Χρονολογικά Στοιχεία του RHDV2- Καταγραφές

Ο ιός της Αιμορραγικής νόσου των κουνελιών τύπου 1 υπάρχει από την δεκατία του 80 και μελέτες δείχνουν πως πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 1984 που πέθαναν 14 εκατομμύρια κουνέλια. Στη συνέχεια μεταδόθηκε στην Ευρώπη, τη Μεσόγειο, την Αφρική, την Ασία, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Το 2000 ταυτοποιηθήκε ο ιός αυτός  αυτός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Επιστρέφουμε στον νέο ιό. Ο RHDV2 εμφανίστηκε στην Γαλλία το 2010 και έ[ειτα είχαμε αναφορές στην Αυστραλία το 2015 και στην Αμερική, για την ακρίβεια στο Βανκούβερ είχαμε τα πρώτα ταυτοποιημένα κρούσματα το 2018. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα πρώτα κρούσματα ταυτοποιήθηκαν το 2014. Τότε οι επιστήμονες παρατήρησαν πως το εμβόλιο της αιμορραγικής νόσο τύπου 1, δεν προσφέρει καμία άμυνα έναντι του ιού της αιμορραγικής νόσου τύπου 2. Έτσι, έγιναν προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίων και περίπου το 2018 έχουμε τις άδειες των δύο εμβολίων: Eravac και Filavac VHD K C + V.

Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπήρχαν δείγματα αυτού του ιού εξαιτίας, οπότε και οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι μας πρότειναν το κλασσικό εμβόλιο της Nobivac το Myxo-RHD που δυστυχώς δεν καλύπτει τον RHDV2.

Φτάσαμε στο 2020 που πλέον ο RHDV2 έχει μεταδοθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς υπάρχουν αναφορές στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και έχουν πεθάνει εκατομμύρια κουνέλια.

Διαφορές μεταξύ RHDV1 & RHDV2

Η σημαντική διαφορά είναι πώς ο RHDV2 έχει ταυτοποιηθεί τόσο σε κατοικίδια όσο και σε άγρια κουνέλια, οπότε μιλάμε για έναν άκρως μεταδοτικό ιό.

Πώς μεταδίδεται ο RHDV2;

Ο ιός είναι αρκετά ανθεκτικός σε υψηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να μεταδοθεί άμεσα μέσω μολυσμένων κουνελιών, μολυσμένου φαγητού, νερού, νεκρών κουνελιών και αίματος, αλλά και έμμεσα μέσω ρούχων και παπουτσιών. Όπως και μέσω παρασίτων και εντόμων όπως τα κουνούπια κλπ.

Για πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει ο ιός;

Σύμφωνα με τον USDA ο ιός μπορεί να επιβιώσει ως και 3 μήνες.

Υπάρχει εμβόλιο και αν ναι ποιο;

Προφανώς υπάρχει και εμβόλιο. Όπως αναφέραμε και παραπάνω μέχρι πρόσφατα υπήρχαν το Eravac και το Filavac VHD K C + V. Από πέρυσι κυκλοφορεί και το νέο σκεύασμα της Nobivac Myxo-RHD PLUS και το οποίο το έχουν προμηθευτεί αρκετοί κτηνίατροι στη χώρα μας. Πριν εμβολιάσετε το κουνελάκι σας ρωτήστε τον κτηνίατρο αν πρόκειται να γίνει ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Δεν διαφέρει από το προηγούμενο σκεύασμα (ο εμβολιασμός παραμένει ετήσιος), απλά πλέον είναι ένα τριπλό αντί για διπλό εμβόλιο, ενώ και στην τιμή η διαφορά είναι σχετική μικρή (υπολογίστε γύρω στα 10 ευρώ παραπάνω).

Πόσο σοβαρή είναι η νέας νόσος;

Η θνησιμότητα της νέας νόσου είναι στο 90% σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Όσα κουνέλια κατάφεραν και επιβίωσαν από τον ιό,  μπορούν να γίνουν φορείς του ιού για μέχρι περίπου 2 μήνες. Ο ιός κάνει 3-5 μέρες περίπου για να εκκολαπτεί και έπειτα μπορεί να εκδηλώσει κάποια συμπτώματα.

Υπάρχει θεραπεία της Αιμορραγικής Νόσου των κουνελιών τύπου 2;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που θα μπορούσε να θεραπεύσει το κουνελάκι μας από τον ιό. Η μόνη θεραπεία που μπορεί να δωθεί είναι περισσότερο συντηρητική, δηλαδή προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν το κουνελάκι μας να μείνει ζωντανό για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός του τον ιό. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος και δυστυχώς δεν είναι μια αποτελεσματική λύση, καθώς θα έχουμε αβέβαιο αποτέλεσμα μιας και στο μόνο που μπορούμε να ελπίσουμε είναι να παραμείνει δυνατός ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνελιού μας.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να το προφυλάξουμε είναι ο εμβολιασμός και να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης. Αν δούμε κάποια αλλαγή στο κουνελάκι μας επικοινωνούμε άμεσα με έναν εξειδικευμένο κτηνίατρο και γενικότερα είμαστε σε συχνή επαφή με εκείνον.

Συμπτώματα

  • Αδιαθεσία
  • Ληθαργικότητα
  • Υψηλός Πυρετός
  • Επιληπτική Κρίση
  • Ίκτερος (κιτρίνισμα λευκής περιοχής ματιών)
  • Αιμορραγία
  • Δυσκολία στην Αναπνοή
  • Ξαφνικός Θάνατος

Πώς μπορώ να προστατέψω το κουνελάκι μου;

  • Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, ειδικά όταν ερχόμαστε από έξω, πριν αγγίξουμε το κουνελάκι μας ή/και προσωπικά του αντικείμενα/φαγητό.
  • Μην φέρετε σε επαφή κουνέλια που δεν έχουν εξεταστεί/εμβολιαστεί.
  • Αν φέρετε ένα νέο κουνελάκι στο σπίτι σας, απομονώστε το από το/τα ήδη υπάρχον/υπάρχοντα κουνέλια σας.
  • Νέα κουνέλια πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 30 μέρες και θα πρέπει να εμβολιάζονται άμεσα.
  • Καλός και τακτικός καθαρισμός του σπιτιού σας, του χώρου και των αντικειμένων  του κουνελιού σας.
  • Αλλάξτε ρούχα και αφήστε έξω τα παπούτσια σας ή σε χώρο που δεν έχει πρόσβαση το κουνελάκι σας.
  • Αν βρείτε κάποιο νεκρό κουνέλι στο δρόμο μην το αγγίξετε χωρίς κατάλληλα μέσα (γάντια κλπ).
  • Μην ανταλάσσετε προσωπικά αντικείμενα με άλλους κουνελογονείς ή κουνέλια γενικότερα.
  • Κρατήστε το κουνελάκι σας στο σπίτι σας και αν μπορείτε να βάλετε σίτες στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες.
  • Μην αφήνετε γνωστούς σας να πιάσουν τα κουνελάκια σας ειδικά αν δεν έχουν λάβει κατάλληλα μέτρα προστασίας όπως πλύσιμο χεριών.
  • Μην παίρνετε χόρτα που δεν γνωρίζετε κατά πόσο εφαρμόζονται μέτρα προστασίας αλλά και από που γίνεται η περισυλλογή τους, το ίδιο ισχύει και για τις τροφές.
  • Αποπαρασιτώστε το κουνελάκι σας αν χρειάζεται.
  • Καλό πλύσιμο λαχανικών.
  • Αν έχετε άλλα κατοικίδια όπως γάτα και σκύλο, θα πρέπει να καθαρίζετε τα πατουσάκια τους όταν έρχονται σε επαφή με τον “έξω” κόσμο και να αποφεύγετε να τους δώσετε γεύματα που περιλαμβάνουν κουνέλια.
  • Εμβολιάστε τα κουνέλια σας, το πιο σημαντικό όλων. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλείπτουμε και τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας.

Για να ενημερωθείτε καλύτερα για τον ιό RHDV2 μπορείτε να παρακολουθήσετε τα ακόλουθα βίντεο:

 

Για νέα άρθρα μείνετε συντονισμένοι στα social media μας που υπάρχουν στην αρχή της σελίδας μας.

Πηγές:

  • CFDA
  • CFSPH
  • USDA